Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Το αγοράκι με τα λεπτά ποδαράκια που έγινε μηχανή των γκολ! (Videos+Photos)

Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι: Το αγοράκι με τα λεπτά ποδαράκια που έγινε μηχανή των γκολ! (Videos+Photos)

Η πορεία του «φονιά» της Μπάγερν Μονάχου, ενός τύπου χαμηλών τόνων με μοναδική σκέψη τη δουλειά, από τα περίχωρα της Βαρσοβίας μέχρι την κορυφή του πλανήτη!

Δεν είναι σταρ. Δεν ήθελε ποτέ να γίνει. Απλός, χαμηλών τόνων. Λες και δε νευριάζει ποτέ. Ένας χαμογελαστός «φονιάς». Γιατί όταν βρεθεί μπροστά στην αντίπαλη εστία, θυμάται να εμφανίσει όλα τα ένστικτα του θηρίου που κρύβει μέσα του. Από… αρνάκι, μεταμορφώνεται σε λύκος.

Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι θα μείνει στην ιστορία πρώτα απ’ όλα για τα απίστευτα κατορθώματά του σε επίπεδο σκοραρίσματος. Παράλληλα, θα είναι για πάντα αυτό το περιβόητο «ναι, αλλά μήπως τον αδικήσαμε;». Ακριβώς επειδή είναι χαμηλών τόνων, κινείται μακριά απ’ τα φώτα της δημοσιότητας και αφήνει τη δουλειά του να κάνει τον θόρυβο, δε βλέπει τον εαυτό του στην απόλυτη κορυφή που θα έπρεπε να είναι στη δική του εποχή.

Για όλα υπάρχει εξήγηση όμως. Η αρχή της πορείας του και η ίδια του η οικογένεια, ίσως να είναι η καλύτερη για τον «Λέβα».

Ο ΑΔΥΝΑΤΟΥΛΗΣ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Μέλος μιας άκρως αθλητικής οικογένειας ο Πολωνός στράικερ. Η μητέρα του, Ιβόνα, αθλήτρια του βόλεϊ. Ο πατέρας του, Κριστόφ, ποδοσφαιριστής σε χαμηλό επίπεδο στην πατρίδα του. Παράλληλα, υπήρξε στα παιδικά του χρόνια πρωταθλητής κόσμου στο τζούντο. Αμφότεροι οι γονείς του Ρόμπερτ, εργάζονταν ως γυμναστές.

Η μητέρα του είχε πει κάποτε πως ουσιαστικά ο γιος της ήταν «καταδικασμένος» να γίνει ποδοσφαιριστής. Μεγαλώνοντας στο Λέσνο, μια περιοχή κοντά στη Βαρσοβία, ασχολήθηκε με πολλά αθλήματα. Στο σχολείο έκανε στίβο, έπαιζε μπάσκετ και χάντμπολ. Βέβαια το ποδόσφαιρο ξεχώριζε γι’ αυτόν.

Η Βαρσόβια ήταν η πρώτη του ομάδα. Ως πιτσιρικάς τον έβαζαν να αγωνίζεται με παιδιά δύο χρόνια μεγαλύτερα. Όντας ιδιαίτερα «μαζεμένος» ως παιδάκι. Μικρόσωμος. Υπερβολικά αδύνατος. Ειδικά τα πόδια του.

Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ

Ο πατέρας του τον πήγαινε και τον έφερνε καθημερινά στην πρωτεύουσα. Ο Κριστόφ Λεβαντόφσκι όμως, δυστυχώς δεν είχε ποτέ την τύχη να δει τον γιο του να αγωνίζεται σε επαγγελματικό επίπεδο.

Πέθανε το 2005 από ασθένεια, όταν ο Ρόμπερτ ήταν μόλις 16 ετών. Απώλεια που ποτέ δεν μπόρεσε να ξεπεράσει ο 33χρονος πλέον «Λέβα». Κλείστηκε στον εαυτό του και έβρισκε διέξοδο μόνο στο ποδόσφαιρο, όπως λένε οι άνθρωποι που ήταν γύρω του.

Πλέον, μην έχοντας το στήριγμά του να τον πηγαινοφέρνει, μετακόμισε στην Βαρσοβία. Μαζί με την αδερφή του Μιλένα. Επίσης αθλήτρια, καθώς έπαιζε βόλεϊ. Ήταν η πρώτη που είδε στα μάτια του τη σιγουριά. Ο Ρόμπερτ ήξερε πως το πεπρωμένο του είναι να παίξει επαγγελματικά ποδόσφαιρο.

Η ΧΑΖΟΜΑΡΑ ΤΗΣ ΛΕΓΚΙΑ

Η Ντέλτα Βαρσοβίας, ομάδα 4ης κατηγορίας στην Πολωνία τότε, έγινε ο πρώτος του σταθμός. Οι άνθρωποι της Λέγκια με το που τον είδαν, έσπευσαν να τον πάρουν για την δεύτερη ομάδα τους. Αλλά για ακόμη μια φορά η τύχη δεν ήταν μαζί του.

Σχεδόν αμέσως, τραυματίστηκε στο γόνατο κι έμεινε κάποιους μήνες εκτός δράσης. Η μεγάλη ομάδα της Βαρσοβίας εκεί έκανε το τεράστιο λάθος. Δεν εκτίμησε τον Λεβαντόφσκι και δεν είχε υπομονή με τον τραυματισμό του. Έτσι στα 17 του τον άφησε ελεύθερο. Ήταν το 2006.

Ο Πολωνός αισθάνθηκε πως όλα τελείωσαν γι’ αυτόν. Ήταν η χειρότερη μέρα της ζωής του σε αθλητικό επίπεδο, όπως εκμυστηρεύεται σε όποιον τον ρωτήσει σχετικά.

Δεν το έβαλε κάτω. Είχε το τεράστιο προσόν, παρά το νεαρό της ηλικίας του, να είναι απίστευτα ήρεμος. Το μόνο παιδί της ηλικίας του που δε θεωρούσε πως ξέρει περισσότερα απ’ τους προπονητές!

ΩΡΑ ΝΑ ΛΑΜΨΕΙ!

Η Ζνιτς Προύτσκχοφ, έγινε η ομάδα με την οποία άρχισε να προπονείται. Επειδή εκεί είχε γνωριμίες η μητέρα του. Ομάδα 3ης κατηγορίας στην Πολωνία. Τον υπέγραψε και έγινε η πρώτη ομάδα που απόλαυσε τους καρπούς της επιλογής της.

Σκόραρε 15 φορές και την ανέβασε κατηγορία. Εκεί τα πήγε ακόμη καλύτερα σκοράροντας 21 τέρματα. Πρώτος σκόρερ. Το καλοκαίρι του 2008, ήρθε η μεγάλη ώρα. Οι «μεγάλοι» της Πολωνίας ήταν έξω απ’ την πόρτα του. Η Λεχ Πόζναν τον έκανε δικό της, πληρώνοντας 380.000 ευρώ.

Ο ΓΚΜΟΧ ΚΑΙ Η ΧΑΜΕΝΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ!

Λίγο πριν πάει στην Λεχ και στην πρώτη του σεζόν στην ομάδα του Πόζναν, ένα ζευγάρι μάτια ήταν στραμμένο διαρκώς πάνω του. Αυτό του Γιάτσεκ Γκμοχ. Ο περίφημος «σαγόνιας» ήταν τότε μέλος του τμήματος σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού. Είχε σημειώσει το όνομα του «Λέβα» στο μπλοκάκι του.

Αλλά υπήρχε ένα… κακό. Ήταν άγνωστος για μια ομάδα που εκείνη την εποχή αναζητούσε μεγαλύτερα ονόματα. Ο Γκμοχ είχε τονίσει πως με λιγότερα από μισό εκατομμύριο, θα μπορούσε να αποκτηθεί. Συνέχισε να τον παρακολουθεί και όταν πήγε στην Λεχ Πόζναν. Αλλά εκεί αμέσως η κατάσταση ξέφυγε. Όπως και η τιμή του. Τα μεγάλα Πρωταθλήματα άνοιγαν τις πόρτες τους κι έτσι ο Παναθηναϊκός έχασε τις πιθανότητές του.

Ο ίδιος ο Γιάτσεκ Γκμοχ που είχε δημοσιοποιήσει μάλιστα και το scouting report που έδινε στους «πράσινους» για τον «Λέβα» (μπορείτε να το δείτε στην gallery που ακολουθεί στο τέλος του κειμένου), δήλωνε:

«Ήξερα τον Λεβαντόφσκι από τις εμφανίσεις του στην Προύτσκχοφ. Αγωνιζόταν τότε στη Β΄ Εθνική και ήταν πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος. Μίλησα στον Αντωνίου, που ήταν σύμβουλος του προέδρου. Έχω ακόμη την ατζέντα με τις σημειώσεις μου για τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά του από ένα ματς που τον είχα παρακολουθήσει.

Δυστυχώς αργήσαμε να πάρουμε αποφάσεις και τότε ήταν της μόδας να αποκτούν οι ελληνικές ομάδες ποδοσφαιριστές που θεωρούνταν μεγάλα ονόματα. Ο Λεβαντόφσκι τότε κόστιζε αν θυμάμαι καλά περίπου 500.000 ευρώ. Μέσα σε λίγες ώρες κατέληξε στην Λεχ Πόζναν και ο Παναθηναϊκός έχασε αυτή τη μεγάλη ευκαιρία».

ΑΡΧΙΣΕ ΤΑ… ΘΑΥΜΑΤΑ

Στο ντεμπούτο του με την Λεχ Πόζναν, σκόραρε με τακουνάκι. Μόλις τον Σεπτέμβριο του 2008, κλήθηκε στην Εθνική Πολωνίας απ’ τον Λέο Μπενάκερ. Κατέκτησε το Κύπελλο Πολωνίας και το Super Cup του 2009. Το 2010 έκανε την Λεχ Πόζναν Πρωταθλήτρια! Όντας πρώτος σκόρερ.

Μέσα σε δύο χρόνια, είχε ήδη 82 αγώνες, 41 γκολ και 20 ασίστ με την ομάδα του Πόζναν. Τα Πολωνικά σύνορα ήταν στενά για το ταλέντο του. Ήρθε η ώρα για να πάρει μεταγραφή εκτός της πατρίδας του.

 

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ ΠΟΥ ΤΟΝ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΤΗΝ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Δύο ομάδες έκαναν τις καλύτερες προτάσεις. Η Μπορούσια Ντόρτμουντ απ’ την Γερμανία και η Μπλάκμπερν απ’ την Αγγλία (ήταν στην Premier League). Το μυαλό του Λεβαντόφσκι έγερνε προς τους Γερμανούς, αλλά οριστική απόφαση δεν είχε πάρει.

Μάλιστα, ο Σαμ Αλαρντάις είχε ταξιδέψει στην Πολωνία για να τον δει. Οι συζητήσεις των Ρόβερς με τον πρόεδρο της Λεχ Πόζναν, πήγαιναν καλά. Έμενε το «ΟΚ» του Πολωνού. Έτσι κλείστηκε εισιτήριο για το Μάντσεστερ, προκειμένου να δει από κοντά τις εγκαταστάσεις της Μπλάκμπερν και να μιλήσει με τους ανθρώπους της ομάδας από κοντά.

Ταξίδι που δεν έκανε ποτέ! Ο λόγος; Η έκρηξη στο ηφαίστειο της Ισλανδίας. Είχε γίνει αιτία για την ακύρωση σχεδόν όλων των πτήσεων στην Ευρώπη, λόγω της στάχτης που είχε εκτοξευτεί στον αέρα. Έτσι, πήγε στη Γερμανία και το θέμα τελείωσε. Έγινε μέλος της Ντόρτμουντ με κάτι λιγότερο από 5.000.000 ευρώ.

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΛΟΠ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ

Στα 21 του χρόνια ήταν μέλος της νεανικής Μπορούσια Ντόρτμουντ. Με προπονητή τον Γιούργκεν Κλοπ. Σύνολο γεμάτο ενθουσιασμό και ταλέντο. Κατέκτησε τον τίτλο το 2010-11, σκοράροντας μόλις 8 φορές.

Για τουλάχιστον δύο χρόνια, δεν υπήρξε προπόνηση που να μην καθίσει μετά το τέλος του προγράμματος για να δουλέψει τα τελειώματά του. Εκεί ήρθε και ο Κλοπ να του δώσει έξτρα κίνητρα.

Τι έκανε; Του έβαζε στοίχημα σε κάθε προπόνηση. Αν σκόραρε 10 φορές στις ασκήσεις και στο δίτερμα της προπόνησης, ο Κλοπ του έδινε 50 ευρώ. Αλλιώς, ο Λεβαντόφσκι έπρεπε να δίνει αυτό το ποσό στον νυν προπονητή της Λίβερπουλ.

Ο Γερμανός τεχνικός δεν έμεινε εκεί όμως. Το 2011-12, χρησιμοποιούσε τον Λεβαντόφσκι κυρίως πίσω απ’ τον στράικερ. Ο Πολωνός δεν αισθανόταν καλά και αποφάσισε να μιλήσει στον Κλοπ. Βρίσκοντας στο πρόσωπό του, ακριβώς αυτό που έψαχνε.

Όπως έχει δηλώσει σε ανύποπτη στιγμή, μόνο και μόνο η στήριξη που αισθάνθηκε να έχει, τον έκανε να σκοράρει χατ τρικ στο επόμενο ματς (κόντρα στην Άουγκσπουργκ). Ήταν η μόνη κουβέντα που έκανε τον Λεβαντόφσκι να νιώσει πως κάλλιστα θα μπορούσε να την έχει κάνει με τον πατέρα του.

Αποτέλεσμα; 22 γκολ. Χατ τρικ στον τελικό Κυπέλλου με την Μπάγερν Μονάχου .

 

Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ

Το αδύναμο παιδάκι, με τα «ξυλοπόδαρα», είχε πλέον μεταμορφωθεί. Ο Νούρι Σαχίν του έδωσε το πρώτο του παρατσούκλι. «Σώμα». Έτσι τον φώναζε κι αυτό του έμεινε. Είχε γίνει απίστευτα δυνατός. Η διατροφή και η γυμναστική, του έγιναν ψύχωση.

Το 2012-13 σκόραρε 10 φορές στο Champions League. Τα 4 κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, όταν κι έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία που έκανε καρέ τερμάτων σε ημιτελικό αγώνα της διοργάνωσης.

Το τρόπαιο χάθηκε απ’ την Μπάγερν. Στον Γερμανικό τελικό που διεξήχθη στο Γουέμπλεϊ. Απέναντι στην επόμενη ομάδα του.

 

Η ΕΥΚΟΛΗ ΕΠΙΛΟΓΗ

Η τελευταία χρονιά του συμβολαίου του στην Μπορούσια Ντόρτμουντ, τον βρήκε να τερματίζει ως πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα. Αρκετά πριν κατακτήσει αυτόν τον τίτλο, είχε τελειώσει το θέμα του που θα συνεχίσει την καριέρα του. Απ’ τον Νοέμβριο του 2013 δεν έκρυβε πως θα ήθελε να πάει στην Μπάγερν Μονάχου. Και τελικά στις 3 Ιανουαρίου του 2014, στα μέσα της σεζόν δηλαδή, επισημοποιήθηκε η συμφωνία του για να πάει ως ελεύθερος το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς στην Μπάγερν.

Ο Πεπ Γκουαρντιόλα είχε την ευλογία να τον δει να σκοράρει 25 τέρματα την πρώτη του σεζόν. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ήρθε η στιγμή «σφραγίδα» του τι είναι ο Λεβαντόφσκι.

Απέναντι στην Βόλφσμπουργκ έκανε το απίστευτο. Μέσα σε 9 λεπτά, σκόραρε 5 γκολ! Ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν μπορούσε να το πιστέψει. Ο Ισπανός δήλωνε:

«Είναι ο πιο επαγγελματίας που γνώρισα ποτέ. Στο μυαλό του έχει το να φάει σωστά, να κοιμηθεί καλά, να προπονηθεί. Αυτό είναι το 24ωρο του. Είναι πάντα εκεί δεν τραυματίζεται ποτέ».

 

Το 2019-20 έβαλε 15 γκολ στο Champions League κατακτώντας το για πρώτη φορά. Αναδείχθηκε ο κορυφαίος παίκτης του πλανήτη. Εκπλήρωσε την ίδια την μοίρα του.

Μάιο του 2021 έσπασε ρεκόρ 50 ετών στην Γερμανία. 41 γκολ, ξεπερνώντας τα 40 του Γκερτ Μίλερ σε μια σεζόν. Η ιστορία πλέον δεν είχε κεφάλαιο για τον «Λέβα», αλλά ξεχωριστό βιβλίο!

 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΤΟΥ

Το ταλέντο δεν αρκεί για να φτάσει κανείς στο επίπεδο αυτό. Χρειάζονται θυσίες, αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά. Ο Λεβαντόφσκι μπορεί να συγκριθεί με ελάχιστους στον πλανήτη σε αυτούς τους τομείς.

Δεν τρώει γλυκά εδώ και χρόνια. Έχει κόψει χρόνια τη λακτόζη. Πηγαίνει σε ειδικό για να έχει τον ιδανικό ύπνο. Τον βοηθά πολύ η σύζυγός του Άννα, πρώην πρωταθλήτρια στο καράτε, γυμνάστρια και διατροφολόγος.

Η διαχείριση του σώματός του, είναι κομβικό στοιχείο για τον Πολωνό. Γι’ αυτό και στα 33 του πλέον, θα νόμιζε κανείς πως είναι ακόμη πάνω στα νεανικά ποδοσφαιρικά ντουζένια του.

ΡΕΚΟΡ ΝΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΟΙ ΚΟΤΕΣ!

Ήδη έχει ξεπεράσει το φράγμα των 40 γκολ για έβδομη συνεχόμενη σεζόν. Πριν λίγες μέρες, πέτυχε το γρηγορότερο χατ τρικ απ’ την αρχή ενός αγώνα Champions League, μέσα σε 23 λεπτά. Ξεπέρασε τον Μάρκο Σιμόνε που ως παίκτης της Μίλαν το 1996 κόντρα στη Ρόζενμποργκ, το είχε πετύχει σε 24 λεπτά. Μάλιστα ο «Λέβα» το πέτυχε συνολικά σε 11 αγωνιστικά λεπτά, οπότε είναι το γρηγορότερο σε φάση νοκ άουτ.

Αν νομίζετε πως τα ρεκόρ του είναι λίγα, γελιέστε. Ενδεικτικά σας παραθέτουμε μερικά εξ αυτών:

-Τα περισσότερα γκολ από μη Γερμανό παίκτη στην Μπουντεσλίγκα.

-Τα περισσότερα γκολ από Πολωνό παίκτη.

-Περισσότερα ματς στην Μπουντεσλίγκα από Πολωνό.

-Γρηγορότερο χατ τρικ (3 λεπτά και 22 δευτερόλεπτα)

-Γρηγορότερο καρέ γκολ (5 λεπτά και 42 δευτερόλεπτα)

-Γρηγορότερα πέντε γκολ (8 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα)

-Περισσότερα γκολ ως αλλαγή σε ένα ματς (5)

-Γρηγορότερος μη Γερμανός που έφτασε τα 100 γκολ στην Μπουντεσλίγκα (χρειάστηκε 168 ματς).

-Περισσότερα γκολ σε μια ημερολογιακή χρονιά στην Γερμανία (42 γκολ το 2021)

-Περισσότερα γκολ με την Εθνική Πολωνίας.

-Περισσότερα γκολ που έχουν επιτευχθεί σε προκριματικά Euro πριν τη διοργάνωση του 2016

-Περισσότερα γκολ που έχουν σημειωθεί σε προκριματική φάση Μουντιάλ πριν το 2018

Όσο για τίτλους; Κρατηθείτε:

2 φορές κορυφαίος παίκτης της χρονιάς σύμφωνα με τη FIFA

1 φορά κορυφαίος παίκτης της σεζόν σύμφωνα με την UEFA

17 φορές πρώτος σκόρερ σε διοργανώσεις που συμμετέχει

1 Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων

1 Champions League

9 Πρωταθλήματα Γερμανίας

4 Κύπελλα Γερμανίας

1 Πρωτάθλημα Πολωνίας

1 Κύπελλο Πολωνίας

1 Ευρωπαϊκό Super Cup

6 Super Cup Γερμανίας

1 Super Cup Πολωνίας



Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αττική λόγω Ολυμπιακής Φλόγας
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved