Ρετρό ιστορίες: Πίτερ Οφορίκουε, Αφρικανός και ρέκορντμαν (photos+videos)

Ρετρό ιστορίες: Πίτερ Οφορίκουε, Αφρικανός και ρέκορντμαν (photos+videos)

Υπάρχει μια… φήμη που ακολουθεί τους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που έχουν έρθει κατά καιρούς να δουλέψουν στην Ευρώπη: Eίναι απείθαρχοι, είναι στην πλειοψηφία τους μεγαλύτεροι σε ηλικία απ’ ό,τι αναγράφουν τα επίσημα χαρτιά τους, παραμένουν «αιώνια ταλέντα» και όταν βρεθούν πίσω στην πατρίδα τους, συνήθως… ξεχνούν να επιστρέψουν στην ομάδα τους. Ο «Πίπης» διέθετε όλο το… πακέτο. Παράλληλα, όμως, διαθέτει μέχρι σήμερα και ένα μοναδικό ρεκόρ.

Τα πειθαρχικά του παραπτώματα του στέρησαν την ευκαιρία να κάνει την καριέρα που αντιστοιχούσε στο ταλέντο του, που παρέμεινε αιώνιο μεν, ταλέντο δε. Η ηλικία του πιθανότατα ήταν μεγαλύτερη απ’ ό,τι έγραφαν τα χαρτιά του, όχι από δόλο, αλλά ως αποτέλεσμα της… συνήθους πρακτικής στις περισσότερες αφρικανικές χώρες, οι γονείς να πηγαίνουν στο Ληξιαρχείο για να δηλώσουν τη γέννηση των παιδιών τους, όποτε… θυμηθούν. Οσο για την ασυνέπεια στην επιστροφή στην εκάστοτε ομάδα του μετά από ένα ταξίδι στην πατρίδα του, τη Γκάνα, αν υπήρχε αντίστοιχο λήμμα στο λεξικό, θα είχε δίπλα τη φωτογραφία του.

Παρόλα αυτά ο «Πίπης» αγαπήθηκε πολύ στην Ελλάδα από τους Ελληνες φιλάθλους. Είχε τόσους πολλούς τρόπους να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα κα το έκανε τόσο εύκολα που δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό. Αγαπήθηκε επίσης πολύ από τον Σωκράτη Κόκκαλη, που του είχε τόσο μεγάλη αδυναμία, ώστε συγχώρησε πολλές φορές τα παραπτώματά του κρατώντας τον στο Ολυμπιακό για μία εξαετία. Ο Οφορίκουε εκτός από αγάπη εισέπραξε στην Ελλάδα δόξα και πλούτο. Τα συμβόλαιά του ήταν τόσο ηγεμονικά που όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο δεν χρειάστηκε καν να δουλέψει.

Πέρα όμως από τα χρήματα, τη δόξα και την αγάπη, ο Οφορίκουε έγινε κάτοχος και ενός μοναδικού ρεκόρ που ακόμα και τώρα παραμένει ακατάρριπτο.

Σήμερα, μάλιστα, 1η Οκτωβρίου συμπληρώνονται ακριβώς 15 χρόνια από τότε. Ηταν 1η Οκτωβρίου 1997 όταν ο Οφορίκουε έκανε το ντεμπούτο του με τον Ολυμπιακό στο Champions League κόντρα στη Ρόζενμποργκ στο Τροντχάιμ. Και μπορεί για τους «ερυθρόλευκους» εκείνο το ματς να είναι ένα απ’ αυτά που θέλουν να ξεχάσουν, καθώς είχαν ηττηθεί με 5-1 από τους Νορβηγούς, ο «Πίπης» όμως είχε πετύχει το «γκολ της τιμής» γεγονός που τον έκανε τον νεότερο σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη. Ηταν 17 ετών και 194 ημερών…

33538

Η ιστορία του Οφορίκουε λίγο πολύ γνωστή. Τον ανακάλυψε σε ηλικία 14 ετών σε ένα από τα ταξίδια του στην Αφρική ο πρόεδρος της Καλαμάτας, Σταύρος Παπαδόπουλος το 1995 και τον έφερε στη «Μαύρη Θύελλα». Οι καλές εμφανίσεις και τα γκολ του τον έβαλαν στο στόχαστρο του Ολυμπιακού κι έτσι μετά από παραμονή δύο χρόνων στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας μετακομίζει στον Πειραιά. Με τα «ερυθρόλευκα» ο «Πίπης» αγωνίστηκε σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και Ευρώπη σε 138 αγώνες και πέτυχε 33 γκολ. Όταν όμως κάποια στιγμή κλήθηκε στην Εθνική Γκάνας… λησμόνησε να επιστρέψει. Ο Ολυμπιακός του συγχώρησε το παράπτωμά του, αλλά δεν ήταν το μόνο. Δεν έδινε προσοχή στις προπονήσεις, δεν βρισκόταν σπίτι του το βράδυ στις… εφόδους της ομάδας, ενώ οι καθυστερήσεις στις επιστροφές του από τη Γκάνα έγιναν κανόνας. Στον Ολυμπιακό έμεινε μέχρι το 2003 έχοντας κατακτήσει 6 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

90326

Ο ΟΦΗ ήταν η τρίτη και τελευταία ελληνική ομάδα, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε, μετά από ένα διετές διάλειμμα στη χώρα του. Επαιξε στους Κρητικούς πολύ καλό ποδόσφαιρο ομολογουμένως, από το 2005-2007, αλλά η καριέρα του έληξε άδοξα, λόγω – τι άλλο; - ενός ταξιδιού στη Γκάνα που διήρκεσε δύο μήνες.

Μετά από ένα σύντομο πέρασμα από το Ισραήλ, κατέληξε στην Κύπρο και την ΑΕ Λεμεσού, όπου σε ένα παιχνίδι αρνήθηκε να μπει ως αλλαγή και μάλιστα εξυβρίστηκε με τον προπονητή του. Η αποδέσμευσή του ήταν άμεση και οι τίτλοι τέλους στην ευρωπαϊκή του πορεία οριστικοί.

Πίτερ Οφορίκουε. Ένα μεγάλο ταλέντο, που θα μπορούσε να γίνει ένας πολύ μεγάλος παίκτης αν δεν ήταν... Αφρικανός με τα… όλα του!

Τα στατιστικά της καριέρας του Πίτερ Οφορίκουε

ALFA

SOCC

Πηγή: soccerbase.gr

Ρετρό ιστορίες: Πίτερ Οφορίκουε, Αφρικανός και ρέκορντμαν (photos+videos)



Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved