Αποκλειστικό: Γαλατσόπουλος για όλα!

Αποκλειστικό: Γαλατσόπουλος για όλα!

O πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ αποκαλύπτεται στον Νίκο Συρίγο 

Ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος δεν είναι χθεσινός στο μπάσκετ. Δεν ήταν όμως ποτέ της «λεζάντας». Το γεγονός ότι ανέλαβε την προεδρία του ΕΣΑΚΕ στη δυσκολότερη ίσως στιγμή της Λίγκας είναι καλό σημάδι για το μπάσκετ. Γιατί για να υπάρξουν λύσεις σε ζητήματα που καίνε (τηλεοπτικά, εφορία κλπ) πρέπει να υπάρξει δουλειά. Οι… λεζάντες μπορούν να περιμένουν.

Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, μίλησε στο ONSPORTS σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, τόσο για το συνολικό πλάνο του, όσο και για τον τρόπο που θα διαχειριστεί τις δυσκολίες. Ο λόγος δικός του: 

- Σε λίγο καιρό συμπληρώνετε ένα μήνα στον προεδρικό θώκο του ΕΣΑΚΕ, ποιες είναι οι αρχικές εντυπώσεις από τη θέση και για τη θέση του προέδρου, διότι στο μπάσκετ μετράτε πολλά χρόνια… ένσημα;

«Το γεγονός ότι η εκλογή μου προέκυψε με ομοφωνία αλλά και ότι πριν την εκλογή μου υπήρξε τέτοια αποδοχή στο πρόσωπο μου, ήταν ο βασικός λόγος να μπω πιο… βαθιά στα κοινά. Αυτό ήταν το πρώτο θετικό μήνυμα από την πορεία που ξεκίνησε και φυσικά η πυξίδα για το μέλλον».

- Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός ήταν η μόνη ομάδα που δεν ψήφισε υπέρ σας αλλά προτίμησε τη λευκή ψήφο, τι σημαίνει για σας;

«Όλες οι απόψεις και οι ψήφοι είναι σεβαστές. Για μένα δεν υπάρχει κανένα θέμα και προχωράμε όλοι μαζί για να διαμορφώσουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για το μπάσκετ».

- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για το παρόν και το μέλλον του πρωταθλήματος;

«Τα προβλήματα μας είναι σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η γενικότερη κατάσταση της χώρας και το οξύ οικονομικό της πρόβλημα. Δεν υπάρχουν πολλά λεφτά πια, δυστυχώς. Ο δεύτερος είναι η ανταγωνιστικότητα και η ελκυστικότητα του πρωταθλήματος, τις οποίες πρέπει να αυξήσουμε πάση θυσία».

-Έχετε κάποια πράγματα στο μυαλό σας προς αυτόν τον στόχο;

«Πρώτα απ’όλα πρέπει όλοι μαζί να χαράξουμε το πλάνο αναμόρφωσης και αλλαγών του πρωταθλήματος ώστε εν συνεχεία να το προβάλλουμε καλύτερα και στους Έλληνες φιλάθλους αλλά και στο εξωτερικό».

-Σε ποιους άξονες θα κινηθείτε;

«Θα λειτουργήσουμε με συναίνεση, συλλογικότητα και συνεργασία. Μέσα από αυτές τις τρεις λέξεις βγαίνουν πολλά μηνύματα για το πώς πρέπει να κινηθεί ο ΕΣΑΚΕ. Είμαστε ένας συνεταιρισμός 14 ομάδων, οι οποίες πρέπει να γίνουμε ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ και αυτό θα είναι το κεντρικό μήνυμα για τον νέο ΕΣΑΚΕ: ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε μεταξύ μας και όλοι μαζί πρέπει να δουλέψουμε ώστε το άθλημα να προβληθεί καλύτερα γιατί έχει προσφέρει πολλά και έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα στη χώρα αλλά δεν έχει πάρει αυτά που δικαιούται».

-Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της επόμενης σεζόν. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι αυτός ήταν ο λόγος που αποχώρησε ο Μιχάλης Μελής, φοβούμενος μην του σκάσει στα χέρια αυτή η καυτή πατάτα… Έχετε κάνει κάποιες κινήσεις;

«Ξέρουμε ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο τελειώνει αυτό το καλοκαίρι. Στο πρώτο ΔΣ έγινε μια κουβέντα για το πώς θα κινηθούμε. Νιώθω ότι υπάρχει θετική διάθεση από όλους για να πάμε σε Κεντρική Διαχείριση και να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πέρα πάντως από τη διάθεση των καναλιών, οφείλουμε και εμείς να φτιάξουμε το προϊόν».

-Για πολλά χρόνια γίνεται κουβέντα σχετικά με το κλειστό ή ανοικτό κανάλι και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την απήχηση του μπάσκετ. Ποια είναι η άποψη σας;

«Σίγουρα πρέπει να σεβαστούμε τη NOVA για την επένδυση που έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια στο μπάσκετ. Εμείς θα κάνουμε συζητήσεις και με τα κλειστά και με τα ανοικτά κανάλια και θα επιδιώξουμε την καλύτερη λύση».

 

«Πώς να έρθουν στην Ελλάδα καλοί παίκτες με αυτό το φορολογικό καθεστώς;»

-Αυτές τις μέρες οι δύο ελληνικές ομάδες στην Ευρωλίγκα, μάχονται με δύο τουρκικές για την πρόκριση στο FINAL 4… Πέρα από τη μάχη στο παρκέ, οι ελληνικοί σύλλογοι έχουν να αντιμετωπίσουν και το μειονέκτημα του φορολογικού καθεστώτος που σε σχέση με την Τουρκία και τη Ρωσία εδώ είναι σχεδόν… ληστρικό, παρά το γεγονός μάλιστα ότι από το συνολικό ποσοστό φορολόγησης πλέον το  μεγαλύτερο (25% συν εισφορά αλληλεγγύης) επιβαρύνει τον παίκτη;

«Η φορολογία στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολύ υψηλή σε σχέση με άλλα Κράτη. Το Κράτος πρέπει να βοηθήσει έμπρακτα όχι μόνο το μπάσκετ αλλά ολόκληρο το κομμάτι του επαγγελματικού αθλητισμού, ώστε οι καλοί ξένοι αθλητές να έρχονται στην Ελλάδα και να μην προτιμούν άλλες χώρες λόγω της φορολογίας που υπάρχει. Η φορολογία των συμβολαίων έχει αλλάξει πολλές φορές με αποτέλεσμα οι ομάδες να μην μπορούν να φτιάξουν καν το μπάτζετ τους!

Κάποτε ήταν το 20% συν το 1,2 που αντιστοιχούσε στο χαρτόσημο, μετά υπήρχε υπαγωγή στη φορολογική κλίμακα (45%), τώρα έχει προκύψει πάλι αλλαγή που διαχωρίζει τον παρακρατούμενο φόρο της ομάδας (20%) και εν συνεχεία το ποσοστό που θα επιβαρύνει τον αθλητή στην ατομική φορολογική του δήλωση (25% συν την εισφορά αλληλεγγύης)! Αυτό που κοιτάζουμε τόσο με το Υφυπουργό Αθλητισμού αλλά και με τον Υπουργό Οικονομικών είναι να διαμορφωθεί το πλαίσιο ώστε οι ξένοι αθλητές που έρχονται να παίξουν μπάσκετ στην Ελλάδα για 1-2 χρόνια να μπορούν να βγάλουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, τουλάχιστον ένα μέρος, αφού πέρα από την υψηλή φορολογία έχουμε και τα capital controls».

-Φαντάζομαι ότι τόσο το προηγούμενο, όσο και αυτό το καλοκαίρι θα είναι δύσκολο για τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ κοκ. να πείσουν τον καλό Αμερικανό να έρθει στην Ελλάδα αν ο τελευταίος γνωρίζει ότι από το συνολικό φόρο το μεγαλύτερο μέρος θα χρεωθεί στον αθλητή μέσω της ατομικής του φορολογικής δήλωσης;

«Ασφαλώς και θα είναι δύσκολο. Αυτός όμως είναι Νόμος του Κράτους και δυστυχώς δεν είναι στο χέρι μας να τον αλλάξουμε. Προσπαθούμε προς αυτή την κατεύθυνση και κάνουμε επαφές με τους αρμόδιους φορείς ώστε και οι ομάδες και οι αθλητές να διευκολυνθούν σε αυτό τον τομέα. Πώς να έρθει ο καλός παίκτης όταν θα πληρώσει τόσο μεγάλο φόρο και πώς να τον κλείσει η ομάδα όταν Ρώσοι και Τούρκοι παίζουν με τόσο ευνοϊκούς όρους;».

-Κι όλα αυτά επαναλαμβάνουμε σε περίοδο capital controls…

«Μας έχουν υποσχεθεί και από τα δύο Υπουργεία ότι θα προσπαθήσουν να βρουν λύση. Ξέρουν πια και οι ίδιοι ότι με το υπάρχον καθεστώς, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και για τις ΚΑΕ αλλά και για τους αθλητές. Σε συνδυασμό δε με τη φορολόγηση που υπάρχει σε Τουρκία και Ρωσία, ο ανταγωνισμός των ελληνικών ομάδων γίνεται τρομακτικά δύσκολο εγχείρημα».

-Τα προηγούμενα χρόνια που ήταν σαφώς καλύτερα τα πράγματα σε όλους τους τομείς, επενδυτές ήρθαν και έφυγαν στο μπάσκετ… Πόσο μάλλον δε όταν η κατάκτηση της Ευρωλίγκα ισοδυναμεί με έναν βαθμό ισοπαλίας στο Champions League… Με το χέρι στην καρδιά, θα έμπαινες στο μπάσκετ τώρα;

«Θα πω αυτό που νιώθω: Είναι ευλογία για το μπάσκετ ότι υπάρχει η οικογένεια Γιαννακόπουλου, η οικογένεια Αγγελόπουλου, ο Μάκης Αγγελόπουλος της ΑΕΚ ή ο κ. Λάσκαρης στον Άρη. Επένδυση σημαίνει βάζω λεφτά για να βγάλω λεφτά. Αυτοί οι άνθρωποι χρηματοδοτούν τις ομάδες τους και έχουν τρέλα, αρρώστια που λέμε με το μπάσκετ. Δεν περιμένουν να βγάλουν χρήματα…».

 

«Να βγει κερδισμένο το μπάσκετ από τα πλέι οφ»

-Εδώ και 2-3 χρόνια ο Παναθηναϊκός κάνει προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι της αντιπαλότητας με τον Ολυμπιακό… Επειδή έρχονται τελικοί, έχετε σκοπό να κάνετε κάποια συνάντηση με τους δύο «μεγάλους»;

«Τόσο προσωπικά, όσο και ως Λίγκα, θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να γίνουν ωραίοι αγώνες και κυρίως να γίνουν τα ματς με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες. Το μπάσκετ πρέπει να βγει κερδισμένο από τα φετινά πλει οφ, συνολικά, όχι μόνο από τους τελικούς».

-Η σχέση σας με την ΕΟΚ ποια είναι;

«Προσωπικά οι σχέσεις μου με όλους τους φορείς του μπάσκετ είναι άριστοι. Πρέπει να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι αφού οι αγωνίες μας είναι κοινές και ο στόχος να φέρουμε νέα παιδιά στο άθλημα και να το πάμε βήματα προς τα εμπρός».

-Οικονομίδης, Χαλβατζάκης, τώρα εσείς… Η Θεσσαλονίκη μετράει ήδη τρεις προέδρους του ΕΣΑΚΕ. Τελικά δεν είναι και τόσο… Αθηνοκεντρικό το μπάσκετ.

«Το θέμα είναι να μην βγάζει μόνο προέδρους (γέλια)… Μην ξεχνάμε ότι το μπάσκετ άνθησε εδώ. Παρακολουθώ στενά το μπάσκετ εδώ και 30 χρόνια οπότε έχω ζήσει από κοντά τα ματς που έβλεπε όλη η Ελλάδα με κομμένη την ανάσα, τα περίφημα ΠΑΟΚ-Άρης. Μετά περάσαμε στην εποχή του Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Η Θεσσαλονίκη είναι μπασκετομάνα. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Μόνο δουλειά. Πολλή δουλειά από όλους».

- Τι θα πείτε στο επόμενο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ, στις ομάδες;

«Δεν πρέπει να λέμε πολλά. Πρέπει να δουλεύουμε πολύ και σκληρά για να λύσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να δυναμώσουμε το άθλημα και το πρωτάθλημα… Έχουμε δρόμο μπροστά μας».

Ακολούθησε τον Νίκο Συρίγο στο Instagram


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ ο Γαλατσόπουλος!

Νέος πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ ο Γαλατσόπουλος!

Στις 28 Μαρτίου οι εκλογές του ΕΣΑΚΕ

Στις 28 Μαρτίου οι εκλογές του ΕΣΑΚΕ

Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved