Σουηδέζα ρεπόρτερ στο Onsports: «Το ξύλο δεν σε κάνει άνδρα!» (photos+videos)

Σουηδέζα ρεπόρτερ στο Onsports: «Το ξύλο δεν σε κάνει άνδρα!» (photos+videos)

Η πανέμορφη δημοσιογράφος από τη Σουηδία, Γιοχάνα Φραντέν, μιλάει στο Onsports για το θάνατο οπαδού στο σουηδικό ποδόσφαιρο, τη ρατσιστική επίθεση που δέχθηκε από τον Λοράν Μπλαν, τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, τον Μάρκους Μπεργκ, τον Ολυμπιακό και τη σχέση της με την Ελλάδα!

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο να είσαι μειοψηφία σε οποιονδήποτε τομέα της ζωής. Οι γυναίκες στον χώρο του αθλητισμού δεν είναι πολλές και σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Μία από αυτές είναι και η νεαρή Σουηδέζα συνάδελφος που εργάζεται στην καθημερινή εφημερίδα «Aftonbladet» και το ραδιοτηλεοπτικο δίκτυο SVT. Πριν από μερικούς μήνες βρέθηκε στο στόχαστρο του προπονητή της Παρί Σεν Ζερμέν για ένα σχόλιό της για τον τρόπο που ο ίδιος παρέταξε την ομάδα του.

«Οι γυναίκες να μιλάνε για τακτικές στο ποδόσφαιρο, είναι τόσο όμορφο. Νομίζω ότι είναι φανταστικό. Γνωρίζεις τι είναι το 4-3-3, έτσι δεν είναι;», απάντησε με θιγμένο εγωισμό ο Μπλαν σε ερώτηση της Φραντέν στη συνέντευξη Τύπου.

Ο διάλογός τους έγινε μεγάλο θέμα και συζητήθηκε σε όλη την Ευρώπη, με τη γνωστή ρεπόρτερ να εξηγεί στο Onsports τις προεκτάσεις και πώς είναι οι σχέσεις της τόσο με τον Μπλαν με τον οποίο έγινε και το περιστατικό, όσο και με άλλους άνδρες του χώρου, παίκτες, προπονητές και συνεργάτες της.

Ο ρατσισμός όμως, δεν είναι η μόνη μάστιγα στο ποδόσφαιρο, καθώς η βία μπορεί να γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη όταν έχει τα αποτελέσματα που έλαβαν χώρα στην πρώτη κατηγορία της Σουηδίας με τον θάνατο οπαδού στο πλαίσιο της αναμέτρησης Χέλσινγκμποργκ – Τζουργκάρντεν, ματς το οποίο διεκόπη οριστικά ύστερα από σχετική απόφαση.

Ποια ήταν η αντίδραση στη Σουηδία για το θλιβερό συμβάν με το θάνατο του οπαδού και την έξαρση της βίας έπειτα από 12 χρόνια; Εδώ στην Ελλάδα έχουμε μεγάλο πρόβλημα όπως αποδείχθηκε και στο ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός. Τι κάνετε εσείς για να αποτρέψετε τέτοιου είδους φαινόμενα;

«Ο θάνατος του οπαδού ήταν σκληρό χτύπημα για τη Σουηδία. Ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση που έχουμε κάθε φορά που υπάρχει βία εντός και εκτός των ποδοσφαιρικών γηπέδων στη χώρα μας που είναι πιο συχνή από ό, τι ο κόσμος γνωρίζει. Η αστυνομία δεν μπορεί πάντα να αποτρέπει τη βία στα μεγάλα γήπεδα και δεν έχουμε τη νομοθεσία που υπάρχει στη Βρετανία, όπου πρώην χούλιγκαν πρέπει να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα την ημέρα του αγώνα για να διασφαλιστεί ότι δεν θα προκαλέσουν προβλήματα. Η συζήτηση έχει να κάνει και με τον ανδρισμό:

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να δείξουμε στα νεαρά αγόρια ότι το ξύλο, το ποτό και το να δέρνεις τους ανθρώπους δεν είναι μέρος του να είσαι άνδρας; Φοβάμαι ότι δεν θα πάρουμε γρήγορες απαντήσεις και ότι δεν θα γίνουν αλλαγές. Παρόλα αυτά, το πρόβλημα είναι πιο βαθύ από αυτό και από τότε που υπάρχει το ποδόσφαιρο στη Σουηδία έχουμε αυτά τα φαινόμενα. Το ντέρμπι της Στοκχόλμης για παράδειγμα, ανάμεσα στην Τζουργκάρντεν και την ΑΙΚ, δεν είναι ένα ματς που θα ήθελε κανείς να πάρει τα παιδιά του».

Έχουν περάσει κάποιοι μήνες από το γνωστό περιστατικό με τον Λοράν Μπλαν. Σε έχει στενοχωρήσει η συμπεριφορά του; Σε έκανε να νιώσεις κατώτερη στον κόσμο του αθλητισμού που κυριαρχούν οι άνδρες;

«Όχι, αν κάτι έγινε ήταν να φαίνεται εκείνος λίγο ηλίθιος. Ένιωσα ότι εγώ βγήκα καθαρή από όλη την ιστορία. Ποτέ στην πραγματικότητα δεν αισθάνθηκα κατώτερη. Απλά οι άνθρωποι μερικές φορές με παρεξηγούν για αυτό που είμαι, αλλά δεν με ενοχλεί πια από τη στιγμή που δεν προέρχεται από τα αφεντικά μου, με τα οποία δεν είχα ποτέ πρόβλημα, αφού μου έχουν δείξει εξαιρετική εμπιστοσύνη και σεβασμό».

Είχες την ευκαιρία να μιλήσεις με τον Μπλαν για να ξεκαθαρίσετε τα πράγματα; Κάποιοι τον κατηγόρησαν για ρατσισμό.

«Όχι, αλλά συζήτησα με τους υπεύθυνους του συλλόγου και κανείς δεν κρατάει κακία. Από τότε, ο Μπλαν έχει καλή συμπεριφορά στις συνεντεύξεις Τύπου και όποτε τον συναντώ τυχαία. Οπότε, δεν υπάρχει πρόβλημα πια, τουλάχιστον από την πλευρά μου».

Σαν γυναίκα στα σπορ πώς σου συμπεριφέρονται οι άνδρες; Είναι προστατευτικοί ή επιθετικοί εμφανιζόμενοι να νιώθουν απειλή σε ένα αντικείμενο που θεωρείται ανδρική υπόθεση;

«Οι περισσότεροι άνδρες μού συμπεριφέρονται καλά. Βέβαια, υπάρχουν πάντα οι εξαιρέσεις, αλλά προέρχομαι από μια κουλτούρα με πολλές γυναίκες αθλητικογράφους (στη Σουηδία). Οπότε σπάνια γίνεται αυτό. Έχει όμως συμβεί να πηγαίνω σε τουρνουά ή ένα ρεπορτάζ με μόνο άνδρες και να υποφέρω λίγο από την ατμόσφαιρα. Ωστόσο, είμαι σίγουρη ότι πολλοί άνδρες υποφέρουν επίσης. Έχω μια πολύ προνομιούχα θέση στα Μ.Μ.Ε. της Σουηδίας, δουλεύοντας για τη μεγαλύτερη εφημερίδα και τον μεγαλύτερο ραδιοτηλεοπικό σταθμό.

Είχα σπουδαίο υπόβαθρο για να δείξω στον κόσμο ότι δεν είμαι τυχαία στη δουλειά επειδή είμαι γυναίκα, και τα τελευταία χρόνια πολλοί λίγοι άνθρωποι έχουν αμφισβητήσει την παρουσία μου εδώ. Παρόλα αυτά γνωρίζω ότι στην αρχή της καριέρας σου μπορεί να είναι δύσκολο. Ο κόσμος πάντα σε υπολογίζει λιγότερο επειδή είσαι γυναίκα και ακόμη και αν δεν το εκφράζουν με αγένεια, πολλοί συνάδελφοι, παίκτες και προπονητές, έχουν την ίδια γνώμη».

Για να πάμε στα ποδοσφαιρικά τώρα. Από τη στιγμή που κάνεις το ρεπορτάζ του γαλλικού ποδοσφαίρου θα παρακολούθησες τους αγώνες της Παρί Σεν Ζερμέν με τον Ολυμπιακό φέτος στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ελληνική ομάδα έφτασε κοντά στα προημιτελικά, αλλά αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποια είναι η γνώμη σου για τη φετινή πορεία του Ολυμπιακού;

«Ήταν λίγο άτυχοι, έτσι δεν είναι; Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μια ομάδα με βαρύ όνομα παρόλο που η σεζόν της στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν κακή. Νομίζω ότι ο Ολυμπιακός έκανε καλή εντύπωση στην Ευρώπη φέτος, παρόλο που ο αποκλεισμός του από το τουρνουά ήταν λίγο απογοητευτικός».

Πολλοί χαρακτήρισαν τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς στο πρώτο ματς της Παρί στο «Γ. Καραϊσκάκης» (4-1) σαν περιπατητή, ότι δεν έτρεχε, απαξιώντας να δείξει ενδιαφέρον ώστε να είναι ανταγωνιστικός στο παιχνίδι δείχνοντας σαν να υποτιμάει τον Ολυμπιακό. Έχεις παρατηρήσει εσύ ανάλογη συμπεριφορά από τον Ιμπραΐμοβιτς;

«Ναι, έχει αυτή την τάση. Θα έλεγα ότι ήταν πιο συνηθισμένο αυτό τέσσερα ή πέντε χρόνια πριν, αλλά ακόμη συμβαίνει, ναι. Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω το γιατί. Δεν είμαι σίγουρη αν και ο ίδιος γνωρίζει, την πραγματική αιτία».

Πιστεύεις ότι η Παρί Σεν Ζερμέν θα είχε περάσει στα ημιτελικά αν ο Ιμπραΐμοβιτς είχε αγωνιστεί στο «Στάμφορντ Μπριτζ» απέναντι στην Τσέλσι;

«Είναι αδύνατο να πω ότι η Παρί Σεν Ζερμέν θα είχε περάσει με τον Ιμπραΐμοβιτς στον αγωνιστικό χώρο. Ας πούμε απλά ότι οι πιθανότητές της θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες».

Φέτος δεν θα έχουμε την ευκαιρία να τον δούμε με τη Σουηδία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας μετά τον αποκλεισμό από την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Από όλα όσα γνωρίζεις, πόσο θεωρείς ότι πληγώθηκε ο Ιμπραΐμοβιτς;

«Νομίζω ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι παίκτες της Σουηδίας ήξεραν ότι από τη στιγμή που κληρώθηκαν με την Πορτογαλία, θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να είναι στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Πιστεύω ότι η Σουηδία έκανε αυτό το οποίο θα μπορούσε κανείς να της ζητήσει.

Τερμάτισε δεύτερη σε έναν όμιλο που η Γερμανία ήταν το φαβορί για να περάσει, έκανε μιάμιση καλή εμφάνιση εναντίον της Πορτογαλίας, αλλά ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν πολύ καλός παρόλο που ο Ζλάταν έκανε εξαιρετικό δεύτερο ματς.

Πληγώθηκε για λίγο, είναι φυσικό, και έχει πει επίσης ότι δεν θα δει το Παγκόσμιο Κύπελλο φέτος, αλλά νομίζω ότι ο Ζλάταν είναι ρεαλιστής. Έχει ήδη χάσει το τελευταίο Μουντιάλ και γνωρίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να πας εκεί».

Τη φετινή σεζόν κέρδισε το βραβείο Πούσκας για το καλύτερο γκολ από τη FIFA. Πιστεύεις ότι άξιζε να κατακτήσει τη Χρυσή Μπάλα είτε όλα αυτά τα χρόνια είτε στο μέλλον; Έχει δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει αν θα γίνει αυτό επειδή πιστεύει ότι είναι ήδη ο καλύτερος.

«Δεν την άξιζε επειδή ο Κριστιάνο Ρονάλντο την άξιζε περισσότερο. Θεωρώ ότι η θέση που κατέκτησε στη διοργάνωση ήταν άξια. Φυσικά και τον ενδιαφέρει, αλλά μοιάζει να νοιάζεται λιγότερο για τους προσωπικούς τίτλους σε σχέση με 10 χρόνια πριν. Δεν πιστεύω ότι δεν τον ενδιαφέρει, νομίζω ότι είναι ένας τρόπος να προστατεύσει τον εαυτό του, γνωρίζοντας ότι από τη στιγμή που ο Λιονέλ Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο είναι στη δράση θα είναι δύσκολο να την πάρει κάποιος άλλος».

Τελευταία υπήρξε μια επιστροφή στην εθνική ομάδα της Σουηδίας. Ο Μάρκους Μπεργκ του Παναθηναϊκού. Μπορεί κατά την άποψή σου να δημιουργήσει μια δυνατή συνεργασία με τον Ιμπραΐμοβιτς σαν επιθετικό δίδυμο για τα μεγάλα τουρνουά του μέλλοντος όπως το Euro 2016;

«Ο Μάρκους Μπεργκ έλειπε αρκετά χρόνια από την εθνική και δεν βλέπω ότι μπορεί να αποτελέσει τον ιδανικό παρτενέρ του Ζλάταν αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε κανέναν που να ταιριάζει ιδανικά στον Ζλάταν, ίσως ο Γιόχαν Ελμάντερ να είναι ο καλύτερος αυτή τη στιγμή. Βέβαια, η θέση δεν είναι πιασμένη και θα μπορούσε να ανήκει στον Μάρκους Μπεργκ αν συνεχίσει να παίζει πολύ καλά και τα επόμενα χρόνια».

Μπορείς να συγκρίνεις το στιλ παιχνιδιού ή τον χαρακτήρα του Μάρκους Μπεργκ και του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς;

«Όχι. Πιστεύω ότι έχουν λίγα κοινά τόσο σαν παίκτες όσο και εκτός γηπέδου. Αυτό θα μπορούσε φυσικά, να είναι ο λόγος για τον οποίο δεν είναι ταιριαστοί, αλλά από την άποψη του χαρακτήρα δε νομίζω ότι θα βρεθούν δύο λιγότερο ίδιοι παίκτες / άνθρωποι στην εθνική ομάδα. Ο Ζλάταν είναι ο μεγαλειώδης αστέρας με τα αστεία και μερικές φορές το υπεροπτικό ύφος, ενώ ο Μάρκους Μπεργκ ένα τυπικό και ταπεινό αγόρι με μικρότερο χάρισμα και ένα λιγότερο ελκυστικό background».

Τι γράφεται στη Σουηδία για τις εμφανίσεις του στον Παναθηναϊκό; Έφτασε μια ανάσα από τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στην ελληνική Σούπερ Λίγκα. Σκόραρε και κόντρα στον Ολυμπιακό. Ποια είναι η γνώμη σου;

«Πράγματι, έχουμε επιστήσει μια προσοχή σε αυτό τελευταία, αλλά ήταν λίγο στη σκιά μετά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε στη Γερμανία. Ο Μπεργκ είναι ακόμα νέος και έχει κάθε ευκαιρία να κάνει μια σοβαρή επιστροφή στην εθνική ομάδα, αλλά μέχρι στιγμής για τις εμφανίσεις του δεν έχουν γραφτεί πολλά πράγματα».

Πολλοί στον Παναθηναϊκό μάλιστα, έχουν ενθουσιαστεί τόσο πολύ μαζί του που τον συγκρίνουν με τους πρώην επιθετικούς της ομάδας τους που ήταν και αυτοί μεγάλοι σκόρερ, όπως ο Τζιμπρίλ Σισέ και ο Κριστόφ Βαζέχα. Έχεις εσύ άποψη για αυτό;

«Είναι καλό για αυτόν! Παρόλο που ο χαρακτήρας του έχει σίγουρα λιγότερο ενδιαφέρον από αυτόν του Τζιμπρίλ Σισέ».

Σε κάτι άλλο τώρα πιο γενικό. Ποια είναι τα προγνωστικά σου για τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ;

«Μπάγερν Μονάχου – Ατλέτικο Μαδρίτης και Γιουβέντους - Σεβίλλη».

Ποια είναι η σχέση σου με την Ελλάδα; Έχεις έρθει ποτέ στη χώρα μας για οποιονδήποτε λόγο; Τι εντύπωση σου έχει αφήσει;

«Έχω επισκεφτεί την Κέρκυρα και αυτό μόνο για λίγες μέρες γιατί ήμουν σε ταξίδι InterRail (εισιτήριο με το οποίο γυρνάς σχεδόν όλη την Ευρώπη). Αυτή τη στιγμή διαβάζω ένα βιβλίο που έχει γραφτεί από την Αλεξάνδρα Πασχαλίδου για την ελληνική κρίση και παρόλο που είναι λίγο λυπηρό, μου έχει δώσει μεγάλη επιθυμία να πάω εκεί. Αγαπώ την Ιταλία και έχω ζήσει στη Ρώμη. Οπότε πιστεύω ότι και στην Αθήνα θα είναι το ίδιο».

Από όσα έχεις δει από το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποια ελληνική ομάδα, είτε η Εθνική, είτε κάποιος σύλλογος, ή Έλληνας παίκτης σε έχουν εντυπωσιάσει περισσότερο στην καριέρα σου σαν αθλητικός δημοσιογράφος;

«Μπορώ να σου πω μόνο για τις ομάδες που είχαν Σουηδούς παίκτες. Δεν είναι εύκολο να δει κανείς το ελληνικό πρωτάθλημα στη Σουηδία. Και νομίζω ότι ο Ολυμπιακός του Όλοφ Μέλμπεργκ είναι η ομάδα που προτιμάω εκεί».

Πώς πήρες την απόφαση να γίνεις αθλητικογράφος; Ήταν δύσκολο για σένα; Στο ρωτάω αυτό γιατί είναι σπάνιο για μια γυναίκα να αγαπά τα σπορ.

«Προέρχομαι από μια οικογένεια που αγαπά τον αθλητισμό και ήμουν πάντα καλή στο γράψιμο. Οπότε δεν ήταν πολύ δύσκολο. Άλλωστε, υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στη δουλειά στη Σουηδία από οπουδήποτε και για αυτόν τον λόγο δεν ένιωσα ποτέ μοναξιά».

Εκτός από σπουδαία αθλητικογράφος είσαι και μια πολύ όμορφη γυναίκα. Σε αυτό το επάγγελμα οι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι από τις γυναίκες. Λαμβάνεις τον θαυμασμό των ανδρών σε καθημερινή βάση;

«Αυτό είναι πολύ γλυκό εκ μέρους σου. Ειλικρινά όχι. Όχι από παίκτες ή προπονητές. Μερικές φορές από συναδέλφους ναι. Και αυτό είναι αποδεκτό από τη στιγμή που συμβαίνει εκτός του ωραρίου της δουλειάς».

Είσαι και οπαδός ή μόνο επαγγελματίας και κάνεις τη δουλειά σου χωρίς ιδιαίτερα συναισθήματα για κάποιον σύλλογο ή ποδοσφαιριστή;

«Πραγματικά, δεν τρέφω αισθήματα για συγκεκριμένη ομάδα, αλλά έχω κάποιους αγαπημένους ποδοσφαιριστές. Μου αρέσουν ο Φραντσέσκο Τότι, ο Αντρές Ινιέστα και ο Ερίκ Καντονά στις μέρες του».

Δείτε τα σχετικά βίντεο και τις φωτογραφίες:

Σουηδέζα ρεπόρτερ στο Onsports: «Το ξύλο δεν σε κάνει άνδρα!» (photos+videos)



Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Κοκκαλάνης εξασφάλισε την πρόκριση για το Παρίσι!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved