Παναθηναϊκός: Αντράζ Σποράρ, το σημείο αναφοράς που ταιριάζει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς! (videos)

Παναθηναϊκός: Αντράζ Σποράρ, το σημείο αναφοράς που ταιριάζει στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς! (videos)

Παναθηναϊκός: Ο Αντράζ Σποράρ είναι ο εκλεκτός για την επίθεση του «τριφυλλιού» που σπαταλά τα περισσότερα λεφτά επί εποχής Αλαφούζου – Ποιος είναι ο Σλοβένος που έρχεται για να κάνει τη διαφορά στην επίθεση!

Η ακριβότερη μεταγραφή του Παναθηναϊκού μετά την πολυμετοχικότητα. Από μόνος του ο… τίτλος, αποτελεί ευθύνη για τον Αντράζ Σποράρ. O Σλοβένος στράικερ αποτελεί τον εκλεκτό των «πράσινων» για τη γραμμή κρούσης. Ένας εκλεκτός για τον οποίο ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα που δόθηκαν απ’ την ΠΑΕ μετά την εποχή της πολυμετοχικότητας.

3,5 εκ. ευρώ στη Σπόρτινγκ, κάτι πάνω από 1 εκ. ετησίως στον 28χρονο, για να φορέσει τη φανέλα του «τριφυλλιού». Ποσά που φάνταζαν… ξένα μέχρι πρότινος στον Παναθηναϊκό των προβλημάτων και της «σφιχτής» οικονομικής πολιτικής, που είχε φυσικά τις συνέπειές της.

Το όνομα του Αντράζ Σποράρ, πάντως, ίσως να μη λέει κάτι σε πολλούς από εσάς. Ο Σλοβένος άλλωστε ποτέ δεν ήταν ποδοσφαιριστής «μαρκίζας», προτιμούσε να είναι παίκτης ουσίας. Όπου κι αν αγωνίστηκε, γι’ αυτό διακρίθηκε. Όχι για τις ντρίπλες του, όχι για τις φαντεζί ενέργειες, ή το σταριλίκι εκτός αγωνιστικού χώρου.

Πρόκειται για παίκτη που ταιριάζει «γάντι» με τον τρόπο παιχνιδιού και τη φιλοσοφία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Γι’ αυτό και αποτελεί προσωπική επιλογή του Σέρβου τεχνικού. Αφού τον «ξεψάχνισε» ποδοσφαιρικά και σε επίπεδο χαρακτήρα, σημείωσε το όνομά του ως βασική επιλογή για τη γραμμή κρούσης.

Ο Σποράρ αποκτάται όχι απλά για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό, αλλά για να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς στην επίθεση. Μέσω του συμμετοχικού ποδοσφαίρου που υπηρετεί ο ίδιος και πρεσβεύει η ομάδα. Ο 28χρονος είναι ψηλός (1.86μ.) αλλά δεν πρόκειται για φορ που κάνει αισθητή την παρουσία του μόνο στην περιοχή. Δεν είναι το στυλ του στράικερ που περιμένει απλά να «ταϊστεί» απ’ τους συμπαίκτες του.

Του αρέσει να βγαίνει κι εκτός περιοχής, να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Θεωρείται «μανούλα» στο κράτημα μπάλας και στο μοίρασμά της με κατάλληλο τρόπο στον κατάλληλο συμπαίκτη. «Διαβάζει» καλά το παιχνίδι με λίγα λόγια, πέρα απ’ την εκτελεστική του ευχέρεια ως φορ επιπέδου. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως η τιμή του στο ποδοσφαιρικό χρηματιστήριο παραμένει ψηλά, παρότι οι αριθμοί του ίσως να μην συμβαδίζουν. Αλλά το αγωνιστικό του στυλ είναι τέτοιο, που κάνει τους προπονητές να τον θέλουν στις ομάδες τους.

Ο Σποράρ γεννήθηκε στην Λουμπλιάνα της Σλοβενίας. Δε θα μπορούσε να ακολουθήσει άλλο δρόμο απ’ το ποδόσφαιρο, καθώς είναι γιος του Μίχα Σποράρ. Παλαίμαχου σέντερ μπακ με σημαντική καριέρα στην Ολίμπια Λουμπλιάνας (υπήρξε αρχηγός της). Μάλιστα έπαιζε ποδόσφαιρο μέχρι το 2010, καθώς όταν γεννήθηκε ο Αντράζ, ο πατέρας του ήταν μόλις 21ος ετών.

Παρά τη σύνδεση με την Ολίμπια, ο στράικερ που αποκτά ο Παναθηναϊκός άρχισε το ποδόσφαιρο στην Ιντερμπλόκ της Λουμπλιάνας. Απ’ τα τμήματα υποδομής έφτασε στην πρώτη ομάδα. Μετά από 24 συμμετοχές και 11 γκολ στη Β κατηγορία της Σλοβενίας το 2011-12, η Ολίμπια Λουμπλιάνας κινήθηκε και τον απέκτησε.

34 ματς 11 γκολ και 5 ασίστ ήταν η συγκομιδή του τον πρώτο χρόνο. Το 2013-14 έκανε 22 ματς, σκόραρε 9 φορές και είχε 3 ασίστ. Το 2014-15 μέτρησε 34-13-5, ενώ η κορυφαία του σεζόν ήταν η μισή 2015-16! Έπαιξε σε 18 ματς Πρωταθλήματος Σλοβενίας, σκοράροντας 17 φορές κι έγινε αρχηγός. Έτσι η Βασιλεία ξόδεψε 3.800.000 ευρώ για να τον αποκτήσει στη χειμερινή μεταγραφική περίοδο.

Τα πράγματα δεν πήγαν καθόλου καλά όμως. Τον Φεβρουάριο του 2016 τραυματίστηκε στο ζέσταμα του αγώνα με τη Σεντ Ετιέν. Ο τραυματισμός αποδείχθηκε σοβαρός και χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση χάνοντας το υπόλοιπο της σεζόν.

Το 2016-17 έκανε 27 συμμετοχές, σκόραρε 7 φορές και είχε 5 ασίστ. Πραγματοποιώντας και το ντεμπούτο του στο Champions League. Την επόμενη σεζόν παραχωρήθηκε δανεικός στην Αρμίνια Μπίλεφεντ. Στην Β Γερμανίας έκανε 9 συμμετοχές και σκόραρε 1 φορά, πριν τερματιστεί ο δανεισμός του στα μέσα της περιόδου.

Τον Ιανουάριο του 2018 πωλήθηκε στην Σλόβαν Μπρατισλάβας έναντι 600.000 ευρώ. Μετρώντας 16 ματς 6 γκολ και 3 ασίστ μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Το 2018-19 ήρθε η «έκρηξή» του. Απ’ τις κορυφαίες περιόδους της καριέρας του με 36 ματς 34 γκολ και 9 ασίστ!

Το 2019-20 τον βρήκε να αρχίζει με την ίδια ταχύτητα. 28 ματς 21 γκολ και 5 ασίστ σε μισή σεζόν με τη Σλόβαν Μπρατισλάβας. Η οποία απέκλεισε τον ΠΑΟΚ στα πλέι οφ του Europa League, με τον Σλοβένο να αγωνίζεται και στα δύο ματς. Οι εκπληκτικές του εμφανίσεις έκαναν τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας να ξοδέψει 6.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει τον Ιανουάριο του 2020.

Πρόλαβε να κάνει 16 συμμετοχές και να σκοράρει 6 φορές στο Πορτογαλικό Πρωτάθλημα εκείνης της σεζόν. Το 2020-21, έμεινε στη Λισαβόνα μέχρι τον Ιανουάριο, όταν και παραχωρήθηκε δανεικός στην Μπράγα. Ολοκλήρωσε τη σεζόν με 41 ματς 7 γκολ 4 ασίστ στην Πορτογαλία.

Η επιστροφή του στην Σπόρτινγκ, δεν κράτησε για πολύ. Το καλοκαίρι του 2021 τα «λιοντάρια» τον παραχώρησαν δανεικό στην Μίντλεσμπρο. Αγωνίστηκε στην Championship και στο FA Cup σε συνολικά 37 ματς, σκοράροντας 8 γκολ και έχοντας 2 ασίστ. Μέχρι που ο δρόμος να τον βγάλει στην Ελλάδα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.

Όσο για την Εθνική Σλοβενίας, έχει περάσει σχεδόν απ’ όλα τα κλιμάκια φτάνοντας μέχρι την ανδρών. Έκανε ντεμπούτο το Νοέμβριο του 2016 επί Σρέτσκο Κάτανετς, σε αγώνα Προκριματικών Μουντιάλ κόντρα στη Μάλτα. Από τότε μετρά 39 εμφανίσεις και 5 γκολ.

Μάλιστα, έπαιξε και στα τέσσερα παιχνίδια του περασμένου Ιουνίου για το Nations League. Όντας βασικός στα 2. Συμπαίκτης του Άνταμ Τσερίν στην Εθνική Σλοβενίας και το αξιοσημείωτο είναι πως ο Σποράρ έκανε ασίστ στον νεαρό χαφ του Παναθηναϊκού για το γκολ που σημείωσε κόντρα στη Σερβία.

 

 

 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: Πρόταση για τον Βιτίνιο της Φλαμένγκο! (Video)

Παναθηναϊκός: Πρόταση για τον Βιτίνιο της Φλαμένγκο! (Video)

Παναθηναϊκός: Πένθος στο «τριφύλλι» - Έφυγε εμβληματικός παλαίμαχος των «πράσινων»

Παναθηναϊκός: Πένθος στο «τριφύλλι» - Έφυγε εμβληματικός παλαίμαχος των «πράσινων»

Παναθηναϊκός: «Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Σποράρ»

Παναθηναϊκός: «Την Πέμπτη στην Αθήνα ο Σποράρ»

Basketball Champions League: Στο Βελιγράδι για το... όνειρο το Περιστέρι – Το πρόγραμμα του Final 4
Basketball Champions League: Στο Βελιγράδι για το... όνειρο το Περιστέρι – Το πρόγραμμα του Final 4
Ετοιμάζουν τις... σκούπες οι πρωταθλητές Νάγκετς - Τρίτη νίκη επί των Λέικερς
Ετοιμάζουν τις... σκούπες οι πρωταθλητές Νάγκετς - Τρίτη νίκη επί των Λέικερς
Formula 1: Σκέψεις για αλλαγή στη βαθμολόγηση
Formula 1: Σκέψεις για αλλαγή στη βαθμολόγηση
Σημαντική συνεργασία της FIFA με την Aramco
Σημαντική συνεργασία της FIFA με την Aramco
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved