Φαν’τ Σιπ: «Ελκυστικό ποδόσφαιρο κατοχής για την Εθνική ομάδα» (video)

Φαν’τ Σιπ: «Ελκυστικό ποδόσφαιρο κατοχής για την Εθνική ομάδα» (video)

Ο Τζον Φαν’τ Σιπ ανέλυσε στο Open Sport το πλάνο του για την Εθνική ομάδα.

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο Τζον Φαν’τ Σιπ στο Open Sport. Ο ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε για την αλλαγή φιλοσοφίας που επιχειρεί στην Εθνική Ομάδα, για το ενδεχόμενο επιστροφής των Παπασταθόπουλου, Μανωλά και για την επιθυμία του να μείνει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και να οδηγήσει την Εθνική στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ το 2022.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Φαν’τ Σιπ:

Πόσο εύκολη ή δύσκολη ήταν η απόφαση να αναλάβετε την Εθνική Ελλάδας, μία ομάδα που αντιμετώπιζε εκτός από αγωνιστικά προβλήματα και κάποια εσωτερικά ζητήματα;

«Γνωρίζαμε ότι ήταν δύσκολη η κατάσταση. Σκέφτηκα επίσης ότι αξίζει να αποδεχθώ αυτή την πρόκληση και προσπάθησα να το κάνω με διαφορετικό τρόπο από ότι οι προπονητές στο παρελθόν, με άλλο τρόπο εννοώ με διαφορετικό αγωνιστικό στυλ.

Πρώτα από όλα, μιλώντας στους ποδοσφαιριστές δεν αναφέρθηκα σε τακτικά ζητήματα. Τους είπα ότι πρώτα θα πρέπει να δουλέψουμε σκληρά, να είμαστε ταπεινοί, να είμαστε προετοιμασμένοι στη φυσική κατάσταση και τους είπα ότι θα πρέπει να νιώσουν την τιμή να αγωνίζονται για την Εθνική ομάδα της Ελλάδας. Θα επιλέγαμε ποδοσφαιριστές που θα βλέπαμε ότι είχαν αυτές τις αξίες, αυτά τα στάνταρ. Μετά από αυτό βάλαμε κανόνες και ήμασταν πολύ αυστηροί, στη συνέχεια φυσικά είναι και ο τρόπος που θέλεις να αγωνίζεται η ομάδα σου.

Σιγά-σιγά ξεκινήσαμε να βάζουμε σε μία σειρά τις αγωνιστικές μας ιδέες, τις δείξαμε στους ποδοσφαιριστές και ξεκινήσαμε να προπονούμαστε και να αγωνιζόμαστε βάσει αυτών. Είχαμε πολύ καλή πρόοδο και θέλουμε να συνεχίσουμε με αυτό τον τρόπο».

Για τον άνθρωπο που έχει επηρεάσει περισσότερο από όλους την αγωνιστική του φιλοσοφία: «Ο πιο επιδραστικός στη φιλοσοφία μου για το ποδόσφαιρο ήταν ο Κρόιφ. Τον συνάντησα σε μία πολύ σημαντική στιγμή της καριέρας μου, όταν ήμουν 17-18 χρονών ποδοσφαιριστής, αγωνιζόμενος μαζί του και αργότερα έγινε ο προπονητής μου όταν ήμουν 22, 23, 24 χρονών και είχε τεράστια επιρροή πάνω μου με τον τρόπο που σκεφτόταν το ποδόσφαιρο».

Επιλέξατε να κάνετε πολλές νέες κλήσεις, αναζητώντας διαφορετικά αγωνιστικά χαρακτηριστικά ή ποδοσφαιριστές με μεγαλύτερο κίνητρο και δίψα για την Εθνική Ελλάδας;

«Είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Θα πρέπει να έχεις ποιότητα για να αγωνίζεσαι για την Εθνική ομάδα, αλλά μόνο η ποιότητα δεν αρκεί, όπως σας είπα είναι και με τι είδους προθέσεις έρχεσαι στην ομάδα, έρχεσαι εδώ απλά για να περάσεις όμορφα ή ακολουθείς την ομάδα γιατί είσαι «πεινασμένος» και θέλεις να κερδίσεις κάτι, να χτίσεις κάτι πολύ καλό μαζί με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές και να γίνετε ομάδα; Φυσικά κοιτάξαμε και ποδοσφαιριστές που σκεφτήκαμε ότι θα ταιριάζουν στον τρόπο με τον οποίο αγωνιζόμαστε».

Όταν θα ξεκινήσουν ξανά τα επίσημα παιχνίδια θα στηριχτείτε σε ένα κλειστό γκρουπ ποδοσφαιριστών ή θα συνεχίσετε να κάνετε νέες κλήσεις;

«Χτίζουμε μία νέα ομάδα. Χτίζουμε για το μέλλον, αλλά φυσικά όταν θα ξεκινήσουμε να αγωνιζόμαστε στο επόμενο Nations League, θα βάλουμε στο γήπεδο την ομάδα που πιστεύουμε ότι θα εκπροσωπήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους Έλληνες. Θα προσπαθήσουμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτή τη βάση ποδοσφαιριστών και υπάρχει πιθανότητα κάποιες φορές να έχουμε έναν, δύο ή τρεις ποδοσφαιριστές που θα εισέρχονται στην ομάδα».

Δεν θεωρείτε ότι ενδεχομένως να χρειαστείτε την εμπειρία ποδοσφαιριστών όπως ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς;

«Ψάχνουμε ποδοσφαιριστές που είναι «πεινασμένοι» να αγωνιστούν για την Εθνική Ελλάδας. Πέρα από αυτό θα πρέπει να έχουν ποιότητα. Κοιτάξτε, ο Παπασταθόπουλος και ο Μανωλάς διαθέτουν σίγουρα ποιότητα, θα είναι διαθέσιμοι για να τους επιλέξουμε στο μέλλον, αν θέλουν ακόμα φυσικά να αγωνιστούν με την Εθνική Ελλάδας γιατί είναι και αυτό ένα ερώτημα. Εμείς επιλέγουμε ποδοσφαιριστές που πιστεύουμε ότι μπορούν να αγωνιστούν για την Εθνική ομάδα και είναι και οι δύο τους παίκτες που είναι σε θέση να παίξουν για την Ελλάδα».

Για την επιλογή του να μείνει μόνιμα στην Αθήνα: «Η απόφαση να μείνω μόνιμα στην Αθήνα είναι πολύ καλή γιατί με βοηθά να μάθω καλύτερα το ελληνικό πρωτάθλημα, την κουλτούρα των Ελλήνων.
Νομίζω πως είναι σημαντικό για τον προπονητή της Εθνικής ομάδας, ειδικά όταν ξεκινάς κάτι καινούργιο, να βρίσκεται στη χώρα που δουλεύεις. Για αυτό τον λόγο πήρα αυτή την απόφαση. Είναι κάτι που μου είχε ζητήσει και η ελληνική ομοσπονδία».

Για τα καλά σχόλια που ακούει από τον κόσμο: «Είναι πάντα ωραίο όταν οι άνθρωποι έρχονται σε εσένα και σου κάνουν κομπλιμέντα για τη δουλειά σου και σου λένε «μπράβο κόουτς».

Για όσα θέλει να βλέπει από την ομάδα του: «Η αγωνιστική μας φιλοσοφία είναι να έχουμε την μπάλα όσο περισσότερο μπορούμε. Όταν έχεις την μπάλα ελέγχεις το παιχνίδι νομίζω. Και φυσικά όταν έχουμε την μπάλα θέλουμε να κάνουμε επίθεση, όχι μόνο να κρατάμε την μπάλα και να κάνουμε κατοχή. Θέλουμε να αγωνιζόμαστε με έναν τρόπο που είναι ελκυστικός, στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό γιατί υπάρχει και ο αντίπαλος. Θέλω να βλέπω στις ομάδες μου πολύ ένταση. Οπότε οι παίκτες θα πρέπει να δουλεύουν σκληρά, θα πρέπει να είναι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση και πρέπει να είναι ικανοί να παίζουν σε μικρούς χώρους».

Συνέντευξη Φαν'τ Σιπ στο Open Sport



Ρεκόρ εισιτηρίων στη φετινή Euroleague - Οι θέσεις Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
Ρεκόρ εισιτηρίων στη φετινή Euroleague - Οι θέσεις Παναθηναϊκού AKTOR και Ολυμπιακού
Παναθηναϊκός AKTOR: Χωρίς Αταμάν και χωρίς Γκραντ οι "πράσινοι"
Παναθηναϊκός AKTOR: Χωρίς Αταμάν και χωρίς Γκραντ οι "πράσινοι"
Ρίχνει «βόμβα» με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Ρίχνει «βόμβα» με τον Ζιντάν η Μπάγερν Μονάχου
Ολυμπιακός: Συγκινητική στιγμή στην Πόλη - Η αγκαλιά του μπαμπά Τζολάκη στον ήρωα της πρόκρισης
Ολυμπιακός: Συγκινητική στιγμή στην Πόλη - Η αγκαλιά του μπαμπά Τζολάκη στον ήρωα της πρόκρισης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved