Οταν ο «Θεός» ήρθε στην Ελλάδα...

Οταν ο «Θεός» ήρθε στην Ελλάδα...

Στις 2 Δεκεμβρίου 1979 έμελλε να συμβεί αυτό που στην πορεία των χρόνων θα άλλαζε την ιστορία ολόκληρου του μπάσκετ, αλλά και του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Ο Νίκος Γκάλης, σε ηλικία 22 ετών, μπήκε στα  ελληνικά γήπεδα, φορώντας τη φανέλα του Αρη και κόντρα στον Ηρακλή, στο παρθενικό του ματς, πέτυχε με το... καλημέρα 30 πόντους.

Στην ελληνική μυθολογία οι «Θεοί» ήταν 12. Στην ελληνική μπασκετική ιστορία ένας... Ο Nick the Greek, άρχισε να τη γράφει με χρυσά γράμματα, αν και στη διάρκεια αυτής, θα μπορούσε κάλλιστα να θεωρηθεί μέγιστη αδικία, το γεγονός πως δεν κατόρθωσε τελικά να σηκώσει στη διάρκεια της καριέρας του, την κούπα του πρωταθλητή Ευρώπης.

Ο Νικόλαος Γεωργαλής, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου 1957 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης. Γιος φτωχών μεταναστών από τη Ρόδο, άκουγε στα παιδικά του χρόνια τον πατέρα του να τον προτρέπει να γίνει πυγμάχος. Το επιχείρησε, αλλά μη αντέχοντας η μητέρα του να τον βλέπει χτυπημένο, επιστρέφοντας από τις προπονήσεις, συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να οδηγήσει τον Νίκο Γκάλη προς το χώρο του μπάσκετ.

Ολα, πλέον, είχαν πάρει το δρόμο τους... Το δρόμο της δόξας...

Το Onsports παρουσιάζει ένα μίνι αφιέρωμα στο «Θεό του ελληνικού μπάσκετ».

Για να θυμούνται οι παλαιοί και να μαθαίνουν οι νέοι...

Ήταν 2 Δεκεμβρίου του 1979, όταν ο Νίκος Γκάλης πάτησε για πρώτη φορά επί ελληνικού παρκέ. Και όπως κάθε αρχή, ήταν δύσκολη... Ο τότε 22άχρονος γκαρντ φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα του Άρη, που αντιμετώπιζε τον Ηρακλή, για το ελληνικό πρωτάθλημα. Έβαλε 30 πόντους, αλλά τα άσχημα ποσοστά του και δύο χαμένα λέι απ, από αυτά που... δεν χάνονται, αρκούσαν για να ακούσει μουρμούρες από την κερκίδα. Οι «κίτρινοι» κέρδισαν ασθμαίνοντας, με 79-78, και ο Νίκος Γκάλης αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί: «Ο κόσμος του Άρη ας κάνει λίγη υπομονή. Υπόσχομαι πως θα παίξω μεγάλο μπάσκετ και μαζί θα πανηγυρίσουμε μεγάλες νίκες. Δεν θα σας απογοητεύσω ποτέ». Το ’πε και το ’κανε ο ένας, ο «θεός», όπως του τραγουδούσαν ρυθμικά πολύ λίγο καιρό μετά.

«Θυμάμαι το συγκεκριμένο παιχνίδι σαν να ήταν χθες. Είχε πάρα πολύ κόσμο στις εξέδρες και είχα κάποιο τρακ, αφού ήταν το πρώτο μου παιχνίδι στην Ελλάδα. Έβαλα τριάντα πόντους, αλλά δεν είχα παίξει καλά. Η μπάλα έμπαινε κι έβγαινε στο καλάθι κι αυτό με είχε αγχώσει. Θυμάμαι πως το ματς είχε κριθεί στο τελευταίο σουτ, όταν έκοψα τον Σακελλαρίου και πήραμε τη νίκη με 79-78», θυμήθηκε τριάντα χρόνια μετά, μιλώντας στο NovaΣΠΟΡ FM 94.6.

Η αρχή της καριέρας του μόλις είχε αρχίσει και ίσως ούτε καν ο ίδιος δεν μπορούσε να φανταστεί τότε τι θα επακολουθούσε. Μόνο σε συλλογικό επίπεδο, ολοκλήρωσε την καριέρα του με 12.857 πόντους και τον εκπληκτικό μέσο όρο 33,4 ανά αγώνα! Είναι πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο ελληνικό πρωτάθλημα και δεύτερος στην Α1 (12.714 πόντοι), πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στο Κύπελλο Ελλάδας (1.511 πόντοι) και πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στα Κύπελλα Ευρώπης. Είναι επίσης ρέκορντμαν πόντων, μακράν από τον δεύτερο, σε Φάιναλ Φορ Κυπέλλου Πρωταθλητριών και τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας. Σημείωσε τουλάχιστον 40 πόντους σε 105 αγώνες, άπαντες με τον Άρη, ενώ πέτυχε τους περισσότερους (62) στην αναμέτρηση του Ιωνικού Νικαίας με τους Θεσσαλονικείς (114-113 στην παράταση), το 1981. Το προσωπικό ρεκόρ πόντων του σε ευρωπαϊκό αγώνα είναι 57, επίσης το 1981 (Βενέτσια - Άρης 115-78, για το Κύπελλο Κόρατς).

Έχει ψηφιστεί κορυφαίος μπασκετμπολίστας στην Ευρώπη, 10ος αθλητής στον κόσμο σε όλα τα σπορ και τέσσερις φορές καλύτερος Έλληνας αθλητής (1988, 1989, 1900, 1991), ενώ είναι μέλος του Hall Of Fame της FIBA. Αναδείχθηκε οκτώ φορές πρωταθλητής Ελλάδας (1983,1985-1991, όλες με τον Άρη) και έξι φορές Κυπελλούχος (1985, 1987-1990 με τον Άρη και το 1993 με τον Παναθηναϊκό). Πήρε μέρος σε τέσσερα Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου πρωταθλητριών, 1988 (4ος), 1989 (4ος), 1990 (3ος), 1994 (4ος), με τον Άρη. Ίσως το μεγαλύτερο παράπονό του, το γεγονός πως δεν κατάφερε να πανηγυρίσει έναν τίτλο. Ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ενεργό δράση στις 29 Σεπτεμβρίου του 1995, έχοντας πετύχει συνολικά 25.995 σε 854 αναμετρήσεις!

Διοργανώσεις

Ομάδα

Αγώνες

Πόντοι

Μέσος όρος

NCAA

Σίτον Χολ

107

1.651

15,4

Ελληνικό πρωτάθλημα

Άρης, Παναθηναϊκός

385

12.857

33,4

Κύπελλο Ελλάδας

Άρης, Παναθηναϊκός

46

1.511

32,8

Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

Άρης, Παναθηναϊκός

148

4.846

32,7

Εθνικές διοργανώσεις

Εθνική Ελλάδας

168

5.130

30,5

Σύνολο

 

854

25.995

30,4

Ο Νίκος Γκάλης έχει γνωρίσει την αποθέωση από φίλους και... εχθρούς. Κανείς δεν μπορούσε να μην υποκλιθεί στο τεράστιο ταλέντο του. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μόνο κάποιες ατάκες από όσες έχουν πει γι' αυτόν μερικές από τις μεγαλύτερες μορφές του ελληνικού και παγκόσμιου μπάσκετ...

Μάικλ Τζόρνταν: «Δεν περίμενα να συναντήσω τέτοιον σκόρερ στην Ελλάδα. Είναι εκπληκτικός»

Ντράζεν Πέτροβιτς: «Θα ήθελα να έπαιζα μαζί του για να του δίνω την μπάλα να σκοράρει και να τον βλέπω», «Αν εγώ είμαι ο γιος του Διαβόλου, τότε ο Γκάλης είναι ο ίδιος ο Διάβολος»

Αλεξάντερ Πέτροβιτς: «Ο Ντράζεν είναι αδελφός μου, αλλά για καλύτερο αθλητή το 1987 εγώ ψηφίζω τον Γκάλη»

Μπομπ Μάκαντου: «Αυτά που μου έκαναν ο Γκάλης και ο Άρης δεν μου έτυχαν ούτε σε αγώνα των Μπόστον Σέλτικς»

Αλεξάντερ Γκομέλσκι: «Ο Γκάλης είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα. Του βγάζω το καπέλο»

Σεργκέι Μπέλοφ: «Τον θαυμάζω! Δεν μπορούσα να διανοηθώ ότι ένας παίκτης θα μπορούσε να τα βάλει με όλη τη Σοβιετική Ένωση»

Άρβιντας Σαμπόνις: «Αν ο Γκάλης θέλει να βάλει καλάθι, θα το βάλει όποιος κι αν είναι ο αντίπαλος»

Όντι Νόρις: «Έχω δει πολλούς παίκτες στην καριέρα μου, αλλά αυτά που κάνει ο Γκάλης, μόνο δύο ή τρεις παίκτες μπορούν να τα κάνουν»

Γιώργος Αμερικάνος: «Ο άνθρωπος είναι κομπιούτερ! Αν έπαιζε μαζί μας στην ΑΕΚ του ’60 θα ήμασταν αήττητοι»

Βασίλης Γκούμας: «Αν παίζαμε μαζί θα σκοράραμε 300 πόντους σε κάθε παιχνίδι!»

Είπαν ακόμα...

Ροούντ Χάρεβαϊν: «Ξέρω έναν τρόπο να σταματήσουμε τον Γκάλη: να τον κλειδώσουμε στο ξενοδοχείο»

Βόιτσεκ Κραϊέφσκι: «Με τους παίκτες μου είχαμε κάνει σχέδια για τους τέσσερις παίκτες του Άρη. Για τον Γκάλη απλώς κάναμε την προσευχή μας»

Οταν ο «Θεός» ήρθε στην Ελλάδα...



Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved