Παναθηναϊκός: «Το πρώτο ευρωπαϊκό…» (videos+photos)

Παναθηναϊκός: «Το πρώτο ευρωπαϊκό…» (videos+photos)

Σαν σήμερα πριν από 20 ολόκληρα χρόνια ο Παναθηναϊκός του Ντομινίκ Ουίλκινς επικρατούσε της Μπαρτσελόνα στον τελικό του Final-4 στο «Παλέ Ντε Μπερσί» και έβαζε τις βάσεις της «αυτοκρατορίας» που είχε οραματιστεί ο Παύλος Γιαννακόπουλος

Το βράδυ της 11ης Απριλίου του 1996 δεν θα σβηστεί ποτέ από το μυαλό και την καρδιά κανενός φίλου του Παναθηναϊκού. Κανενός φίλου του ελληνικού μπάσκετ. Σαν σήμερα, 20 χρόνια πριν η «Δυναστεία» που είχε οραματιστεί ο Παύλος Γιαννακόπουλος άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Ο Παναθηναϊκός του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς με το ν σούπερ σταρ του ΝΒΑ, Ντομινίκ Ουίλκινς να… σκορπάει τον πανικό σε όλη την Ευρώπη, «έραψε» το πρώτο του αστέρι. Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρώτο του ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο Final-4 του «Παλέ Ντε Μπερσί» στο Παρίσι επικρατώντας της Μπαρτσελόνα με 67-66 σε έναν τελικό που… σημαδεύτηκε από το χέρι του… Δαλμτού. Από την απίστευτη τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς πάνω στον Μοντέρο που… χάρισε στον Παναθηναϊκό το πρώτο ευρωπαϊκό.

Τρόμος ο Ουίλκινς στον ημιτελικό

Οι «πράσινοι» έδιναν το παρών για τρίτη διαδοχική φορά σε Final-4 που εκείνη τη χρονιά (1995-96) διεξαγόταν στο Παρίσι και στο «Παλέ Ντε Μπερσί». Το «τριφύλλι» είχε αποκλείσει στον ημιτελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (9 Απριλίου), καθώς είχε επικρατήσει επί των πρωταθλητών Ρωσίας με 81-71, χάρη σε έναν εκπληκτικό Ντομινίκ Ουίλκινς ο οποίος εκείνο το βράδυ είχε πετύχει 35 πόντους, αποδεικνύοντας περίτρανα γιατί ήταν, είναι και θα είναι ο κορυφαίος Αμερικάνος που πέρασε ποτέ τον Ατλαντικό. Δύο ημέρες αργότερα (11 Απριλίου) ο Παναθηναϊκός είχε ραντεβού με την ιστορία. Οι «πράσινοι» ήταν αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Όπως είχε κάνει ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μπανταλόνα και την Ρεάλ Μαδρίτης!

Στόγιαν και… τάβλα η Μπάρτσα

Στον μεγάλο τελικό, οι παίκτες του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, βρέθηκαν αντιμέτωποι με την Μπαρτσελόνα του Γκαρσία Αΐτο Ρενέσες η οποία είχε καταβάλλει την αντίσταση της Ρεάλ Μαδρίτης. Έπειτα από ένα συγκλονιστικό ματς στο οποίο είχε το προβάδισμα ο Παναθηναϊκός καθ’ όλη τη διάρκεια του σαρανταλέπτου, οι «μπλαουγκράνα» έκαναν μία αντεπίθεση στο τέλος και μείωσαν σε 67-66. Εκεί όμως μίλησε ο Στόγιαν Βράνκοβιτς ο οποίος με μία απίστευτη τάπα πάνω στον Μοντέρο, χάρισε στον Παναθηναϊκό το πρώτο του Κύπελλο Πρωταθλητριών. Για την ιστορία, πρώτος σκόρερ σε εκείνο το παιχνίδι ήταν ο Φραγκίσκος Αλβέρτης με 17 πόντους, ενώ πολυτιμότερος παίκτης του Final-4 είχε αναδειχθεί ο «Human highlight film». Κατά κόσμον, Ζακ Ντομινίκ Ουίλκινς.

Από το Τρεβίζο στο Παρίσι

Το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου έγινε στη Λιθουανία. Απέναντι στη Ζαλγκίρις Κάουνας και σε συνθήκες ιδιαίτερες, σε ένα κατάμεστο γήπεδο, ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη (56-59), κατέγραψε θετικό αποτέλεσμα και στην Αθήνα στο δεύτερο παιχνίδι (86-66) και οι «πράσινοι» πήραν το δρόμο της επιστροφής με το τσάρτερ. Η συνέχεια γράφηκε με την παρουσία τους στο Β’ Όμιλο, όπου αντιμετώπισαν την Μπαρτσελόνα (57-63, 74-95), τη Ρεάλ Μαδρίτης (54-52, 73-80), την Μπενφίκα (67-51, 87-96), την Μπάκλερ Μπολόνια (72-69, 72-69), την Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ (79-61, 83-82), τη Μακάμπι Τελ Αβίβ (67-62, 86-79) και την Πο Ορτέζ (87-79, 67-69). Βρέθηκε τρίτος στη βαθμολογία του ομίλου, κάτι που τον οδήγησε στην Ιταλία, απέναντι στην Μπενετόν Τρεβίζο. Εκεί χρειάστηκε για πρώτη φορά ως την κατάκτηση του τίτλου να μεσολαβήσει το χέρι του «θεού». Στον τρίτο αγώνα ο Παναθηναϊκός πήρε τη νίκη χάρη σε μία τάπα του Στόγιαν Βράνκοβιτς στο τελευταίο δευτερόλεπτο (70-67, 69-83, 65-64), σφραγίζοντας το εισιτήριο για το Final-4 του Παρισιού.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από το πρώτο ευρωπαϊκό του Παναθηναϊκού

Παναθηναϊκός: «Το πρώτο ευρωπαϊκό…» (videos+photos)



Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε το Game 1 των playoffs Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Η καρδιά των Πρωταθλητών Νάγκετς! Ανατροπάρα at the buzzer από το -20 κόντρα στους Λέικερς
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
Τζορτζίνα Ροντρίγκεζ: Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο στη σάουνα
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
MMA: Iρανός κλώτσησε ring girl και τον «πλάκωσαν» στο ξύλο οι θεατές!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved