Ρετρό ιστορίες:  Όταν ο Ζάχοβιτς… φόρτωσε με τον Μπιγκόν (photos)

Ρετρό ιστορίες: Όταν ο Ζάχοβιτς… φόρτωσε με τον Μπιγκόν (photos)

Ότι ο Σλοβένος νυν τεχνικός διευθυντής της Μάριμπορ, προσεχούς αντιπάλου του Παναθηναϊκού στους ομίλους του Europa League, υπήρξε σπουδαίος ποδοσφαιριστής είναι γνωστό. Ότι υπήρξε και ιδιαίτερα προβληματικός χαρακτήρας, επίσης…

Ο Ζλάτκο Ζάχοβιτς ήρθε στην Ελλάδα για λογαριασμό του Ολυμπιακού το καλοκαίρι του 1999 μαζί με τον Τζιοβάνι. Ωστόσο, παρόλο που οι ποδοσφαιρικές του ικανότητες αναγνωρίστηκαν απ’ όλους, η ιδιορρυθμία του χαρακτήρα του δεν επέτρεψε στον κόσμο του Ολυμπιακού να τον λατρέψει όπως το Βραζιλιάνο «μάγο». Η καριέρα του στον Ολυμπιακό ήταν επεισοδιακή και ο τρόπος που έφυγε από τους «ερυθρόλευκους» δεν ήταν τέτοιος που θα χαρακτήριζε κάποιος ως φυσιολογικό.

Υπάρχουν αρκετά περιστατικά που μπορεί να θυμηθεί κανείς από «τα έργα και τις ημέρες» του Ζλάτκο στον Πειραιά, ένα ωστόσο είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό και αφορά τη… σχέση του με τον Ιταλό προπονητή Αλμπέρτο Μπιγκόν.

Ο Μπιγκόν αντικατέστησε στις 10 Νοεμβρίου 1999 τον απολυθέντα Ντούσαν Μπάγεβιτς στον Ολυμπιακό. Ο Ιταλός που ήταν ο προπονητής της Νάπολι την εποχή που μεσουράνησε στην ιταλική ομάδα ο Μαραντόνα, έμεινε στο λιμάνι ακριβώς 5 μήνες, αλλά ουδέποτε κέρδισε την συμπάθεια των «ερυθρόλευκων» οπαδών που μουρμούριζαν για την συγκεκριμένη επιλογή. Τελικά απομακρύνθηκε στις 10 Απριλίου 2000 με τον Γιάννη Ματζουράκη να αποτελεί τον αντικαταστάτη του. Προηγουμένως, όμως, είχε προλάβει να γνωρίσει από πρώτο… χέρι τι θα πει Ζλάτκο Ζάχοβιτς.

Το περιστατικό που προαναφέραμε, συνέβη στις 26 Μαρτίου 2000, στην 25η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού Σταδίου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό που ουσιαστικά αναδείκνυε πρωταθλητή. Ο Γιώργος Ανατολάκης είχε ανοίξει το σκορ για τους «ερυθρόλευκους» στο 16’ αλλά ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε με τον Φερνάντο Γκαλέτο στο 22ο λεπτό.

Στο 62ο λεπτό ο Αλμπέρτο Μπιγκόν δίνει εντολή να μπει στο παιχνίδι ο Αλέκος Αλεξανδρής. Μόλις σηκώνεται το ταμπελάκι με το Νο 25 ο Ζάχοβιτς, που ήταν ο παίκτης που επρόκειτο να αντικατασταθεί, γίνεται έξω φρενών.

Αρχίζει να μουρμουράει να χειρονομεί έντονα και να βρίζει τον Ιταλό στη γλώσσα του. Στην αρχή δεν θέλει καν να καθίσει στον πάγκο, αλλά ο Τάσος Μητρόπουλος τον τραβάει κυριολεκτικά στον πάγκο με το ζόρι.

zax

Ο Ζάχοβιτς όμως δεν σταματάει να βρίζει. Ο φωτογραφικός φακός τον αποτυπώνει σε δεκάδες στιγμιότυπα, όπου από την θέση του στον πάγκο έχει το πρόσωπό του στραμμένο προς τον Ιταλό και συνεχίζει τα… γαλλικά. Δεν ηρέμησε παρά μόνο όταν τελείωσε το παιχνίδι.

Για την ιστορία μέχρι τη λήξη του αγώνα μπήκαν δύο ακόμα γκολ. Ο Λυμπερόπουλος έδωσε στο 80' το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 2-1, αλλά στο 88’ ο Αλεξανδρής ισοφάρισε γράφοντας το τελικό 2-2 που έδωσε και τον τίτλο στους «ερυθρόλευκους».



Η έκπληξη της Βίκυς Κάνουρα στον Γιώργο Τζαβέλλα
Η έκπληξη της Βίκυς Κάνουρα στον Γιώργο Τζαβέλλα
Premier League: Διαιτητής με κάμερα στο Κρίσταλ Πάλας-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Premier League: Διαιτητής με κάμερα στο Κρίσταλ Πάλας-Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ!
Ως πότε μπορούν να κάνουν διακοπές όσοι πήραν επιταγές κοινωνικού τουρισμού για το 2023
Ως πότε μπορούν να κάνουν διακοπές όσοι πήραν επιταγές κοινωνικού τουρισμού για το 2023
Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Premier League: Συνέχεια στο… μαρτύριο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved