ΑΕΚ: Ο πολεμιστής Ντομαγκόι Βίντα, η μπύρα, ο τραυματισμός και το όνειρο του Μουντιάλ (vids+pics)
intime.gr

ΑΕΚ: Ο πολεμιστής Ντομαγκόι Βίντα, η μπύρα, ο τραυματισμός και το όνειρο του Μουντιάλ (vids+pics)

ΑΕΚ: Ο Ντομαγκόι Βίντα είναι ένας μαχητής και η Ένωση έχει ανάγκη από αμυντικούς με αυτό το στυλ. Το Μουντιάλ, ο τραυματισμός, η μπύρα των 100.000 ευρώ, ο ΠΑΟΚ και η παρεξήγηση με τους Ρώσους.

Ο Ντομαγκόι Βίντα είναι ένας πολεμιστής.

Ένας κεντρικός αμυντικός που δεν θα διστάσει να βάλει τα πόδια του και το κεφάλι του ακόμα, στη φωτιά. Ένας έμπειρος στόπερ με παραστάσεις από το πιο υψηλό ποδοσφαιρικό επίπεδο. Παραλίγο ένας παγκόσμιος πρωταθλητής κι αυτό λέει πολλά. Το onsports.gr αναλύει αυτόν τον σπουδαίο παίκτη, ο οποίος είναι μία ανάσα από το να ενταχθεί στην ΑΕΚ.

Το ξεκίνημα

Ο Βίντα γεννήθηκε στις 29/4/89 στο Όσιγεκ, είναι δεξιοπόδαρος κι έχει ύψος 1,84. Ξεκίνησε από την Ακαδημία της Όσιγεκ και στην πώτη ομάδα εμφανίστηκε στη σεζόν 2006-07, σε ηλικία 17 ετών. Στη συνέχεια έκανε 12 εμφανίσεις με τους επαγγελματίες. Την περίοδο 2007-08 έκανε 21 παιχνίδια και το όνομά του συνδέθηκε με μεταγραφή στην πρωταθλήτρια Κροατίας Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η Λεβερκούζεν

Τη σεζόν 2008-09 είχε 30 ματς και 2 γκολ και την περίοδο 2009-10 27 συμμετοχές με 4 γκολ και 3 ασίστ. Το όνομά του κυκλοφορούσε εκτός Κροατίας και στις 29 Απριλίου 2010, ανήμερα των γενεθλίων του (21 ετών τότε) υπέγραψε στη Λεβερκούζεν.

Στη Γερμανία, όμως, δεν καθιερώθηκε. Έμεινε μόλις μία σεζόν και είχε έναν αγώνα στο πρωτάθλημα και 8 στο Europa League! Έκανε το ντεμπούτο του στη Bundesliga στις 5 Μαρτίου 2011, όταν μπήκε ως αλλαγή αντί του Φρίντριχ στο 14’ στη νίκη εντός έδρας με 3-0 επί της Βόλφσμπουργκ. Αποδείχθηκε ότι ήταν η μοναδική του εμφάνιση στο πρωτάθλημα.

Ντιναμό Ζάγκρεμπ και το «σκάνδαλο»

Στις 14 Ιουνίου 2011, ανακοινώθηκε η επιστροφή στην Κροατία για τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Τον Δεκέμβριο του 2011, η Ντιναμό Ζάγκρεμπ έχασε με 7-1 από τη Λιόν στη φάση των ομίλων του Champions League, κάτι που επέτρεψε στον γαλλικό σύλλογο να προκριθεί στους 16 του Champions League σε βάρος του Άγιαξ, ο οποίος έχασε με 3-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Το αποτέλεσμα συζητήθηκε έντονα σε όλη την Ευρώπη και τα ΜΜΕ υποστήριζαν ότι το ματς ήταν στημένο, ενώ έδειχναν βίντεο με τον Βίντα να κλείνει το μάτι μετά το πέμπτο γκολ της Λιόν, ωστόσο, η UEFA δεν έλαβε κάποιο μέτρο.

Τη σεζόν 2011-12 ο Βίντα κατέγραψε με τη Ντιναμό 41 ματς με 2 γκολ και 2 ασίστ.

Στις 25 Ιουλίου 2012, ο Βίντα σημείωσε γκολ στο 98’ εναντίον της βουλγαρικής Λουντογκόρετς σε αγώνα του UEFA Champions League και έτσι βοήθησε την ομάδα του να νικήσει εντός έδρας με 3-2, κάτι που της επέτρεψε να προχωρήσει στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης.

Στις 24 Σεπτεμβρίου 2012, απομακρύνθηκε προσωρινά από την πρώτη ομάδα και το  λεωφορείο, διότι άνοιξε μια μπύρα, ενώ η ομάδα ήταν στον δρόμο για έναν αγώνα κυπέλλου. Είχε επίσης αρκετές διαμάχες με τον προπονητή της Ντιναμό Άντε Τσάτσιτς πριν από αυτό το περιστατικό. Την επόμενη μέρα, ανακοινώθηκε ότι θα του επιβληθεί πρόστιμο ρεκόρ 100.000 ευρώ!

Ήταν όμως, εκ των ηγετών στη Ντιναμό και στο πρώτο μισό της σεζόν 2012-13 είχε ήδη 27 παιχνίδια με 6 γκολ (αν και αμυντικός, δείγμα των ικανοτήτων του στο ψηλό παιχνίδι) και 3 ασίστ. Τα 2 από τα έξι γκολ τα σημείωσε στο Champions League. Αυτό με τη Λουντογκόρετς κι ένα ακόμα με τη Σέριφ Τίρασπολ, επίσης στα προκριματικά.  

Ντιναμό Κιέβου

Στις 2 Ιανουαρίου 2013, έφυγε από τη Ντιναμό Ζάγκρεμπ για μία άλλη Ντιναμό, αυτή του Κιέβου. Ανακοινώθηκε, λοιπόν, ότι υπέγραψε με την ουκρανική ομάδα για 5 χρόνια, έναντι 6 εκατ. ευρώ. Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2012-13 είχε 14 ματς κι ένα γκολ.

Στις 14 Φεβρουαρίου, λοιπόν, έκανε το ντεμπούτο του σε έναν εντός έδρας αγώνα του Europa League εναντίον της Μπορντό, ο οποίος έληξε 1-1. Μια εβδομάδα αργότερα, έπαιξε στο δεύτερο παιχνίδι, αλλά αποκλείστηκε με ήττα 1-0. Και στα δύο παιχνίδια, ο προπονητής της Ντιναμό, Όλεγκ Μπλαχίν τον χρησιμοποίησε ως δεξί μπακ.

Να σημειωθεί ότι στην καριέρα του έχει παίξει σε 283 ματς στόπερ, έχει ακόμα 60 ως δεξί μπακ, ενώ σε έκτακτη ανάγκη έχει 16 ματς ως αριστερό μπακ και δύο ως κόφτης.

Στις 3 Μαρτίου, ο Βίντα έπαιξε τον πρώτο του αγώνα στο πρωτάθλημα της Ουκρανίας, εναντίον της Κρύβμπας και το εντός έδρας 1-1 δυσκόλεψε την κατάκτηση της δεύτερης θέσης και την πρόκριση στο Champions League απέναντι στην Ντνίπρο και τη Μέταλιστ Χάρκοβο.

Στις 10 Μαρτίου, ο Βίντα έπαιξε τον δεύτερο αγώνα του πρωταθλήματος εναντίον της Βολίν Λούτσκ. Εληξε 2-0 και ήταν η πρώτη νίκη της Ντιναμό το 2013. Σ’ αυτό το ματς ο Μπλαχίν χρησιμοποίησε τον Βίντα για πρώτη φορά ως κεντρικό αμυντικό, δίπλα στον πρώην παίκτη του ΠΑΟΚ, τον Χατσερίντι.

Στις 17 Μαρτίου, ο Βίντα σημείωσε το πρώτο του γκολ για τη Ντιναμό κόντρα στη Βόρσκλα, έπειτα από κόρνερ του Γιαρμολένκο.

Τη σεζόν 2014-15 ο Βίντα μέτρησε 26 ματς με 1 γκολ και 2 ασίστ. Την επόμενη χρονιά είχε 36 αγώνες, 3 γκολ και 3 ασίστ. Ένα από τα γκολ, στις 17 Μαϊου 2015, ήταν το νικητήριο εναντίον της Ντνίπρο για να κατακτήσει η Ντιναμό Κιέβου το πρωτάθλημα στην Ουκρανία έπειτα από έξι χρόνια.

Τη σεζόν 2015-16 κατέκτησε ξανά το πρωτάθλημα, ενώ ο ίδιος είχε 27 αγώνες, 2 γκολ και 1 ασίστ.

Ο τραυματισμός

Στη θητεία του στο Κίεβο, έχει μείνει στην ιστορία ένας σοβαρός τραυματισμός στο κεφάλι, έπειτα από σύγκρουση στον αέρα με αντίπαλο.

Μπεσίκτας

Στο πρώτο μισό της σεζόν 2017-18 είχε 18 αγώνες και 2 γκολ. Τότε, ήρθε πρόταση από την Τουρκία και τη Μπεσίκτας. Στις 3 Ιανουαρίου 2018, ο Βίντα μετακόμισε στην Μπεσίκτας, υπογράφοντας συμβόλαιο 4,5 ετών.

Έκανε το ντεμπούτο του στην Μπεσίκτας στις 21 Φεβρουαρίου 2018, σε μια εκτός έδρας νίκη με 2-1 επί της Αντάλιασπορ. Στη συνέχεια τον στιγμάτισε η αποβολή στο 16’ στον αγώνα της ομάδας του για τη φάση των 16 του UEFA Champions League εναντίον της Μπάγερν, για φάουλ στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Η Μπεσίκτας έχασε με 5-0.

Στο δεύτερο μισό της περιόδου έκανε με τους Τούρκους ακόμα 18 ματς και είχε ένα γκολ.Η περίοδος 2018-19 ήταν γεμάτη με 38 παιχνίδια, 3 γκολ και 1 ασίστ. Τη σεζόν 2019-20 είχε και πάλι πολλά ματς. Έκανε 38 συμμετοχές και μέτρησε 5 γκολ.

Ο αποκλεισμός από τον ΠΑΟΚ

Η επόμενη σεζόν ξεκίνησε με πίκρα για τον Βίντα. Έπαιξε 90 λεπτά στην Τούμπα, στην ήττα με 3-1 από τον ΠΑΟΚ που έφερε τον αποκλεισμό στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Champions League. Συνολικά, όμως, μέτρησε εκείνη τη σεζόν 39 ματς κι 6 γκολ και κατέκτησε το νταμπλ στην Τουρκία!

Η σεζόν που πέρασε ήταν και η τελευταία στην Κωνσταντινούπολη, με τον Βίντα να καταγράφει 32 αγώνες κι ένα γκολ. Γεμάτες χρονιές, λοιπόν, για έναν έμπειρο παίκτη.

 Η Εθνική

Ο Βίντα ήταν ενεργό μέλος της εθνικής ομάδας κάτω των 21 ετών της Κροατίας. Στις 23 Μαϊου 2010, σε ηλικία 21 ετών, έκανε το ντεμπούτο του με την Ανδρών στη νίκη της Κροατίας με 2-0 εναντίον της Ουαλίας στο Όσιγιεκ, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 80’ αντί του Σρνα. Τρεις μέρες αργότερα, έπαιξε σε όλο το ματς στο 0-0 με την Εσθονία.

Το 2011, συμμετείχε με την Κροατία σε τέσσερις προκριματικούς αγώνες του Euro 2012, συμπεριλαμβανομένων και των δύο αγώνων πλέι οφ εναντίον της Τουρκίας, που τους οδήγησαν να εξασφαλίσουν μια θέση στους τελικούς. Η μοναδική του εμφάνιση στην τελική φάση, ήρθε όταν ήταν στην αρχική ενδεκάδα για τον τελευταίο αγώνα των ομίλων στην ήττα με 1-0 από την Ισπανία. Η Κροατία τότε αποκλείστηκε από τη διοργάνωση.

Στις 10 Σεπτεμβρίου 2013, ο Βίντα σημείωσε το πρώτο του γκολ για την εθνική ομάδα στο 65΄του φιλικού αγώνα εναντίον της Νότιας Κορέας.

Ο Βίντα ήταν μέλος της ομάδας της Κροατίας στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, αλλά δεν είχε συμμετοχή. Έγινε βασικός στη διάρκεια των προκριματικών του Euro 2016, πραγματοποιώντας εννέα εμφανίσεις, ενώ εμφανίστηκε επίσης σε τρεις αγώνες στην τελική φάση, με την ομάδα του να μένει εκτός από την Πορτογαλία στη φάση των 16. Ο Βίντα σ’ αυτό το ματς που κρίθηκε στην παράταση με 1-0, έπαιξε και στα 120 λεπτά.

Το όνειρο του 2018

Στις 3 Σεπτεμβρίου 2017, ο Βίντα σημείωσε το γκολ στη νίκη με 1-0 επί του Κοσόβου στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Τον Ιούνιο του 2018 ήταν μέλος της Κροατίας στη Ρωσία. Εκεί, όπου οι Κροάτες έγραψαν ιστορία με τη δεύτερη θέση.

Ο μεταγραφικός στόχος της ΑΕΚ έπαιξε σε έξι ματς. Όλα βασικός. Στα τρία 90λεπτα, στα υπόλοιπα και στα 120 με Δανία (κρίθηκε στα πέναλτι), Ρωσία (κρίθηκε στα πέναλτι), Αγγλία (2-1 στην παράταση.

Ο Βίντα σκόραρε στα προημιτελικά με κεφαλιά εναντίον της οικοδέσποινας Ρωσίας για να δώσει στην ομάδα του προβάδισμα 2-1 στην παράταση. Ο αγώνας έληξε 2-2, ο Βίντα ευστόχησε και σε πέναλτι και στο τέλος πανηγύρισε την πρόκριση.

Στον τελικό με τη Γαλλία, όπου η Κροατία έχασε 4-2, ο Βίντα με κεφαλιά από φάουλ του Μόντριτς έδωσε στον Πέρισιτς για να γίνει προσωρινά το 1-1. Με την εθνική Κροατίας έχει συνολικά 98 ματς και 4 γκολ, ενώ κόντρα στην Εθνική μας τον Νοέμβριο του 2017 για τα μπαράζ στον δρόμο για το Μουντιάλ της Ρωσίας, έπαιξε βασικός και στα δύο ματς, 90 λεπτά στο εντός 4-1, 90 λεπτά και στο 0-0 στο Φάληρο.

Η παρεξήγηση

Στις 15 Οκτωβρίου 2018, ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας για πρώτη φορά και σκόραρε σε μια φιλική νίκη 2-1 επί της Ιορδανίας.

Στις 11 Νοεμβρίου 2020, ήταν αρχηγός της εθνικής ομάδας για άλλη μια φορά σε μια φιλική ισοπαλία 3-3 με την Τουρκία, ενώ δέχθηκε κριτική για τα δύο πρώτα γκολ της Τουρκίας. Το ίδιο βράδυ, μετά τον αγώνα, βρέθηκε θετικός στον COVID-19.

Η νίκη της Κροατίας επί της Ρωσίας στο Μουντιάλ του 2018, πανηγυρίστηκε από τον Βίντα και τον Όγκνιεν Βουκόγιεβιτς με το σύνθημα «Δόξα στην Ουκρανία!»

Η FIFA απαγορεύει πολιτικά, εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα σε οποιαδήποτε μορφή. Ο Βίντα είπε αργότερα: «Μου αρέσουν οι Ρώσοι. Ήταν απλώς ένα αστείο». Ο Όλιτς, παράλληλα, ακούστηκε να λέει «Το Βελιγράδι καίγεται».

Αργότερα αποδείχθηκε ότι το «Βελιγράδι» ήταν το όνομα της ταβέρνας στο Κίεβο όπου συνήθιζαν να κάνουν παρέα. Στις 11 Ιουλίου τελικά, σε μια συνέντευξη στο Russia 24, ο Βίντα είπε ότι έκανε λάθος και ζήτησε συγγνώμη από τον ρωσικό λαό.

Δείτε στη photo gallery εικόνες από τα ματς κόντρα στην Εθνική μας και τον ΠΑΟΚ


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΚ: Γαλλικά σενάρια για τον Γκονζάλες της Μαρσέιγ

ΑΕΚ: Γαλλικά σενάρια για τον Γκονζάλες της Μαρσέιγ

ΑΕΚ: Σενάρια για τον Γιόελ Πογιάνπαλο - Τι ισχύει για τον φορ της Λεβερκούζεν

ΑΕΚ: Σενάρια για τον Γιόελ Πογιάνπαλο - Τι ισχύει για τον φορ της Λεβερκούζεν

ΑΕΚ: Κοντά στον Βίντα - Στην τελική ευθεία οι επαφές - Τι λέει η ΠΑΕ

ΑΕΚ: Κοντά στον Βίντα - Στην τελική ευθεία οι επαφές - Τι λέει η ΠΑΕ

Super League: Η ώρα της στέψης για ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ - Κρίνεται ο τίτλος στη Θεσσαλονίκη
Super League: Η ώρα της στέψης για ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ - Κρίνεται ο τίτλος στη Θεσσαλονίκη
Καλεσμένος στον τελικό του Conference League o Γιαννάκης του ΠΑΟΚ!
Καλεσμένος στον τελικό του Conference League o Γιαννάκης του ΠΑΟΚ!
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της Κυριακής (19/05) - «Φωτιά» στη Θεσσαλονίκη
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της Κυριακής (19/05) - «Φωτιά» στη Θεσσαλονίκη
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πήγε οικογενειακώς στην Disney World – Πήρε μαζί του και τον Μπρουκ Λόπεζ!
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Πήγε οικογενειακώς στην Disney World – Πήρε μαζί του και τον Μπρουκ Λόπεζ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved