«Δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας»!

Αλλά μάλλον ουτοπικό... Ο Αυστριακός, πολιτογραφημένος Έλληνας, επιφανής ιστορικός του Β' Παγκοσμίου Πολέμου Χάγκεν Φλάισερ, εξηγεί γιατί η Γερμανία αρνείται ακόμη και να συζητήσει το θέμα.

«Δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας»!

Πρόκειται για ένα ζήτημα που επιστρέφει στην επικαιρότητα κάθε τόσο. «Αν οι Γερμανοί μας πληρώσουν αποζημιώσεις για όσα έκαναν στους Έλληνες κατά την διάρκεια της Κατοχής και αν αποπληρώσουν το κατοχικό δάνειο, όχι μόνο θα ξεχρεώσουμε, αλλά θα μας μείνουν χρήματα και για ανάπτυξη». Όσο λαϊκιστική και απλοϊκή κι αν ακούγεται αυτή η φράση, η αλήθεια είναι ότι ισχύει. Μόνο που για να εκπληρωθεί αυτό το «αν», μάλλον θα έπρεπε να ζούμε σε έναν κόσμο ουτοπικό.

Γιατί αυτό που επίσης ισχύει είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις από τον Εμφύλιο και μετά «φρόντισαν» να κλείσουν άτυπα το θέμα, έχοντας δώσει στην ουσία στους Γερμανούς το δικαίωμα να απορρίπτουν ακόμη και την συζήτηση επ' αυτού. Ανταλλάγματα πήραμε διάφορα, βέβαια, αλλά σήμερα που το χρήμα μοιάζει πιο πολύτιμο από ποτέ, φαίνονται πενιχρά μπροστά στις πραγματικές αποζημιώσεις.

Διαβάστε περισσότερα στο newsbomb.gr

COMMENTS