Η τέλεια πρεμιέρα!

Η τέλεια πρεμιέρα!

Αν έπαιζαν μπάσκετ οι παραδόσεις η Εθνική θα έκανε περίπατο στον αγώνα-πρεμιέρας της στο 37ο Ευρωμπάσκετ. Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη είναι άλλωστε αυτό που λέμε «πελάτης», αφού τις 10 φορές που βρέθηκε στο δρόμο μας, είτε με το καλό, είτε με το… άγριο, έκανε στην άκρη για να περάσει η Εθνική μας.

Όμως αν όλα είχαν να κάνουν με τις παραδόσεις, τότε ο Ηλίας Ζούρος και οι παίκτες του δεν θα χρειαζόταν να τρέχουν στα βουνά, να δίνουν ένα κάρο φιλικά και να αγωνιούν για τη διοργάνωση, αφού η συμμετοχή στο προλυμπιακό (που είναι και ο βασικός στόχος μας) θα μας ανήκε δικαιωματικά. Στα τελευταία 12 Ευρωμπάσκετ, δηλαδή από τη χρονιά-ορόσημο του ελληνικού μπάσκετ (και γενικότερα του ελληνικού αθλητισμού) το 1987, η Ελλάδα μετρά δύο χρυσά, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο σε μετάλλια, άλλες τέσσερις συμμετοχές σε αγώνες μεταλλίων (ισάριθμους δηλαδή ημιτελικούς και μικρούς τελικούς), δύο φορές τερμάτισε στην 5η θέση και μοναχά δύο ήταν οι φορές που απέτυχε σφόδρα. Το 1999 (16η) και το 2001 (9η)!

Τίποτα από όλα τούτα, ούτε η παρουσία στα τελευταία Ευρωμπάσκετ, ούτε το 10-0 επί της Βοσνίας θα μπουν το απόγευμα της Τετάρτης στην Alytus Arena στο μικρό και άκρως βουκολικό, Αλίτους που θα φιλοξενήσει για μια εβδομάδα την Εθνική και τον αγώνα της στην α’ φάση. Η ομάδα του Ηλία Ζούρου καλείται να δώσει ένα δύσκολο, αλλά ενδεχομένως ευεργετικό για τη συνέχεια της διοργάνωσης αγώνα.

Δύσκολο γιατί οι Βόσνιοι, έχουν παίκτες ποιοτικούς, με εμπειρίες και ταλέντο που δημιουργούν σύνολο φτιαγμένο από «σκληρό μέταλλο», αλλά και γιατί η Εθνική μας  ομάδας πρέπει να ξεπεράσει το (αναπόφευκτο και απολύτως δικαιολογημένο στην περίπτωση της) άγχος της πρεμιέρας. Η μισή αποστολή της Εθνικής βιώνει την πρώτη μεγάλη διοργάνωση στην καριέρα της και ο Ζούρος, μαζί με την παλιοσειρά των Φώτση, Ζήση, Μπουρούση, πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα ώστε να διαχειριστεί σωστά την κατάσταση, να διατηρήσει «καθαρό μυαλό» σε όλη τη διάρκεια του ματς και να αναζητήσει την αγωνιστική της επικράτηση μέσα από τη σωστή και επιθετική άμυνα της.

Η Βοσνία δεν είναι ο δυσκολότερος αντίπαλος, αλλά δεν είναι ούτε ο ευκολότερος. Κι αυτό είναι ευλογία για τούτη την Εθνική. Γιατί η νίκη δεν θα είναι μια ρουτίνα, αλλά θα είναι (μια μικρή) επιτυχία, από αυτές που χρειάζονται οι διεθνείς μας στην αρχή της διοργάνωσης για να κτίσουν αυτοπεποίθηση.

Πιο εύκολος και πιο ασφαλής δρόμος από τον «στραγγαλισμό» των Βόσνιων με την επιθετική άμυνα, δεν υπάρχει για την Ελλάδα και εκεί πρέπει και αναμένεται να καταφύγει όσο το ματς θα είναι ρευστό. Από την άμυνα θα αντλήσει δύναμη, από τα αμυντικά ριμπάουντ θα βρει χώρο να δράσει, από τα κλεψίματα θα τρέξει, από τα λάθη των Βόσνιων θα αποκτήσει το πάνω χέρι και θα μπορέσει να τιθασεύσει μια ομάδα που είναι κάπως… ροκ.

Οι βασικοί ψηλοί της είναι ικανότατοι σουτέρ. Για την ακρίβεια αρέσκονται να «πυροβολούν» από τα 6μ75, δημιουργώντας ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα. Ο Τελέτοβιτς είναι γνωστό και στις πέτρες ό,τι είναι ένα σούτινγκ-γκαρντ σε σώμα πάουερ-φόργουορντ. Για όσους δεν το γνωρίζουν μάλλον αρκεί να σημειωθεί ότι πέρυσι στην Ευρωλίγκα (όπου είχε 15,4π μ.ο) επιχείρησε 136 δίποντα και άλλα τόσα τρίποντα, ή ότι από τη σεζόν 2006-07 που κατοικοεδρεύει στη Βιτόρια είχε από 37% μέχρι και 43,4% στα τρίποντα. Περίπου τα ίδια ισχύουν και για τον Μπαϊράμοβιτς, που είναι πιο δυναμικός και αποτελεσματικός στο low-post. Ο πρώην παίκτης της Λιέτουβος πέρυσι στην Ευρωλίγκα (11,4π ανά αγώνα) είχε μεν 23,3% πίσω από τη γραμμή τριών πόντων αλλά αυτή η επίδοση ήταν μακράν η χειρότερη στην καριέρα του, στην οποία έχει να επιδείξει 30-34%.

Οι δυο συνθέτουν ένα «περίεργο» δίδυμο ψηλών, ενώ το ταλέντο της ομάδας βρίσκεται στον Νιχάντ Ντέντοβιτς, στον οποίο έχει επενδύσει πολλά η Μπαρτσελόνα (δανεικός μέχρι του χρόνου στη Ρόμα), αλλά και τον Νεμάνια Γκόρντιτς. Ο πρώτος είναι σπουδαία περίπτωση. Ικανός σκόρερ, βάζει τη μπάλα στο παρκέ, δημιουργεί για συμπαίκτες και θέλει ιδιαίτερη προσοχή.

Στην περιφέρεια ο γνωστός μας από την ΑΕΚ και τον Κολοσσό, Βασίλιεβιτς και ο σκληροτράχηλος γυρολόγος της Ευρώπης, Νέσοβιτς προσπαθούν να τιθασεύσουν τους υπόλοιπους, να οργανώσουν την ομάδα στο παρκέ που δεν διακρίνεται για την ομαδική λειτουργία της, όσο για τις προσωπικές ενέργειες, το πάθος, τη μαχητικότητα και την πρωτοβουλία με τους ψηλούς να σουτάρουν κατά ριπάς.

Περιορίζοντας τα τρίποντα, ελέγχοντας τα επιθετικά ριμπάουντ των ημίψηλων και οδηγώντας τους κοντούς σε λάθη, η Εθνική μπορεί να βγάλει εκτός αγώνα τη Βοσνία και να κάνει τη σημαντικότερη νίκη της στο τουρνουά. Αν την επόμενη μέρα τη διαχειριστεί κι αυτή σωστά, όπως θα κάνει την Τετάρτη με το άγχος της  για την πρεμιέρα.



Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Αρχίζει καριέρα προπονητή ο Φαν Πέρσι
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved