Η Ριζούπολη γίνεται 70 ετών

Η Ριζούπολη γίνεται 70 ετών

Γενέθλια σήμερα για το γήπεδο του Απόλλωνα Σμύρνης.

Εβδομήντα χρόνια από τα εγκαίνια του γηπέδου του Απόλλωνα Σμύρνης, συμπληρώνονται σήμερα. Ήταν 17 Οκτωβρίου 1948, όταν μία μικτή ομάδα ποδοσφαιριστών από τις προσφυγικές ομάδες του Απόλλωνα, του Πανιωνίου και της ΑΕΚ, αντιμετώπισε την μικτή Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού.

Το γεγονός συγκέντρωσε το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων της εποχής και στο γήπεδο της Ριζούπολης, βρέθηκαν περισσότεροι από 10.000 φίλου του παιχνιδιού. Εκτοτε, το συγκεκριμένο γήπεδο, φιλοξενεί την «Ελαφρά Ταξιαρχία» που σε αυτά τα 70 χρόνια βρέθηκε από την ακμή στην παρακμή και στην εκ νέου «αναγέννηση».

Εκείνη την χρονιά, ο Απόλλωνας κατέκτησε το πρωτάθλημα Αθηνών, επίτευγμα που επαναλήφθηκε δέκα χρόνια αργότερα, ενώ είχαν προηγηθεί οι αντίστοιχοι τίτλοι, το 1924 και το 1938.

Η «Ελαφρά Ταξιαρχία» βρέθηκε στο γήπεδο της Ριζούπολης, καθώς το 1946 η Εταιρία Σιδηροδρόμων απαλλοτρίωσε το γήπεδο του Ρουφ, που χρησιμοποιούσε ως έδρα ο ιστορικός σύλλογος από το 1923. Το νέο γήπεδο κατασκευάσθηκε δίπλα στο εργοστάσιο της δισκογραφικής εταιρείας Columbia, ενώ αξίζει να σημειωθεί, ότι έναν χρόνο πριν «μετακομίσει» στο γήπεδο του Ρουφ, ο Απόλλωνας έπαιζε στο γήπεδο που βρισκόταν κοντά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός.

Τα έργα και οι παρεμβάσεις στη Ριζούπολη:

  • Το 1961 με τα οικονομικά ανταλλάγματα από την παραχώρηση των Αριστείδη Καμάρα και Γιάννη Χολέβα στον Παναθηναϊκό, κατασκευάστηκε η δυτική κερκίδα του γηπέδου χωρητικότητας 6.000 θεατών.
  • Το 1971 κατασκευάστηκε το πέταλο χωρητικότητας 10.000 θεατών. Η κατασκευή του πετάλου αχρήστευσε τους διαδρόμους του στίβου, τα σκάμματα και τα γήπεδα μπάσκετ και βόλεϊ, αφού το γήπεδο μετατράπηκε αποκλειστικά σε ποδοσφαιρικό.
  • Στα μέσα της σεζόν 1994-95, μέλη του ΔΣ του Απόλλωνα αποδέχθηκαν την πρόταση του Κ. Δέδε για τη δημιουργία κλειστού γυμναστηρίου στην πλευρά που βρισκόταν η εξέδρα ορθίων. Η πρόταση υποβλήθηκε στον τότε ΓΓ Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλακόπουλο και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1997. Το κλειστό γυμναστήριο χωρητικότητας 1.000 ατόμων φτιάχτηκε στην βόρεια πλευρά του γηπέδου και έτσι όλα τα τμήματα του ιστορικού συλλόγου απέκτησαν στέγη. Το κλειστό γυμναστήριο ανακαινίστηκε αργότερα για τις ανάγκες των Ολυμπιακών αγώνων.
  • Το 2002 με την συμφωνία ανακατασκευής του γηπέδου μεταξύ του Γυμναστικού Συλλόγου και της ΠΑΕ Ολυμπιακός, ο Απόλλωνας απέκτησε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 14.500 θεατών το οποίο κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χρησιμοποιήθηκε ως Ολυμπιακό Προπονητήριο.
  • Την περίοδο 2004-05, το γήπεδο της Ριζούπολης αποκτά την ονομασία που φέρει και σήμερα. Σε Γενική Συνέλευση των μελών του ερασιτέχνη αποφασίζεται να ονομαστεί «Γήπεδο Γεώργιος Καμάρας», προς τιμήν του μεγάλου παίκτη και κορυφαίου σκόρερ του Απόλλωνα.
  • Τα τελευταία σημαντικά έργα στο γήπεδο έγιναν το καλοκαίρι του 2013. Εργα, τα οποία συνδυάστηκαν με την επιστροφή της ομάδας στα μεγάλα σαλόνια του Ελληνικού ποδοσφαίρου και κρίθηκαν απαραίτητα έτσι ώστε το γήπεδο να φιλοξενεί αγώνες της Super League.


Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (24/04) - Πού θα δείτε ΑΕΚ-Παναθηναϊκός, Super League, Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Παναθηναϊκός AKTOR: Να το κάνει όπως το 2009
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Κερδίστε 2 εισιτήρια για το Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Game 2
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
Πανέτοιμος για το Game 1, κόντρα στην Μπαρτσελόνα, ο Ολυμπιακός
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved