Ματέους Πονίτκα: Ένας «πολεμιστής» πολυτελείας που «τρέφεται» από την αντιπαλότητα
FIBA - Official site

Ματέους Πονίτκα: Ένας «πολεμιστής» πολυτελείας που «τρέφεται» από την αντιπαλότητα

Η ιστορία πίσω από το νέο απόκτημα του Παναθηναϊκού, Ματέους Πονίτκα, η οποία τον οδήγησε να πάρει στις πλάτες του μια ολόκληρη χώρα.

Παίκτης του Παναθηναϊκού πρέπει να θεωρείται ο Ματέους Πονίτκα, καθώς η Ρέτζιο Εμίλια ανακοίνωσε νωρίτερα και επίσημα τη συμφωνία της με τον Παναθηναϊκό και πλέον απομένει η άφιξη του στην Ελλάδα για να ενσωματωθεί άμεσα στην προετοιμασία της ομάδας του Ντέγιαν Ράντονιτς.

Ο Πολωνός φόργουορντ είναι ένας μαχητής πολυτελείας για την «πράσινη» περιφέρεια. Εξαιρετικός αμυντικά, κυνηγάει κάθε μπάλα και «καθαρίζει» τα «σκουπίδια» και στις δύο ρακέτες, ενώ έχει το μυαλό playmaker σε ό,τι αφορά τη δημιουργία στην επίθεση. Με σουτ που δεν «σκοτώνει», αλλά είναι αρκετά αξιόπιστο σουτ (ειδικά αν βρεθεί στη μέρα του) και πολύ καλά ποσταρίσματα.

Είναι ξεκάθαρα ένας παίκτης Euroleague, με εμπειρία και παραστάσεις, έχοντας αγωνιστεί για μια πενταετία και 92 παιχνίδια στη διοργάνωση με τις φανέλες των Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Πρόκομ και Ζιέλονα Γκόρα με 8,2 πόντους, 5,2 ριμπάουντ και 2,4 τελικές πάσες, έχοντας 57% στα δίποντα, 30% στα τρίποντα και 70% στις βολές.

 

Ωστόσο, αυτό το καλοκαίρι εκτόξευσε τις μετοχές του με τις εμφανίσεις που έκανε στο Eurobasket 2022 με τη φανέλα της Πολωνίας.

Ο Πονίτκα ήταν ο ηγέτης της εθνικής του, οδηγώντας τη για πρώτη φορά μετά από 51 χρόνια στα ημιτελικά της διοργάνωσης, υπό πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και με διαφορά στη μεγαλύτερή της επιτυχία.

 

Για να φτάσει εκεί χρειάστηκε να περάσει έναν προσωπικό και συναισθηματικό Γολγοθά και να δώσει απαντήσεις σε όλους όσους όχι μόνο δεν τον πίστευαν, αλλά τον πολεμούσαν.

«Είμαστε γεμάτοι από συναισθήματα. Ξέραμε ότι θα είναι ένα σκληρό ματς, αλλά εδώ ήρθαμε να παλέψουμε και να προκριθούμε. Πριν από έξι μήνες βρέθηκα σχεδόν στην κόλαση και τώρα είμαστε στους "8" του Ευρωμπάσκετ. Κανείς δεν μας πίστευε, κανείς δεν πίστευε σε μένα» είχε δηλώσει ο Πονίτκα μετά τη νίκη επί της Ουκρανίας και την πρόκριση της Πολωνίας στα προημιτελικά.

Και η αλήθεια είναι πως οι προηγούμενοι έξι μήνες ήταν ένας εφιάλτης για τον νέο άσο του Παναθηναϊκού...

Τον περασμένο Γενάρη κόλλησε κορονοϊό, που τον άφησε εκτός για δύο εβδομάδες. Μετά, δέχθηκε σφοδρή κριτική επειδή επέστρεψε στη Ρωσία για να παίξει στη Ζενίτ, ενώ είχε ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. «Είναι ντροπή που έχουμε αυτόν τον παίκτη αρχηγό στην Εθνική» είπε ο θηριώδης παλαίμαχος Μάρτσιν Γκόρντατ, ζητώντας μάλιστα την αποχώρησή του από την ομάδα.

Κι αμέσως μετά δέχθηκε επίθεση από τον αδερφό, Μαρσέλ Πονίτκα, επειδή κόπηκε από την Εθνική Πολωνίας, με προσωπική του παρέμβαση. Βασικά, ο νέος άσος του Παναθηναϊκού έθεσε ένα ξεκάθαρο δίλημμα: «Ή εγώ ή αυτός». Και προς όφελος της Πολωνίας ο  47χρονος Κροάτης προπονητής Ιγκόρ Μίλιτσιτς, διάλεξε τον Ματέους. Ωστόσο, η κοινή γνώμη κατηγόρησε πάλι τον μεγάλο αδερφό ως τον κακό της ιστορίας.

Τι είχε συμβεί όμως; Ο Πονίτκα απάντησε μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Przeglad Sportowy Onet, αποκαλύπτοντας μια πρωτόγνωρη οικογενειακή ίντριγκα, με αφορμή τον γάμο του με το τοπ-μόντελ Ντορότα Τρογιανόφσκα.

«Είμαι πρόθυμος να σας μιλήσω για τη σύγκρουση όλης της οικογένειας μαζί μου, στην οποία ο Μαρσέλ και οι γονείς μου παίζουν πάντα τον ρόλο του θύματος. Ζω μόνος μου από τα 19 μου και από τότε, τόσο εγώ όσο και η γυναίκα μου δεχόμαστε διαρκώς προσβολές από τους γονείς μου και αργότερα τον Μαρσέλ. Έμεινα σιωπηλός τόσο καιρό, ποτέ δεν μίλησα για τον Μαρσέλ τον οποίο αγαπάει ο κόσμος, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει την αλήθεια...

Ππριν από δέκα χρόνια πήρα ένα τελεσίγραφο από τους γονείς μου. Είτε θα διάλεγα εκείνους, είτε τη γυναίκα μου. Επέλεξα το πρόσωπο που με φροντίζει κάθε μέρα αυτά τα δέκα χρόνια. Και κάπως έτσι ξεκίνησαν οι εκδικητικές επιθέσεις τους, εναντίον μας. Μόνο ένας θείος μου ξέρει τι ακριβώς έχει συμβεί. Η σύγκρουση συνεχίστηκε όλα αυτά τα χρόνια, με δυσάρεστες καταστάσεις και προκλήσεις. Όταν έπαιζα στην Ζιελόνα Γκόρα, δέχθηκα προσβολές μπροστά στους οπαδούς. Οι γονείς μου έγιναν πασίγνωστοι γράφοντας εμετικά σχόλια εναντίον μας στο διαδίκτυο. Τα έχω κρατήσει όλα.

Προειδοποίησα τον Μαρσέλ ότι οι γονείς μου θα έκαναν οτιδήποτε για να με απομονώσουν, γιατί δεν ήθελα να κάνω αυτό που μου έλεγαν. Δυστυχώς ο αδερφός μου διάλεξε λάθος πλευρά. Παρόλα αυτά όταν χρειάστηκε τη βοήθειά μου, ακόμη και την οικονομική, ποτέ δεν την αρνήθηκα» είπε ο 29χρονος φόργουορντ και πρόσθεσε:

«Προφανώς μετά από όσα είπε ο Μαρσέλ δεν γίνεται να παίξουμε ποτέ στην ίδια ομάδα. Αν ο ομοσπονδιακός προπονητής επέλεγε τον αδερφό μου θα έδινα με χαρά τη θέση μου στην Εθνική Πολωνίας».

Μάλιστα, αποκάλυψε πως οι γονείς του δεν τον αφήνουν να βλέπει και τον μικρότερο αδερφό του Κάσπερ Πονίτκα: «Δεν έχω σχέση γιατί ήταν αδύνατο να τον δω από κοντά, όλα αυτά τα χρόνια. Προσπάθησα πολλές φορές, πρότεινα μάλιστα να έρθει για κάποιες μέρες να μείνει μαζί μου, χωρίς όμως να πάρω θετική απάντηση. Έτσι, όμως, έγινε και με τον παππού μου!

Όταν ήμουν μικρός κι ακόμη ζούσα με τους γονείς μου, ήθελα να επισκεφθώ τον παππού μου, αλλά ο πατέρας μου με έστρεψε εναντίον του, προσβάλλοντας τον πολλές φορές και μάλιστα μπροστά μου. Και να φανταστείτε ότι ο παππούς είχε βοηθήσει να χτιστεί το σπίτι που μένουν οι γονείς μου, εδώ και 20 χρόνια. Δεν τον κάλεσαν ποτέ, έστω για ένα ηλίθιο δείπνο».

Ο Πονίτκα αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που δέχθηκε για την επιστροφή του στη Ρωσία για να αγωνιστεί με τη Ζενίτ. «Δεν ήθελα να τα συζητήσω όλα αυτά δημόσια, αλλά τόσο ο Γκόρτατ, όσο και ο Μαρσέλ, ξεκίνησαν μόνοι τους, οπότε πρέπει να τους απαντήσω. Ο Γκόρτατ βρήκε για μια ακόμη φορά την ευκαιρία να με προκαλέσει, ενώνοντας τη φωνή του με τον αιώνια δυσαρεστημένο αδερφό μου.

Θέλετε να σας πω κάτι; Σε κάθε ομάδα που έπαιξε ο Μαρσέλ, έφυγε με τη σκιά ενός σκανδάλου ή μιας σύγκρουσης. Κανείς δεν το σημείωσε, αλλά γύρισε στην Πολωνία από τη Ρωσία (σ.σ. αγωνιζόταν στην Πάρμα Περμ) πέντε μέρες πριν από μένα. Ήταν ο τελευταίος ξένος που έφυγε από την ομάδα του. Όπως μου επιβεβαίωσε φίλος που έπαιζε μαζί του, καθόταν στη Ρωσία, απλά για να πάρει όλα τα χρήματα του!

Αντίθετα εγώ έγινα ο προδότης και ο δολοφόνος, παρότι χάρισα πολλά περισσότερα χρήματα από εκείνον»!

Αυτή η αντιπαλότητα και το «μίσος» που εισέπραξε από την οικογένειά του, έδωσε κίνητρο στον Ματέους Πονίτκα. Ένας μαχητή πολυτελείας που «τρέφεται» από την αμφισβήτηση και τη μετατρέπει σε δύναμη για να φτάσει στην κορυφή…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: «Πράσινος» ο Πονίτκα - Το ανακοίνωσε η Ρέτζιο Εμίλια

Παναθηναϊκός: «Πράσινος» ο Πονίτκα - Το ανακοίνωσε η Ρέτζιο Εμίλια

Ματέους Πονίτκα: Η μυθική του εμφάνιση κόντρα στη Σλοβενία και τον Ντόντσιτς (video)

Ματέους Πονίτκα: Η μυθική του εμφάνιση κόντρα στη Σλοβενία και τον Ντόντσιτς (video)

Δημοπρατήθηκε για... τρελό ποσό χαρτοπετσέτα με την υπογραφή του Μέσι
Δημοπρατήθηκε για... τρελό ποσό χαρτοπετσέτα με την υπογραφή του Μέσι
Ισπανία: Πλήγμα με τον Ίσκο να χάνει το Euro
Ισπανία: Πλήγμα με τον Ίσκο να χάνει το Euro
Άρης – ΠΑΟΚ: Τιμωρία από UEFA για τον «Δικέφαλο», πριν το ντέρμπι τίτλου στη Super League
Άρης – ΠΑΟΚ: Τιμωρία από UEFA για τον «Δικέφαλο», πριν το ντέρμπι τίτλου στη Super League
Γκουαρντιόλα: «Η μοίρα στα χέρια μας»
Γκουαρντιόλα: «Η μοίρα στα χέρια μας»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved