Το μέλλον του Παναθηναϊκού και το ντεμπούτο του Φέρελ

Το μέλλον του Παναθηναϊκού και το ντεμπούτο του Φέρελ

Ο Δημήτρης Πρίφτης βάζει τις βάσεις για το «αύριο» του Παναθηναϊκού, τη στιγμή που ταυτόχρονα προσπαθεί να λύσει το παζλ του «σήμερα».

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται χρόνο. Όσο τετριμμένο κι αν είναι, όσο κι αν αρκετός κόσμος βγάζει... σπυράκια όταν το διαβάζει ή το ακούει, δεν παύει να είναι μια πραγματικότητα για τη φετινή ομάδα. Μια νέα ομάδα, με νέο προπονητή, νέα φιλοσοφία και 6 νέους ξένους παίκτες.

Ακόμα και στην πρώτη φετινή νίκη στο Πρωτάθλημα, αυτή επί του Ιωνικού, η εικόνα για 2,5 δεκάλεπτα δεν ήταν αυτή που θα ήθελε να βλέπει κανείς φίλαθλος. Ακόμα περισσότερο δεν ήταν η εικόνα που θέλει να βλέπει ο ίδιος ο προπονητής του. Μπορεί η νίκη να ήρθε εύκολα και παρότι το ματς δεν είχε «καθαρίσει» μέχρι το 30', να μην υπήρχε σε κανένα σημείο κάποιος που να αγχώθηκε σοβαρά, η αλήθεια είναι πως ο Παναθηναϊκός οφείλει να παίζει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καλύτερα και να μη δίνει δικαιώματα. Σε κανέναν... Ούτε σε αντιπάλους, ούτε σε «φίλους».

Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, πως ο νταμπλούχος Ελλάδας χρειάζεται ακόμα χρόνο. Παρότι αυτός τον πιέζει, παρότι όλοι θέλουν άμεσα και αποτελέσματα, η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Και το ξέρει καλά και ο Δημήτρης Πρίφτης, ο οποίος παλεύει να βρει τη «μυστική συνταγή» και να συνδυάσει τη σταδιακή βελτίωση με νίκες. Όπως προσπαθεί να συνδυάσει και το σήμερα με το... αύριο. Κερδίζοντας ένα στοίχημα που έχει θέσει από κοινού με τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού.

Η συνολική παρουσία του Λευτέρη Μαντζούκα, αλλά και το ντεμπούτο-ρεκόρ του 15χρονου Νεοκλή Αβδάλα, μαρτυρούν αυτή την εξαιρετικά σημαντική προσπάθεια που γίνει από τους «πράσινους». Να θέσουν γερές βάσεις για το «αύριο» του Παναθηναϊκού, αλλά και του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα.

Ο 18χρονος Μαντζούκας είναι ένας παίκτης που ξεκάθαρα θα έχει ρόλο στη φετινή ομάδα. Μας είχε προϊδεάσει για αυτό ο κόουτς Πρίφτης στις... προγραμματικές του δηλώσεις, αλλά άλλο να το ακούς (όπως αρκετές φορές και από άλλους στο παρελθόν) και άλλο να το βλέπεις να γίνεται πραγματικότητα. Ο νεαρός Έλληνας φόργουορντ αρχίζει και βρίσκει τον ρόλο του μέσα στο παρκέ. Και καταλαβαίνει και ο ίδιος πόσο τον πιστεύουν όλοι στην ομάδα.

Τα 10 λεπτά σε ματς πρωταθλήματος, μοιρασμένα από την αρχή μέχρι το τέλος, και όχι όταν ένα παιχνίδι έχει ήδη «καθαρίσει» είναι σημαντικά. Όπως -ακόμα περισσότερο- να σε ρίχνει στο παρκέ ο προπονητής του κόντρα στη Ρεάλ, στην πρώτη περίοδο όταν οι αντίπαλοι έχουν ξεφύγει με 10+ πόντους. Και καταλαβαίνεις ότι σε βάζει για να αλλάξεις την εικόνα. Επειδή σε πιστεύει. Όχι απλά για να το κάνει.

Όπως σημαντικό είναι για έναν 15χρονο να παίρνει τέτοιες εμπειρίες. Να ωριμάζει μέσα από επίσημες συμμετοχές και όχι μόνο μέσα από τις προπονήσεις. Να νιώθει πως αν δουλέψει, αν βελτιωθεί, αν κάνει όλα όσα του ζητάει ο προπονητής, θα ζήσει το όνειρό του. Ο Αβδάλας «έσπασε» ένα ρεκόρ που κατείχε ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Το οποίο ξέρει και ο ίδιος ότι δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Αλλά αποτελεί μια επιβράβευση του ταλέντου, της σκληρής δουλειάς και της αφοσίωσής του.

Το στοίχημα για το «αύριο», λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν αρκεί σε μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Υπάρχει και το «σήμερα». Το οποίο θέλει ξεκάθαρα βελτίωση. Και σε αυτό ελπίζει ο Δημήτρης Πρίφτης ότι θα βοηθήσει και ο Γιόγκι Φέρελ. Ο προπονητής των «πράσινων» καλά έκανε και ξεκαθάρισε την κατάσταση. Για να μην περιμένει και ο κόσμος ότι θα δει στο παρκέ τον... μεσσία που θα μεταμορφώσει δια μαγείας τα πάντα. Ο Φέρελ έρχεται να ενταχθεί στο σύνολο, να καλύψει κάποιες από τις δεδομένες και δομικές αδυναμίες που έχει ο Παναθηναϊκός και να βελτιώσει τη γενική εικόνα. Ακόμα και για αυτό θα χρειαστεί χρόνος.

Ο Αμερικανός θα είναι στο Ισραήλ και οι πληροφορίες μου λένε πως θα πάρει και χρόνο συμμετοχής κόντρα στη Μακάμπι την ερχόμενη Πέμπτη (21/10), παρότι το άφησε ανοικτό ως ενδεχόμενο ο κόουτς Πρίφτης. Άλλωστε συνήθως ένας αγώνας είναι πιο αποδοτικός και ατομικά για έναν παίκτη, από ότι μια σκληρή προπόνηση.

Το σημαντικό για τον Παναθηναϊκό, όμως, είναι να δει συνολικά την υπόλοιπη ομάδα να παρουσιάζει βελτίωση και να διορθώνει λάθη που έκανε στα προηγούμενα ματς. Όπως το να πάρει τα ριμπάουντ ή να βάλει περισσότερα από τα πολλά ελεύθερα σουτ που δημιουργεί μέσα στο παιχνίδι. Γιατί είτε μέσα από παιχνίδι του ενός πικ εν ρολ, είτε μέσα από κυκλοφορία της μπάλας με υπομονή, ο Παναθηναϊκός δημιουργεί καλές καταστάσεις για σουτ, αλλά μέχρι τώρα έχει άσχημα ποσοστά.

Και κλείνοντας, θα σταθώ και σε ένα τελευταίο θετικό στοιχείο από το ματς με τον Ιωνικό. Το οποίο ίσως να μην το «βλέπεις» σε μια πρώτη ανάγνωση. Δεν είναι άλλο από την παρουσία του Νέντοβιτς. Ο Σέρβος πήρε 26+ λεπτά, τα οποία τα χρειάζεται στο δεδομένο χρονικό σημείο για να βρει πιο γρήγορα ρυθμό και σταθερότητα. «Αθόρυβα» έβαλε και τα 16 ποντάκια του και μάλιστα τη στιγμή που έπρεπε για να καθαρίσει με το ματς η ομάδα του.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανεβάζει στροφές ο Γιόγκι Φέρελ - «Άχαστος» πριν το Παναθηναϊκός-Ιωνικός (videos+photos)

Ανεβάζει στροφές ο Γιόγκι Φέρελ - «Άχαστος» πριν το Παναθηναϊκός-Ιωνικός (videos+photos)

Έγραψε ιστορία με τον Παναθηναϊκό ο 15χρονος Αβδάλας (video+photos)

Έγραψε ιστορία με τον Παναθηναϊκό ο 15χρονος Αβδάλας (video+photos)

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ιωνικός 92-78: «Καθάρισε» στο τέλος με αρχηγό και Νέντοβιτς (video+photos)

Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ-Ιωνικός 92-78: «Καθάρισε» στο τέλος με αρχηγό και Νέντοβιτς (video+photos)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved