ΠΑΟΚ: Οι ευρωπαϊκές… αλλαγές

ΠΑΟΚ: Οι ευρωπαϊκές… αλλαγές

Το «παρών» στη γενική συνέλευση των συλλόγων - μελών της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας συλλόγων έδωσε ο Ιάκωβος Αγγελίδης.

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ εκπροσώπησε τον «Δικέφαλο» στο συνέδριο της ECA στη Στοκχόλμη, όπου ανακοινώθηκαν συμφωνίες με την διεθνή Ομοσπονδία FIFA και την ευρωπαϊκή Ομοσπονδία UEFA, αλλά και η αλλαγή στην… διανομή των οικονομικών… προνομίων για τις ομάδες που μετέχουν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Μάλιστα, η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, στην επίσημη ιστοσελίδα, φιλοξενεί άρθρο για τις εργασίες του διημέρου στην πρωτεύουσα της Σουηδίας. Αναλυτικά:

«Εκπρόσωποι από τους 145 συλλόγους - μέλη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων (ECA), μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιάκωβος Αγγελίδης παραβρέθηκαν στη 14η γενική συνέλευση της ECA που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Στοκχόλμη ανακοινώνοντας κομβικές συμφωνίες με την διεθνή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία (FIFA) και την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία (UEFA).

Στο διήμερο των εργασιών της ECA έγιναν γνωστές οι δύο συμφωνίες με τη FIFA και την UEFA, πάνω στις οποίες αναμένεται να διαμορφωθεί και ο ευρωπαϊκός ποδοσφαιρικός χάρτης την επόμενη επταετία (2015-2022), καθώς κάθε μία από τις δύο συμφωνίες εξασφαλίζει σημαντικά προνόμια στους ευρωπαϊκούς συλλόγους, προνόμια που επεκτείνονται αρκετά πιο μακριά από τα στενά οικονομικά επίπεδα.

Οι σύλλογοι εξασφαλίζουν έτσι την παρουσία τους στα κέντρα αποφάσεων των δύο διεθνών ομοσπονδιών, οι οποίες από την πλευρά τους αναγνώρισαν την προσφορά των ομάδων τόσο στην εξέλιξη του αθλήματος, όσο και στην επιτυχία των εθνικών διοργανώσεων. Πλέον οι σύλλογοι μπορούν να συμπλεύσουν με τη FIFA και την UEFA προωθώντας και διασφαλίζοντας τις θέσεις τους πάνω σε κομβικά ζητήματα.

Παρουσία στη FIFA

Η συμφωνία με τη FIFA, προβλέπει τη δημιουργία αυτόνομου  τμήματος επαγγελματικού ποδοσφαίρου, στο οποίο εκτός από την ίδια τη διεθνή ποδοσφαιρική συνομοσπονδία, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ECA, αλλά και εκπρόσωποι των ποδοσφαιριστών. Ο ρόλος του νέου τμήματος θα είναι κατ’ αρχάς συμβουλευτικός προτείνοντας αλλαγές στις αρμόδιες επιτροπές της FIFA, ωστόσο γίνεται σαφές ότι για οποιεσδήποτε αλλαγές στο διεθνές αγωνιστικό καλαντάρι ή και στους κανονισμούς που διέπουν τις μεταγραφές θα απαιτείται ρητή συναίνεση της ECA!

Επιπλέον η αποζημίωση των συλλόγων για κάθε ποδοσφαιριστή που «στέλνουν» στα επόμενα δύο Μουντιάλ (Ρωσία 2018 και Κατάρ 2022) τριπλασιάζεται! Από τα 70 εκατ. δολάρια που μοιράστηκαν οι σύλλογοι για τους παίκτες που έστειλαν στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, το ποσό θα φτάσει στα 210 εκατ. δολάρια στις επόμενες δύο διοργανώσεις!

Μνημόνιο συνεργασίας με την UEFA

Το ανανεωμένο μνημόνιο συνεργασίας με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία εξασφαλίζει δύο θέσεις μελών της ECA στην εκτελεστική επιτροπή της UEFA («συνεπιλεγέντα» μέλη ως το 2016 όταν και αναμένεται η αναθεώρηση του καταστατικού της UEFA, οπότε και θα γίνουν μόνιμες οι δύο θέσεις μελών της ECA).

Βάσει της νέας συμφωνίας με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία οι σύλλογοι εξασφαλίζουν κυρίαρχο ρόλο στις αποφάσεις που τους αφορούν, όπως για παράδειγμα οι διασυλλογικές διοργανώσεις, τα οικονομικά θέματα, αλλά και τα θέματα μάρκετινγκ.

Σε καθαρά οικονομικό επίπεδο οι σύλλογοι θα εξασφαλίσουν περισσότερα έσοδα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και για παράδειγμα από το Euro 2020 εξασφαλίστηκε 8% από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, αλλά και ποσοστό από τα εμπορικά δικαιώματα και την πώληση εισιτηρίων με το μίνιμουμ ποσό να έχει τεθεί στα 200 εκατ. ευρώ. Από το Euro 2012 το ποσό που μοιράστηκαν οι σύλλογοι ήταν 100 εκατ. ευρώ, ενώ για την ερχόμενη τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στα γήπεδα της Γαλλίας οι σύλλογοι θα μοιραστούν 150 εκατ. ευρώ.

Τέλος οι σύλλογοι που συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις την τριετία 2015-18, αναμένεται να αυξήσουν τα έσοδά τους σε σχέση με την προηγούμενη τριετία. Μάλιστα έγινε το πρώτο βήμα για να «κλείσει» η ψαλίδα ανάμεσα στα έσοδα από το Τσάμπιονς Λιγκ και σε αυτά από το Γιουρόπα Λιγκ. Ετσι ενώ την προηγούμενη τριετία οι ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ εισέπρατταν 4,5 φορές τα χρήματα εκείνων που μετείχαν στη δεύτερη τη τάξη διασυλλογική διοργάνωση, την ερχόμενη τριετία η αναλογία πέφτει στο 3,3.

Αναλυτικά τα μπόνους συμμετοχής στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι (σε παρένθεση τα ποσά της προηγούμενης τριετίας):

UEFA Champions League

Play-off: 2 εκατ. ευρώ για τις ομάδες που προκρίνονται / 3 εκατ. ευρώ οι ομάδες που αποκλείονται (2,1 εκατ. ευρώ για κάθε ομάδα)
Πρόκριση στους ομίλους: 12 εκατ. ευρώ (8,6 εκατ. ευρώ)
Μπόνους βαθμών: 1, 5 εκατ. ευρώ η νίκη / 0,5 εκατ. η ισοπαλία (1 εκατ. ευρώ και 0,5 εκατ. ευρώ)
Φάση των «16»: 5,5 εκατ. ευρώ (3,5 εκατ. ευρώ)
Προημιτελικά: 6 εκατ. ευρώ (3,9 εκατ. ευρώ)
Ημιτελικά: 7 εκατ. ευρώ (4,9 εκατ. ευρώ)
Τελικός: 10,5 εκατ. ευρώ ο ηττημένος / 15 εκατ. ευρώ ο νικητής (6,5 εκατ. ευρώ και 10,5 εκατ. ευρώ)
Marketpool: 482,9 εκατ. ευρώ (430 εκατ. ευρώ)

UEFA Europa League

Φάση Ομίλων: 2,4 εκατ.  ευρώ (1,3 εκατ. ευρώ)
Μπόνους βαθμών: 360.000 ευρώ η νίκη / 120.000 ευρώ η ισοπαλία (200.000 ευρώ και 100.000 ευρώ)
Μπόνους πρόκρισης: 500.000 ευρώ ο πρώτος, 250.000 ο δεύτερος (400.000 ευρώ και 200.000 ευρώ)
Φάση των «32»: 500.000 ευρώ (200.000 ευρώ)
Φάση των «16»: 750.000 ευρώ (350.000 ευρώ)
Προημιτελικά: 1 εκατ. ευρώ (450.000 ευρώ)
Ημιτελικά: 1, 5 εκατ. ευρώ (1 εκατ. ευρώ)
Τελικός: 3,5 εκατ. ευρώ ο ηττημένος και 6,5 εκατ. ευρώ ο νικητής (2,5 εκατ. ευρώ και 5 εκατ. ευρώ)
Market pool: 152,4 εκατ. ευρώ  (92 εκατ. ευρώ)

UEFA Super Cup

3 εκατ. ευρώ ο ηττημένος και 4 εκατ. ευρώ ο νικητής (2,2 εκατ. ευρώ και 3 εκατ. ευρώ)».

Γκολ και ταμείο
Γκολ και ταμείο
Αηδίασαν, σιχάθηκαν…
Αηδίασαν, σιχάθηκαν…
Παναθηναϊκός Superfoods: Πέτυχε το μεγαλύτερο σερί όλων των εποχών!
Παναθηναϊκός Superfoods: Πέτυχε το μεγαλύτερο σερί όλων των εποχών!
Θα «μιλήσει» η έδρα
Θα «μιλήσει» η έδρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης