Η χαρά του αθλητισμού (video+photos)
SHARE

Η χαρά του αθλητισμού (video+photos)

Βασίζεται στην ίδια την φύση του  ανθρώπου καθώς η κίνηση αποτελεί  αδιάψευστη μαρτυρία για την ζωή κάθε έμβιου όντος. Αλλά ο αθλητισμός είναι  κάτι πολύ περισσότερο από απλή απόδειξη ζωής. 

Είναι μία εξαιρετικά σημαντική ανθρώπινη δημιουργία που επιδρά τόσο σωματικά όσο και ψυχικά στους μετέχοντες της εν λόγω … τέχνης αλλά και τους θεατές των σπορ.

Οι λέξεις αθλητισμός και αθλητής παράγονται από το «άθλος», που σημαίνει κοπιαστικό έργο, εντατική προσπάθεια, όμως ταυτόχρονα η ενασχόληση  με τα σπορ είναι πηγή χαράς και υγείας σωματικής και ψυχικής.

Στις σύγχρονες κοινωνίες η αρχέγονη αυτή  επιλογή που εκφράζεται μέσω της  άθλησης περιέχει ένα νόημα βαθύτατα κοινωνικό. Οι αθλητές ως άτομα ή οι αθλητικές ομάδες αντιπροσωπεύουν μία περιοχή, μία κοινωνία, μία χώρα. Ο αθλητισμός τόσο ως πρακτική όσο και ως θέαμα επηρεάζει βαθύτατα   ένα τεράστιο κομμάτι της ανθρωπότητας.

spring-sports-prep-seattle-composite-web-1763x800
Νους υγιής εν σώματι υγιεί
Νους υγιής εν σώματι υγιεί  προέτρεπαν οι αρχαίοι Έλληνες και ο αθλητισμός συμβάλει σ’ αμφότερα τα μέτωπα  καθώς δεν είναι μόνον  οι σωματικές ιδιότητες  που αναπτύσσονται και η υγεία διασφαλίζεται ως ένα μεγάλο βαθμό αλλά η επίδραση του στον άνθρωπο επεκτείνεται  στην προσωπικότητα . Τα ηθικά στοιχεία (άμιλλα,  αλληλοβοήθεια,  φιλία) βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για ανάπτυξη του αθλητή, που έχει ενστερνιστεί τις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι». Οι αθλητικές εκδηλώσεις, μπορούν να προωθήσουν την ιδέα της συνεργασίας, προσφέρουν σ’ αγωνιζόμενους και θεατές χαρά,  ενθουσιασμό αλλά και λύπη,  φόβο,  αγωνία.  Διεξόδους από έναν τρόπο ζωής, ο οποίος επιβάλλει τη «στυγνή λογική» ως βάση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το «πνεύμα» του αθλητή   αλλά και του θεατή αποκτά ενέργεια  στην προσπάθειά του να ανταποκριθεί ο μεν πρώτος στις απαιτήσεις ο δεύτερος στον μαγνητισμό  των σπορ.
Η άθληση  δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί απαραίτητο όπλο του ανθρώπου, στην προσπάθεια του για ολοκλήρωση  αλλά πάνω απ’ όλα είναι μία  απόδραση χαράς.

slider1
Ένας σίγουρος τρόπος να γίνουμε «μεικτό» …ένα
Μικροί μεγάλοι, γυναίκες και  άνδρες , έχουν έναν σημαντικό τρόπο να γίνουν μεταξύ τους αλλά και σε … μείξη, ένα. Αποκτούν  μία κοινή ταυτότητα και όλοι  λίγο ως πολύ έχουμε βρεθεί σε οργανωμένους (στάδια, γήπεδα, κολυμβητήρια , γυμναστήρια) και  (πολύ περισσότερο) μη (δρόμους, πλατείες, παιδικές χαρές, αλάνες) χώρους άθλησης έχουμε βιώσει αυτού του είδους την επαφή. Αυτό τον κοινό παρανομαστή ζωής που τα σπορ και η συμμετοχή ή η απλή παρακολούθηση τους συνεπάγονται.

desporto-e-entretenimento-1417675948
Η ζωντάνια και η κίνηση των σπορ , δίνουν πνοή , ενέργεια και  … δημοκρατία  στους χώρους άθλησης. Ένα πολύχρωμο , πολυεθνικό, πολυφυλετικό ψηφιδωτό, πέρα και πάνω από ηλικία, χρώμα, επάγγελμα , πολιτική και κοινωνική  ταυτότητα χαράσσεται κάθε φορά μέσα και λίγο έξω από τα όρια των αγωνιστικών χώρων  και ταξιδεύει τους εντός και εκτός αυτών  σε έναν άλλο γεμάτο ζωή κόσμο που συναρπάζει και συνάδει με το ανθρώπινο όνειρο.
Ο αθλητισμός είναι πολλά πράγματα. Σχολείο, δύναμη, υγεία, κοινωνία αλλά ίσως πάνω και πρώτ’ όλα χαρά. Και σαν τέτοια  η ανθρωπότητα γενικότερα και η Ελλάδα ειδικότερα τον λατρεύει και τον αντιπροσωπεύει μέσα από τα  αξεπέραστα αρχαιοελληνικά ολυμπιακά ιδεώδη που είναι αρχές άφθαρτες στον αιώνων το διάβα.

Η χαρά του αθλητισμού (video+photos)


Τρομερή κίνηση Πιτίνο και αποθέωση στο αεροπλάνο! (video)
Τρομερή κίνηση Πιτίνο και αποθέωση στο αεροπλάνο! (video)
«Εμφύλιος» στην οικογένεια Παπανδρέου: Κόντρα Γιώργου – Νίκου για το Σκοπιανό
«Εμφύλιος» στην οικογένεια Παπανδρέου: Κόντρα Γιώργου – Νίκου για το Σκοπιανό
Euroleague: Πολυτιμότερος ο Κλάιμπερν
Euroleague: Πολυτιμότερος ο Κλάιμπερν
Η θέση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετά την ήττα στο Κάουνας (photos)
Η θέση του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ μετά την ήττα στο Κάουνας (photos)

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies