82 χρόνια επεισόδια... (photos+videos)

82 χρόνια επεισόδια... (photos+videos)

Σαν τηλεοπτική σειρά δίχως… τέλος, μοιάζει η «έκρηξη» επεισοδίων στα ποδοσφαιρικά ντέρμπι των «αιωνίων». Η καταγραφή τους ξεκινά από το 1930... 

Κρατάει χρόνια αυτή η άσχημη… μυρωδιά της κολόνιας! Τα χθεσινά (18/3) επεισόδια στο ντέρμπι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, ήταν η συνέχεια μιας σειράς επεισοδίων που δεν λένε να σταματήσουν. Αρχής γενομένης από το 1930, όταν οι οπαδοί των δύο ομάδων πετούσαν εκατέρωθεν... κομμάτια από φέρετρο.

Το Onsports έψαξε και βρήκε ντέρμπι μεταξύ των «αιωνίων» που στιγματίστηκαν από επεισόδια και σας τα παρουσιάζει:

1η Ιουνίου 1930: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 8-2

Η πιο ευρεία νίκη επί του Ολυμπιακού και η πρώτη, ίσως, καταγραφή επεισοδίων στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν την 1η Ιουνίου 1930, όταν ο Παναθηναϊκός επικράτησε του «αιωνίου» αντιπάλου με 8-2. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού, σίγουροι για τη νίκη της ομάδας τους, είχαν φθάσει στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας κρατώντας ένα... φέρετρο για να «κηδέψουν» σε αυτό τον Παναθηναϊκό. Με τη λήξη του αγώνα και αφού οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν εύκολα των Πειραιωτών, το φέρετρο διαλύθηκε και τα κομμάτια του έγιναν τα «όπλα» στα χέρια των οπαδών των δύο ομάδων.

18 Ιουλίου 1957: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0

Μες στο κατακαλόκαιρο του 1957, οι «αιώνιοι» έδωσαν αγώνα μπαράζ για τον τίτλο του πρωταθλητή, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Δύο λεπτά πριν τη λήξη, ένα σκληρό φάουλ αποτέλεσε την αιτία για την έναρξη των επεισοδίων από την πλευρά των οπαδών του Παναθηναϊκού. Το ντέρμπι διακόπηκε, ωστόσο ο Ολυμπιακός πήρε τη νίκη και τον τίτλο, αφού ο διαιτητής θεώρησε πως η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε κανονικά και «έκλεισε» το φύλλο αγώνα.

17 Ιουνίου 1964: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1

Εκτεταμένα επεισόδια και καταστροφές ήταν οι δυσάρεστοι πρωταγωνιστές στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας του 1964, ο οποίος έγινε στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έμεινε στην ιστορία ως ο «ημιτελικός – ολοκαύτωμα». Η αδιαφορία των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων, εξαγρίωσαν τους οπαδούς, οι οποίοι θεώρησαν πως οι δύο σύλλογοι συμφώνησαν για την ισοπαλία, προκειμένου να πραγματοποιηθεί επαναληπτικός αγώνας που θα φέρει χρήματα στα ταμεία τους. Έτσι, λίγο πριν το τέλος της παράτασης, οι οπαδοί των δύο ομάδων εισέβαλαν στο γήπεδο, έσπασαν τα κιγκλιδώματα, κατέστρεψαν τις διαφημιστικές πινακίδες και τους προβολείς του γηπέδου. Στη συνέχεια, έβαλαν φωτιά με όποια ξύλινα αντικείμενα είχαν συγκεντρώσει, ενώ από κοινού επιτέθηκαν σε ποδοσφαιριστές, διαιτητές και προπονητές, χωρίς να συμπλακούν μεταξύ τους. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν και εκτός του γηπέδου.

11 Μαρτίου 1973: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-2

Χαραγμένο στη μνήμη όσων το είχαν παρακολουθήσει έχει μείνει, σίγουρα, εκείνο το ντέρμπι, αλλά και η σκηνή με πρωταγωνιστή τον Κωνσταντίνου να κυνηγάει σε όλο το γήπεδο το Συνετόπουλο. Λόγος είχε σταθεί μια επίμαχη φάση και ένα πέναλτι που ζήτησαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού. Στη συνέχεια, ο διαιτητής, Λάτσιος, απέβαλε τον Αθανασόπουλο, ο οποίος, όμως, δεν δέχθηκε ν' απομακρυνθεί και τελικά ο αρχηγός του Παναθηναϊκού, Μίμης Δομάζος, αποφάσισε να πάρει την ομάδα και ν' αποχωρήσει από το γήπεδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το μηδενισμό του Παναθηναϊκού, ενώ ποινές επιβλήθηκαν σε Κωνσταντίνου, Συνετόπουλο και Αθανασόπουλο. Ο Γιώργος Παπαδόπουλος και τα αρμόδια Υπουργεία αποφάσισαν την απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης τηλεοπτικής αναμετάδοσης αγώνα μέχρι το τέλος εκείνης της σεζόν.

29 Μαρτίου 1981: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 0-0

Τα επεισόδια στο συγκεκριμένο ματς, επικεντρώθηκαν εντός του γηπέδου. Τρία λεπτά πριν την ολοκλήρωση της αναμέτρησης και μετά από ένα επεισόδιο μεταξύ του Σαργκάνη και του Ντορουνικολάε, ο διαιτητής, Ζλατάνος, θεώρησε υπεύθυνο τον Έλληνα τερματοφύλακα και τον απέβαλε. Η συγκεκριμένη απόφαση άναψε τα αίματα και ακολούθησε σύρραξη μεταξύ των παικτών, με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Νίκο Βαμβακούλα.

6 Μαΐου 1984: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1

Ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει τον πρώτο του επαγγελματικό τίτλο μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Η κούπα απουσίαζε, όχι όμως και οι οπαδοί των «πρασίνων». Η ιδέα της φιέστας δεν άρεσε καθόλου στους οπαδούς των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια. Δώδεκα άτομα τραυματίστηκαν, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε 80 συλλήψεις.

1η Δεκεμβρίου 1997: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-1

Τόσο οπαδοί της ομάδας του Πειραιά, όσο και των «πρασίνων» έκαναν… όργια στις κερκίδες του ΟΑΚΑ. Έβαλαν φωτιές, έκαψαν 1.776 καθίσματα και προκάλεσαν ζημιές 277 εκατομμυρίων δραχμών.

23 Μαρτίου 2002: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 1-1

Ο διαιτητής, Ευθυμιάδης, ήταν το «κόκκινο πανί» για τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο, όταν στο 92’ καταλόγισε πέναλτι εις βάρος της ομάδας του «τριφυλλιού». Δέχτηκε κλωτσιές, γροθιές και βγήκε αιμόφυρτος από το γήπεδο. Στη φυσούνα την ίδια ώρα, οι οπαδοί των «πρασίνων» φέρονται να χτύπησαν τον Γεωργίου και τον Καστίγιο, όπως χαρακτηριστικά έγραψε ο Τύπος της εποχής.

11 Μαΐου 2003: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 3-0

Εκατοντάδες οπαδοί του Ολυμπιακού υποδέχτηκαν τους παίκτες του «τριφυλλιού» με πέτρες, ξύλα και φωτοβολίδες. Στα αποδυτήρια κυριαρχούσε κλίμα «τρομοκρατίας», ενώ το παιχνίδι έγινε κανονικά με τον Ολυμπιακό να επικρατεί εύκολα με 3-0. Το ματς έμεινε στην ιστορία ως η… ζούγκλα της Ριζούπολης. Τα επεισόδια δεν τελείωσαν εκεί! Ο τότε πρόεδρος του «τριφυλλιού», Άγγελος Φιλιππίδης, αποκάλεσε τους ποδοσφαιριστές της ομάδας του «κότες», ενώ εξοργισμένοι οπαδοί των «πρασίνων» πήγαν στην Παιανία και προπηλάκισαν τους παίκτες.

19 Φεβρουαρίου 2011: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 2-1

Δεκαέξι συλλήψεις οπαδών για είσοδο στον αγωνιστικό χώρο και για φθορά ξένης περιουσίας και η σύλληψη ενός ατόμου για ρίψη αντικειμένου κατά των αστυνομικών δυνάμεων, ήταν ο απολογισμός στα επεισόδια που έγιναν πέρσι στο γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» μετά το τέλος του μεγάλου ντέρμπι και τη νίκη των «ερυθρολεύκων» με 2-1. Όλοι θυμούνται τη λεκτική «διαμάχη» του Σισέ με τον Βαγγέλη Μαρινάκη, αλλά και το «ντου» των παικτών του Παναθηναϊκού στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού για να βρουν τον Τοροσίδη, που όπως είπαν αργότερα, έβριζε όλη την ώρα στον αγώνα και χτύπησε το Λέτο. 

Και το έργο συνεχίστηκε χθες! Θυμηθείτε τα επεισόδια που έγιναν στο ντέρμπι του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, διαβάζοντας τα εξής θέματα:

Το σκηνικό των συγκρούσεων στο ΟΑΚΑ (photos+videos)

Πολεμικό κλίμα στο ΟΑΚΑ! (videos + photos)

Ένταση στο ΟΑΚΑ

82 χρόνια επεισόδια... (photos+videos)



ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Σαρακοστή: Τα οφέλη της νηστείας για τον οργανισμό και τα δημοφιλέστερα τρόφιμα
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
Λαμία: Πέθανε ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Δρίβας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved