Το «Πάμε Στοίχημα» του 2000: «Ταξίδι» στις πρώτες μέρες του κουπονιού

Το «Πάμε Στοίχημα» του 2000: «Ταξίδι» στις πρώτες μέρες του κουπονιού

Την εποχή της μεγάλης ευφορίας, στην αυγή της νέας χιλιετίας, όταν η Ελλάδα προετοιμαζόταν να αντικαταστήσει οριστικά τη δραχμή με το ευρώ και να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, εμφανίστηκε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ ένα νέο προϊόν.

Ένα «παιχνίδι» που 20 χρόνια μετά κρατάει τα σκήπτρα στον τομέα του αθλητισμού κερδίζοντας νέους φανατικούς φίλους και «πιστούς». Το Πάμε Στοίχημα του ΟΠΑΠ γίνεται φέτος 20 ετών κι εμείς με αυτή την αφορμή, ταξιδεύουμε στο χρόνο και θυμόμαστε ξανά το πρώτο εκείνο κουπόνι και το αθλητικό περιβάλλον της εποχής, το αθλητικό περιβάλλον στην Ελλάδα του 2000.

Πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο ο Ολυμπιακός

Το 41ο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στην Ελλάδα κατέκτησε ο Ολυμπιακός. Ήταν το 29ο πρωτάθλημα της ιστορίας του και το τέταρτο συνεχόμενο. Εκείνη τη χρονιά οι ερυθρόλευκοι άλλαξαν τρεις προπονητές μέσα στη σεζόν: Ξεκίνησαν με Ντούσαν Μπάγιεβιτς, συνέχισαν με Αλμπέρτο Μπιγκόν και σήκωσαν τον τίτλο με τον Γιάννη Ματζουράκη στον πάγκο. Τερμάτισαν τέσσερις βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Παναθηναϊκό, που κατά γενική ομολογία τότε έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο, υπό τις οδηγίες του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα. Γενικά το πρωτάθλημα εκείνο θεωρείται από τα πιο θεαματικά όλων των εποχών, καθώς ο πρωταθλητής Ολυμπιακός τερμάτισε με 30 νίκες, 2 ήττες και 2 ισοπαλίες, ενώ ο δεύτερος Παναθηναϊκός με 28 νίκες, 2 ήττες και 4 ισοπαλίες. Αξίζει να θυμηθούμε πως οι οπαδοί του ΠΑΟΚ, στο πέρασμα των πρασίνων με 1-3 από την Τούμπα, χειροκρότησαν τους αντιπάλους τους για το ποδόσφαιρο που έπαιξαν – αν μη τι άλλο, μια σπάνια στιγμή στα ελληνικά γήπεδα.

γφγφ

Κυρίαρχος στο ευρωπαϊκό μπάσκετ ο Παναθηναϊκός

Αντίθετα με το ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ το 2000 ζούσαμε τα χρόνια της πράσινης δυναστείας. Ο Παναθηναϊκός εκείνη τη χρονιά κατέκτησε το δεύτερο ευρωπαϊκό του πρωτάθλημα, σηκώνοντας το κύπελλο της Ευρωλίγκα στην Πυλαία, στη Θεσσαλονίκη, μετά την ιστορική κατάκτηση του 1996 στο Παρίσι. Την πρώτη χρονιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στον πάγκο, Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στον όμιλό του και μέχρι το Final Four είχε αποκλείσει την Μπουντούτσνοστ και την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ. Στον ημιτελικό κόντρα στην Έφες Πίλσεν νίκησε με 81-71 και στον τελικό επιβλήθηκε με 73-67 επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την ομάδα εκείνη με Αλβέρτη, Μποτιρόγκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα που ήταν και ο MVP του Final Four, αλλά και τον Ισραηλινό Όντεντ Κάτας, που τα έδωσε όλα κόντρα στην ομάδα στην οποία ανδρώθηκε; Η κυριαρχία των πρασίνων επιβεβαιώθηκε και στο ελληνικό πρωτάθλημα με επικράτηση επί του Ολυμπιακού και σκορ 3-2 και ο τέταρτος συνεχόμενος εθνικός τίτλος ήταν γεγονός.

φδφδφδφδ

13 μετάλλια για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϋ

Η Ελλάδα το 2000 ζούσε και σε ρυθμούς Ολυμπιακών Αγώνων με την Αθήνα να έχει μετατραπεί σε τεράστιο εργοτάξιο εν όψει 2004 και τους αθλητές μας να τα δίνουν όλα για μια διάκριση στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση που εκείνη τη χρονιά είχε γίνει στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας. Η ελληνική αποστολή ήταν η πολυπληθέστερη έως τότε και ο τελικός απολογισμός ήταν 13 μετάλλια – περισσότερα από ποτέ, εκείνη την εποχή: 4 χρυσά, από τον Πύρρο Δήμα και τον Κάχι Καχιασβίλι στην άρση βαρών, τον Μιχάλη Μουρούτσο στο ταεκβοντό και τον Κώστα Κεντέρη στα 200 μέτρα, 6 αργυρά από την Κατερίνα Θάνου στα 100 μέτρα, την Τασούλα Κελεσίδου στον δίσκο, τη Μιρέλα Μανιάνι στο ακόντιο, τον Λεωνίδα Σαμπάνη και τον Βίκτωρα Μήτρου στην άρση βαρών και τον Δημοσθένη Ταμπάκο στους κρίκους και 3 χάλκινα από την εθνική ομάδα ρυθμικής στο ανσάμπλ, την Ιωάννα Χατζηϊωάννου στην άρση βαρών και τον Αμιράν Καρντάνοφ στην πάλη.

Το ιστορικό πρώτο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα

Το πρώτο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα κυκλοφόρησε στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2000. Περιείχε 75 αγώνες ποδοσφαίρου, που παίζονταν σε τετράδες, ενώ οι παίκτες είχαν μόλις μία στοιχηματική επιλογή: Tον «άσο», το «Χ» ή το «διπλό» - ιλιγγιώδεις οι διαφορές με το σημερινό κουπόνι που περιέχει επιλογές από 26 διαφορετικές κατηγορίες με περισσότερα από 200 στοιχήματα για να ποντάρουν οι παίκτες σε δεκάδες επιλογές και αποδόσεις… Το πρώτο εκείνο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα αφορούσε σε αγώνες ποδοσφαίρου και μπάσκετ, ενώ σύντομα εντάχθηκαν και αγώνες της Φόρμουλα -1, του πόλο και του κλασικού αθλητισμού.

Το πρώτο κουπόνι του Πάμε Στοίχημα, όπως είχε δημοσιευθεί στον Τύπο της εποχής:

ηδφηφγηγφ

Ποδόσφαιρο ή μπάσκετ ήταν η επιλογή για τα πρώτα εκείνα κουπόνια, στα οποία οι παίκτες είχαν να διαλέξουν μεταξύ ματς της Πρέμιερ Λιγκ και άλλων κατηγοριών του αγγλικού ποδοσφαίρου, της Μπουντεσλίγκα, του ιταλικού πρωταθλήματος, του βελγικού, του ισπανικού, του σκωτσέζικου και του γαλλικού, αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ, του Ευρω-2000, του ΟΥΕΦΑ, της Ευρωλίγκα, του τότε κυπέλλου Σαπόρτα και του ιστορικού κυπέλλου Κόρατς στο μπάσκετ. Από την αρχή, το Πάμε στοίχημα έδινε τη δυνατότητα στους παίκτες να στοιχηματίζουν έως και πέντε λεπτά πριν από την έναρξη των αγώνων, με την είσπραξη να είναι άμεση, μετά τη λήξη του όλου συστήματος και την τιμή της στήλης να ορίζεται στις 100 δραχμές, με πολλαπλασιασμό του συστήματος για υψηλότερα κέρδη, ενώ ο παίκτης μπορούσε να γνωρίζει εκ των προτέρων το ποσό που θα μπορούσε να κερδίσει.

Στα 20 χρόνια από εκείνη την εποχή έως το σήμερα, άλλαξαν πολλά. Το Πάμε Στοίχημα, όσο κι αν άλλαξε, ακολουθώντας τις εξελίξεις και τις επιταγές της εποχής, παρέμεινε ένα από τα κορυφαία παιχνίδια που προτιμούν οι Έλληνες παίχτες, είτε είναι από εκείνους που είχαν αρχίσει να παίζουν από εκείνο το πρώτο κουπόνι, είτε το έμαθαν κάποια στιγμή σε αυτή την 20χρονη πορεία του.


Αγωνία για Λούκα Βιλντόζα - Διάρρηξη στο σπίτι του
Αγωνία για Λούκα Βιλντόζα - Διάρρηξη στο σπίτι του
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (24/04) - «Πώρωση» στο ντέρμπι
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
NBA: «Έσπασαν» το Μιλγουόκι οι Πέισερς - Διέλυσαν τους Μπακς και έκαναν το 1-1
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
ΑΕΚ: Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Ιστορίας | Τα ωράρια λειτουργίας κι οι τιμές των εισιτηρίων
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved