«Αστέρια» στην αυλή μας

«Αστέρια» στην αυλή μας

Μπέρναρντ Τόμιτς, Μίλος Ράονιτς, Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ. Τα νέα καυτά ονόματα του τένις δεν προέρχονται ούτε από την Ισπανία, ούτε από την Αμερική, ούτε από τη Γαλλία, ούτε από τη Ρωσία, αλλά από τη γειτονιά μας. Τα Βαλκάνια.

Ο Τόμιτς, η μεγαλύτερη ελπίδα των Αυστραλών να επιστρέψουν μετά από πολλά χρόνια στη διεθνή σκηνή, μπορεί να γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη αλλά οι ρίζες του βρίσκονται στα χώματα της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Λόγω του πολέμου, οι γονείς του, ο γεννημένος στην Κροατία, Τζον και η γεννημένη στην Βοσνία, Άντι, «πήραν τα μπογαλάκια τους» και έφυγαν από τον τόπο τους. Η Γερμανία ήταν η ενδιάμεση στάση τους στο δρόμο για την μακρινή Αυστραλία.

Ο Μπέρναρντ ήταν 3 χρονών όταν έφτασε στην πράσινη ήπειρο. Οι γονείς του για να τα φέρουν βόλτα έπιασαν και οι δυο δουλειά. Ο πατέρας του οδηγώντας ταξί, η μητέρα του σε ένα βιοχημικό εργαστήριο.

Ο μικρός είχε το τένις στο αίμα του. Άρχισε να χτυπά τις πρώτες μπάλες σε ηλικία 6 ετών, υπό την καθοδήγηση του πατέρα του. Γρήγορα φάνηκε το ταλέντο του. Οι Αμερικανοί έτριβαν τα μάτια τους όταν τον είδαν να σαρώνει το ένα μετά το άλλο, τα « ΌραντζΜπόουλ».

Ο Μπέρναρντ κατέκτησε τον τίτλο στα 12αρια, στα 14αρια και στα 16αρια. Στα 15 του, χάρη στη νίκη του στο Αυστραλιανό Όπεν έγινε ο νεαρότερος παίκτης που κέρδισε ποτέ τον τίτλο στα τζούνιορς ενός τουρνουά  του Γκραν Σλάμ.

Με το μέλλον του να διαγράφεται λαμπρό όλες οι μεγάλες εταιρείες έτρεξαν να πάρουν τα δικαιώματά του ενώ οι Αυστραλοί καμάρωναν σαν γύφτικα σκεπάρνια. Φοβούμενοι μάλιστα, μην τον χάσουν, έκαναν όλα τα χατίρια στον μπαμπά Τζον.

Άλλο γυμναστή ήθελε ο πατέρας Τόμιτς, άλλο γυμναστή του έφερνε η ομοσπονδία της Αυστραλίας. Μόνο μέσα στο 2010 άλλαξε δυο. Είναι τέτοια η ανάμιξη του Τζον στην καριέρα του Μπέρναρντ που πολλοί στην Αυστραλία τον παρομοιάζουν με τον τυραννικό μπαμπά της Ντόκιτς.

Ο Ράονιτς παίζει με τα χρώματα του Καναδά αλλά μόνο Καναδός δεν είναι. Γεννήθηκε (στις 27 Δεκεμβρίου 1990) στο Τίτογκραντ (σημερινή Ποντγκόριτσα) του Μαυροβουνίου.

Όπως του Τόμιτς, έτσι και η δική του οικογένεια πήρε των ομματιών της λόγω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μόνο που αυτή τράβηξε σε άλλη κατεύθυνση και έφτασε μέχρι τον Καναδά. Ο Μίλος ήταν τότε 3 χρονών.

Πήγε κόντρα στο καναδικό ρεύμα, που θέλει τα παιδιά να ασχολούνται με τον χόκεϊ επί πάγου, και στα 8 του άρχισε τένις με τον προπονητή ΚέισιΚέρτις στο κλαμπ του Ρίτσμοντ Χιλ του Οντάριο. Σύντομα έμεινε χωρίς τα αδέρφια του.

Ο αδερφός και η αδερφή του, όταν ο πόλεμος τελείωσε, γύρισαν στο Μαυροβούνιο, όπου ο θείος τους Μπράνιμιρ Γκροζντένοβιτς είναι υπουργός. Ο πατέρας όμως και η μητέρα του παράμειναν στον Καναδά δουλεύοντας ως μηχανικοί.

Ο Μίλος έγινε επαγγελματίας το 2008 και ήδη βρίσκεται στο Νο 25 του κόσμου. Υψηλότερη θέση που είχε ποτέ ένας Καναδός στην παγκόσμια κατάταξη, από την εμφάνιση της το 1973.

Ο Ντιμιιτρόφ γεννήθηκε (στις 16 Μαίου 1991) στο Χάσκοβο της Βουλγαρίας. Τα γονίδια του αθλητικά 100%. Ο πατέρας του Ντίμιταρ είναι προπονητής τένις και η μητέρα του Μαρία, πρώην βολεϊμπολίστρια.

Η μητέρα του ήταν αυτή που του έβαλε πρώτη την ρακέτα στο χέρι όταν ο Γκριγκόρ ήταν 3 ετών. Σε ηλικία 5 χρονών άρχισε να παίζει τένις σε ημερήσια βάση. Όταν έμαθε τα βασικά  γράφτηκε στη σχολή του ΠατρίκΜουράτογλου και έφυγε για το Παρίσι.

Στα 14 του αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στην κατηγορία του. Στα 16 κατέκτησε το «ΌραντζΜπόουλ». Βλέποντας τον , ο γνωστός Ισπανός προπονητής, Πάτο Αλβαρεζ, ο οποίος έχει δουλέψει με τον Αντί Μάρεϊ, δήλωσε πως ο Γκριγκόρ είναι ο καλύτερος 17αρης, που έχει γνωρίσει.

Και δεν ήταν μόνο αυτός. Ο Πέτερ Λούντγκρεν, πρώην προπονητής του Φέντερερ, που για ένα διάστημα δούλεψε με τον Γκριγκόρ, ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερος από τον Ρότζερ στην αντίστοιχη ηλικία.

Πριν εγκαταλείψει το σιρκουί των τζούνιορ, θριάμβευσε στο Γουίμπλεντον και στο US Open. Φυσικά το Νο 1 κόσμου ήταν δικό του. Εδώ και δυο χρόνια παίζει με τους καλύτερους επαγγελματίες. Και τους περισσότερους τους έχει ξεπεράσει. Έχει μπροστά του άλλους 62 για να γίνει Νο 1.



Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved