Η πίεση «βραχυκύκλωσε» τον Μαρτίνς

Η πίεση «βραχυκύκλωσε» τον Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε να προκριθεί στα play offs του Champions League καθώς και στα δύο ματς με την Λουντογκόρετς ο Πέδρο Μαρτίνς δεν ήταν έτοιμος… ψυχολογικά.

Οι «ερυθρόλευκοι» γνώρισαν τον πρώτο αποκλεισμό τους σε προκριματικά με τον Πορτογάλο προπονητή. Η διαδικασία των πέναλτι στην Βουλγαρία πλήγωσε τους Πρωταθλητές Ελλάδας, που θα πρέπει να συνεχίσουν στα play offs του Europa League. Αλλά μέχρι να φτάσουν σ’ αυτό το σημείο, οι Πειραιώτες είχαν καταφέρει να διαλύσουν κάθε προσπάθεια που έκαναν.

Η αλήθεια είναι πως ο Ολυμπιακός στα προκριματικά του Champions League αντιμετώπισε πολλά προβλήματα. Από την προετοιμασία στις αρχές του καλοκαιριού με τον τραυματισμό του Κώστα Φορτούνη, αλλά και αυτόν τον Τικίνιο Σοάρες, ο οποίος αν όλα είχαν πάει καλά, στην ρεβάνς με την Λουντογκόρετς θα ήταν διαθέσιμος.

Ήρθαν τα δύο ματς με την Νέφτσι Μπακού. Νέα προβλήματα προστέθηκαν στον Πέδρο Μαρτίνς, αλλά τελικά οι Πρωταθλητές Ελλάδας κατάφεραν να τα ξεπεράσουν και να προκριθούν. Με αρκετό άγχος, που δεν αντικατοπτρίζει την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, αλλά πέρασε. Και ήρθαν τα δύο ματς με την Λουντογκόρετς. Είναι η μοναδική σειρά αγώνων που ο Πέδρο Μαρτίνς δεν κατάφερε να πλησιάσει σ’ αυτά που έχει δείξει στην θητεία του στον Ολυμπιακό.

Ο Πορτογάλος είναι ένας σοβαρός προπονητής, ο οποίος εργάζεται νύχτα μέρα στο Ρέντη, προσέχει την παραμικρή λεπτομέρεια και αυτό τον έχει κάνει πρωταθλητή για δύο συνεχόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Σε πολλά παιχνίδια έχει δείξει πως ξέρει να «διαβάζει» τον αντίπαλο, αλλά και στις φορές που ίσως δεν τα καταφέρει τόσο καλά, ξέρει πώς να αλλάξει τα δεδομένα κατά τη διάρκεια των αγώνων. Αυτά δεν τα έκανε κόντρα στους Βούλγαρους.

Ο Ίβηρας κόουτς έδειξε να είναι πολύ πιεσμένος για την πρόκριση. Σε τόσο βαθμό που ούτε κατάφερε να αποκωδικοποιήσει απόλυτα την Λουντογκόρετς, αλλά και να μπορέσει να επέμβει από τον πάγκο. Σίγουρα όλοι δικαιούνται μερικές κακές στιγμές, απλά το κακό για τον Ολυμπιακό ήταν πως αυτές για τον Πέδρο Μαρτίνς ήρθαν σε δύο ματς προκριματικών του Champions League απέναντι σε μία ομάδα που έκανε τα απλά, ήταν δουλεμένη σωστά και είχε καλές μονάδες. Γιατί προσωπικά θεωρώ πως οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείστηκαν όχι επειδή οι Βούλγαροι ήταν καλύτεροι, αλλά γιατί οι ίδιοι ήταν χειρότεροι από τα δικά τους στάνταρ.

Ο Πέδρο Μαρτίνς είδε απέναντι στη Νέφτσι Μπακού πως του βγήκε το σχήμα με τους τρεις αμυντικούς και αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει και σ’ αυτή τη σειρά. Ξεκίνησε μ’ ένα τέτοιο σχήμα στο «Γ. Καραϊσκάκης», η Λουντογκόρετς μόλις κατάλαβε πως είχε χώρους χτυπούσε, είτε από κόντρες, είτε με κάθετες μπαλιές, προηγήθηκε με φάουλ και στην πίεση του αγώνα, ο κόουτς του Ολυμπιακού άλλαξε τα σχέδιά του, έβαλε τετράδα, αλλά κατάφερε να πάρει αυτό που ήθελε, εκείνη τη στιγμή.

Στη ρεβάνς έχει στη διάθεσή του όλα τα διαθέσιμα… όπλα του. Παρουσιάζει την ομάδα του με το γνωστό 4-3-3, που έχει δουλευτεί σε μεγάλο βαθμό στο Ρέντη, στο αρχικό σχήμα δεν βρέθηκε κανένας «νέος» ποδοσφαιριστής, αλλά στο χορτάρι φάνηκε πως απέδωσε, με αποτέλεσμα να πάει ο Ολυμπιακός με προβάδισμα 1-0 στο ημίχρονο.

Ωστόσο, ούτε εκεί υπήρξε η σωστή αντίδραση. Για δεύτερο συνεχόμενο αγώνα, οι «ερυθρόλευκοι» τρώνε γκολ στην πρώτη καλή στιγμή του αντιπάλου στα καρέ τους. Στο πρώτο ματς ήταν το φάουλ του Ντεσπόντοφ και στο δεύτερο ήταν η μπλαζέ αντίδραση του Σεμέδο. Ακολούθησε και η κακή εκτίμηση της φάσης από τον Ανδρούτσο και το ματς ήρθε τούμπα. Όμως, πριν αρχίσουν οι Πειραιώτες να αγχώνονται ήρθε η ισοφάριση. Το κακό ήταν πως λίγα λεπτά πριν, ο Ανδρέας Μπουχαλάκης έδωσε τη θέση του στον Σωκράτη Παπασταθόπουλο.

Δυστυχώς ο αποκλεισμός θα δείξει πως δεν γίνεται ο Ολυμπιακός να παίζει με τριάδα στην άμυνα. Δεν γίνεται να το κάνει με αυτούς που έχει στα στόπερ, αλλά πολύ περισσότερο με τους πλάγιους μπακ που δεν έχει. Είναι αδιανόητο να επιλέγεις αυτό το σύστημα και να δίνεις την ευκαιρία στην Λουντογκόρετς να κάνει πλάκα από τα πλάγια. Να βάζεις μεγαλύτερη πίεση στους κεντρικούς αμυντικούς και από αυτή την τακτική να έρχεται και η δεύτερη κίτρινη στον Ουσεϊνού Μπα, γιατί βγήκε στα πλάγια να κόψει τον αντίπαλο και πήγε άγαρμπα.

Το κακό για τους Πειραιώτες ήταν πως ο Πέδρο Μαρτίνς δεν είχε καταφέρει να είναι ο ίδιος απόλυτα έτοιμος ψυχολογικά. Είχε σχεδιάσει κάποια πράγματα στο μυαλό του, αλλά μόλις δεν πήγε το πλάνο όπως ακριβώς το είχε ετοιμάσει, αποφάσισε να μην πάει στις σωστές εναλλακτικές, όπως να διατηρήσει την τριάδα στα χαφ με τον Κουντέ, ένα σύστημα που έφερε και τα δύο γκολ της ομάδας του κόντρα στους Βούλγαρους σε κανονική ροή αγώνα και όχι με πέναλτι.

Όμως, ο Ολυμπιακός είναι αναγκασμένος να αλλάξει το κλίμα. Είναι η μοναδική ομάδα στην Ελλάδα που έχει την ευκολία να το κάνει άμεσα και με εμφατικό τρόπο. Αν κάποιος είναι δυσαρεστημένος με το Europa League ίσως θα πρέπει να κοιτάξει τις «τρομερές» επιτυχίες που έχει το ελληνικό ποδόσφαιρο και σ’ αυτή τη διοργάνωση, η οποία οι «ερυθρόλευκοι» έχουν περισσότερες ευκαιρίες για διάκριση. Σκεφτείτε μόνο πως οι Πειραιώτες θα ήταν στο 4ο γκρουπ των ομίλων του Champions League. Ενώ τώρα, αν προκριθούν σε βάρος της Σλόβαν Μπρατισλάβας, θα είναι σε σαφώς καλύτερη μοίρα.

ΥΓ: Αυτός που δεν θέλει να παραμείνει στον Ολυμπιακό για τους δικούς του λόγους θα πρέπει να αποχωρήσει άμεσα. Είναι αστεία η εικόνα του Ρούμπεν Σεμέδο σ’ όλα τα κρίσιμα ματς τα τελευταία δύο χρόνια. Είναι αστείο να θεωρείται ακόμα ο πρώτος στόπερ στην ομάδα.

ΥΓ1: Ο Ουσεϊνού Μπα έχει πάει άγαρμπα και στις δύο περιπτώσεις που αντίκρισε την κίτρινη κάρτα. Σωστά αποβλήθηκε. Όμως, ήταν ο κορυφαίος αμυντικός του Ολυμπιακού και στα δύο παιχνίδια με την Λουντογκόρετς. Έδειξε πάθος αλλά ακόμα δεν έχει τις σωστές αντιδράσεις σ’ όλα τα σημεία του αγώνα. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται «κρέμασμα».

ΥΓ2: Ο Κωνσταντίνος Τζολάκης θεωρείται από πολλούς άπειρος τερματοφύλακας και ίσως δεν έπρεπε να παίξει στη ρεβάνς. Αλλά για να φτάσει ο Ολυμπιακός εκεί το οφείλει στον πιτσιρικά, ενώ και στη Βουλγαρία έκανε ότι μπορούσε για να διατηρήσει την ομάδα μέσα στο παιχνίδι.

ΥΓ3: Είναι αστεία η «οπτική» που έχουν μερικοί στις φάσεις του Ολυμπιακού. Ανακάλυψαν πέναλτι και αποβολή σε μαρκάρισμα για ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ του Μπα, αλλά και δώρο από τον διαιτητή στο πέναλτι του Ελ Αραμπί. Πάλι καλά που μάτωσε ο Μαροκινός.

ΥΓ4: Είναι δύσκολη υπόθεση τα προκριματικά. Ειδικά από την στιγμή που δεν μετέχεις και έχεις ξεχάσει τι σημαίνει διαβατήριο! Αλλά δεν πειράζει. Θα περάσει κι αυτή η δύσκολη στιγμή. Έρχεται και άγριος χειμώνας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

UEFA ranking: Σε ελεύθερη πτώση η Ελλάδα - Ολοταχώς για... 22η θέση (photo)

UEFA ranking: Σε ελεύθερη πτώση η Ελλάδα - Ολοταχώς για... 22η θέση (photo)

Τα highlights από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού (video)

Τα highlights από τον αποκλεισμό του Ολυμπιακού (video)

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: "Χουάντσο και Σλούκας θα είναι 100% στο Final-4"
Αταμάν: "Χουάντσο και Σλούκας θα είναι 100% στο Final-4"
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved