Το καλοκαίρι αναμένεται «καυτό» και πολύ ενδιαφέρον

Το καλοκαίρι αναμένεται «καυτό» και πολύ ενδιαφέρον

Η ευρωπαϊκή χρονιά μπορεί να τελείωσε, αλλά το πρότζεκτ της επόμενης σεζόν έχει πολύ «ψωμί».

Τελείωσε το φετινό ευρωπαϊκό ταξίδι του Παναθηναϊκού πάνω στον «τοίχο» που λέγεται Ρεάλ και τελείωσε άδοξα - πέρασε σίγουρα η καλύτερη ομάδα, η πιο «γεμάτη», η πιο πλήρης σε όλες τις θέσεις, αλλά η ταπεινή μου άποψη είναι πως η εικόνα των δυο ομάδων δεν ήταν για 3-0. Ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να «κλέψει» το πλεονέκτημα έδρας στο πρώτο ματς, να αυξήσει τις πιθανότητές του για κάτι καλό, αλλά οι μικρές λεπτομέρειες και τα «μικρά» σφυρίγματα σε εκείνο το ματς έφεραν την ήττα, την απογοήτευση στο δεύτερο ματς, τη θολούρα, τα κουρασμένα πόδια και τα ακόμα πιο κουρασμένα μυαλά. Κι όσο κι αν προσπάθησε στο τρίτο ματς να πάρει παράταση ζωής και να βρει και τέταρτο ματς, η Ρεάλ έβαλε όλα τα μεγάλα σουτ κάθε στιγμή που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε να πάρει μια διαφορά ή να τη φτάσει στο σκορ και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει και το τρίτο παιχνίδι και να αποκλειστεί.

Τελείωσε λοιπόν το ευρωπαϊκό ταξίδι και κατά πώς φαίνεται τελείωσε σχεδόν η χρονιά, εφόσον ο Ολυμπιακός δεν φαίνεται διατεθειμένος να κατέβει να παίξει στους τελικούς αν δεν αλλάξουν οι νόμοι και οι κανονισμοί - και μια που δεν πρόκειται να αλλάξουν, τότε προφανώς δεν θα κατέβει στους τελικούς. Άρα σιγά - σιγά ο Παναθηναϊκός μπορεί και πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται από τα τέλη Απριλίου το σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς. Το χτίσιμο μιας ομάδας, που αυτή τη φορά θα έχει και γερά θεμέλια και σωστά υλικά, που δεν θα έχει κακοτεχνίες και δομικά λάθη και θα μπορέσει να ξαναγυρίσει εκεί που ανήκει: στην ελίτ της Ευρώπης. Κάτι που για να συμβεί, θέλει φυσικά χρήματα αλλά θέλει και καλό σχεδιασμό, πετυχημένες επιλογές, θέλει τύχη και θέλει και έναν συνδυασμό μπασκετικής λογικής και «τρέλας».

Το οικοδόμημα θα πρέπει να ξεκινήσει από την επιλογή του αρχιτέκτονα: θα είναι ο Πιτίνο ή θα είναι κάποιος άλλος; Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αξιολογήσει τι πήρε από τον Πιτίνο σε αυτούς τους λίγους μήνες, τι μπορεί να πάρει από τον Αμερικανό κόουτς αλλά και τι προοπτική του δίνει ο 66χρονος προφέσορας, που έχει το μυαλό και την οικογένεια και τη ζωή του ολόκληρη στις ΗΠΑ. Με άλλα λόγια, σίγουρα σε αυτούς τους λίγους μήνες, ο Πιτίνο εμφάνισε έργο και άλλαξε πολλά: την ψυχολογία, την αγωνιστική εικόνα, τη μαχητικότητα, τα ποσοστά στα σουτ, βελτίωσε παίκτες, έβγαλε άλλους από τη ναφθαλίνη και τους έκανε χρήσιμους ή πολύτιμους. Και στα δικά μου μάτια, είναι σχεδόν δεδομένο, πως αν μείνει και την επόμενη χρονιά, αν διαλέξει αυτός τους παίκτες που θέλει με το μπάτζετ που θα πάρει στα χέρια του, αν κάνει την προετοιμασία, αν βάλει τις βάσεις για τη νέα σεζόν, θα δούμε ακόμα καλύτερα πράγματα. Πόσο καλύτερα; Κανείς δεν ξέρει - ο ίδιος βέβαια αν μείνει, δεν θα μείνει για να σκοτώσει το χρόνο του, ούτε για να βγάλει μερικά δολάρια παραπάνω, ούτε για μια «αξιοπρεπή πορεία», αλλά για να ανέβει στα υψηλότερα πατώματα της Ευρωλίγκας, αυτό λέει στις δηλώσεις του, διότι αυτό νιώθει και πιστεύει.

Οπότε αυτό είναι το σημείο όπου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και οι συνεργάτες του, πρέπει να αξιολογήσουν την κατάσταση και να ζυγίσουν τα υπέρ και τα κατά: κόουτς Πιτίνο για όσο; Για μια ακόμα χρονιά ή το πολύ δυο; Ένας σπουδαίος προπονητής, ένας δάσκαλος του μπάσκετ, αλλά με «ημερομηνία λήξης» λόγω ηλικίας και «νοσταλγίας»; Ή ένας προπονητής με λιγότερα χρόνια στην πλάτη και μεγαλύτερη προοπτική, για να πάρει τα κλειδιά της ομάδας και να προσπαθήσει από την αρχή να «χτίσει» τον καινούργιο Παναθηναϊκό; Ενδιαφέρον, όσο και δύσκολο το ερώτημα και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να απαντηθεί: ξέρει κανείς με σιγουριά, ποιοι top-class προπονητές θα είναι διαθέσιμοι το καλοκαίρι, αν κάποιος έχει ήδη συζητήσει ή συμφωνήσει να πάει κάπου, αν κάποιος θα απολυθεί ή θα θελήσει να βρει μια νέα πρόκληση στη ζωή και την καριέρα του; 

Κανείς δεν τα ξέρει αυτά από τα τέλη Απριλίου και ενδεχομένως να μην τα ξέρουμε ούτε στα τέλη Μαϊου, οπότε η όλη κατάσταση θέλει υπομονή, στρατηγική και καλό timing. Και μπορεί οι φίλοι της ομάδας να ονειρεύονται το Σλούκα ή τον Ντάνστον ή τη μισή Ζαλγκίρις ή κάποιον από το ΝΒΑ που τους «γυάλισε», αλλά η επιλογή παικτών, είναι σε άμεση συνάρτηση με την καρέκλα του προπονητή και με το μπάτζετ που θα ορίσει η διοίκηση της ομάδας - και μάλιστα με αυτή τη σειρά. Τίποτα λοιπόν δεν είναι σίγουρο και δεδομένο για τη νέα χρονιά, πέρα από το ότι το καλοκαίρι που έχουμε μπροστά μας, θα είναι πολύ «καυτό» και πολύ ενδιαφέρον.


Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Conference League: Τα εισιτήρια του τελικού στην OPAP Arena - Πόσα θα πάρουν οι φιναλίστ
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ με αμέτρητες αγορές σε super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Τα τουρκικά πρωτοσέλιδα για τον αποκλεισμό της Φενέρμπαχτσε από τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
Μάρκος Σεφερλής: Στο αεροδρόμιο τα ξημερώματα για να υποδεχθεί τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved