Αφιέρωμα Roland Garros: Γαλλικό τουρνουά με Ισπανό «Βασιλιά» τον Ράφα Ναδάλ!

Αφιέρωμα Roland Garros: Γαλλικό τουρνουά με Ισπανό «Βασιλιά» τον Ράφα Ναδάλ!

Το Roland Garros, που στα γαλλικά λέγεται Internationaux de France ή Tournoi de Roland-Garros ή σε απλά ελληνικά το Γαλλικό Όπεν είναι το πιο φημισμένο τουρνουά τένις σε χωμάτινη επιφάνεια, διεξάγεται στο Παρίσι και έχει Ισπανό «Βασιλιά» τον Ράφαελ Ναδάλ!

Το δεύτερο σε χρονική σειρά από τα τέσσερα Grand Slams, είναι το μοναδικό που πραγματοποιείται σε χωμάτινη επιφάνεια, στην οποία… χορεύει ο κάτοχος των 21 Grand Slams, που έχει πανηγυρίσει στο Παρίσι τα 13 από αυτά, ο «Μύθος» Ράφα Ναδάλ.

Το τουρνουά του Παρισιού διεξάγεται από το 1891, ως ένα εθνικό ερασιτεχνικό τουρνουά τένις με το όνομα Championnat de France, δηλαδή το Πρωτάθλημα Γαλλίας, με αποκλειστικά Γάλλους αθλητές, ενώ από το 1925 και μετά επιτράπηκε για πρώτη φορά και η συμμετοχή ξένων παικτών.

Έτσι μολονότι πρόκειται για το… εθνικό Όπεν της Γαλλίας η Ισπανία είναι η χώρα με τις περισσότερες κατακτήσεις τροπαίων στους Άνδρες στην Open Era, με τον Ράφαελ Ναδάλ να έχει κατακτήσει τα 13 από τα 19 τρόπαια της χώρας του!

Δείτε εδώ τα κατορθώματα του Ισπανού τενίστα.

Στη δεύτερη θέση είναι η Σουηδία με 9 με τον Μπγιορν Μποργκ να έχει κατακτήσει 6, ακολουθεί η Τσεχοσλοβακία με 5, οι ΗΠΑ με 4 και η Βραζιλία με 3, ενώ από 2 τρόπαια στο Roland Garros έχουν η Αυστραλία, Αργεντινή, Ελβετία και η Σερβία, αμφότερα κερδισμένα από τον Νόβακ Τζόκοβιτς, με την «οικοδέσποινα» Γαλλία να έχει κερδίσει μόλις ένα τρόπαιο το 1983 με τον Γιάννικ Νοά!

Το Roland Garros διεξάγεται κάθε χρόνο τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου στο Stade Roland-Garros και είναι σε σειρά το δεύτερο από τα τέσσερα ετήσια Grand Slam, μετά το Australian Open και πριν το τουρνουά του Wimbledon και το US Open.

Τη φετινή σεζόν αναμένονται πολύ δυνατές αναμετρήσεις στους άνδρες με τον Νόβακ Τζόκοβιτς μετά τη νίκη του στη Ρώμη, να είναι το μεγάλο φαβορί για την κατάκτησή του, καθώς ο Ράφα Ναδάλ προέρχεται από τραυματισμό χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι ψηλά στις... λίστες των στοιχημάτων, ενώ τόσο ο Στέφανος Τσιτσιπάς όσο και ο Κάρλος Αλκαράθ είναι πολύ φορμαρισμένοι και δεν συγκαταλέγονται πλέον στα  αουτσάιντερ της διοργάνωσης.

«Μοιρασμένα» τα τρόπαια στις γυναίκες, κυριαρχούν Έβερτ, Γκραφ και Ουίλιαμς

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που έχει τις περισσότερες νικήτριες του Roland Garros με την η Αμερικανίδα, Κρις Έβερτ να είναι η πολυνίκης του θεσμού με 7 τρόπαια ενώ η Σερένα Ουίλιαμς έχει κατακτήσει 3. Η Γερμανίδα θρύλος του αθλήματος, Στέφι Γκραφ είναι δεύτερη στη σχετική λίστα με 6 Roland Garros. Ενώ η Αυστραλή Μάργκαρετ Κορτ έχει πανηγυρίσει 3 τρόπαια, όσα και η Γιουγκοσλάβα, Μόνικα Σέλες, η Ισπανίδα Σάντσες Βικάριο, αλλά και η Βελγίδα Τζάστιν Χένιν. Ενώ από δύο μετρούν η Μαρία Σαράποβα και η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα 2.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως στις γυναίκες από το 2008 και έπειτα έχουμε 12 διαφορετικές νικήτριες, κάτι που καταδεικνύει τον σκληρό ανταγωνισμό που υπάρχει στις γυναίκες.

Ενώ από το 2005 που ξεκίνησε να σηκώνει τρόπαια ο Ράφα Ναδάλ στους άνδρες μόλις τρεις έχουν «σπάσει» το απίστευτο σερί του, και αυτοί είναι οι Ρότζερ Φέντερερ, Νόβακ Τζόκοβιτς και Σταν Βαβρίνκα.

Δείτε εδώ όλους τους νικητές σε άνδρες και γυναίκες.

Από Γάλλο πιλότο η ονομασία του, Βρετανός ο πρώτος νικητής!

Η ονομασία του φημισμένου χωμάτινου τουρνουά προέρχεται από τον Γάλλο πιλότο του Α΄ παγκοσμίου πολέμου, Roland Garros.

Η διοργάνωση δημιουργήθηκε το 1891 και επιτρεπόταν η συμμετοχή μόνο παικτών οι οποίοι ανήκαν σε κάποιο Γαλλικό σύλλογο. Στο πρώτο τουρνουά, το οποίο διεξήχθη σε μια ημέρα, πήραν μέρος πέντε αθλητές. Νικητής του ήταν ένας Βρετανός κάτοικος Παρισιού, H. Briton, με το μικρό του όνομα να παραμένει άγνωστο μέχρι και σήμερα!

Το 1897 έλαβαν για πρώτη φορά μέρος και γυναίκες τενίστριες με την Françoise «Adine» Masson να είναι η πρώτη νικήτρια του τουρνουά. Ενώ τo 1902 προστέθηκε το τουρνουά των μικτών ζευγαριών και το 1907 αυτό του διπλού γυναικών.

Το 1912, παράλληλα με το Championnat de France, ξεκίνησε η διοργάνωση ενός νέου, ανεξάρτητου, τουρνουά τένις στα χωμάτινα γήπεδα του Stade Français, το οποίο έφερε το όνομα Championnats du monde de tennis (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα τένις), επισκιάζοντας το παλαιότερο τουρνουά. Η διοργάνωση ήταν ανοιχτή σε διεθνή συμμετοχές, προσελκύοντας μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου τένις. Πραγματοποιήθηκε από το 1912 έως το 1913, διακόπηκε την διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και επέστρεψε από το 1920 έως το 1923 (το 1922 η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες του Βελγίου). Τα δύο ξεχωριστά πρωταθλήματα συνέχισαν να διεξάγονται παράλληλα μέχρι το 1923. Το Championnat de France διεξήχθη και το 1924, ενώ το Championnats du monde de tennis αναβλήθηκε λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών αγώνων εκείνης της χρονιάς.

Το 1925 το Championnat de France έγινε ανοικτό σε διεθνής συμμετοχές και το μοναδικό από τις δύο διοργανώσεις που συνέχισε την πορεία του. Την ίδια χρονιά προστέθηκε στην διοργάνωσή του και το τουρνουά του διπλού ανδρών.

Το 1928 κατασκευάστηκε το Στάδιο Roland Garros και έκτοτε το τουρνουά μετακόμισε εκεί. Το στάδιο κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Κυπέλλου Ντέιβις του 1928, καθώς οι 4 νικητές του Κυπέλλου του 1927 που διεξήχθη στις ΗΠΑ, οι Ρενέ Λακόστ, Ζαν Μποροτρά, Ζακ Μπρουνιόν και Ανρί Κοσέ, γνωστοί και με τα προσωνύμια Τέσσερις Σωματοφύλακες και Τέσσερις της Φιλαδέλφεια, αποφάσισαν να υπερασπιστούν τον τίτλο τους εντός συνόρων, σε ένα καινούργιο γήπεδο τένις.

Προς τιμήν τους, μετά το 1981, το κύπελλο που απονέμεται στον νικητή των απλού ανδρών ονομάζεται «Coupe des Mousquetaires» δηλαδή Κύπελλο των Σωματοφυλάκων. Αντίστοιχα, το κύπελλο για την νικήτρια του απλού γυναικών, αλλά και το βοηθητικό γήπεδο που κατασκευάστηκε την δεκαετία του 1990, φέρει το όνομα της πρωταθλήτριας Σουζάν Λανγκλέν.

Από το 1934 ξεκίνησε επίσημα και η διεξαγωγή ενός τουρνουά, παράλληλου με το διεθνές ερασιτεχνικό πρωτάθλημα, το οποίο προοριζόταν για τους επαγγελματίες τενίστες, στο γήπεδο του Roland Garros. Το 1968 το Γαλλικό Πρωτάθλημα έγινε το πρώτο τουρνουά ανοιχτού τένις, έκτοτε το τουρνουά έγινε γνωστό ως Γαλλικό Όπεν, που σήμαινε πως πια επιτρεπόταν η συμμετοχή στο ίδιο τουρνουά τόσο ερασιτεχνών όσο και επαγγελματιών αθλητών.

Τα τρόπαια και τα υπέρογκα κέρδη!

Οι αγώνες του απλού ανδρών στο Roland Garros κρίνονται στα τρία σετ, ενώ σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες στα δύο σετ. Τα κέρδη για την κατάκτηση του Roland Garros είναι 2.200.000€ για τους άνδρες αλλά και για τις γυναίκες, προκειμένου να είναι ισάξιο με αυτό των ανδρών!

Στους νικητές κάθε κατηγορίας απονέμονται τα παρακάτω τρόπαια:

Απλό ανδρών: Coupe des Mousquetaires

Απλό γυναικών: Coupe Suzanne Lenglen

Διπλό ανδρών: Coupe Jacques Brugnon

Διπλό γυναικών: Coupe Simone Mathieu

Διπλό μικτό: Coupe Marcel Bernard

Rafael Nadal - Every French Open Championship Point (13 Roland Garros Titles)

Rafael Nadal 100 victories at RG I Roland-Garros 2020

Rafael Nadal - La Decima told by champions | Roland-Garros



Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
Παναθηναϊκός AKTOR: Πέντε χρόνια από τον θάνατο του Θανάση Γιαννακόπουλου – Η συγκινητική ανάρτηση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved