Υπερψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου επί της αρχής
SHARE

Υπερψήφιση του αθλητικού νομοσχεδίου επί της αρχής

Το νομοσχέδιο για την αθλητική βία υπερψηφίστηκε επί της αρχής, ενώ στο περιθώριο της συνεδρίασης στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων υπήρξε έντονη κόντρα του Σταύρου Κοντονή με τους εκπροσώπους της ΕΠΟ!

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αθλητική βία, με τη συμπολίτευση να υπερψηφίζει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να επιφυλάσσονται, επαινώντας τον αρμόδιο υφυπουργό, Σταύρο Κοντονή, για τις αλλαγές που επέφερε στο νομοσχέδιο «προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πιο κοντά στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου, βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, με την ειδική αγορήτριά του, Εύη Χριστοφιλοπούλου, να επιφυλάσσεται μονάχα λόγω της προσθήκης την τελευταία στιγμή, ογκωδών τροπολογιών του υπουργείου Παιδείας. Εξαιρετικά επιφυλακτική υπήρξε η Νέα Δημοκρατία, με τον εισηγητή της Κώστα Κουκοδήμο να επιτίθεται και εναντίον του Σταύρου Κοντονή, υποστηρίζοντας ότι «προσπαθεί να επιβάλει το νομοσχέδιο με τη μορφή του επείγοντος» και να συστήνει στους φορείς του αθλητισμού «να προσέχουν τι λένε με τον κύριο υπουργό, γιατί άλλα λένε, άλλα καταλαβαίνει και άλλα τελικά κάνει». Τελικά ωστόσο, και η αξιωματική αντιπολίτευση κατέληξε στην απλή επιφύλαξη.

Προηγουμένως, κατά την ακρόαση των φορέων, έγινε φανερή η απόσταση που χωρίζει την κυβέρνηση από την ΕΠΟ (και σε μεγάλο βαθμό την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης), με τους υπολοίπους φορείς ωστόσο, να συμπαρίστανται στην κυβέρνηση και την νομοθετική της πρωτοβουλία.

Λακωνικός ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης, επέμεινε πως ο πειθαρχικός έλεγχος και η έκδοση Κανονισμών και αποφάσεων στο χώρο του ποδοσφαίρου ανήκει στην ΕΠΟ, και υποστήριξε πως «η δυνατότητα της πολιτείας να επεμβαίνει στα διεξαγόμενα ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα, να διακόπτει οριστικά διοργανώσεις, να απαγορεύει τέλεση αγώνων, να απαγορεύει τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων στις διεθνείς οργανώσεις και τα λοιπά» παραβιάζουν το καταστατικό της ΕΠΟ και «πρωτίστως τα καταστατικά της FIFA και της UEFA».

Για λογαριασμό της ομοσπονδίας του μπάσκετ, ο Π. Τσαγκρώνης παρατήρησε πως «δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την τόσο μεγάλη ευαισθησία για την παραγωγή νομοθετικού έργου για τον αθλητισμό».

«Υπάρχουν νόμοι εκατοντάδων σελίδων, δεν χρειάζονται και άλλοι» ανέφερε ο κος Τσαγκρώνης και προειδοποίησε με τη σειρά του πως ενδεχόμενη «ωμή παρέμβαση» της Πολιτείας στον τρόπο διοίκησης του αθλήματος και της εκλογής των Διοικητικών Συμβουλίων, θα επισείσει «άμεση επιβολή κυρώσεων» εκ μέρους των διεθνών Ομοσπονδιών, και ενδεχόμενη αποβολή της Ελλάδας, ακόμα και από το διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, καθώς «πολλά μέλη των προεδρείων των διεθνών ομοσπονδιών, είναι και μέλη της Δ.Ο.Ε. που θα κινήσει ανάλογες διαδικασίες».

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας του βόλεϊ, Γιάννης Στουραΐτης, δήλωσε πως «είμαστε σύμφωνοι σε κάθε μέτρο, ακόμη και ακραίο, όπως η επιβολή διοικητικών κυρώσεων που μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά». Ζήτησε δε τη βοήθεια της Πολιτείας, προκειμένου να εγκατασταθούν κάμερες ηλεκτρονικής κάλυψης των κερκίδων και στα γήπεδα του βόλεϊ, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι δημοτικά. Υπέρ των καμερών και του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, τάχθηκε και ο υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Χρήστος Δραγατάκης.

«Αυτονομία εκτός εννόμου τάξεως, δεν νοείται στο πλαίσιο του δυτικού νομικού πολιτισμού» παρατήρησε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου, Α. Μαλάτος, ενώ ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Αριστείδης Καμάρας, (μέλος του Ινστιτούτου Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητισμού Δικαίου), παρατήρησε πως «ο κ. Κοντονής βρίσκεται σε μια πολύ δυσάρεστη θέση, γιατί αντιμετωπίζει μια χαώδη κατάσταση στον ελληνικό αθλητισμό. Έχουμε φτάσει και ξεπεράσει πλέον, τα όρια της καταισχύνης και της ντροπής».

Ο κος Καμάρας κατηγόρησε την ΕΠΟ πως «λατρεύει τον εξωγενή παράγοντα και γι' αυτό με το παραμικρό προσφεύγει σ' αυτόν» και υποστήριξε πως απέναντι στις αντιδράσεις από το εξωτερικό, «θα πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στο ότι μέλη των δικαιοδοτικών οργάνων παραπέμπονται αυτή τη στιγμή από την ελληνική Δικαιοσύνη».

«Αρνούνται στους παρατηρητές της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας να βρίσκονται στους διαδρόμους των αποδυτηρίων» παρατήρησε ο αναπληρωτής πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Αντιμετώπισης της Βίας, Ζήσης Μπέλλος, «την ώρα που στα περισσότερα γήπεδα, τα αποδυτήρια των διαιτητών βρίσκονται δίπλα σε κείνα της γηπεδούχου ομάδας. Οι εκθέσεις των παρατηρητών μας δεν πηγαίνουν στα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες».

Σε φανερή αντίθεση με την ΕΠΟ, η εκπρόσωπος της Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ειρήνη Μαρούπα, παρατήρησε πως «τα συμφέροντα που χειραγωγούν τον επαγγελματικό αθλητισμό και κυρίως το ποδόσφαιρο, έχουν διαπλοκή κάθετη και οριζόντια» και κατηγόρησε την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία πως παροτρύνει τις ομάδες να αγνοούν τις αποφάσεις της ΕΕΑ, επιτρέπει τη συμμετοχή στο πρωτάθλημα, ομάδων χωρίς πιστοποιητικά ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας και χωρίς εγγυητική επιστολή, ενώ ανέχεται και την αδικία των σωματείων σε βάρος των ίδιων τους των παικτών:

«Η Επιτροπή Επίλυσης Οικονομικών Διαφορών δεν είναι στελεχωμένη από τακτικούς δικαστές αλλά από άλλους, κυρίως δικηγόρους, καθιστώντας τις αποφάσεις της ανεφάρμοστες» παρατήρησε η κα Μαρούπα, ενώ για τα φαινόμενα χουλιγκανισμού, υποστήριξε πως «όπλα, πυρομαχικά, και φωτοβολίδες, αποθηκεύονται μέσα στα γήπεδα» από τους χούλιγκαν με την ανοχή των διοικήσεων των ομάδων.

«Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού θα πρέπει να καταργηθεί και τις αρμοδιότητές της να αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης» απάντησε ο Π. Τσαγκρώνης. «Πέρυσι ανακοινώθηκε ότι ο Πανιώνιος δεν έχει αδειοδότηση - και την επόμενη εβδομάδα η ΕΕΑ επανήλθε και του έδωσε άδεια για να παίξει στο πρωτάθλημα δημιουργώντας αναταραχή και πολλά προβλήματα» υποστήριξε.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, παρατήρησε πως ο λεγόμενος «ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν ήταν καν εισαγγελέας». Για το ζήτημα της αθλητικής Δικαιοσύνης, ενδιαφέρουσα υπήρξε και η αντιπαράθεση του Σ. Κοντονή με τον νομικό σύμβουλο της ΕΠΟ, Β. Σαράκη.

Ο δάλογος Σαράκη-Κοντονή:

- «Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, είναι συνταξιούχος διοικητικός δικαστής» παρατήρησε ο Σ. Κοντονής.

- «Το Καταστατικό μας προβλέπει πλειοψηφία τακτικών δικαστών στο πειθαρχικό μας συμβούλιο, αλλά η Πολιτεία δεν το επέτρεψε στην ΕΠΟ, γιατί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απαγόρευσε στους δικαστές να μετέχουν σε μεικτά δικαιοδοτικά σώματα» ανέφερε ο κος Σαράκης.

- «Γι' αυτό λέμε κι εμείς να μην είναι μεικτά» απάντησε ο Σ. Κοντονής.

- «Δεν μπορεί όμως να συμβεί αυτό» απάντησε ο Β. Σαράκης. «Το Καταστατικό μας προβλέπει μεικτά όργανα».

- «Έπρεπε να προσαρμόσετε το Καταστατικό σας, όπως έκαναν όλες οι Ομοσπονδίες και αυτή του μπάσκετ και του βόλεϊ» ανταπάντησε ο Σ. Κοντονής. «Θα είναι δικαστές, από τον πρώτο έως τον τελευταίο».

- «Δεν είμαι υπέρ του να σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν» ανταπάντησε ο νομικός σύμβουλος της ΕΠΟ. «Δηλαδή, ένας συνταξιούχος δικαστής, μετά από τριάντα χρόνια υπηρεσίας στη Δικαιοσύνη, απωλύει την εντιμότητα, εγκυρότητα και αμεροληψία που είχε ως δικαστής;»

Πλησιάζει ο Σφαιρόπουλος στη Μακάμπι
Πλησιάζει ο Σφαιρόπουλος στη Μακάμπι
UEFA NATIONS LEAGUE: Ισοπαλία στο «Σαν Σίρο» και πρωτιά για Πορτογαλία
UEFA NATIONS LEAGUE: Ισοπαλία στο «Σαν Σίρο» και πρωτιά για Πορτογαλία
Εθνική Νέων: Η γκολάρα του Εμμανουηλίδη (video)
Εθνική Νέων: Η γκολάρα του Εμμανουηλίδη (video)
Εθνική γυναικών μπάσκετ: Ήττα στο τέλος στο Μάντσεστερ
Εθνική γυναικών μπάσκετ: Ήττα στο τέλος στο Μάντσεστερ

 • Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2018
 • Ποδόσφαιρο: Σεβίλη - Εσπανιόλ
  03:45Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 12η αγωνιστική. Περιγραφή: Δημήτρης Ξαρλής.
 • MotoGP 2018
  04:00Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 4. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • Ποδόσφαιρο: Κολονία - Ντινάμο Δρέσδης
  04:15Γερμανικό Πρωτάθλημα 2η Κατηγορία 2018 - 2019. 13η αγωνιστική. Περιγραφή: Πάρης Τσελεπίδης.
 • MotoGP 2018
  04:50Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Δοκιμαστικά 1 και 2. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • Χάντμπολ: VELUX EHF Champions League 2018-19
  05:157η αγωνιστική. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Μπόστον Σέλτικς - Τορόντο Ράπτορς
  05:30NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • Αγγλικό Πρωτάθλημα 2018-19 - Ανασκόπηση της Κυριακής
  05:4512η αγωνιστική. Η εκπομπή εστιάζει στους αγώνες της Κυριακής, αναλύοντας και την αθλητική δράση της προηγούμενης μέρας. Επίσης, περιλαμβάνει στατιστικά και τακτικές ενώ αναμεταδίδει και τα αθλητικά νέα που ξεχώρισαν στις Κυριακάτικες εφημερίδες, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 • Moto2 2018
  06:00Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Δοκιμαστικά. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Bundesliga 2018-19 - Στιγμιότυπα E8
  06:30Αφιέρωμα.
 • Ποδόσφαιρο: Σερβία - Μαυροβούνιο
  07:00UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. Όμιλος C4. Περιγραφή: Δημήτρης Σπηλιόπουλος.
 • Ποδόσφαιρο: Κασσιόπη - Ξάνθη ΑΟ
  07:15Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 2η αγωνιστική. Περιγραφή: Λάμπρος Μπαλάφας.
 • MotoGP 2018
  07:20Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. 10' πίστας.
 • Moto3 2018 (Ζ)
  07:35Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Προθέρμανση. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Μπάσκετ: Μπάνβιτ - Καρσίγιακα
  08:00Τουρκικό Πρωτάθλημα 2018-19. 7η αγωνιστική. Περιγραφή: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.
 • Moto2 2018 (Ζ)
  08:05Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Προθέρμανση. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Βόλεϊ: Σαν Μπερνάρντο Κούνεο - Μόντσα
  08:30Ιταλικό Πρωτάθλημα Γυναικών 2018-19. 6η αγωνιστική. Περιγραφή: Αριάνα Παπαγιάννη.
 • MotoGP 2018 (Ζ)
  08:35Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Προθέρμανση. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • Εκπομπή Grand Prix 2018 (Ζ)
  09:05Η εκπομπή για όλες τις εξελίξεις στα πρωταθλήματα μηχανοκίνητου αθλητισμού που φιλοξενεί η COSMΟΤΕ TV (F1, MotoGP, WRC, FIA WORLD RALLYCROSS, Formula E).
 • Ποδόσφαιρο: Τουρκία - Σουηδία
  09:15UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. Όμιλος B2. Περιγραφή: Γιώργος Θαναηλάκης.
 • Ποδόσφαιρο: Παναχαϊκή - Ολυμπιακός
  09:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 2η αγωνιστική. Περιγραφή: Αντρέα Παλομπαρίνι.
 • Moto3 2018 (Ζ)
  09:45Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Μπάσκετ: Μπόστον Σέλτικς - Γιούτα Τζαζ
  10:00NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης.
 • Ποδόσφαιρο: Τοντέλα - Μπενφίκα
  10:15Πρωτάθλημα Πορτογαλίας 2018-19. 10η αγωνιστική. Περιγραφή: Κώστας Γιαλιτάκης.
 • Χάντμπολ: VELUX EHF Champions League 2018-19
  11:007η αγωνιστική. Στιγμιότυπα.
 • Moto2 2018 (Ζ)
  11:05Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Ποδόσφαιρο: Αλβανία - Σκωτία
  11:30UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. Όμιλος C1. Περιγραφή: Μάνος Σπανόπουλος.
 • Τένις: Nitto ATP Finals 2018 - Λονδίνο
  11:45Ημιτελικοί.
 • MotoGP 2018 (Ζ)
  12:30Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • NBA Daily
  12:45Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Συνέντευξη Ντίνο Ράτζα - Η Εξομολόγηση ενός Μύθου
  13:30Η εξομολόγηση ενός 'μύθου'.
 • Χάντμπολ: Ολυμπιακός - Νέξε (Ζ)
  13:45EHF Cup 2018-19. 3ος προκριματικός γύρος. 1ος αγώνας. Περιγραφή: Παύλος Παλαιστής.
 • Ποδόσφαιρο: Αγγλία - Κροατία (Ζ)
  14:00UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 6η αγωνιστική. Όμιλος A4. Περιγραφή: Χρήστος Σωτηρακόπουλος.
 • COSMOTE SPORT 8HD
  14:15Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • RBAR 2018
  14:20Ιντιανάπολις, ΗΠΑ. Στιγμιότυπα.
 • Pregame Show (Ζ)
  14:30Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Παρουσίαση: Ρήγας Δάρδαλης.
 • Ποδόσφαιρο: Ατλέτικο Μαδρίτης - Μπιλμπάο
  14:45Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 12η αγωνιστική. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  15:30Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Moto3 2018
  15:35Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Μπάσκετ: Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός (Ζ)
  16:00Betshop Basket League 2018-19. 6η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • Bundesliga 2018-19 - Στιγμιότυπα E8
  16:15Αφιέρωμα.
 • Topspin (Ζ)
  16:30Η μοναδική εκπομπή για το τένις, φιλοξενεί πλούσια αγωνιστική επικαιρότητα και θεματολογία από το χώρο του τένις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Moto2 2018
  17:00Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Postgame Show (Ζ)
  18:00Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Παρουσίαση: Ρήγας Δάρδαλης.
 • MotoGP 2018
  18:25Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • UEFA Nations League Show 2018-19 (Ζ)
  18:30Μια εκπομπή για το UEFA Nations League.
 • FIBA: Ο Κόσμος του Μπάσκετ E670
  19:00Στιγμιότυπα.
 • NBA Action 2018-19 E2807
  19:30H αθλητική εκπομπή μεταφέρει στους Έλληνες φιλάθλους όλα τα νέα για το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με συνεντεύξεις και αφιερώματα.
 • Ποδόσφαιρο: Ισπανία - Βοσνία-Ερζεγοβίνη (Ζ)
  19:45Διεθνής Φιλικός Αγώνας 2018.Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • NBA Daily
  20:05Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Μπάσκετ: Μινεσότα Τίμπεργουλβς - Μέμφις Γκρίζλις (Ζ)
  20:30NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης.
 • Red Bull Air Race World Championship 2018 (Ζ)
  21:00Τέξας, ΗΠΑ. Αγώνας. Περιγραφή: Γιάννης Μάριος Παπαδόπουλος.
 • WRC 2018
  21:15SS21 Wedding Bells 1, Αυστραλία. Περιγραφή: Γιάννης Μάριος Παπαδόπουλος.
 • COSMOTE SPORT 7HD
  21:45Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies