Ο Άγιαξ ψάχνει τον «Κινέζο Κρόιφ»!

Ο Άγιαξ ψάχνει τον «Κινέζο Κρόιφ»!

Ο «Αίαντας» ενεργοποίησαν το πλάνο υποδομών τους στην Γκουανγκζού και περιμένουν τον επόμενο... Γιόχαν Κρόιφ.

Τον «Κινέζο Γιόχαν Κρόϊφ» ψάχνουν οι άνθρωποι του Αγιαξ, μέσα από το νέο επενδυτικό σχέδιο που θέτουν σ΄ εφαρμογή, μέσω της άμεσης συνεργασίας με τους διοικούντες την Γκουανγκζού R&F.

Προπονητής στην κινεζική ομάδα, είναι ένας από τους κορυφαίους παίκτες που ανέδειξε το γιουγκοσλαβικό ποδόσφαιρο, ο Ντράγκαν Στοϊκοβιτς, ο οποίος έχει ως στόχο για την ομάδα του «να παίξει το πιό όμορφο ποδόσφαιρο στην Κίνα». Σε αντίθεση με την συμπολίτισσα Εβεργκράντε, που δαπανά υπέρογκα ποσά προκειμένου να εντάξει στο δυναμικό της αστέρια του διεθνούς ποδοσφαίρου, η R&F επενδύει και υπολογίζει μόνο στην «παραγωγή» από τς ακαδημίες της.

Αρωγός σ΄ αυτό το πλαίσιο, ο Αγιαξ, που έχει αναδείξει μέσα από την αντίστοιχη διαδικασία, ποδοσφαιριστές που έγραψαν Ιστορία, όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Πάτρικ Κλάϊφερτ και ο Ντένις Μπέργκαμπ. Οι Ολλανδοί, στοχεύουν στην δημιουργία του καλύτερου κέντρου ακαδημιών στην αχανή χώρα, όπως δήλωσε και ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της κινεζικής ομάδας, Εντ Ενγκελκες: «Πρόκειται για ένα πενταετές σχέδιο. Ισως όμως, να χρειασθούμε μερικά χρόνια επιπλέον, αφού θα αρχίσουμε την προσπάθεια από τις βάσεις». Μάλιστα, ο Ολλανδός πρώην προπονητής της γυναικείας ομάδας του Αγιαξ, είναι ένας από τους τέσσερις συμπατριώτες του τεχνικούς, που συναποτελούν τους άξονες για την «κινεζική περιπέτεια» του ευρωπαϊκού συλλόγου.

Στις ακαδημίες της κνεζικής ομάδας, ανήκουν περίπου 330 αγόρια, ηλικίας από οκτώ έως 17 ετών, που παρακολουθούν -εκτός από τις προπονήσεις- και μία φυσιολογική σχολική ζωή. Αυτοί με τα περισσότερα προσόντα, αποκτούν ορισμένα «προνόμια», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που βλέπουν τους γονείς τους μία φορά τον χρόνο!

«Σίγουρα αυτές οι απαιτήσεις, δημιουργούν μία περίπλοκη κατάσταση», σχολιάζει ο 54χρονος Ενγκελκες, που δίνει έμφαση και στο ζήτημα της γλώσσας, δεδομένου πως οι νεαροί παίκτες παίρνουν εντολές στα αγγλικά και στην συνέχεια γίνεται η μετάφραση μέσω διερμηνέα.

«Τα παιδιά πρέπει να γίνουν δημιουργικά. Θέλουμε να προτείνουν ένα επιθετικό ποδόσφαιρο και να παίρνουν πρωτοβουλίες. Και αυτό είναι πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε, επειδή έχουν μάθε διαφορετικά, απλά να εκτελούν την εντολή. Δεν έχουν μάθε να παράγουν σκέψη. Και στο ποδόσφαιρο, καλείσαι να λάβεις αποφάσεις», πρόσθεσε ο Ολλανδός τεχνικός.

Οι «εκκολαπτόμενοι αστέρες» της ομάδας, παρακολουθούν μαθήματα ποδοσφαίρου στην αγγλική, με την παρακολούθηση σχετικών βίντεο και συζήτηση όσων γνωρίζουν την γλώσσα. Στην συνέχεια, ακολουθεί το γεύμα που συνήθως αποτελείται από θαλασσινά, ρύζι, σαλάτα και φρούτα και επιστρέφουν στις εγκαταστάσεις για ξεκούραση. Χαρακτηριστικό της αυστηρότητας που διέπει τις ακαδημίες την Γκουανγκζού, είναι το γεγονός ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου, επιτρέπεται μόνο το Σάββατο!

Ενας από τους καλύτερους πιτσιρικάδες των ακαδημιών, ο 11χρονος Σαμ, κατάγεται από την Ξινγιάνγκ, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της χώρας και σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις. Ο μικρός Σαμ, που επισκέπτεται το σπίτι του, περίπου κάθε τρεις μήνες, δηλώνει θαυμαστής του Κριστιάνο Ρονάλντο: «Είναι καταπληκτικός στον έλεγχο της μπάλας και στο σκοράρισμα».

Βασικός στόχος της «κινεζικής περιπέτειας» για τους παράγοντες του Αγιαξ, είναι η παραγωγή ποδοσφαιριστών τόσο για την πρώτη ομάδα της Γκουανγκζού, όσο και της εθνικής Κίνας. Παράλλληλα, η ανάδειξη Κινέζων προπονητών που θα λάβουν την ολλανδική προσέγγιση για το ποδόσφαιρο και φυσικά η επέκταση της αναγνωρισιμότητας του ολλανδικού συλλόγου στην Ασία.

«Μπορεί και να βγάλουμε έναν Κινέζο, Γιόχαν Κρόϊφ! Γιατί όχι; Η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα και υπάρχει πολύ ταλέντο εδώ», δηλώνει ο Εντ Ενγκελκες.

 



Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
Λάτσιο: Εποχή Τούντορ στην ομάδα της Ρώμης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved