Βελλής: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχει omerta»

Βελλής: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχει omerta»

Ένας συνδυασμός πραγμάτων μου δημιουργεί την αίσθηση ότι το πράγμα είναι σημαδεμένο, τόνισε ο μεγαλομέτοχος του Απόλλωνα Σμύρνης

Εμμένοντας στην απόφασή του να αποχωρήσει από τον Απόλλωνα Σμύρνης, ο Σταμάτης Βελλής, επεσήμανε με συνέντευξή του πως στο ποδόσφαιρο υπάρχει omerta και ένας συνδυασμός πραγμάτων τον κάνει να πιστεύει πως το πράγμα είναι… σημαδεμένο. Επίσης, επεσήμανε για ακόμη μια φορά πως στις 30 Ιουνίου αποχωρεί από τους «κυανόλευκους», χωρίς να διστάσει να εξαπολύσει τα βέλη του τόσο προς τον πρόεδρο της Super League, Γιάννη Μώραλη, όσο και προς τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του στον NovaΣπορ Fm 94,6:

Για την απόφασή του να αποχωρήσει στο τέλος της σεζόν: «Μεγαλομέτοχος είμαι, για πόσο δεν ξέρω. Από πλευράς διοίκησης, πάντως, θα είμαι για πολύ λίγο ακόμη. Δεν προβλέπω ότι θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την ομάδα πλέον. Είμαι απόλυτα αποφασισμένος να μην ασχολούμαι. Έχω χάσει και το μέτρημα, αν έχω βάλει 7 ή 8 εκατ. ευρώ σε αυτή την ομάδα. Από την ώρα που θα αποχωρήσω από την ομάδα δεν θα τη βοηθώ οικονομικά, γιατί θέλω να κάνω εγώ κουμάντο στα χρήματά μου. Στις 30 Ιουνίου ο Απόλλωνας θα έχει μηδέν σε χρέη και όλα θα είναι τακτοποιημένα».

Για το πώς αποφάσισε να αποχωρήσει: «Ο κ. Καρούλιας και ο κ. Καμάρας με έπεισαν να ασχοληθώ με το ποδόσφαιρο. Για να πάρω την απόφαση να αποχωρήσω μίλησα μόνο με την οικογένειά μου. Αυτά τα πράγματα τα αποφασίζεις μόνος σου, αλλιώς είσαι έφηβος».

Για τους λόγους που επέλεξε να αποχωρήσει: «Υπάρχει μία διάσταση απόψεων για το πώς πρέπει να πορευτεί η ομάδα. Εγώ είχα μια άποψη ότι για να είσαι συνεπής με αυτά που λες πρέπει να κάνεις κάποιες κινήσεις. Ο κόσμος είχε άλλη άποψη. Εγώ είμαι ένας, αυτοί εκατοντάδες και οφείλεις να κάνεις αυτό που επιθυμούν οι πολλοί. Όλοι στεκόμαστε στο ματς με τον Πανιώνιο. Αν ήταν ένα παιχνίδι ή μία φάση, εντάξει… Όμως μιλάμε για έναν συνδυασμό πραγμάτων, που εμένα μου δημιουργούν την αίσθηση ή τη βεβαιότητα ότι το πράγμα είναι σημαδεμένο. Αν δεν αλλάξει κάτι θεσμικά και σοβαρά, προσωπικά για μένα δεν έχει κανένα νόημα να ξοδεύω αυτά τα λεφτά σε αυτό το πρωτάθλημα. Εγώ αυτό το ποδόσφαιρο έχω πάψει να το χαίρομαι».

Για την επόμενη μέρα στον Απόλλωνα: «Όλα μπορούν να συζητηθούν και να εξεταστούν. Το πιο σημαντικό είναι να οριστεί μία διοίκηση Πρωτοδικείου, που θα έχει την ευθύνη των αποφάσεών τους. Εγώ δεν θέλω να έχω την ευθύνη για αποφάσεις τρίτων. Υπάρχει περίπτωση να κρατήσω τις μετοχές, αλλά να μην ασκώ διοίκηση. Η διοίκηση για την ώρα θα παραμείνει αυτή που έχω ορίσει εγώ, αλλά η ομάδα θα συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Η διοίκηση που έχω ορίσει δεν αποχωρεί άμεσα γιατί υπάρχουν οικονομικά θέματα και ευθύνες. Θα πρέπει να τελειώσει το οικονομικό έτος, να κλείσουμε ισολογισμούς, να έχουμε έλεγχο εφορίας αμέσως όπως κάνω εγώ για να είμαστε πεντακάθαροι. Άρα δεν μπορώ να βάλω κάποιον στη διοίκηση να υπογράφει και να μην ξέρω τι γίνεται με τα δικά μου λεφτά. Όταν τελειώσει η χρήση, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες».

Για το αν υπάρχει κάποιος χρηματοδότης στον ορίζοντα: «Ρωτήστε αυτούς που ενδιαφέρονται να διοικήσουν, εμένα δεν με έχει πλησιάσει κανένας. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει ότι δεν θα συνεχίσω στη διοίκηση και δεν θα χρηματοδοτώ την ομάδα μετά τον Ιούνιο. Μετά αναλαμβάνουν αυτοί που πήραν την απόφαση να συνεχίσουν σε αυτό το χώρο. Εγώ δεν δέχομαι την ευθύνη μίας πρότασης που αποφασίστηκε από άλλους».

Για το αν θα συνεχίσει να πηγαίνει στο γήπεδο: «Αυτή τη στιγμή θέλω να ξεσκάσω, να ξελαμπικάρει το κεφάλι μου. Θέλω να αποστασιοποιηθώ και να ηρεμήσω. Στην καθημερινότητα μία ομάδα χρειάζεται πολύ χρόνο για θέματα που μπορεί να μην έχουν δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά είναι πολύ σημαντικά».

Για τη δήλωση του κ. Μώραλη πως δεν γίνονται προτάσεις από τις ΠΑΕ για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου: «Είναι λάθος το σύστημα να κάνουν οι ομάδες προτάσεις στη Σούπερ Λίγκα, όταν αυτή αποτελείται από όλες τις ομάδες. Τις προτάσεις τις κάνουν οι θεσμοί. Αν πας στις φυλακές και ρωτήσεις τους κρατούμενους αν θέλουν να παίρνουν άδεια, τι θα σου πουν, όχι; Ο πρόεδρος έχει φέρει καμία πρόταση; Όχι. Τι τον έχουμε τον έμμισθο πρόεδρο, για να δίνει το λόγο; Ποιος είναι ο ρόλος του; Για μένα είναι αστείο αυτό που είπε. Πώς είναι δυνατόν να πεις σε κάποιον να ψηφίσει κάτι που τον θίγει. Η λίγκα θα πρέπει να απαρτίζεται από ανθρώπους που εκλέγουμε και να κάνουν προτάσεις. Ο κ. Μώραλης σαν προεδρείο τι έκανε πέρα από κάποιες εκδηλώσεις; Εγώ σαν άνθρωπο τον σέβομαι, είναι ευφυής και μορφωμένος και δεν βλέπω πιο κατάλληλο για τη θέση, αλλά δεν συμφωνώ με την πολιτική του. Θεωρεί πως αν ‘βάλουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί, προστατεύουμε το προϊόν’. Εγώ με αυτό διαφωνώ κάθετα. Αν θες να βοηθήσεις το ποδόσφαιρο δεν μπορείς να λες ‘δεν τρέχει τίποτα’».

Για τα περί έλλειψης αποδείξεων για τους ισχυρισμούς του: «Αυτό αφορά το σκέλος των κυρώσεων και της δικαιοσύνης. Δεν σημαίνει ότι αν για κάτι δεν υπάρχει απόδειξη, αυτό δεν συμβαίνει. Όπως λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι πολύ δύσκολο να έχεις αποδείξεις. Αν π.χ. εγώ συνεννοηθώ με τον κ. Μώραλη να μου δώσει βαθμό στην τελευταία αγωνιστική ο Ολυμπιακός και δεχτεί, κάτι που δεν θα γινόταν ποτέ, πώς θα μπορούσε να αποδειχτεί αυτό; Όταν όμως είστε προπονητής και μου λέτε ένα τέτοιο συμβάν, αλλά δεν μου επιτρέπετε να το πω στον εισαγγελέα γιατί φοβάστε μήπως δεν ξαναβρείτε δουλειά, τότε δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Ο εισαγγελέας κ. Κορέας με κάλεσε, αλλά δεν μπορώ να του πω πράγματα. Στο ποδόσφαιρο υπάρχει omerta. Η δικαιοσύνη θέλει αποδείξεις. Υπάρχουν καθοδηγούμενες διαιτησίες. Για να ονομάσω από ποιον, πρέπει να έχω αποδείξεις. Όμως βλέπω και αισθάνομαι κάποια πράγματα. Δεν μπορώ όμως να καταγγείλω ότι αυτός έβαλε τον τάδε για να κάνει μια δουλειά. Αυτά δεν τα ξέρω. Ο κ. Κούγιας είναι πιο ενήμερος».

Για τη στάση ΕΠΟ και Σούπερ Λίγκας: «Ο κ. Σαρρής είναι ένας συμπαθής και πολιτισμένος άνθρωπος, αλλά για μένα δεν έχει τη διάθεση να αλλάξει κάτι. Η χθεσινή συνέντευξή του με τον κ. Μώραλη δείχνει σε εμένα δύο ανθρώπους που θέλουν να τα βάλουν όλα κάτω από το χαλί. Είχα την αίσθηση ότι μιλάμε για την Premier League. Όταν η πολιτική σου είναι στρουθοκαμηλισμός, δεν γίνεται τίποτα. Αν δεν γίνει κάτι, θα την πληρώσουν και οι μεγάλοι. Να μου θυμηθείτε πως σε λίγο καιρό θα παίζει και ο Ολυμπιακός προκριματικά. Το στυλ ‘όλα είναι καλά, όλα είναι όμορφα και τι είναι αυτά που μας λέτε’ αποδίδει πρόσκαιρα, αλλά θα τα βρούμε μπροστά μας. Αν νομίζεις ότι μπορείς να βελτιώσεις κάτι, πρέπει να υπάρχουν πολλοί που να θέλουν να το κάνουν. Η αίσθησή μου είναι πως η συντριπτική πλειονότητα όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο, βολεύεται μια χαρά με αυτή την κατάσταση».

Για το γιατί δεν μίλησε για σημαδεμένα παιχνίδια όταν ήταν στη Football League ή στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου: «Επειδή τα χρήματα είναι περισσότερα στη Super League, τα πράγματα είναι πιο άγρια. Τα χρήματα που έδινα στη Football League ήταν περισσότερα. Πέρσι δεν μας υπολόγιζαν για άνοδο, μας έλεγαν ‘καλή ομάδα έχετε, μπορείτε να σωθείτε’. Ούτε εμείς πιστεύαμε ως ένα σημείο πως θα ανέβουμε. Όλοι ξέρουμε ότι το χοντρό παιχνίδι παίζεται στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές, όταν βγαίνουν τα μαχαίρια. Στις πρώτες αγωνιστικές δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιες ομάδες είναι σε ποιο γκρουπ. Άρα αυτό που λέει ο κ. Μώραλης ‘γιατί δεν τα έλεγε ο κ. Βελλής από την αρχή του πρωταθλήματος’ είναι άκυρο. Ο ίδιος ξέρει καλύτερα το ποδόσφαιρο από μένα και τι γίνεται. Πιο έντιμο θα ήταν το ερώτημα γιατί αφού γνώριζα την κατάσταση γιατί ο Απόλλων συμμετείχε εξ αρχής στη Σούπερ Λίγκα. Μα η ομάδα αυτή έλειπε 13 χρόνια από τη μεγάλη κατηγορία. Φανταστείτε να έβγαινα εγώ και να έλεγα ‘δεν ανεβαίνω’…».

Για τις κατηγορίες πως προσπαθεί να ρίξει αλλού τις ευθύνες για την πορεία του Απόλλωνα: «Δεν ισχυρίζομαι ότι ο Απόλλωνας θα σωζόταν σίγουρα αν όλα ήταν καθαρά. Μην κρύβουμε δικές μας αδυναμίες. Ακόμη και καθαρά να ήταν όλα, η ομάδα θα έδινε μεγάλη μάχη για να σωθεί. Δεν πάμε να καλύψουμε τις δικές μας αδυναμίες».

Για το θέμα των αδειοδοτήσεων: «Το τμήμα αδειοδοτήσεων της ΕΠΟ λειτουργεί άψογα. Ο κ. Δημητρίου είναι σωστός, τα εφαρμόζει όλα κατά γράμμα. Δεν κοιτάζει φανέλες και σήματα. Το λέω αυτό για να μην τα καταδικάζουμε όλα. Έπρεπε να λασκάρουν οι όροι για τις αδειοδοτήσεις, αλλά να τηρούνται αυτοί οι λασκαρισμένοι όροι. Οι όροι είναι πολύ αυστηροί τώρα και μπορούν να τους τηρήσουν 5-6 ομάδες. Όμως η εφαρμογή τους από την επιτροπή της ΕΠΟ είναι άψογη και αποδεικνύεται ότι παρότι μπήκε στη μέση η πολιτική, η UEFA τη δικαίωσε».

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TVΠαναθηναϊκός: Επίσκεψη Ματσιούλις στους «πράσινους» στο Κάουνας
Παναθηναϊκός: Επίσκεψη Ματσιούλις στους «πράσινους» στο Κάουνας
Μπότσια: Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για το back to back σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Μπότσια: Στο Ρίο Ντε Τζανέιρο για το back to back σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης
Κλείνουν τα 2 τελευταία εισιτήρια για τους «16» και αρχίζουν τα νοκ άουτ στο Παγκόσμιο
Κλείνουν τα 2 τελευταία εισιτήρια για τους «16» και αρχίζουν τα νοκ άουτ στο Παγκόσμιο
ΠΑΣΑΠ - Αχιλλεόπουλος: «Λύσεις στα προβλήματα και επαγγελματική ισότητα ανδρών και γυναικών»
ΠΑΣΑΠ - Αχιλλεόπουλος: «Λύσεις στα προβλήματα και επαγγελματική ισότητα ανδρών και γυναικών»