Η συμβουλή των Ισπανών στο Onsports: «Πώς να πατάξετε τη βία»

Η συμβουλή των Ισπανών στο Onsports: «Πώς να πατάξετε τη βία»

Η βία «χτύπησε» και στην αρχή της φετινής σεζόν στο ελληνικό μπάσκετ, με τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι του Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη. Τι μας συμβουλεύουν για την καταπολέμησή της οι άνθρωποι της ισπανικής λίγκας μέσω του Onsports;

Το ισπανικό πρωτάθλημα μπάσκετ είναι το καλύτερο στον κόσμο μετά το ΝΒΑ. Η ACB είναι… έτη φωτός πιο μπροστά από εμάς σε πολλά θέματα. Το πρωτάθλημα των Ισπανών είναι πιο ανταγωνιστικό, πιο θεαματικό και τα γήπεδα έχουν πολύ περισσότερο κόσμο από τα δικά μας. Πώς εκείνοι τα καταφέρνουν και εμείς όχι, τη στιγμή που στο παρελθόν είχαμε το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ στην Ευρώπη;

Το Onsports επικοινώνησε με την γενική γραμματέα της διοργανώτριας αρχής του ισπανικού πρωταθλήματος, ACB, Εστέρ Κεραλτό και έμαθε με ποιον τρόπο λειτουργούν οι Ισπανοί για να διατηρούν μακριά από τον χώρο του μπάσκετ τα επεισόδια και να προωθούν με τον καλύτερο τρόπο το προϊόν τους έτσι ώστε αυτό να είναι ελκυστικό για κάθε φίλαθλο του αθλήματος.

«Μέρος της επιτυχίας μας στο να διατηρούμε τη βία μακριά από το μπάσκετ είναι στη θέση των συλλόγων να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στα γήπεδα σε γκρουπ που κάνουν επεισόδια. Επίσης, οι σύλλογοι ξοδεύουν σημαντικά ποσά για να προσλάβουν ιδιωτική ασφάλεια και δέχονται υποστήριξη και συμβουλές που δημοσιεύονται από την αστυνομία.

Ο Αθλητικός Νόμος του 1990 δημιούργησε ένα σύστημα βασισμένο στο να είναι η αστυνομία υπεύθυνη για την ασφάλεια και την πάταξη της βίας για κάθε παιχνίδι επαγγελματικής διοργάνωσης. Αυτός είναι ένας μηχανισμός ασφάλειας που συντονίζει ιδιωτικές και δημόσιες αρχές. Ο νόμος, επίσης, δημιούργησε ένα σύστημα οικονομικών κυρώσεων σε συλλόγους, συνεργάτες ή θεατές, που έχει καταφέρει να εφαρμοστεί αποτελεσματικά», είναι η αρχική τοποθέτηση της Εστέρ Κεραλτό στο Onsports.

Ποια είναι η άποψή σας για τη βία στην Ελλάδα που λαμβάνει χώρα σχεδόν κάθε χρόνο στο μπάσκετ;

«Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ανησυχητική επειδή είναι ένα επαναλαμβανόμενο γεγονός και νομίζω ότι πρέπει να παρθούν επείγοντα μέτρα».

Υπάρχει κάτι που θα μας συμβουλεύατε για να λύσουμε το πρόβλημα;

«Στην Ισπανία η κυβέρνηση έχει πάρει νομοθετικά μέτρα ώστε να διασφαλίζεται ότι η ασφάλεια θα ανήκει στο σώμα της αστυνομίας. Οι σύλλογοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες της αστυνομίας. Επίσης, στα ποδοσφαιρικά γήπεδα έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις στην ασφάλεια που έχουν χρηματοδοτηθεί με τα έσοδα από τα ποδοσφαιρικά στοιχήματα».

Όταν έχετε κρούσματα βίας, πώς τα αντιμετωπίζετε;

«Δεν υπάρχει βία στα ματς του ισπανικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Υπάρχει η δυνατότητα ελέγχου της πρόσβασης (στα γήπεδα) που χρηματοδοτείται αυστηρά από τους συλλόγους και γίνονται και μόνιμα διάλογοι ανάμεσα στις ομάδες και τα γκρουπ των οπαδών. Άλλωστε, τα σωματεία δεν δίνουν οποιουδήποτε είδους οικονομική βοήθεια και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε ταραχοποιούς».

Πώς έχει γίνει, όμως, η ACB ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο;

«Ο αθλητικός μας νόμος δίνει έναν μεγάλο βαθμό αυτονομίας στο πρωτάθλημα. Εκτός αυτού, οι σύλλογοι έχουν επενδύσει στη διατήρηση μιας λίγκας υψηλού επαγγελματικού επιπέδου και έχουν συμφωνήσει στη μαζική πώληση των δικαιωμάτων μετάδοσης και διαφήμισης για τη διευκόλυνση της ομοιογενής ανάπτυξης και για τις 18 ομάδες».

Πώς καταφέρνετε να έχετε χιλιάδες φιλάθλους σε κάθε ματς πρωταθλήματος και τα γήπεδα να είναι γεμάτα;

«Από το 1992 και μετά, τα σωματεία υποχρεούνται να έχουν γήπεδο χωρητικότητας τουλάχιστον 5000 θέσεων. Τα τμήματα μάρκετινγκ των ομάδων έχουν εκπαιδευτεί στις τεχνικές των εισιτηρίων. Χωρίς αμφιβολία, το πιο σημαντικό είναι να έχεις καλό επίπεδο αρμοδιότητας και αυτό έχει επιτευχθεί με τους δυνατούς από οικονομικής άποψης συλλόγους και την πολύ μεγάλη επαγγελματική οργάνωση των σωματείων».

Το συμπέρασμα του στελέχους της ACB, Εστέρ Κεραλτό, στο Onsports: «Η αυτονομία ενός πρωταθλήματος και των επαγγελματικών ομάδων και η δεδομένη αλληλεγγύη ότι η διοργάνωση θα είναι πολύ δυνατή, εξασφαλίζονται αν όλοι οι σύλλογοι είναι το ίδιο δυνατοί και ανταγωνιστικοί».



Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
Σούπερ προσφορά* από το Pamestoixima.gr για τη σημερινή μάχη του Παναθηναϊκού στη Euroleague
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved