Οι 9+6 παίκτες που άλλαξαν την ιστορία της ΑΕΚ (photos+videos)

Οι 9+6 παίκτες που άλλαξαν την ιστορία της ΑΕΚ (photos+videos)

Η ΑΕΚ συμπληρώνει 96 χρόνια από την ίδρυσή της σήμερα και το Onsports θυμάται τους παίκτες που την έφεραν στην κορυφή.

«Είναι διαφορετικό να είσαι ΑΕΚ» διατείνονται οι φίλοι της ομάδας, αλλά και όσοι έχουν φορέσει τη φανέλα της. Το Onsports επέλεξε τους 9+6 παίκτες-μορφές που πέρασαν από την ΑΕΚ και πρόσθεσαν ένα λιθαράκι στην μεγάλη ιστορία της.

Οι εννέα κορυφαίοι ποδοσφαιριστές

Κώστας Νεστορίδης

nestoridis

Ο Κώστας Νεστορίδης αποτέλεσε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της ΑΕΚ και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αγωνίστηκε μια δεκαετία στην Ένωση, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο, ενώ αναδείχτηκε πέντε φορές πρώτος σκόρερ. Ο «Νέστορας» πέτυχε 186 γκολ σε 226 παιχνίδια με την κιτρινόμαυρη φανέλα και άφησε… εποχή.

Μίμης Παπαϊωάννου

papaioannou

Τη σκυτάλη στο σκοράρισμα πήρε από τον Κώστα Νεστορίδη ο Μίμης Παπαϊωάννου, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΚ. Στα 17 χρόνια που αγωνίστηκε στην Ένωση κατέκτησε 5 πρωταθλήματα και τρία Κύπελλα Ελλάδας, ενώ δύο φορές βγήκε πρώτος σκόρερ. Με 233 γκολ σε 480 εμφανίσεις με την ΑΕΚ, αλλά και 21 γκολ με το εθνόσημο, αναδείχτηκε κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ού αιώνα.

Θωμάς Μαύρος

mavros

«Ποιος, ποιος; Ο Μαύρος ο Θεός». Αυτό ήταν το σύνθημα που δονούσε τα γήπεδα στις ημέρες της δόξας του. Ο Θωμάς Μαύρος είχε το… γκολ στο αίμα του και με 174 γκολ σε 277 παιχνίδια με την κιτρινόμαυρη φανέλα, το απέδειξε πολλές φορές. Σε 11 χρόνια παρουσίας, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και δύο Κύπελλα, ενώ οι εμφανίσεις του με την ΑΕΚ τον οδήγησαν μέχρι τη μεικτή κόσμου! Ο Μαύρος με 260 γκολ σε 501 ματς (με ΑΕΚ και Πανιώνιο) είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Ελληνικό πρωτάθλημα.

Ντούσαν Μπάγεβιτς

bajevic

Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έχει γράψει ιστορία στην ΑΕΚ από πολλά… πόστα, αλλά ως παίκτης αγαπήθηκε όσο λήγει. Ήρθε στην Ελλάδα για την Ένωση το 1977 και στα τέσσερα χρόνια που έμεινε, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Την περίοδο 1980-1981 αναδείχθηκε και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος και συνολικά αγωνίστηκε σε 106 αγώνες και σημείωσε 65 γκολ. Ως προπονητής μέτρησε τρεις θητείες, ενώ από το 2013 έως το 2019 ήταν επικεφαλής του ποδοσφαιρικού τμήματος της ΑΕΚ.

Τόνι Σαβέβσκι

savevski

Κανένας Σκοπιανός δεν έχει αγαπηθεί στην Ελλάδα όσο ο Τόνι Σαβέβσκι. Από το 1989 ως το 2001 αποτέλεσε το… μυαλό της ΑΕΚ στη μεσαία γραμμή, κάνοντας φίλους και αντιπάλους να υποκλιθούν στο μεγαλείο του. Ο Σαβέβσκι έγινε… σημαία της Ένωσης με 356 παιχνίδια και 51 γκολ, κατακτώντας 4 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ και 2 Σούπερ Καπ.

Στέλιος Μανωλάς

manolas

Ο παίκτης που αγωνίστηκε σε όλη του την καριέρα στην ΑΕΚ και πρόσφερε όσο λίγοι είναι ο Στέλιος Μανωλάς. Ο αμυντικός ογκόλιθος των «κιτρινόμαυρων» φόρεσε για 19 χρόνια τη φανέλα της Ένωσης και έγραψε ιστορία. Έπαιξε 447 παιχνίδια με την ΑΕΚ και πέτυχε 34 γκολ, όντας ο παίκτης-σημαία. Κατέκτησε 5 πρωταθλήματα, 3 Κύπελλα, 1 Λιγκ Καπ και 2 Σούπερ Καπ. Σε αυτά προστίθεται και το Κύπελλο το 2016, που κατέκτησε ο Μανωλάς, ως προπονητής της Ένωσης.

Ντέμης Νικολαΐδης

demis

Ο Ντέμης Νικολαΐδης είναι το σπάνιο φαινόμενο του παίκτη-οπαδού. Από τον Απόλλωνα Σμύρνης επέλεξε να πάρει μεταγραφή στη ΑΕΚ, την οποία υποστήριζε από παιδί. Στα επτά χρόνια που φόρεσε τη φανέλα με τον «Δικέφαλο», πέτυχε 176 γκολ σε 269 παιχνίδια, ενώ κατέκτησε τρία Κύπελλα κι ένα Σούπερ Καπ. Το 2004 έγινε πρόεδρος της ΑΕΚ, ηγούμενος ενός διοικητικού σχήματος και τότε βοήθησε την ομάδα να γλιτώσει από τα χειρότερα.

Νάτσο Σκόκο

scocco

Ο Νάτσο Σκόκο αγωνίστηκε μόλις τρία χρόνια στην ΑΕΚ, αλλά κατάφερε να καθιερωθεί στις καρδιές των φίλων της ομάδας. Ο «υδραυλικός» έκανε μαγικά πράγματα από το 2008 έως το 2011, πετυχαίνοντας 33 γκολ σε 117 εμφανίσεις. Με την Ένωση κατέκτησε το Κύπελλο το 2011.

Πέτρος Μάνταλος

mantalos

Κάθε εποχή στην ΑΕΚ έχει τον αρχηγό της και η αναγέννηση της ομάδας από την περιπέτεια του υποβιβασμού στη Γ’ Εθνική. Ο Πέτρος Μάνταλος ήρθε στην ομάδα το 2014, όταν αγωνιζόταν στη Football League. Ο Μάνταλος βοήθησε την ομάδα σημαντικά, κατακτώντας ένα Κύπελλο και ένα πρωτάθλημα, ενώ αποτελεί τον αρχηγό αυτής της εποχής. Στόχος του είναι να αγωνιστεί με τα «κιτρινόμαυρα» και στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την «Αγια-Σοφιά».

Οι κορυφαίοι του μπάσκετ της ΑΕΚ

Γιώργος Μόσχος

mosxos

Ο Γιώργος Μόσχος ήταν από τους πλέον εμβληματικούς παίκτες της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ. Φόρεσε τη φανέλα της για πέντε χρόνια (1961-66) και κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, ενώ οδήγησε την Ένωση στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1966. Ωστόσο ο καρκίνος στους λεμφαδένες όμως τον νίκησε σε ηλικία μόλις 29 ετών, με τους συμπαίκτες του στην ΑΕΚ να του αφιερώνουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο του 1968.

Γιώργος Αμερικάνος

amerikanos

Ο Γιώργος Αμερικάνος ήταν ο εμβληματικός αρχηγός της ΑΕΚ, καθώς αυτός την έκανε… Βασίλισσα. Στα 18 χρόνια της καριέρας του, τα οποία τα πέρασε στην Ένωση κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και οδήγησε την ομάδα στο ευρωπαϊκό έπος του 1968. Γι’ αυτό εξάλλου είχε και το παρατσούκλι «Παγκόσμιος».

Γιώργος Τρόντζος

trontzos

Ο Γιώργος Τρόντζος ήταν από τους πρώτους σέντερ στην Ελλάδα, με ύψος 2,17μ. Με την ομάδα της ΑΕΚ κατέκτησε πέντε Πρωταθλήματα Ελλάδος , ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968, ενώ ήταν και ο παίκτης που έδωσε την πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης, σκοράροντας με την κίνηση που έμεινε στην ιστορία ως η θρυλική ραβέρσα, κόντρα στην ιταλική Ίνις Βαρέζε.

Νίκος Χατζής

xatzis

Ο Νίκος Χατζής αποτέλεσε τον αρχηγό της ΑΕΚ της νέας εποχής. Το 1995, μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων, πήρε μεταγραφή στην Ένωση και την οδήγησε σε νέες επιτυχίες. Κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, αλλά και ένα Κύπελλο Σαπόρτα με τα κιτρινόμαυρα, γράφοντας τη δική του ιστορία.

Δήμος Ντικούδης

dikoudis

Ο Δήμος Ντικούδης αγωνίστηκε πέντε χρόνια στην ΑΕΚ (1998-2003), συμβάλλοντας σημαντικά στις μεγάλες επιτυχίες. Ο Λαρισαίος σέντερ πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα, δύο Κύπελλα, αλλά και ένα Κύπελλο Σαπόρτα με την ΑΕΚ.

Νίκος Ζήσης

zisis

Ο Νίκος Ζήσης είναι ο παίκτης που ενώνει δύο εποχές στην ΑΕΚ. Την πενταετία 2000-05 κατέκτησε τίτλος με την Ένωση, η οποία του έδωσε τα εφόδια να κάνει μια ζηλευτή καριέρα στα γήπεδα της Ευρώπης. Τον Ιανουάριο του 2020 επέστρεψε στην ΑΕΚ και κατέκτησε μαζί της ένα ακόμα Κύπελλο, με τον ίδιο να αναδεικνύεται MVP του τελικού.

AEK F.C. - Καρέ-καρέ η πιο όμορφη ιστορία!


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

100 χρόνια ΑΕΚ: Η ιστορία από την Πόλη έκλεισε έναν αιώνα (photos+videos)

100 χρόνια ΑΕΚ: Η ιστορία από την Πόλη έκλεισε έναν αιώνα (photos+videos)

«Η ΑΕΚ γεννήθηκε όσο έκαιγαν ακόμα οι φλόγες της καταστροφής…»

«Η ΑΕΚ γεννήθηκε όσο έκαιγαν ακόμα οι φλόγες της καταστροφής…»

ΑΕΚ: Καρέ-καρέ 96 χρόνια ιστορίας (video)

ΑΕΚ: Καρέ-καρέ 96 χρόνια ιστορίας (video)

Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved