Ο Κινέζος καλλιτέχνης, του οποίου τα έργα πουλιούνται πιο ακριβά και από του Βαν Γκογκ

Ο Κινέζος καλλιτέχνης, του οποίου τα έργα πουλιούνται πιο ακριβά και από του Βαν Γκογκ

Ο Ζανγκ Ντακιάν μπορεί να μην είναι πολύ γνωστός στη Δύση, αλλά στην Κίνα και το παγκόσμιο χρηματιστήριο της Τέχνης είναι αντίστοιχος του Μονέ και του Γουόρχολ.

Δεξιοτέχνης της κλασικής κινεζικής ζωγραφικής που αργότερα γύρισε στη μοντέρνα τέχνη στη δεύτερη πατρίδα του, την Αμερική, το έργο του Ζανγκ περιέχει τα πάντα: Από παραδοσιακά τοπία με μελάνι έως αφαίρεση. Και ενώ ο χαρακτηρισμός «Πικάσο της Ανατολής» είναι παραπλανητικός στιλιστικά, εντούτοις μιλά για την ικανότητά του να υπερβαίνει τα είδη, αλλά και για τις υψηλές τιμές που έχουν τώρα οι πίνακές του.

Τον Απρίλιο, σχεδόν 40 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο πίνακας του Ζανγκ του 1947 «Τοπίο κατά τον Γουάνγκ Ζιμένγκ» έγινε το πιο ακριβό έργο του που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, κλείνοντας για 47 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby's στο Χονγκ Κονγκ. Ήταν απλώς το τελευταίο σε μια σειρά αντίστοιχων πωλήσεων. Τα έργα του καλλιτέχνη απέφεραν περισσότερα από 354 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασίες το 2016, ξεπερνώντας κάθε άλλο καλλιτέχνη, νεκρό ή ζωντανό, στον κόσμο εκείνη τη χρονιά, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη της βάση δεδομένων Artprice.

Πέρυσι, βρέθηκε 6ος στην ίδια λίστα, μπροστά από ονόματα όπως ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ και ο Banksy. Κι αυτό μπορεί να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, λέει στο CNNi ο καθηγητής τέχνης του κρατικού πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, Μαρκ Τζόνσον.

«Υπήρξε μια ταχεία κλιμάκωση της αξίας καθώς η ιδιοφυΐα του αναγνωρίζεται ευρύτερα», είπε ο Τζόνσον ο οποίος συνεπιμελήθηκε το 2019 έκθεση του έργου του Ζανγκ στο Μουσείο Ασιατικής Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο.

«Landscape after Wang Ximeng», ο πιο ακριβός πίνακας του καλλιτέχνη που έχει πουληθεί ποτέ σε δημοπρασία @Sotheby's

«Νομίζω ότι οι τιμές θα διπλασιαστούν σύντομα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η «άγνοια» για τον Ζανγκ στα δυτικά μουσεία κρατά τις τιμές «σχετικά χαμηλές». «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ζανγκ Ντακιάν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Το έργο του αναφερόταν στον παγκόσμιο πολιτισμό και, ταυτόχρονα, ήταν βαθιά ενσωματωμένο στην κινεζική κλασική κουλτούρα», είπε ο Τζόνσον, αποκαλώντας τον τον «πρώτο πραγματικά παγκόσμιο Κινέζο καλλιτέχνη».

Ανάμεσα στους κόσμους

Γεννημένος στο Σιτσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Ζανγκ έδειξε από νεαρή ηλικία το μεγάλο ταλέντο του. Διδάχτηκε ζωγραφική από τη μητέρα του, ισχυριζόταν ότι ως έφηβος συνελήφθη από ληστές και έμαθε ποίηση χρησιμοποιώντας τα βιβλία που είχαν κλέψει εκείνοι. Αφού σπούδασε βαφή υφασμάτων και υφαντική στην Ιαπωνία, εκπαιδεύτηκε υπό τους διάσημους καλλιγράφους και ζωγράφους Zeng Xi και Li Ruiqing στη Σαγκάη. Η αντιγραφή κλασικών κινεζικών αριστουργημάτων ήταν θεμελιώδους σημασίας για την εκπαίδευσή του και ο Ζανγκ έμαθε να αντιγράφει επιδέξια τους μεγάλους καλλιτέχνες των δυναστείων Μινγκ και Τσινγκ και αργότερα έγινε ένας περιζήτητος πλαστογράφος.

Άρχισε να γίνεται γνωστός ως καλλιτέχνης τη δεκαετία του 1930, προτού περάσει δύο χρόνια μελετώντας και αντιγράφοντας τις πολύχρωμες βουδιστικές τοιχογραφίες σπηλαίων στο Dunhuang, στην επαρχία Gansu. Αυτή η εμπειρία είχε βαθιά επίδραση στην τέχνη του. Εκτός από τις δεξιότητές του στην εικονιστική ζωγραφική, ο Ζανγκ άρχισε σύντομα να χρησιμοποιεί ένα ευρύτερο φάσμα χρωμάτων στο έργο του, αναζωογονώντας τη δημοτικότητά τους στην κινεζική τέχνη.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
Η ανάρτηση της Ελένης Βουλγαράκη για τον Φώτη Ιωαννίδη
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved