ΑΝ είναι το αντίο, είναι το ιδανικό… (photos)

ΑΝ είναι το αντίο, είναι το ιδανικό… (photos)

Μπορεί να είναι η τελευταία φορά που τον βλέπει κανείς να συμμετέχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Γι’ αυτό ο Γιουσέιν Μπολτ φρόντισε αφενός να την κάνει σε όλους αξέχαστη, αφετέρου να προσφέρει στον εαυτό του το φινάλε που του αξίζει...

Ο Γιουσέιν Μπολτ είπε αντίο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και ενδεχομένως στους Ολυμπιακούς Αγώνες γενικότερα, οδηγώντας την ομάδα της Τζαμάικα σε νίκη στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ. με παγκόσμιο ρεκόρ στα 36.84 το βράδυ του Σαββάτου (11/08) συντρίβοντας το προηγούμενο που κατείχε η ομάδα της χώρας του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου με 37.10.

Ηταν το 4ο παγκόσμιο ρεκόρ στο στίβο στους αγώνες του Λονδίνου και το 4ο επίσης στην Ολυμπιακή καριέρα του Μπολτ που κέρδισε έξι χρυσά μετάλλια με δύο παγκόσμια ρεκόρ στα ατομικά του αγωνίσματα και άλλα δύο στις σκυταλοδρομίες. Κι ήταν μια ακόμα στιγμή απόλαυσης στην ιστορία του στίβου.

Πριν από τους αγώνες του Λονδίνου ο Μπολτ είχε αμφισβητηθεί, πολλοί ήταν αυτοί που είπαν ότι η καριέρα του βρίσκεται σε πτώση και ότι μπορεί να χάσει την πρωτοκαθεδρία στα σπριντ.

Επεσαν όλοι έξω.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου όχι μόνο δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της αποκαθήλωσής του, αλλά αντίθετα είναι οι Αγώνες όπου επιβεβαιώθηκε η θρυλική του υπόσταση σε ολόκληρη την ιστορία του στίβου.

Το «νταμπλ» στα 100-200 μέτρα είναι «σχετικά» συχνό. Οκτώ σπρίντερ το έχουν επιτύχει στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Αλλά κανείς δεν κατάφερε να επιστρέψει τέσσερα χρόνια μετά και να επαναλάβει αυτή τη μεγάλη επιτυχία. Ούτε καν ο «πολύς» Καρλ Λιούις που τερμάτισε δεύτερος στα 200μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ.

Ο Μπολτ όμως το πέτυχε ΚΑΙ αυτό την περασμένη Πέμπτη (9/08), ενώ το Σάββατο (11/08) πρόσθεσε στο παλμαρέ του ένα ακόμα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στη σκυταλοδρομία μετά από μια επική μάχη με τους Αμερικανούς που ισοφάρισαν το παλιό Παγκόσμιο ρεκόρ με 37.04, χωρίς όμως αυτό να είναι αρκετό.

Ο Μπολτ οδήγησε την Τζαμάικα στη νίκη και τον εαυτό του στο φινάλε που πραγματικά του άξιζε.

Ο Τζαμαϊκανός υπερ-αθλητής κυριάρχησε στο άθλημα με έναν πραγματικά μοναδικό τρόπο. Ο Λιούις χάρη στο γεγονός ότι εκτός από σπρίντερ ήταν και άλτης του μήκους διήρκεσε περισσότερες από τέσσερις Ολυμπιάδες. Αλλά ουδέποτε αγαπήθηκε με τον ίδιο τρόπο που αγαπήθηκε ο Μπολτ σ’ αυτές τις δύο τετραετίες.

Οι στιγμές του Μπολτ θα μείνουν χαραγμένες στην ιστορία, αλλά εξίσου σημαντικό με τον θρύλο του είναι το γεγονός ότι το «χάρισμά» του αποκατέστησε στα μάτια του κόσμου το αγώνισμα των 100μ. Ένα αγώνισμα που «πέθαινε» κάθε φορά που μια νέα αποκάλυψη ντοπαρίσματος έβγαινε στην επιφάνεια.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ζακ Ρογκ μπορεί να αμφισβητήσει το χαρακτηρισμό «θρύλος» για τον Τζαμαϊκανό αθλητή, επικαλούμενος την διάρκεια στην πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων του κωπηλάτη Σερ Στιβ Ρεντγκρέιβ ή του ιστιοπλόου Μπεν Εϊνσλι.

Όμως, ο στίβος είναι ένας πολύ διαφορετικός τομέας των σπορ, οι καριέρες μετρούν και ολοκληρώνονται μέσα σε 4 χρόνια και όχι σε 20. Είναι τόσο ανταγωνιστική η φύση του στίβου, τόσο ευρεία η συμμετοχή και τόσο γρήγορη η σχετική συρρίκνωση της μυικής μάζας των αθλητών που είναι ανέφικτο ειδικά για έναν σπρίντερ να κυριαρχήσει για τρεις Ολυμπιάδες, πόσο μάλλον για πέντε όπως ένας κωπηλάτης.

Στην πραγματικότητα ακόμα και οι μεγαλύτεροι σπρίντερ δίνουν πραγματική μάχη για να ολοκληρώσουν έναν τετραετή κύκλο που να περιλαμβάνει δύο συνεχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Μπολτ το έκανε και μάλιστα με έναν τρόπο και με ένα στιλ που κανείς μας δεν είχε δει στο παρελθόν. Το να απαιτήσουμε να το κάνει ξανά σε τέσσερα χρόνια, θα είναι απλά απληστία...

Διαβάστε επίσης;

Αστραψε ο Μπολτ

Μπολτ: «Θέλω να γίνω ένας θρύλος στον αθλητισμό»

Μπολτ, ο κορυφαίος Τζαμαϊκανός

Ο Μπολτ θα νικούσε όλους τους Ολυμπιονίκες!

Η νίκη του Μπολτ σε Lego (video)

Mπολτ: «Είναι πιο γλυκό γιατί με αμφισβητήσατε»

Xρυσό και στα 200μ. ο Μπολτ

Μπολτ: «Είμαι ζωντανός θρύλος»

Εκαναν... πλάκα με παγκόσμιο ρεκόρ οι Τζαμαϊκανοί

Πήρε τη σκυτάλη ο Μπολτ

Μπολτ: «Δύσκολα θα αγωνιστώ στο Ρίο»

Eίναι απλά οι καλύτεροι...




Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι και Παρί Σεν Ζερμέν-Ντόρτμουντ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR-Μακάμπι και Παρί Σεν Ζερμέν-Ντόρτμουντ
NBA: Νέο break οι αγριεμένοι Τίμπεργουλβς στο Ντένβερ, στα «σχοινιά» οι Πρωταθλητές!
NBA: Νέο break οι αγριεμένοι Τίμπεργουλβς στο Ντένβερ, στα «σχοινιά» οι Πρωταθλητές!
Οι ρεβάνς των ημιτελικών των Κυπέλλων Ευρώπης με super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Οι ρεβάνς των ημιτελικών των Κυπέλλων Ευρώπης με super αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το ραντεβού της 12ετίας στο «κολαστήριο» του ΟΑΚΑ!
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ: Το ραντεβού της 12ετίας στο «κολαστήριο» του ΟΑΚΑ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved