Κόε: «Έχουν ληφθεί πρόσθετα μέρα ασφαλείας για Μαραθώνιο και βάδην λόγω της ζέστης»
Οι συνθήκες για τον Μαραθώνιο των γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου της Ντόχα θα είναι δύσκολες παρά την μεταμεσονύχτια διεξαγωγή του, με την IAAF να ανακοινώνει οτι έχουν ληφθεί μέρα ασφαλείας των αθλητριών και κυρίως σε αυτά που έχουν να κάνουν με την παροχή ιατρικών υπηρεσιών.
Τα πρώτα μετάλλια της διοργάνωσης θα απονεμηθούν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου (28/9), αφού η εκκίνηση του Μαραθωνίου γυναικών θα δοθεί ένα λεπτό πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τοπική ώρα (και ελληνική), αλλά οι συμμετέχουσες δύσκολα θα αποφύγουν τη μεγάλη ζέστη, με τις θερμοκρασίες να κυμαίνονται τις συγκεκριμένες ώρες κοντά στους 30 βαθμούς Κελσίου με 80% υγρασία που καθιστούν την ατμόσφαιρα αποπνικτική.
Οι συνθήκες αυτές δημιουργούν ανησυχίες ότι αρκετές αθλήτριες που θα ξεκινήσουν τη διαδρομή των 42.195 μέτρων, δεν θα καταφέρουν να την ολοκληρώσουν, δημιουργώντας αντιδράσεις για την διεξαγωγή του πρώτου παγκοσμίου πρωταθλήματος στη Μέση Ανατολή.
Ο Σεμπάστιαν Κόε, που την Τετάρτη επανεξελέγη για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία της IAAF, δήλωσε ότι η προστασία των αθλητών αποτελεί θέμα πρώτης προτεραιότητα, αλλά δεν υπάρχουν σχέδια για καθυστέρηση του αγώνα.
«Φυσικά θέλω πολλοί δρομείς να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους σε όσο το δυνατόν καλύτερη κατάσταση και οι ιατρικές ομάδες θα είναι πολύ προσεκτικές σε αυτό. Η υψηλή θερμοκρασία δεν είναι το μεγάλο ζήτημα, η υγρασία είναι και όποιος έχει τρέξει κάτω από αυτές τις συνθήκες ξέρει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τη ζέστη, αλλά η υγρασία είναι πραγματικά μια πρόκληση. Έχουμε λάβει επιπλέον μέτρα προφύλαξης, μεγαλύτερη ιατρική υποστήριξη, περισσότερο νερό, αλλά ναι, θα είναι δύσκολο», παραδέχθηκε ο Κόε.
Η πλειοψηφία των αγωνισμάτων του παγκοσμίου, θα γίνουν εντός του κλιματιζόμενου σταδίου Αλ Καλίφα, αλλά οι δρομείς του Μαραθωνίου και οι βαδιστές θα έχουν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της ζέστης. Το βάδην ανδρών και γυναικών στα 50 χλμ θα γίνει το Σάββατο το βράδυ στις 11:30, ενώ ο Μαραθώνιος των ανδρών στις 5 Οκτωβρίου στις 23:59.
«Πρέπει να προσέχουμε όλη την ώρα για την προστασία των αθλητών. Έχουμε μια ιατρική ομάδα που θα παρακολουθεί συνεχώς τις συνθήκες αυτές. Αναγνωρίζουμε ότι τα αγωνίσματα δρόμου είναι αυτά που πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά. Είναι απλά πράγματα, αλλά να είστε σίγουροι ότι υπάρχει περισσότερη ιατρική επίβλεψη εκεί έξω, ενώ υπάρχει και περισσότερο νερό διαθέσιμο», κατέληξε ο ισχυρός άνδρες της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου.