Παναθηναϊκός: Η βραδιά του Κώστα Μουρούζη (video+photos)
Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός λίγο πριν το τζάμπολ κόντρα στην Ρεάλ τίμησε τον Κώστα Μουρούζη για την προσφορά του στον σύλλογο του «τριφυλλιού».
Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει πολλές φορές και με τον καλύτερο τρόπο πως όσα χρόνια και αν περάσουν, όσοι παίκτες και προπονητές και αν αλλάξουν παραμένει μια οικογένεια. Ιδίως όταν στο «τιμόνι» της ομάδας βρίσκεται η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Και αυτό αποδείχθηκε και απόψε. Η ΚΑΕ Παναθηναϊκός μέσω του αντιπροέδρου της Μάνου Παπαδόπουλου βράβευση την «Αλπεού των πάγκων», Κώστα Μουρούζη υπό το θερμό χειροκρότημα όλου του κλειστού των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων αλλά και υπό το βλέμμα του προέδρου της ομάδας, Δημήτρη Γιαννακόπουλου!
Το βιογραφικό του Κώστα Μουρούζη
Ο Κώστας Μουρούζης γεννήθηκε την 1η Μαϊου 1935 και το μπάσκετ τον κέρδισε πολύ γρήγορα. Από το 1948 αγωνίστηκε στον Τρίτωνα και σύντομα ήρθε και η κλήση στην Εθνική Ανδρών, με την οποία μέτρησε 24 συμμετοχές και 242 πόντους. Η πρώτη του συμμετοχή με τη γαλανόλευκη καταγράφεται στις 24/7/1955, στους Μεσογειακούς Αγώνες και την αναμέτρηση Ελλάδα-Ιταλία, σημειώνοντας ο ίδιος 6 πόντους. Την ίδια χρονιά γράφτηκε στη Φαρμακευτική στην Ιταλία. Μπορεί να άλλαξε χώρα, αλλά η αγάπη για το μπάσκετ παρέμεινε και αυτή ήταν που τον κέρδισε τελικά. Αγωνίστηκε στην Τζίρα Μπολόνια, με τη φανέλα της οποίας αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος το 1956.
Επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Τρίτωνα το 1959 ως παίκτης-προπονητής. Ένας τραυματισμός όμως σε έναν αγώνα απέναντι στον Πανελλήνιο, ο οποίος τον κράτησε έξι μήνες στο νοσοκομείο, τον υποχρέωσε να εγκαταλείψει την ενεργό δράση το 1962. Δεν τον απομάκρυνε όμως από τα γήπεδα του μπάσκετ. Στράφηκε στην προπονητική. Είχε άλλωστε ήδη από το Ευρωμπάσκετ του 1961, και όντας αρχηγός της Εθνικής Ανδρών, φροντίσει για το μέλλον του: Στο Βελιγράδι όπου διεξαγόταν η διοργάνωση, υπήρχε σχολή προπονητών της FIBA. Έμαθε πότε έδιναν εξετάσεις για το δίπλωμα, πήγε, έδωσε, αρίστευσε και πήρε άδεια προπονητή.
Το πρώτο βήμα αυτής της καινούριας καριέρας δεν θα μπορούσε να γίνει σε άλλη ομάδα από τον Τρίτωνα. Παρέμεινε τέσσερα χρόνια (1962-66) και από εκεί πήρε τη δική του «μεταγραφή» για τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Η «αλεπού των πάγκων», όπως τον αποκαλούν, έμεινε στο τριφύλλι από το 1966 ως το 1974. Στο διάστημα αυτό ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι πρωταθλήματα (1967, 1969, 1971, 1972, 1973, 1974). Παράλληλα το όνομα του συλλόγου έγινε γνωστό και εκτός συνόρων, φτάνοντας στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1969 και δύο φορές στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1972, 1973). Η πορεία του συνεχίστηκε στην Εθνική Ανδρών (1973-74) όπου σε 40 αγώνες είχε 22 νίκες και 18 ήττες, την ΑΕΚ (1975-76), τον Ολυμπιακό (1976-1980).