Παναθηναϊκός: Σαβιέρ, ο ένατος Πορτογάλος (photos)

Παναθηναϊκός: Σαβιέρ, ο ένατος Πορτογάλος (photos)

Ο Αντόνιο Ξαβιέ είναι ο ένατος ποδοσφαιριστής από τη Πορτογαλία, που θα φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο εμβληματικός χαφ, ο άσημος παίκτης που αγαπήθηκε από τον κόσμο, ο άτυχος φορ και αρκετοί που πέρασαν και δεν ακούμπησαν…

Ο Παναθηναϊκός δεν ψωνίζει συχνά από τη Πορτογαλία. Ο Αντόνιο Σαβιέρ, ο οποίος υπέγραψε σήμερα συνεργασία τριών ετών με το «τριφύλλι» είναι ο ένατος ποδοσφαιριστής από τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, ο οποίος θ’ αγωνιστεί στην ομάδα.

Τι έδωσε η Πορτογαλία στον Παναθηναϊκό; Αρκετά να θυμούνται οι φίλοι του. Θετικά, αλλά κι αρνητικά. Ένα σπουδαίο γκολ, έναν παίκτη που έγινε αρχηγός κι αγαπήθηκε από τον κόσμο με αποτέλεσμα να μείνει για χρόνια και να γίνει μέλος της Εθνικής μας ομάδας, έναν ταλαντούχο επιθετικό, που ήρθε σε κακή εποχή, όπως κι ορισμένους που δεν ακούμπησαν. Όλοι ελπίζουν φυσικά να μην ανήκει ο Σαβιέρ στη τελευταία κατηγορία. Ας δούμε, λοιπόν, ποιοι είναι οι άλλοι οκτώ Πορτογάλοι, που φόρεσαν τη φανέλα του «τριφυλλιού».

Πάουλο Σόουζα

Ο σπουδαίος Πορτογάλος χαφ, με τεράστια καριέρα σε Μπενφίκα, Σπόρτινγκ Λισσαβόνας, Ντόρτμουντ, Γιουβέντους, Ίντερ, ήταν η βόμβα της εποχής για τον Παναθηναϊκό και ο πρώτος Πορτογάλος, που φόρεσε τη φανέλα του. Ο 50χρονος πλέον Σόουζα (τα κλείνει στις 30/8) αποκτήθηκε το 2000 από την Ίντερ. Οι «πράσινοι» έδωσαν 1,5 εκατ. ευρώ σημερινά χρήματα και τον έκαναν δικό τους.

Ο εμβληματικός μέσος στο βιογραφικό του είχε δύο Τσάμπιονς Λιγκ, πρωτάθλημα Ιταλίας, Πορτογαλίας, κύπελλα σ’ αυτές τις χώρες και στη Γερμανία, παγκόσμιο τίτλο με τη Κ20 της Πορτογαλίας το 1989, πήρε την απόφαση 30 ετών να έρθει στην Ελλάδα. Η πορεία του, όμως, ήταν μετριότατη. Είχε επέλθει ο κορεσμός και αποχώρησε το 2002. Δεν είναι τυχαίο ότι το 2003 αποσύρθηκε.

Στον Παναθηναϊκό έπαιξε μόλις σε 32 ματς και είχε ένα γκολ. Αλλά τι γκολ; Ένα εκπληκτικό φάουλ, που άνοιξε τον δρόμο για τη νίκη με 3-1 επί της Γιουβέντους στις 8/11/00, που οδήγησε στην πρόκριση στη δεύτερη φάση των ομίλων. Την επόμενη σεζόν ήταν κακός, υπήρξαν και πειθαρχικά παραπτώματα και αποχώρησε.

Κάρλος Σαϊνιο

Ο 46χρονος Πορτογάλος μέσος ήταν ο δεύτερος από τη συγκεκριμένη χώρα, που πήρε ο Παναθηναϊκός κι αποτελούσε επιλογή του Φερνάντο Σάντος. Με 44 ματς στη Πόρτο κι άλλα 23 στη Σαραγόσα, θα περίμενε κανείς ότι στην Ελλάδα θα είναι σημαντικός. Συνέβη το αντίθετο. Ήρθε το 2002 κι έφυγε έναν χρόνο αργότερα με μόλις 12 συμμετοχές… Ο Σάντος, άλλωστε, έφυγε νωρίς και ο Σαϊνιο δεν είχε τύχη.

Έλντερ Πόστιγκα

Πέρασαν 4,5 χρόνια για να έρθει Πορτογάλος στον Παναθηναϊκό. Τον Γενάρη του 2008 αποκτήθηκε ο Έλντερ Πόστιγκα. Είναι, πλέον, 38 ετών κι έχει αποσυρθεί. Αναδείχθηκε από τη Πόρτο, έπαιξε λίγο και σε Τότεναμ, Σεντ Ετιέν και ήρθε δανεικός σχεδόν στα 26 του χρόνια. Ο ικανός φορ έπαιξε σε 17 ματς και είχε δύο γκολ, το ένα σε ντέρμπι με την ΑΕΚ, αλλά το 2008 υπήρξαν κοσμογονικές αλλαγές στον σύλλογο και δεν είχε τύχη η παραμονή του. Η ρήτρα αγοράς του, άλλωστε, ήταν κοντά στα 4 εκατ. ευρώ.

 Ντάνιελ Φερνάντες

Ο 37χρονος, πλέον, Πορτογάλος τερματοφύλακας, αποκτήθηκε το 2010 σε ηλικία 27 ετών. Είχε κάνει καλή καριέρα στον ΠΑΟΚ και κατόπιν στη Μπόχουμ και ο Παναθηναϊκός τον πήρε. Μόνο που ο Φερνάντες δεν έπαιξε ούτε σε ένα επίσημο ματς, πήγε δανεικός στον Πανσερραϊκό κι έπειτα περιηγήθηκε στο εξωτερικό, αλλά και στον ΟΦΗ.

Ζέκα

Ο πιο πετυχημένος Πορτογάλος, που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Με το ποσό των 400.000 ευρώ αποκτήθηκε σε ηλικία 23 ετών το 2011 από την Κάσα Πία. Ήταν άσημος, αλλά ο Ζεσουάλντο Φερέιρα είχε διακρίνει θετικά στοιχεία και η επιλογή του, βγήκε στον σύλλογο.

Ο 32χρονος, πλέον, Ζέκα έπαιξε έξι χρόνια στον Παναθηναϊκό κι αποχώρησε το 2017 για τη Κοπεγχάγη, φέρνοντας περίπου δύο εκατ. ευρώ στο ταμείο. Σ’ αυτά τα έξι χρόνια, ο Ζέκα μέτρησε 248 συμμετοχές, επτά γκολ και 23 ασίστ και παράλληλα πήρε ελληνικό διαβατήριο και είναι διεθνής.  

Αντρέ Πίντο

Ο Πίντο είναι 31 ετών και ήρθε στα 23 του στον Παναθηναϊκό. Μία ακόμα επιλογή του Ζεσουάλντο Φερέιρα. Ξεκίνησε στη Πόρτο, αλλά δεν έμεινε και συνέχισε σε μικρές ομάδες, όπως οι Σάντα Κλάρα, Πορτιμονένσε, Ολιανένσε, για να έρθει στο «τριφύλλι» το 2012. Ο υψηλόσωμος στόπερ, ήρθε επίσης σε δύσκολη εποχή κι έφυγε το καλοκαίρι του 2013, για να κάνει μεγάλη καριέρα κατόπιν σε Μπράγκα και Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Έπαιξε 22 φορές με τον Παναθηναϊκό.

Νούνο Ρέις

Είναι 29 ετών κι αποκτήθηκε το 2016 ως ελεύθερος, αφού δεν ανανέωσε με τη Μετς. Αποτελούσε επιλογή του Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ήρθε ως στόπερ, αλλά τονιζόταν ότι μπορεί να παίξει και δεξί μπακ και αμυντικός μέσος. Όπως και να έχει, δεν ενθουσίασε. Με 37 συμμετοχές και ένα γκολ έφυγε τον Γενάρη του 2018 για τη Σετούμπαλ κι από εκεί κατέληξε στη Λέφσκι Σόφιας.

Ζοάο Νούνες

 Ο πιο… φρέσκος Πορτογάλος. Αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Ήταν ελεύθερος έπειτα από θητεία τριών ετών στη Λέχια Γκντανσκ και ήρθε για να παίξει στόπερ, ενώ επίσης αγωνιζόταν και ως δεξί μπακ, αλλά και αμυντικός μέσος. Έκανε ένα τραγικό ματς με τον ΟΦΗ κι έκτοτε δεν κέρδισε ποτέ θέση βασικού. Ο 25χρονος Νούνες συμμετείχε σε 13 ματς και παραχωρήθηκε έναντι μικρού ποσού πριν έναν μήνα στην Ακαδημία Πούσκας.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: Ο διπλός ρόλος του Μανουέλ Ρόκα

Παναθηναϊκός: Ο διπλός ρόλος του Μανουέλ Ρόκα

Παναθηναϊκός: Στα «πράσινα» ο Σαβιέρ για τρία χρόνια (photos)

Παναθηναϊκός: Στα «πράσινα» ο Σαβιέρ για τρία χρόνια (photos)

Παναθηναϊκός: Συναντήθηκε στο Κορωπί με Πογιάτος ο Σαβιέρ

Παναθηναϊκός: Συναντήθηκε στο Κορωπί με Πογιάτος ο Σαβιέρ

NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
NBA: Ισόβιος αποκλεισμός στον Πόρτερ για παράνομο στοιχηματισμό!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Champions League: Η Ρεάλ Μαδρίτης "έκλεψε" την πρόκριση στην Αγγλία!
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
Θλίψη στον ελληνικό στίβο: Πέθανε ο Κώστας Ηλίας
Champions League: Στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου
Champions League: Στα ημιτελικά η Μπάγερν Μονάχου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved