Πτωχευτικός νόμος: Τι ισχύει για την αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη διαμεσολάβηση

Πτωχευτικός νόμος: Τι ισχύει για την αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και τη διαμεσολάβηση

Από την 1 Ιουνίου του 2021 έχει ξεκινήσει η δυνατότητα των φυσικών και νομικών προσώπων υποβολής αίτησης στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εξωδικαστικού μηχανισμού του πτωχευτικού νόμου.

Από την 1/6/2021 έως την 5/6/2021 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία είχαν εκκινήσει τη διαδικασία 24.000 ΑΦΜ-οφειλέτες και η πλειοψηφία εξ αυτών βρίσκεται στο στάδιο της άντλησης στοιχείων από τους πιστωτές.

Με απλά λόγια τα πρώτα βήματα έχουν ως εξής:. Κάνει εγγραφή στην πλατφόρμα ο αιτών οφειλέτης με τους κωδικούς taxis του. Δέχεται να γίνει άρση του απορρήτου, δηλώνει το σύζυγο ο οποίος πρέπει να εγγραφεί και να κάνει και αυτός δήλωση απορρήτου (και εδώ «κολλανε» κάποιες περιπτώσεις πχ για συζύγους σε διάσταση, καθώς αν δε γίνει αυτό το βήμα δεν προχωράει η πλατφόρμα). Το επόμενο βήμα είναι να εξουσιοδοτήσει αν θέλει ο οφειλέτης σύμβουλο-δικηγόρο που θα αναλάβει τη διαδικασία. Αυτό είναι προαιρετικό ασφαλώς. Προσοχή στο σημείο αυτό δεν έχει γίνει κατανοητό ότι είναι διαφορετική η πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού και διαφορετική η πλατφόρμα της πτώχευσης όπου εκεί είναι υποχρεωτική η συμμετοχή δικηγόρου που μπαίνει με ειδικούς κωδικούς.

Το επόμενο στάδιο είναι η αναμονή για άντληση των οφειλών από τράπεζες servicers και δημόσιο. Θεωρητικά γίνεται σε 15 μέρες, στην πράξη καθυστερεί προς το παρόν περισσότερο. Το επόμενο στάδιο είναι η συμπλήρωση της αίτησης. Υπάρχει λίστα menu με τις οφειλές, τα περιουσιακά στοιχεία, τους εγγυητές-συνοφειλέτες. Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση υπογραφής μιας τελικής συμφωνίας μπορεί να υπογράψει και ο συνοφειλέτης και να επωφεληθεί και αυτός από τις ενδεχόμενες ευνοϊκές διατάξεις μιας καλής ρύθμισης αν υπάρξει βέβαια.

Η προτεινόμενη λύση που όλοι αυτό αναμένουν διαμορφώνεται με κάποια κριτήρια οριζόμενα από το νόμο. Για παράδειγμα ως αξία ακινήτων λαμβάνεται αυτή του ΕΝΦΙΑ, ως εύλογες δαπάνες διαβίωσης λαμβάνονται υπ όψιν η πρώτη ομάδα δαπανών (που είναι πολύ χαμηλά τα ποσά). Η μέγιστη διάρκεια αποπληρωμής οφειλών προς τους χρηματοδοτικούς φορείς ισούται με 420 μήνες για οφειλές φυσικών προσώπων που καλύπτονται από ειδικά προνόμια και 240 μήνες για οφειλές φυσικών προσώπων που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια και 180 μήνες για οφειλές νομικών προσώπων δηλαδή εταιρειών που καλύπτονται από ειδικά προνόμια.

Η διαδικασία θα διαρκέσει δύο μήνες βάσει του γράμματος του νόμου. Στην πράξη θα διαρκέσει πολύ περισσότερο καθώς θα υπάρχει δικαίωμα να δίνονται παρατάσεις ιδίως στο στάδιο της διερεύνησης εξεύρεσης λύσης. Προβλέπεται η ύπαρξη συντονιστή πιστωτή , δηλαδή ο φορέας που έχει τις περισσότερες οφειλές και μεριμνά για την επικοινωνία με τους υπόλοιπους φορείς. Μπορεί να υποβάλλει ανεξάρτητη πρόταση ρύθμισης που βασίζεται στην αυτοματοποιημένη πρόταση αναδιάρθρωσης που προκύπτει με τη χρήση συγκεκριμένων κριτηρίων όπως ανέφερα παραπάνω.

Ο συντονιστής πιστωτής μπορεί να αυξήσει ή να μειώσει το ποσό διαγραφής. Εννοείται ότι μπορεί ένας πιστωτής να απορρίψει όλες τις προτάσεις. Επίσης ο οφειλέτης στο τέλος μπορεί να μη δεχτεί την πρόταση αν θεωρεί ότι δεν τον συμφέρει.

Τι ισχύει για το νόμο Κατσέλη

Χιλιάδες είναι πλέον οι δανειολήπτες που είχαν αίτηση υπαγωγής στο νόμο 3869/2010 το νόμο Κατσέλη, και απορρίφθηκε η αίτησή τους συνήθως λόγω δόλου. Πολλοί εξ αυτών άσκησαν έφεση και απορρίφθηκε και η έφεση. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που η τράπεζα έκανε έφεση σε μια θετική απόφαση για το δανειολήπτη και την κερδίζει άρα στην περίπτωση αυτή ο δανειολήπτης πάλι χάνει. Για περίπου μια δεκαετία είχαν «παγώσει» τα δάνεια καταβάλλοντας μια χαμηλή δόση που είχε ορίσει η προσωρινή διαταγή και θεωρούσαν ότι όλοι θα συνεχίσουν έτσι για πάντα με την καταβολή μιας πολύ χαμηλής δόσης.

Μετά την έκδοση μιας απορριπτικής απόφασης η κατάσταση αλλάζει δραματικά. Οι οφειλέτες απογοητεύονται πολύ καθώς βλέπουν ότι τα χρόνια έχουν περάσει και θα αφήσουν χρέη στα παιδιά τους, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν. Και έτσι μετά από μια δεκαετία περίπου βρίσκεται ένας δανειολήπτης με αρρύθμιστα χρέη και αυξημένα λόγω τοκοφορίας για τις περιπτώσεις που υπήρχαν εξασφαλισμένα δάνεια. Για μια μερίδα δανειοληπτών η θετική έκβαση του νόμου Κατσέλη ήταν αυτονόητη και η απόρριψη της αίτησης τους αδιανόητη. Δυστυχώς η δικαιοσύνη δεν λειτουργεί με συγκεκριμένες δικλείδες και ο κάθε δικαστής δικάζει με γνώμονα την κρίση του και τη συνείδησή του.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Αθλητικές μεταδόσεις: Η Αγγλία παίζει μπάλα - Πού θα δείτε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι
Αθλητικές μεταδόσεις: Η Αγγλία παίζει μπάλα - Πού θα δείτε Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι
NBA: Ήττα στο σουτ για τους Μπακς, μοιραίος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Βίντεο
NBA: Ήττα στο σουτ για τους Μπακς, μοιραίος ο Γιάννης Αντετοκούνμπο - Βίντεο
Super League: Αυξήθηκε η αξία της το 2025
Super League: Αυξήθηκε η αξία της το 2025
Τόπος «πράσινης» λατρείας – Ασταμάτητα sold out ο κόσμος του Παναθηναϊκού AKTOR
Τόπος «πράσινης» λατρείας – Ασταμάτητα sold out ο κόσμος του Παναθηναϊκού AKTOR
©2011-2026 Onsports.gr - All rights reserved