Stark Arena: Το στολίδι που φιλοξενεί το Final Four της Euroleague

Stark Arena: Το στολίδι που φιλοξενεί το Final Four της Euroleague

Το OnSports παρουσιάζει το γήπεδο που θα φιλοξενήσει το Final Four του Βελιγραδίου (19-21/5) και τους φίλους του Ολυμπιακού, της Αναντολού Εφές, της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Το σερβικό μπάσκετ έχει δημιουργήσει τη δική του σχολή στο άθλημα κατά το πέρασμα των χρόνων. Σπουδαίοι παίκτες κι ακόμα σπουδαιότεροι προπονητές έχουν αφήσει το στίγμα τους στα ευρωπαϊκά (κι όχι μόνο) γήπεδα. Οι φίλαθλοι είναι γνωστοί για το πάθος και την αφοσίωσή τους. Κι όμως, μέχρι το 2018, κανένα Final Four δεν είχε διεξαχθεί στη χώρα. Η Stark Arena το 2018 έκανε την αρχή και κέρδισε τις εντυπώσεις με τη βοήθεια, φυσικά, των διοργανωτών.

Στην Euroleague δεν το ξέχασαν, με αποτέλεσμα όταν πριν λίγους μήνες έπεσε στο τραπέζι η ανάγκη αλλαγής έδρας από την Mercedes Benz Arena του Βερολίνου (λόγω της πορείας της πανδημίας του κορονοϊού και τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα της Γερμανίας) δεν το σκέφτηκαν πάρα πολύ. Η απόφαση έφερε και πάλι το Final Four στο Βελιγράδι.

stark arena4

Η Stark Arena είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Σερβίας και βρίσκεται στον δήμο Νόβι Μπέογκραντ (σ.σ. νέο Βελιγράδι) της πρωτεύουσας. Έχει σχεδιαστεί ως αίθουσα αθλητισμού, πολιτιστικών εκδηλώσεων και άλλων προγραμμάτων. Η χωρητικότητά του είναι από 20.000 έως 25.000, ανάλογα τη χρήση και το κόστος της κατασκευής της υπολογίζεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ.

Κατά την κατασκευή της, η προσωρινή ονομασία της αρένας ήταν «Hala Limes». Όταν ολοκληρώθηκε το γήπεδο, το 2004, δόθηκε η επίσημη ονομασία «Београдска арена» (σ.σ. Αρένα Βελιγραδίου). Το Φεβρουάριο του 2007, ο Σέρβος προπονητής Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, που οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση της πρώτης του Ευρωλίγκας το 1996, ξεκίνησε μια πρωτοβουλία με σκοπό τη μετονομασία του γηπέδου σε Αλεξάνταρ Νίκολιτς. Ο Μάλκοβιτς παρουσίασε την πρωτοβουλία του στους αξιωματούχους της πόλης και στον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, αλλά η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή και εν τέλει το 2016 η Hala Pionir μετονομάστηκε σε Hala Aleksandar Nikolić.

stark arena2

Τον Ιούνιο του 2012, οι υπεύθυνοι του γηπέδου υπέγραψαν πενταετή συμφωνία με την Komercijalna banka με σκοπό τη μετονομασία σε «Kombank Arena». Κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Σάλας του 2016, η αρένα μετονομάστηκε από Kombank Arena σε «Beogradska Arena» για εμπορικούς λόγους. Τον Οκτώβριο του 2017, η αρένα μετονομάστηκε ξανά, αυτή τη φορά σε «Stark Arena», μετά την υπογραφή πενταετούς συμφωνίας χορηγίας με την εταιρεία παραγωγής τροφίμων Štark.

Το ρεκόρ και ο κορονοϊός

Tο ρεκόρ προσέλευσης σημειώθηκε το 2014, στο παιχνίδι του Ερυθρού Αστέρα με την Μπουντιβέλνικ για την προημιτελική φάση του EuroCup, όταν και βρέθηκαν στις εξέδρες 24.232 θεατές.

Παράλληλα, πριν από δύο χρόνια, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού, η Κυβέρνηση της Σερβίας χρησιμοποίησε την Stark Arena ως χώρο νοσηλείας για όσους βρίσκονταν θετικοί στον κορονοϊό, λόγω της αδυναμίας των νοσοκομείων να υποδεχθούν άλλον κόσμο.

Φυσικά έχει φιλοξενήσει και μεγάλες συναυλίες θρυλικών συγκροτημάτων, όπως των Scorpions, Deep Purple, Iron Maden, Motorhead (ανάμεσα σε άλλα), τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς κι άλλους σημαντικούς καλλιτέχνες.

Οι μεγάλες διοργανώσεις που έχει φιλοξενήσει η Stark Arena την τελευταία 20ετία

  • Final Four του World League πόλο των Ανδρών (2005)
  • Τελικός Eurobasket (2005)
  • Tελικός Eurohandball σε Άνδρες και Γυναίκες (2012)
  • Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Πόλο (2016)
  • Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (2017)
  • Final Four Euroleague (2018)
  • Eurobasket Γυναικών (2019)
  • Eurovolley Γυναικών (2021)
  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (2022)
  • Final Four Euroleague (2022)

 



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved