Νικολάου: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στον Νικολαΐδη
SHARE

Νικολάου: «Δεν έχω εμπιστοσύνη στον Νικολαΐδη

Η μη εκμετάλλευση της επένδυσης της ENIC, η απουσία του γηπέδου και η αποτυχημένη προσπάθεια του Ντέμη Νικολαΐδη είναι οι τρεις λόγοι που η ΑΕΚ έφτασε σε αυτό το σημείο σύμφωνα με τον Λάκη Νικολάου.

Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης και γνωστός γιατρός, μίλησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» για όλα τα θέματα που «καίνε» τον «Δικέφαλο», όπως και για την είσοδο των οπαδών στον αγώνα με τον Πανθρακικό.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Κύριε Νικολάου, γιατί έφτασε στο σημείο η ΑΕΚ να είναι μια κλινικά νεκρή ομάδα;

«Εγώ θα έβαζα αυτή την κατάντια της ΑΕΚ σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Η πρώτη είναι η αδυναμία μας να εκμεταλλευτούμε την ENIC, μια μεγάλη χρηματοοικονομική εταιρεία, η οποία θέλησε να αναβαθμίσει μια ομάδα που είχε όλες τις δυνατότητες. Γήπεδο, πολύ κόσμο και κατά κάποιον τρόπο όχι μεγάλες επιρροές, είτε πολιτικές είτε οποιεσδήποτε άλλες».

Για ποιο λόγο αυτή η αδυναμία, ποια ήταν τα λάθη;

«Δεν μπόρεσε να δεχτεί κατ' αρχάς ο κόσμος της ΑΕΚ το γεγονός ότι μπορούν να γίνονται καθαρά πράγματα μες στο ποδόσφαιρο. Και εννοώ να μην πηγαίνουν μαύρα χρήματα σε κάποια άτομα, να μη χρησιμοποιούνται μέσα που δεν ήταν στη λογική μιας αθλητικής ομάδας. Πάνω από το τραπέζι και σωστά. Και όποιος δεν επιβιώνει δεν επιβιώνει. Αυτό δεν άρεσε στον κύκλο της ΑΕΚ, δεν άρεσε στους δημοσιογράφους, δεν άρεσε στους παράγοντες».

Πάντως, κι εσείς είχατε δεχθεί σκληρή κριτική προ 15ετίας, στην προεδρική σας θητεία...

«Θα σου δείξω την τελευταία συνέντευξη του Μπάρλου. Εγώ τον έζησα τα τελευταία 10 χρόνια πριν φύγει από τη ζωή, ερχόταν εδώ μια δυο φορές την εβδομάδα. Τι γράφει; "Ανησυχώ πολύ για την ΑΕΚ". Μιλάει για πολλά, αναφέρεται στον Νικολάου. "Είναι κακουργήματα όλα αυτά που έχουν γραφτεί για τον Νικολάου, έπρεπε να τους βάλει μέχρι να φτύσουν αίμα, ο Λάκης είναι παιδί μου, έθιξαν την αξιοπρέπειά του και την επαγγελματική του υπόληψη, πήγαν ακόμα και να τον βγάλουν καταχραστή". Επίσης, κρατάω και τούτο δω το απόκομμα εφημερίδας... "Πόσα έπιασες από τον Σωκράτη, φτου σου, ανθρωπάκι, σκίσε το δίπλωμά σου και τις μπλούζες σου, πουλημένε, αλήτη κ.λπ.". Αυτό με αφορμή τη συνεργασία του Ιατρικού με τον Ολυμπιακό και τη δυνατότητά μου να νοσηλεύω, εκτός από ΑΕΚτζήδες, και άλλους ανθρώπους. Δεν έγινα υπάλληλος του Ολυμπιακού, αλλά για τον κόσμο είμαι υπάλληλος του Σωκράτη. Τι να πεις; Ο καθένας βλέπει τα πράγματα κατά το δοκούν, όπως είναι και η ελληνική κοινωνία. Και το ποδόσφαιρο δεν δέχεται ειλικρίνεια, μόνο φανατισμό».

Το δεύτερο σημείο γι' αυτό τον ξεπεσμό;

«Το γήπεδο. Η "Ελευθεροτυπία" είχε γράψει τότε (1998) ένα δισέλιδο που αναφερόταν στα σχέδια της ΓΓΑ και τα σχέδια της ENIC να πληρώσει το 25% και να φτιάξει ένα ολυμπιακό έργο. Μέσα σε μια νύχτα άλλαξε το πλάνο της κυβέρνησης, κατόπιν εντολής».

Υπάρχουν ευθύνες από την ΑΕΚ;

«Ναι, δεν το κυνηγήσαμε όπως έπρεπε, πιστεύω, μέσα στην απαξίωση του Νικολάου και της ENIC, από αυτούς που κινούσαν τα νήματα ήταν και αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που αυτή τη στιγμή, όταν τους δω, θα τους φτύσω. Και ξέρουν ποιοι είναι αυτοί».

Μπορείτε να τους κατονομάσετε;

«Γιατί; Είναι θέμα δικό μου. Οπως με γράφανε αυτοί, εγώ τους έχω γράψει στα κατάστιχα».

Η ENIC έφυγε μετά...

«Μετά, γκρεμίσαμε το γήπεδο. Για να δούμε, ποιος έχει ευθύνη; Εχει ο Γρανίτσας ή αυτοί που έπεισαν τον Γρανίτσα ότι "ξέρεις, κατέβα στη Β' Αθηνών και εμείς θα σου χτίσουμε γήπεδο". Η ευθύνη του Γρανίτσα είναι ότι ήταν επιπόλαιος. Πείστηκε από το ΠΑΣΟΚ, πείστηκε από κάποιους προσωπικούς του φίλους. Και έμεινε μια περιοχή, μια μεγάλη ομάδα, που δεν έχει γήπεδο και ελπίδες. Μια ομάδα που επί 10 χρόνια προσπαθεί να φτιάξει γήπεδο δεν μπορεί να έχει ελπίδες. Θεωρώ ότι το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ το εκμεταλλεύτηκε πάρα πολύς κόσμος. Φτάνει πια η κοροϊδία».

Το τρίτο μεγάλο θέμα στον κατήφορο;

«Το πλάνο του Ντέμη, το οποίο μας παρέσυρε όλους και δεν δούλεψε. Και μέσα στην προσπάθεια του Ντέμη, η οποία στην αρχή ήταν καλοπροαίρετη, δημιουργήθηκαν πολλά παρατράγουδα. Κάποιοι επιχειρηματίες, λίγο αφελείς, έβαλαν τα λεφτάκια τους, διακινήθηκαν πολλά λεφτά. Υπήρξε η μονομανία του Ντέμη -τα κάνω όλα μόνος μου- και εγώ εκεί αποσχίστηκα, γιατί δεν μπορούσα να δώσω τα χρήματά μου για 5 χρόνια σε κάποιον να τα διαχειρίζεται χωρίς να έχω τουλάχιστον γνώμη. Ηταν ένας άνθρωπος που νόμιζε ότι τα ήξερε όλα. Είχε μια τάση αλαζονείας. Εκεί εγώ σηκώθηκα και έφυγα, στην αρχή σιωπηρά, και κατόπιν άρχισε η απαξίωση του ονόματός μου και της επαγγελματικής μου δραστηριότητας και η σπίλωση πραγμάτων που έπρεπε να σεβαστούν. Οχι ο Ντέμης, αλλά οι παρατρεχάμενοί του. Εγραφαν ότι το Ιατρικό Κέντρο είναι ακριβό, ο Νικολάου είναι ακριβός. Εγώ δεν έχω πάρει χρήματα σε όποιον έχει έρθει εδώ για ιατρική πράξη και φοράει τη φανέλα της ΑΕΚ σε οποιαδήποτε κατηγορία και άθλημα. Είναι ντροπή να λες τέτοια πράγματα».

Μιλήσατε ποτέ ξανά με τον Ντέμη;

«Ποτέ. Ούτε θέλω να μιλήσω, δεν κρατάω κακία, αλλά μου αρέσει ξεκάθαρα να ξέρω σε ποιον μπορώ να έχω εμπιστοσύνη και σε ποιον όχι. Του Ντέμη δεν του έχω εμπιστοσύνη».

Τα καλά του;

«Είχε έναν τρόπο να συσπειρώσει την ΑΕΚ, δεν πιστεύω ότι είχε πρόθεση να κερδοσκοπήσει εις βάρος της ΑΕΚ. Τον παρέσυρε λίγο η ροή των πραγμάτων, χάσαμε ένα πρωτάθλημα βλακωδώς με τον Ιωνικό».

Ο Ντέμης όμως έφυγε το 2008, και από τότε διοικούν άλλοι...

«Τα τελευταία χρόνια ήρθαν οι γιάπηδες. Η ΑΕΚ δεν είναι επιχείρηση για να κάνεις εκκαθάριση. Είναι ένας ιστορικός σύλλογος, με μνήμες, με πολλά δεδομένα, που δεν μπορείς να τον αφήσεις έτσι. Σέρνει πίσω του πολλά πράγματα, παλιές χαμένες πατρίδες, κόσμο. Και τον είδαμε αυτό τον κόσμο, 30.000 ήρθαν να υποστηρίξουν την ομάδα ενώ έπεφτε κατηγορία. Και βγήκαν πενήντα παλιόπαιδα που εμείς εκκολάψαμε και δεν τους δίνω ευθύνη. Εμείς τα φτιάξαμε αυτά τα παλιόπαιδα, αυτά τα παραζαλισμένα παιδιά, να μπουν μέσα. Γιατί; Γιατί δεν ήθελαν να δουν την ΑΕΚ να χάνει αγωνιστικά, ήθελαν να δουν να χάνει στα χαρτιά. Οπως και εγώ δεν θέλω να δω την ΑΕΚ να χάνει αγωνιστικά, προτιμώ να πάει Γ' Εθνική, γιατί θα είναι από φαλιμέντο, όχι από αγωνιστική ανυπαρξία. Δεν μπορώ, δεν δέχομαι το ότι η ΑΕΚ θα υποβιβαστεί από αγωνιστική ανυπαρξία».

Υπάρχει όμως και η λαίλαπα Ψωμιάδη, που καταλήστεψε την ΑΕΚ, και το κράτος απουσίασε...

«Ο Ψωμιάδης τα έφαγε, θα δικαστεί. Μακάρι και αύριο να υπάρχει η δυνατότητα να τα πάρει πίσω η ΑΕΚ. Πώς χάθηκε όμως το πρωτάθλημα του 2008; Αν παίρναμε εμείς τα χρήματα του Τσάμπιονς Λιγκ το 2008, πιθανόν η πορεία της ΑΕΚ αγωνιστικά να ήταν διαφορετική. Στα χαρτιά χάθηκε το πρωτάθλημα. Εκεί, πού ήταν το κράτος; Πού ήταν η ΕΠΟ; Αλλά πού είναι και οι παράγοντες της ΑΕΚ; Και όποιος πέρασε τον απαξίωσαν. Τον Μπάγεβιτς τον είπαμε προδότη, τον Νικολάου υπάλληλο του Κόκκαλη, τον Μανωλά δραχμοφονιά, τον Ντέμη χαφιέ, στο τέλος. Ετσι τον βγάλανε στο τέλος οι φίλαθλοι. Του αξίζει; Οχι. Μόνο χαφιές δεν είναι το παιδί. Μπορεί να είναι όλα τα άλλα, χαφιές δεν είναι».

Είχατε προσωπική επαφή με μετόχους, μιλούσατε μαζί τους. Πώς το έβλεπαν; Έριχναν χρήματα σε βαρέλι χωρίς πάτο;

«Ζήτησαν τότε που έφυγε ο Ντέμης να αναλάβω πρόεδρος. Δεν δέχτηκα και ούτε πρόκειται να ασχοληθώ ξανά. Η ΑΕΚ είναι η ζωή μου, από τότε που ήμουν 13 χρόνων έγινα μέλος συνδέσμου της ΑΕΚ. Δεν ζωγράφισα δικέφαλο, ήταν ήδη στην καρδιά μου. Είμαι υπάλληλος του Κόκκαλη;»

Συμφωνείτε με την άποψη ότι οι μέτοχοι παράτησαν την ομάδα και τις υποχρεώσεις που είχαν;

«Ο Ντέμης παράτησε την ομάδα, όχι οι μέτοχοι. Γιατί σηκώθηκε και έφυγε; Ηξερε ο κ. Νοτιάς τι είναι η ΑΕΚ; Ηξερε ο κ. Παππάς; Μπορούσαν αυτοί να κάνουν διοίκηση στην ΑΕΚ; Δεν μπορούσαν, δεν ήξεραν, και έδωσαν εντολή για εκκαθάριση. Μα η ΑΕΚ δεν είναι επιχείρηση».

Υπάρχει και η τεράστια παρεμβατικότητα από τους οργανωμένους της Original, με τις εξουσίες που τους έχουν παραχωρηθεί...

«Αν υπήρχε ισχυρή διοίκηση, θα έπαιζαν το ρόλο που πρέπει να παίξουν. Ας αναλάβουν την ΑΕΚ πια, είδαμε ότι ανέλαβαν την Ερασιτεχνική».

Και το μπάσκετ...

«Το μπάσκετ... Τι έγινε, δεν μας άρεσε ο Φιλίππου; Επειδή δεν πήρε πρωτάθλημα Ευρώπης. Πού είναι τώρα το μπάσκετ; Βλέπεις πράγματα που είναι τόσο παράλογα και λες, είναι δυνατόν; Δεν είναι θέμα Original και οργανωμένων, είναι θέμα ότι δεν καταλαβαίνει ο καθένας το ρόλο του. Ποιος είναι ο ρόλος σου, κύριε; Είσαι αρχηγός των οργανωμένων, προσπαθείς να βοηθήσεις και εκεί θα μείνεις, δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο».

Θα δεχόσασταν να είστε υποψήφιος στις εκλογές της Ερασιτεχνικής;

«Με τίποτα. Ξέρω τι μπορώ να κάνω, ξέρω ποιος είμαι, μπορώ να βοηθήσω την ομάδα από εκεί που ξέρω να βοηθήσω».

Είπατε γι' αυτά τα πενήντα-εκατό παιδιά ότι «εμείς τα εκκολάψαμε». Με ποιον τρόπο;

«Ναι, εμείς τα κάναμε έτσι. Δεν τους δίνω ευθύνη που μπήκαν μέσα στο γήπεδο. Με τον τρόπο που τους μάθαμε τι να υπηρετούν και τι να πιστεύουν. Οχι το σωστό ποδόσφαιρο. Κοινωνικά, τα εκκολάψαμε λάθος. Πάντα βρίσκονται σε μια αμφισβήτηση, σε μια αβεβαιότητα για το τι θα γίνει με το μέλλον τους. Εχουν μάθει να βλέπουν τον αυτοσκοπό της νίκης. Και από εκεί που έχουν κάποιον ψηλά, τον πάνε στα τάρταρα. Το ίδιο συνέβη με τον Μπάγεβιτς. Είδες, έμαθες ποτέ ποιος τον έδειρε; Γιατί διασύρθηκε ο Παπαϊωάννου; Το ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις αρετές που έχουμε ως ομάδα. Ο βυζαντινισμός. Ισως αυτό τα λέει όλα».

Υπάρχει φάρμακο για την ΑΕΚ τούτη τη στιγμή;

«Οχι, δεν υπάρχει».

Είναι κλινικά νεκρή;

«Ως ομάδα, δεν θα πεθάνει. Απλώς, έπαψε ο κόσμος να πιστεύει τα ψέματα. Θέλει να βλέπει κάτι υγιές. Βαρέθηκε πια και το έδειξε σε κάθε προσπάθεια».

Αυτοί που οδήγησαν την ΑΕΚ στη σημερινή κατάντια μπορούν να ηγηθούν την επόμενη μέρα;

«Δεν είναι όλοι ίδιοι. Υπάρχουν οι κακόβουλοι, τα λαμόγια, και υπάρχουν και υγιείς, που μπορούν να δουλέψουν».

Πώς θα βλέπατε μια συνύπαρξη Μελισσανίδη-Ντέμη;

«Δεν μπορώ να ξέρω, αλλά για ποιο λόγο; Να γυρίσει ο Νικολαΐδης να κάνει τι; Για public relations;»

Ο Μελισσανίδης;

«Αγαπάει την ομάδα, ξέρει το χώρο του ποδοσφαίρου. Αν θα ασχοληθεί, είναι δικό του θέμα. Πείτε μου όμως, ποιος επενδυτής σωστός θα καθόταν να φάει στην πλάτη του 35 εκατομμύρια χρέος σε μια ομάδα χωρίς έμψυχο υλικό, με ταλέντα μόνο, χωρίς γήπεδο και με φιλάθλους που κάνουν αυτά που κάνουν; Ποιος; Κανένας».

Αν βρισκόταν στο δρόμο της ΑΕΚ ένας Σαββίδης...

«Μα και ο Σαββίδης το μελέτησε. Εχει γήπεδο ο ΠΑΟΚ, ένθερμο κόσμο, προοπτική».

Η ΑΕΚ έχει το οικόπεδο...

«Να το κάνει τι; Είναι ένας μεγάλος βραχνάς τα χρέη της ομάδας. Και πρέπει αυτοί που τα διαχειρίστηκαν να εξηγήσουν πού πήγαν τα λεφτά. Είναι υπόλογοι για τα χρέη».

Εγινε ένας διαχειριστικός έλεγχος προ διετίας...

«Αμα τους έβγαλε καθαρούς, με γεια τους και χαρά τους...»

Σημαντική μερίδα οπαδών πάντως ζητεί εκ νέου να αποδοθούν ευθύνες...

«Πρέπει να ψαχτεί το πού πήγαν τα λεφτά. Ζητούν να μπει ο Μελισσανίδης και να σβήσει από την τσέπη του τα χρέη των άλλων. Ε, όχι, δεν θα το έκανε ο οποιοσδήποτε».

Θα αντέξετε να δείτε την ΑΕΚ σε χαμηλότερη κατηγορία;

«Ναι, θα αντέξω και θα είμαι κοντά της, όπως θα είμαι και την Κυριακή. Δεν θέλω το ποδοσφαιρικό τμήμα να έχει τη συνέχεια του μπάσκετ».

Δεν διαφαίνεται ωστόσο κάποια λύση στον ορίζοντα...

«Επειδή μίλησα με κάποιους ανθρώπους, ο κ. Παππάς ήθελε να βοηθήσει. Γιατί δεν το έκανε; Θα δεχόταν κάποιος να μπει στο γραφείο του και να τον απειλήσουν τραμπουκιστικά; Λύση σε ποια λογική; Των πενήντα-εκατό παιδιών που μπούκαραν στο γήπεδο; Στη λογική των οργανωμένων; Μα δεν μπορούν και οι ίδιοι. Ο ένας σύνδεσμος τσακώνεται με τον άλλον. Τι ψάχνουμε τώρα; Ας βρούνε την ομόνοια. Και ας πάψουν να ενοχλούν τον κόσμο που αγαπάει την ομάδα».

Με δυο λόγια, η επόμενη μέρα της ΑΕΚ;

«Αβέβαιη. Τώρα δεν έχουμε γήπεδο, ποδοσφαιριστές θα φτιάξουμε, αλλά το γήπεδο είναι σημαντικό. Εχουμε και ένα πολύ μεγάλο κομμάτι καλού κόσμου και δεν στέκομαι στους οργανωμένους. Τους θέλουμε τους οργανωμένους, αλλά δεν μπορούν αυτοί να ορίζουν την τύχη της ομάδας».Live Chat Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0 (Ημίχρονο)
Live Chat Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 0-0 (Ημίχρονο)
Live Chat ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος 1-1 (ημίχρονο)
Live Chat ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος 1-1 (ημίχρονο)
Ζενίτ: Ο Κάρτερ αντικαθιστά τον Γκουντάιτις στη VTB League
Ζενίτ: Ο Κάρτερ αντικαθιστά τον Γκουντάιτις στη VTB League
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Απρόοπτο με Μέικον - Αμφίβολος ενόψει Απόλλωνα
Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Απρόοπτο με Μέικον - Αμφίβολος ενόψει Απόλλωνα

Rapid test: Σε ποια σημεία θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ την Δευτέρα (17/1)

Rapid test: Σε ποια σημεία θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ την Δευτέρα (17/1)

Ηλιούπολη: Επίθεση 50 ατόμων σε αστυνομικό – Του πήραν τον ασύρματο και… τον επέστρεψαν

Ηλιούπολη: Επίθεση 50 ατόμων σε αστυνομικό – Του πήραν τον ασύρματο και… τον επέστρεψαν

Θεσσαλονίκη - Βιασμός 24χρονης: Ο εισαγγελέας ψάχνει για κύκλωμα μαστροπείας

Θεσσαλονίκη - Βιασμός 24χρονης: Ο εισαγγελέας ψάχνει για κύκλωμα μαστροπείας

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που ακούγεται ο «περίεργος» ήχος τη νύχτα

Θρίλερ στη Θεσσαλονίκη: Η στιγμή που ακούγεται ο «περίεργος» ήχος τη νύχτα

Οργή της οικογένειας του Νόβακ Τζόκοβιτς: Σκανδαλώδης απόφαση, έχει να κάνει με πολιτικά συμφέροντα

Οργή της οικογένειας του Νόβακ Τζόκοβιτς: Σκανδαλώδης απόφαση, έχει να κάνει με πολιτικά συμφέροντα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr: Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της Ανατολίας

Ευθύμιος Λέκκας στο Newsbomb.gr: Ο σεισμός έγινε στο ρήγμα της Ανατολίας

Αργυρούπολη: Κρίσιμες ώρες για την 40χρονη που ξυλοκόπησε ο σύντροφός της

Αργυρούπολη: Κρίσιμες ώρες για την 40χρονη που ξυλοκόπησε ο σύντροφός της