Ηλίας Ηλιάδης: «Χρυσός» στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ

Ηλίας Ηλιάδης: «Χρυσός» στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ

Το χρυσό μετάλλιο στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ κατέκτησε ο Ηλίας Ηλιάδης, ο οποίος χάρισε ακόμη μία διάκριση στα ελληνικά χρώματα στο άθλημα του Τζούντο.

Όπως αναφέρει η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο:

«Χρυσό αγωνιστικό ποδαρικό στο 2014 έκανε ο Ηλίας Ηλιάδης. Στο Γκραν Πρι του Ντίσελντορφ, ο Έλληνας τζουντόκα πέτυχε το απόλυτο νικών στους τέσσερις αγώνες που χρειάστηκε να δώσει στην κατηγορία των -90 κιλών και πανηγύρισε την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, κάτι που δεν είχε πετύχει ποτέ στο παρελθόν στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Ο Ηλίας Ηλιάδης (Νο-1 στο ταμπλό του Γκραν Πρι και Νο-4 στον κόσμο), παρά το βαθμό δυσκολίας που είχε το τουρνουά λόγω εφαρμογής των νέων κανονισμών, έμοιαζε ασταμάτητος απέναντι στη νέα αλλά και την παλαιά γενιά τζουντόκα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του με νίκες απέναντι σε έναν 18χρονο και έναν 23χρονο αθλητή, πριν βρεθεί απέναντι σε έναν σχεδόν συνομίληκό του, τον 29χρονο Μπουφέ. Στον τελικό, με αντίπαλο ακόμη έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς, τον 22χρονο Ολλανδό, Νοελ Φαν Τ Εντ, έκανε επίδειξη δύναμης και τεχνικής, φτάνοντας στο ιδανικότερο ξεκίνημα για τη νέα χρονιά.

"Είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστημένος από τον εαυτό μου. 'Ημουν σε καλή κατάσταση και καταλάβαινα ότι μπορούσα να παλέψω καλά. 'Ηταν πολύ σημαντικό για εμένα να ξεκινήσω τους διεθνείς αγώνες μου για τη νέα χρονιά με νίκη και το χάρηκα. Αφιερώνω το χρυσό μετάλλιο στην οικογένειά μου και την πατρίδα μου την Ελλάδα", δήλωσε ο Ηλίας Ηλιάδης λίγο πριν την απονομή.

"Από τον πρώτο κιόλας αγώνα για το 2014, ο Ηλίας απέδειξε ότι παραμένει δυνατός και αυτός που είναι πάντα. Αγωνίστηκε πολύ καλά και φάνηκε ότι ανταπεξέρχεται και στους νέους κανονισμούς. Του αξίζουν συγχαρητήρια-ήταν το καλύτερο που μπορούσαμε να περιμένουμε ενόψει των κρίσιμων αγώνων της απαιτητικής χρονιάς", τόνισε ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης.

Ποδαρικό στις νίκες με... άρωμα Iliadis Cup
Ο Γεωργιανός Μπέκα Γκβινιασβίλι τα δύο τελευταία χρόνια βρίσκεται ανελλιπώς στο βάθρο των νικητών του Iliadis Cup. Σήμερα, ο 18χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής στους νέους το 2013, βρέθηκε απέναντι στο τιμώμενο πρόσωπο του ελληνικού τουρνουά που διοργανώνει εδώ και αρκετά χρόνια ο Φίλιππος Αμυνταίου και κατέχει περίοπτη θέση στο καλαντάρι της EJU. Ο Ηλίας Ηλιάδης, αν και δεν μπόρεσε να «καθαρίσει» με ευκολία τη μεταξύ τους αναμέτρηση, έδωσε ένα... καλό μάθημα στο νεαρό τζουντόκα, ο οποίος μερικά χρόνια πριν, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί πως μέσα από την αγωνιστική του πορεία (συμπεριλαμβανομένου και της σταθερής παρουσίας του στο Iliadis Cup) κάποια στιγμή θα βρισκόταν αντίπαλος του ινδάλματός του.

Επόμενο εμπόδιο για τον Ηλία Ηλιάδη ήταν ο Ελβετός Κίριλ Κροσκλάους. Ο Έλληνας τζουντόκα χρειάστηκε λιγότερο από δύο λεπτά για να κάμψει την αντίσταση του 22χρονου αντιπάλου του και να βρεθεί στα ημιτελικά της κατηγορίας.

Παράδοση άνευ όρων...
Ο πανύψηλος Ρομέν Μπουφέ, παραδόθηκε τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά στις... ορέξεις του Ηλιάδη στον αγώνα που οδηγούσε στον τελικό. Αν και είχαν να βρεθούν τέσσερα χρόνια στο ίδιο τατάμι (σ.σ. το 2010 στο Ευρωπαϊκό της Βιένης), ο Γάλλος τζουντόκα θυμήθηκε πώς είναι να χάνεις από τον κάτοχο πέντε παγκοσμίων μεταλλίων. Στον ημιτελικό και συγκεκριμένα ενάμιση λεπτό πριν την ολοκλήρωση του πενταλέπτου, εγκατέλειψε τη στιγμή που βρισκόταν ξαπλωμένος με την πλάτη στο τατάμι κι ενώ ο διαιτητής ετοιμαζόταν να υποδείξει την έναρξη Osaekomi-waza. Η αφιέρωση της τρίτης κατά σειρά ελληνικής νίκης στην κατηγορία στον εθνικό προπονητή Νίκο Ηλιάδη, αποτέλεσε απλώς το κερασάκι στην τούρτα!

Ο 22χρονος Νοελ Φαν Τ Εντ, ο οποίος έκανε τη έκπληξη στα ημιτελικά επικρατώντας του Ιάπωνα δις «ασημένιου» παγκόσμιου πρωταθλητή, Νταίκι Νισιγιάμα, βρέθηκε στο δρόμο του Ηλία Ηλιάδη στον τελικό. Η αντίσταση που προέβαλε ήταν η αναμενόμενη, αλλά αποδείχθηκε σθεναρή απέναντι σε έναν αθλητή που ξέρει να φεύγει νικητής από τα δύσκολα. Με Yuko (στην αρχή υποδείχθηκε ως Waza-ari) σχεδόν 20 δευτερόλεπτα πριν το τέλος, ο Ηλίας Ηλιάδης πήρε τη νίκη, το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας και αρκετούς βαθμούς οι οποίοι θα προστεθούν στη συνολική συγκομιδή του στην παγκόσμια κατάταξη.

Οι υπόλοιποι εκπρόσωποί μας στη διοργάνωση
Όσον αφορά τους υπόλοιπους εκπροσώπους μας στη διοργάνωση, μόνο ο Γιώργος Αζωίδης κατάφερε να πετύχει κάποια νίκη. Ο τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στους Νέους, σημείωσε δύο νίκες σε τρεις αγώνες της κατηγορίας των -73 κιλών, που ωστόσο δεν του έδωσαν ώθηση για να βρεθεί ψηλότερα στην τελική κατάταξη. Ο Αζωίδης επικράτησε με Ippon τόσο του Γερμανού Τζούλιαν Κολέιν, όσο και επί του Αχμέντ Γκουμάρ από τον Νίγηρα, όμως ένα σκαλοπάτι πριν τα προημιτελικά, ηττήθηκε από τον Αμερικανό Νίκολας Ντελποπόλο και αποκλείστηκε.

Στα -81 κιλά, ο Ρομάν Μουστόπουλος ηττήθηκε στον πρώτο αγώνα από τον Βαντίμ Μποκάν (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), ενώ την ίδια τύχη είχε και ο Αλέξης Ντανατσίδης στην αναμέτρηση με τον 23χρονο Ιάπωνα Τακαχίρο Νακάι».

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved