Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Αιώνιοι»… κανονιέρηδες!

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Αιώνιοι»… κανονιέρηδες!

Η σχέση τους με τα αντίπαλα δίχτυα ήταν ανέκαθεν… ερωτική, ωστόσο, η «παράνομη ερωμένη» τους δεν ήταν άλλη από τον «αιώνιο» αντίπαλο! To Onsports σας παρουσιάζει τους ποδοσφαιριστές που έγραψαν τη δική τους ιστορία στα ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ή Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός αν προτιμάτε λόγω της αγαπημένη τους… συνήθειας, η οποία δεν ήταν άλλη από την πεμπτουσία του ποδοσφαίρου, το γκολ!

Μια συνήθεια που έγινε… λατρεία της εξέδρας προς το πρόσωπό τους, καθώς στέλνοντας την μπάλα στο πλεκτό (κατ΄ εξακολούθηση) και μάλιστα κόντρα στον «μισητό» αντίπαλο, άναβαν τη θρυαλλίδα που έχει μέσα του κάθε οπαδός.
Του πρόσφεραν απλόχερα την ανόθευτη χαρά που κατακλύζει κάθε τι μέσα του όταν τιναχτούν τα δίχτυα του «εχθρού». Όχι εφήμερα υλικά αγαθά, αλλά συναισθήματα που εκφράζονται με κάθε του κίνηση και δεν μπορούν να εγκλωβιστούν σε λέξεις.  Μια μέθεξη με το θείο που προσδοκούσε από καιρό.

Ο «Φόντακας» άνοιξε το δρόμο!

Ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού στις αναμετρήσεις κόντρα στον Παναθηναϊκό δεν είναι άλλος από τον μεγάλο Γιώργο Σιδέρη. Ο «Φόντακας» του ελληνικού ποδοσφαίρου (κάτοχος του «ασημί» παπουτσιού του 1969 ως δεύτερος σκόρερ της Ευρώπης και πρώτο «κανόνι»  στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας με 70 τέρματα) ζούσε για να αγωνίζεται απέναντι στο «τριφύλλι» το οποίο και… μάδησε 13 φορές σε όλες τις διοργανώσεις!

Ο Σιδέρης μάλιστα, εκτός από τον πρώτο Έλληνα που έκανε διεθνή καριέρα αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Αντβέρπ, ενώ το όνομα του είχε ακουστεί για τις Ίντερ, Φιορεντίνα και Ατλέτικο Μαδρίτης, είναι και ο μοναδικός παίκτης που έχει καταφέρει να σκοράρει πάνω από δύο γκολ σε δύο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, αλλά και ο μοναδικός «ερυθρόλευκος» που έχει πετύχει χατ τρικ από το 1960 ως τώρα σε ντέρμπι «αιωνίων». Παράλληλα είναι ο μόνος που έχει σκοράρει μόνο σε εντός έδρας αγώνες της ομάδας του στη συγκεκριμένη σειρά, ενώ όλα τα γκολ του συνδυάστηκαν αποκλειστικά με νίκες. Αλησμόνητο το χατ τρικ του στο 4-0 της σεζόν 1966-67…

Στη δεύτερη θέση της πειραιώτικης λίστας  δεσπόζει ο Νίκος Αναστόπουλος. Ο «μουστάκιας» με 11 συνολικά τέρματα, είχε ιδιαίτερη… αγάπη για τον Παναθηναϊκό, βάζοντας τη δική του ανεξίτηλη σφραγίδα στις «επικές μάχες» των δύο «αιωνίων», ενώ η τρίτη θέση ανήκει στον Γιάννη Βάζο, ο οποίος έχει πανηγυρίσει δύο φορές λιγότερες. Το καρέ δεν θα μπορούσε παρά να «κλείσει» ο αρχηγός των επιτυχιών, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος έχει συνδέσει το όνομά του με τις πιο χρυσές σελίδες της ιστορίας του Ολυμπιακού. Ο «Τζόλε», ηγετική φυσιογνωμία, έπαιρνε πάντα στις πλάτες του την ομάδα στα δύσκολα και ειδικά στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τι και αν σε αυτά η μπάλα… έκαιγε, εκείνος την έστειλε να αναπαυτεί στα δίχτυα οχτώ φορές, χαρίζοντας ισάριθμα θετικά αποτελέσματα στους πρωταθλητές!

Ο μεγάλος… μικρός!

Ο Δημήτρης Σαραβάκος, μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις στο ποδόσφαιρο που ο γιος ξεπερνά τον καταξιωμένο πατέρα, όποτε αντίκριζε απέναντί του κόκκινη φανέλα, «αφήνιαζε» σκοράροντας κατά βούληση. Πειστήρια οι 16 φορές που ο μεγάλος «μικρός» του «τριφυλλιού» ανάγκασε τους τερματοφύλακες του Ολυμπιακού να μαζέψουν την μπάλα από τα δίχτυα τους, καθιστώντας τον μέχρι σήμερα τον κορυφαίο σκόρερ στα ντέρμπι αιωνίων.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας του Παναθηναϊκού συγκατοικούν δύο από τις μεγαλύτερες μορφές που πάτησαν με τις τάπες τους τα ελληνικά γήπεδα. Ο λόγος για τους Μίμη Δομάζο και Κριστόφ Βαζέχα, οι οποίοι έχουν φιλοδωρήσει με εννιά τέρματα  τους Πειραιώτες. Ο «Στρατηγός» μεγαλούργησε τη δεκαετία του ΄60 και του ΄70,  ενώ πιο νωπές είναι οι μνήμες από τον Πολωνό με την αδύνατη σιλουέτα και το παχύ μουστάκι (ο ξένος παίκτης με τα περισσότερα γκολ στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεύτερος σκόρερ συνολικά πίσω από τον Θωμά Μαύρο) που εξελίχθηκε σε μηχανή των γκολ τη δεκαετία του ’90. Δύο τέρματα πίσω τους, το  «δεκάρι» των «πρασίνων» προπολεμικά, Τάκης Τριανταφύλλης, που… γύριζε και στο «γιατρός», τιμώντας δεόντως τόσο τη φανέλα με το τριφύλλι, όσο και τα «ερυθρόλευκα» δίχτυα…

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ποδοσφαιριστές

Πρωτάθλημα

Κύπελλο

Σύνολο

Γ. Σιδέρης

7

6

13

Ν. Αναστόπουλος

6

5

11

Γ. Βάζος

7

2

9

Π. Τζόρτζεβιτς

7

1

8

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ποδοσφαιριστές

Πρωτάθλημα

Κύπελλο

Σύνολο

Δ. Σαραβάκος

7

8

15 +1 στο League Cup

Μ. Δομάζος

6

3

9

Κ. Βαζέχα

7

2

9

Τ. Τριανταφύλλης

7

-

7

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: «Αιώνιοι»… κανονιέρηδες!



Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
Euroleague: Στην 8αδα η Μπασκόνια, "σκότωσε" την Βίρτους απ' το τρίποντο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved