«Νεοφώτιστοι» σε τροχιά Ευρώπης

«Νεοφώτιστοι» σε τροχιά Ευρώπης

Με τον Ολυμπιακό Βόλου να κλέβει την παράσταση, το Onsports θυμάται τις ομάδες που ήρθαν από την Β’ Εθνική και έκαναν πορεία Ευρώπης στην πρώτη τους χρονιά στα… «σαλόνια».

Η ομάδα της Μαγνησίας προσπαθεί να γίνει μία από τις λίγες που έχουν καταφέρει να κάνουν πορεία Ευρώπης ή και να κερδίσουν την έξοδό τους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχοντας έρθει από την δεύτερη τη τάξη κατηγορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στο παρελθόν το έχει καταφέρει μία φορά ο Άρης, όμως δεν ήταν λίγες οι ομάδες που αδικήθηκαν… από την εποχή τους.

Κι αυτό γιατί όταν, ερχόμενες πάντα από τη Β’ Εθνική, τερμάτιζαν στην 6η και την 7η θέση η Ελλάδα δεν είχε εξασφαλίσει τόσες πολλές θέσεις για τις ομάδες της στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Επίσης, πολλές ομάδες έκαναν αρκετά αξιοπρόσεκτες πορείες στην πρώτη τους σεζόν ως «νεοφώτιστες» και στη δεύτερη χρονιά τους κατάφεραν να «βγουν» στην Ευρώπη, κάτι που φέτος δείχνει ικανή να πετύχει η Καβάλα η οποία εντυπωσίασε και στην περσινή πρώτη της χρονιά μετά από μεγάλη απουσία από τα «σαλόνια».

1971-72 Παναχαϊκή (6η θέση)

Έχοντας σαρώσει στη Β’ Εθνική, η Παναχαϊκή επέστρεψε μετά από διάλειμμα ενός έτους στην πρώτη κατηγορία. Η ομάδα των Δαβουρλή, Μιχαλόπουλου, Ρήγα και Στραβοπόδη άρχισε να μεγαλουργεί από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια της στην πρώτη κατηγορία. Θετικά αποτελέσματα με νίκες επί του Ολυμπιακού στην Πάτρα, ισοπαλίες με Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ αλλά και νίκες σε δύσκολες έδρες όπως ήταν τότε αυτή του Απόλλωνα Σμύρνης. Εν τέλει, οι Αχαιοί τερμάτισαν στην έκτη θέση της βαθμολογίας εκείνη τη σεζόν, έχοντας 70 βαθμούς! Κι αν πολλοί νόμιζαν τότε ότι αυτή η πορεία ήταν… «φωτοβολίδα», διαψεύστηκαν την επόμενη σεζόν (1972-73) όταν και η Παναχαϊκή τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 78 βαθμούς και εξασφάλισε την έξοδο στην Ευρώπη. Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που το κατάφερε, στερώντας παράλληλα το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, τον οποίον κέρδισε μέσα στο γήπεδο της Τούμπας με 5-3 την τελευταία αγωνιστική, όταν με ισοπαλία θα ήταν πρωταθλητής.

1990-91 Αθηναϊκός (6η θέση)

Οι «λόρδοι» στην πρώτη τους παρουσία στην Α’ Εθνική κατάφεραν να γίνουν… «φόβητρο» για αρκετές από τις μεγάλες ομάδες. Αποκορύφωμα της μεγάλης τους πορείας οι βαθμοί που κέρδισαν απέναντι σε Παναθηναϊκό, ΑΕΚ, Άρη και Ολυμπιακό, έχοντας στο ρόστερ τους παίκτες όπως οι Χρήστος Δημόπουλος, Σαργκάνης, Τζαλακώστας, Χατζηαγγελής κ.ά. Ο Αθηναϊκός εκείνη τη σεζόν τερμάτισε στην 6η θέση έχοντας συγκεντρώσει 37 βαθμούς, όμως η ομάδα του Γκέρχαρντ Πρόκοπ κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Κυπέλλου και να εξασφαλίσει έτσι την έξοδό της στην Ευρώπη, παρά την ήττα από τον Παναθηναϊκό στους διπλούς αγώνες. Μάλιστα την επόμενη χρονιά ο Αθηναϊκός θα παίξει στο Κύπελλο Κυπελλούχων και θα αντιμετωπίσει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την οποία δυσκόλεψε πολύ και αποκλείστηκε στην παράταση στο δεύτερο αγώνα.

1996-97 Καβάλα (6η θέση)

Η Καβάλα επέστρεψε στην Α’ Εθνική το 1996, έχοντας μάλιστα ανέβει ως πρωταθλήτρια και με πολλούς βαθμούς διαφορά. Εκείνη η ομάδα του Γιώργου Παράσχου θύμιζε σε πολλά σημεία της τη σημερινή ομάδα των «αργοναυτών» που εντυπωσιάζει και κατάφερε ερχόμενη από την δεύτερη κατηγορία να κάνει πορεία… Ευρώπης. Την έξοδο δεν κατάφερε να την πάρει, όμως πραγματικά κέρδισε το θαυμασμό όλων έχοντας στο ενεργητικό της τους Μίτεφ, Πις, Μάλλιο, Αθανασιάδη, Παπανδρέου και αρκετούς ακόμα ποδοσφαιριστές. Ήταν ένα κράμα εμπειρίας και ταλέντου που έφερε την Καβάλα στην 6η θέση με 55 βαθμούς.

2006-07 Άρης (4η θέση)

Χρειάστηκε να περάσουν περίπου 10 χρόνια για να επαναληφθεί πορεία… Ευρώπης από ομάδα που μόλις είχε κερδίσει την άνοδο στην πρώτη κατηγορία. «Δράστης» αυτή τη φορά ήταν ο Άρης, που μετά την ταλαιπωρία της Β’ Εθνικής και την εύκολη άνοδό του, κατάφερε με προπονητή αρχικά τον Γκιγιέρμο Όγιος και στη συνέχεια τον Κίκε Φλόρες, να πάρει την έξοδο για το Κύπελλο UEFA. Οι «κίτρινοι» με τους Ισπανούς Χαβίτο και Κόκε (να συνεχίζουν ως σήμερα) και τους Χαλκιά, Πασσαλή και Νεμπεγλέρα, συν τον Πορτογάλο Πάουλο Κόστα, να πρωταγωνιστούν, κατάφεραν να πάρουν την 4η θέση με 46 βαθμούς!

2007-08 Αστέρας Τρίπολης (7η θέση)

Μια χρονιά μετά και ο τίτλος της… «σταχτοπούτας» του πρωταθλήματος περνάει στον Αστέρα Τρίπολης. Οι Αρκάδες που κερδίζουν τις ανόδους για… πλάκα από την Δ’ Εθνική ως την νεοσύστατη Superleague, εντυπωσιάζουν με το ξεκίνημά τους στο πρωτάθλημα. Κερδίζουν μάλιστα και τους τρεις του τέως ΠΟΚ μέσα στην Τρίπολη και κάνουν πορεία Ευρώπης για περισσότερο από ένα γύρο πρωταθλήματος. Αρχιτέκτονας της επιτυχημένης τους παρουσίας, ο Πάουλο Κάμπος, με τον Παναγιώτη Τζαναβάρα να τον διαδέχεται. Ο Αστέρας στην πρώτη του χρονιά στην μεγαλύτερη κατηγορία, κατάφερε να τερματίσει έβδομος με 44 βαθμούς, στηριζόμενος σε παίκτες όπως οι Ζαϊρί, Τσέζαρεκ, Φυτανίδης, Ροτζέριο, Αμπάρης κ.ά.

2009-10 Καβάλα (6η θέση)

Αν και επέστρεψε μετά από 10 χρόνια περιπλάνησης σε Β’ και Γ’ Εθνική, ήταν σαν… να μην έλειψε μια μέρα. Η Καβάλα επανέλαβε μετά από 13 χρόνια την αξιόλογη πορεία της περιόδου 1996-97, και εντυπωσίασε παρά το γεγονός ότι άλλαξε… τέσσερις προπονητές στη διάρκεια της χρονιάς. Οι ποιοτικοί της ποδοσφαιριστές αλλά και οι μεταγραφές στη διάρκεια της χρονιάς, έφεραν την 6η θέση και τους 39 βαθμούς, ενώ η παρουσία των Ντιέ, Ονουάτσι, Ντουγκλάο και Ντικρόκ άφησε μια παρακαταθήκη για την επίσης εξαιρετική χρονιά που κάνουν φέτος οι «αργοναύτες», με τον Χένρι Κάσπερτσακ στο τιμόνι.



ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
ΠΑΟΚ: Δύσκολα προλαβαίνει Παναθηναϊκό ο Μπάμπα
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Ο κόσμος γιούχαρε τον Ντάνι Άλβες
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Η FA ερευνά τον Σάντρο Τονάλι για παραβάσεις που αφορούν στοιχηματισμό
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
Βρέθηκαν και συνελήφθησαν οι κακοποιοί που απειλούσαν τον Ντι Μαρία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved