Βρήκαν... σπίτι οι μετανάστες

Βρήκαν... σπίτι οι μετανάστες

Στις 04.20 εισήλθε και ο τελευταίος των μεταναστών στη νέα εστία φιλοξενίας με απόλυτη ασφάλεια κάτω από την φροντίδα και επιτήρηση Πρυτανικών και αστυνομικών αρχών. Διαβάστε στο http://www.newsbomb.gr πώς εξελίχθηκε το... θρίλερ με τους μετανάστες στη Νομική

Κι ενώ όλα έδειχναν, πως κατά την διάρκεια της νύχτας και μετά τις απρόβλεπτες εξελίξεις στη συμφωνία όλων των μερών δεν θα μπορούσε να αρχίσει η μεταφορά των μεταναστών, πριν ξημερώσει, άρχισε η μετεγκατάσταση στο νέο χώρο που παραχωρήθηκε να λειτουργήσει ως "χώρος φιλοξενίας" των μεταναστών. Όπως δήλωσαν θα συνεχίσουν την απεργία πείνας, έως ότου τους δοθούν τα νόμιμα έγγραφα, που θα νομιμοποιούν την παραμονή τους στη χώρα.

Νωρίτερα υπήρξε μια έντονα ανατρεπτική θέση που προκλήθηκε και ανέστειλε το αρχικό σχέδιο. Ενώ όλα έδειχναν να έχουν συμφωνηθεί για τη μετεγκατάσταση των μεταναστών από το κτίριο της Νομικής, που έχουν καταλάβει, σε ιδιόκτητο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου, παρουσιάστηκε εμπλοκή στο ζήτημα. Αυτή οφείλεται σε υπαναχώρηση του ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο οποίος επικαλέστηκε την ανησυχία του εξαιτίας αναφορών σε τηλεοπτικό κανάλι, σύμφωνα με τις οποίες ομάδες μεταναστών και αλληλέγγυων πολιτών, θα πραγματοποιούσαν πορεία από την Νομική προς τον τόπο μετεγκατάστασης τους.

Η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης προς τους μετανάστες, απεργούς πείνας, που έχουν κάνει κατάληψη στο κτίριο της Νομικής, ζήτησε μετά τις εξελίξεις, από τον Πρύτανη κ. Πελεγρίνη, την αναστολή για ένα 24ωρο, της απόφασης για άρση του Πανεπιστημιακού ασύλου, λόγω της υπαναχώρησης του ιδιοκτήτη του κτιρίου μετεγκατάστασης από την αρχική συμφωνία.

Ο κ Πελεγρίνης επιφυλάχθηκε να απαντήσει στό αίτημα αυτό.

Γύρω στις 15:30, οι 250 μετανάστες της Νομικής εκκένωσαν το ιστορικό κτίριο της Νομικής και σε διάταξη πορείας που επικεφαλής ηγήθηκαν οι Πρυτανικές αρχές οδηγήθηκαν σε κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου.

H μετεγκατάσταση των απεργών πείνας- μεταναστών θα γίνει για χρονικό διάστημα 15 ημερών, στο κτίριο που είχε προταθεί από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου. Η παρουσία της αστυνομίας θα είναι σε κάποια απόσταση, διακριτή σε σχέση με το κτίριο και ο αριθμός των αλληλέγγυων στους μετανάστες θα είναι περιορισμένος.

Η Νομική βρέθηκε από νωρίς το απόγευμα περικυκλωμένη από δυνάμεις της αστυνομίας που είχαν κλείσει την περιοχή γύρω από τη Σχολή. Εκατοντάδες φοιτητές και μέλη αριστερών σχημάτων συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο.

Προηγήθηκε επίσημο αίτημα των πρυτανικών αρχών οι οποιες με έγγραφό τους προς την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράϊκου, ζήτησαν να δοθεί "πράσινο φως" ώστε να επέμβει η αστυνομία στους υπό κατάληψη χώρους της Νομικής από λαθρομετανάστες.
Ο κ.Πελεγρίνης είχε δηλώσει με νόημα: "Θα κάνουμε τα πάντα για να προστατευτεί ο χώρος. Τα επόμενα βήματα θα τα δείτε".

Στο μεταξύ ''Δύσκολη βραδιά για την Αθήνα'' και ανεξέλεγκτες καταστάσεις φοβήθηκε η ΝΔ, κατηγορώντας το υπουργείο Προστασίας Πολίτη για απρονοησία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ενημέρωσε τηλεφωνικά όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωσή του, εκφράζει τη διαφωνία του με την απόφαση των μεταναστών, λέγοντας, ότι δεν βοηθά τον αγώνα τους, παρά δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να επιδιώξει την κατάργηση του ασύλου.
Η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή και του ζήτησε να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει, σημείωσε η κ. Παπαρήγα.

Ο ΛΑΟΣ κατέστησε υπεύθυνο τον ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν έκτροπα.

Πηγή: http://www.newsbomb.grΠαναθηναϊκός: Ωραία εκτέλεση του Σαβιέρ, ισοφάρισε το γκολ του Σελμανί (videos)
Παναθηναϊκός: Ωραία εκτέλεση του Σαβιέρ, ισοφάρισε το γκολ του Σελμανί (videos)
Challenge Cup - Τράβιτσα: «Η νίκη φέρνει χαμόγελα. Ο κόσμος μας δίνει πάθος»! (vid)
Challenge Cup - Τράβιτσα: «Η νίκη φέρνει χαμόγελα. Ο κόσμος μας δίνει πάθος»! (vid)
Λάτσιος-Μερκούρη: Έτσι αποθέωσε η Λάουρα τις τρυφερές φώτο τους
Λάτσιος-Μερκούρη: Έτσι αποθέωσε η Λάουρα τις τρυφερές φώτο τους
Τα σενάρια πρόκρισης για Κροατία, Βέλγιο και Γερμανία
Τα σενάρια πρόκρισης για Κροατία, Βέλγιο και Γερμανία