Superleague 2020-21: Θα γίνει… σφαγή!

Superleague 2020-21: Θα γίνει… σφαγή!

Η αλλαγή των δεδομένων στα Ευρωπαϊκά εισιτήρια και το δικαίωμα του Παναθηναϊκού να ξαναπαίξει σε εκτός συνόρων διοργανώσεις, δίνει ξεχωριστό σασπένς στο επόμενο Πρωτάθλημα! Το Onsports.gr αναλύει το γιατί…

Η υποχώρηση του Ελληνικού ποδοσφαίρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι δεδομένη. Οι σύλλογοί μας εκτός συνόρων δεν κάνουν τις επιτυχίες του παρελθόντος, αλλά κυρίως δεν έχουμε την εκπροσώπηση που υπήρχε. Είναι χαρακτηριστικό πως φέτος μόνο ένας εκπρόσωπός μας έπαιξε σε φάση ομίλων, καθώς όλοι οι υπόλοιποι αποκλείστηκαν απ’ τα προκριματικά. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει να προσπαθεί στο Europa League, όμως ακόμη και με αυτή την καλή του παρουσία, δεν αρκεί για να διατηρεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο ψηλά στη βαθμολογία της UEFA.

Αυτή τη στιγμή η χώρα μας είναι στην 17η θέση του ranking. Από πάνω είναι η Κύπρος (16η) και η Τσεχία (15η). Στην περίπτωση που οι «ερυθρόλευκοι» αποκλείσουν τη Γουλβς, θα ανέβουμε στην 16η θέση καθώς η Κύπρος δεν έχει εκπρόσωπο. Ούτε η Τσεχία έχει, όμως θα χρειαστεί επιπλέον πρόκριση των Πειραιωτών για να ανέβει η Ελλάδα στην 15η θέση. Που θα ήταν το ιδανικό φυσικά, καθώς σε εκείνη τη θέση δεν χάνεται Ευρωπαϊκό εισιτήριο και διατηρείται η συμμετοχή στα προκριματικά των μη Πρωταθλητών του Champions League του συλλόγου που θα τερματίσει δεύτερος.

Ας μείνουμε όμως στα πιο πιθανά σενάρα. Αυτά της 17ης ή της 16ης θέσης. Σε αυτό το ενδεχόμενο, από τη σεζόν 2021-22 το Ελληνικό ποδόσφαιρο θα έχει μόνο τον Πρωταθλητή να παίρνει μέρος στα προκριματικά του Champions League, ξεκινώντας απ’ τον β’ προκριματικό (δηλαδή θα πρέπει να περάσεις τρεις γύρους για να μπει στους ομίλους). Οι ομάδες που θα τερματίσουν σε 2η, 3η και 4η θέση, θα αγωνιστούν στο Europa Conference League ή Europa League 2 όπως έχουμε μάθει να το λέμε. Κοινώς χάνεται ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο! Μάλιστα αν το Κύπελλο το κατακτήσει ομάδα από την 5η θέση και κάτω, τότε αυτόματα μόνο οι τρεις πρώτοι του Πρωταθλήματος θα έχουν Ευρωπαϊκό εισιτήριο!

Αντιλαμβάνεται εύκολα ο καθένας πως πλέον τα… κουκιά είναι μετρημένα. Έτσι το Πρωτάθλημα της Superleague 2020-21 που θα έρθει σε λίγους μήνες (βρισκόμαστε ήδη στα μέσα του καλοκαιριού), αποκτά αυτόματα ένα άγριο ενδιαφέρον! Διότι για τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια θα γίνει… σφαγή! Ίσως αδόκιμος και σκληρός ο όρος, όμως αποτυπώνει τη θέληση που θα υπάρχει σε πολλές ομάδες.

Ένα βασικό στοιχείο της Ευρωπαϊκής… μάχης για την ερχόμενη σεζόν, είναι φυσικά η επιστροφή του Παναθηναϊκού. Όχι πως έλειψε απ’ το Πρωτάθλημα, αλλά οι «πράσινοι» είχαν την τριετή ποινή στην… πλάτη τους. Αυτή μετά και το Πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε, τελείωσε. Από τη νέα Superleague οι «πράσινοι» αν τερματίσουν σε θέσεις που οδηγούν σε Ευρωπαϊκή έξοδο, θα μπορούν να αγωνιστούν στις διοργανώσεις της UEFA. Κάτι που σαφώς έχει λείψει απ’ το Ελληνικό ποδόσφαιρο, πέρα απ’ το ίδιο το «τριφύλλι» φυσικά.

Πέρα απ’ τον Παναθηναϊκό, υπάρχουν φυσικά Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ που είναι σταθερές αγωνιστικές δυνάμεις και θα είναι… βόμβα μεγατόνων αν δεν εξασφαλίσουν Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Όμως κι εδώ υπάρχει μια ξεχωριστή «μάχη». Τα έσοδα ανάμεσα στην πρώτη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League, σε σχέση με τις υπόλοιπες που οδηγούν στο Europa League 2 (μέσω προκριματικών επίσης) έχουν τεράστια διαφορά! Άρα πέρα απ’ το γόητρο, το πρεστίζ, τον τίτλο τον ίδιο, η κατάκτηση του Πρωταθλήματος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο δέλεαρ!

Σταθερός την τελευταία διετία είναι και ο Άρης που κερδίζει μετά την επιστροφή του στα… σαλόνια την Ευρωπαϊκή του έξοδο. Σαφώς και θα είναι διεκδικητής και την ερχόμενη περίοδο. Ο ΟΦΗ έχει αποκτήσει δυναμική μετά τη φετινή του παρουσία (και Ευρωπαϊκή έξοδο λόγω της τιμωρίας του Παναθηναϊκού), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν κι άλλοι σύλλογοι με βλέψεις. Ο Ατρόμητος για παράδειγμα που είναι κοντά στο να οριστικοποιήσει την επιστροφή του Νταμίρ Κάναντι, ενώ σε ανοδική πορεία και αποφασισμένος για καλύτερη παρουσία, είναι ο Αστέρας Τρίπολης.

Οι… μνηστήρες πολλοί, οι «νύφες» λιγοστεύουν με λίγα λόγια. Γι’ αυτό και θα γίνει «μάχη» στο Πρωτάθλημα της ερχόμενης περιόδου. Εκτός αν ο Ολυμπιακός κάνει… θαύματα από εδώ και πέρα στο Europa League και η Ελλάδα επανέλθει στην 15η θέση. Όμως ρεαλιστικά δύσκολα θα αποφύγει το Ελληνικό ποδόσφαιρο την 16η ή την 17η θέση (στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή).

Αν δούμε τις θέσεις που καταλαμβάνουν οι Ελληνικές ομάδες στο ranking της UEFA και τη μεταβολή που είχαν σε σχέση με την περασμένη σεζόν, η… κατρακύλα είναι ξεκάθαρη. Ο Ολυμπιακός που είναι ο μόνος εκπρόσωπός μας, βρίσκεται στην 34η θέση έχοντας κερδίσει 1 σε σχέση με την περασμένη σεζόν. Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ στην 73η θέση, χάνοντας 8 λόγω της μη εισόδου του στους ομίλους είτε του Champions League είτε του Europa League. Η ΑΕΚ είναι 92η, έχοντας κερδίσει 10 θέσεις πάντως. Από εκεί και μετά το… χάος. Μετά τη σεζόν 2018-19, ο Αστέρας Τρίπολης ήταν στη θέση 130, ο Παναθηναϊκός 158ος, ενώ Ατρόμητος, Πανιώνιος και ΠΑΕ Γιάννινα βρίσκονταν στις θέσεις 188, 189 και 190 αντίστοιχα. Πλέον οι συγκεκριμένοι σύλλογοι (Αστέρας, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα), όπως φυσικά κι ο Άρης που πήρε μέρος στα προκριματικά της φετινής περιόδου, είναι κάτω απ’ την 200η θέση και δεν αναφέρονται καν στο επίσημο ranking της UEFA!



Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Γιάννης Αντετοκούνμπο: Παντρεύεται στην Ελλάδα το καλοκαίρι - Πού θα γίνει ο γάμος (vid)
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Με 1.600 φιλάθλους οι Άγγλοι στο «Γ. Καραϊκάκης»
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Ο Γουόρνικ δικαιώνει Παναθηναϊκό και Αταμάν για τα σοβαρά διαιτητικά λάθη στο Game1 με τη Μακάμπι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τελικό Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι και τελικό Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved