Ο Αθανασιάδης μιλά για τον Ιωνικό
SHARE

Ο Αθανασιάδης μιλά για τον Ιωνικό

Ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Λεωνίδας Αθανασιάδης, προσφέρθηκε να βοηθήσει την προσπάθεια του Ιωνικού να επιστρέψει στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Ο Αθανασιάδης είναι πλέον μέλος της Διοικητικής Επιτροπή Ποδοσφαίρου του συλλόγου και μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα για την απόφασή του να βοηθήσει ενεργά την ομάδα της πόλης του.

Εκτός από γνωστός οπαδός του Ιωνικού, φέτος προσφερθήκατε να συμμετάσχετε στο διοικητικό σχήμα. Τι σας ώθησε στην απόφαση σας αυτή;

«Το ποδόσφαιρο ανέκαθεν υπήρξε η μεγάλη μου αγάπη, αρχικά ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και αργότερα ως φίλαθλος του Ιωνικού, της ομάδας της Νίκαιας μας, της πόλης που ζούμε, αγαπήσαμε και πονάμε. Όπως καταλαβαίνετε, η ευκαιρία να συνδυάσω τις δύο μου αυτές αγάπες, δεν μπορούσε να με αφήσει ασυγκίνητο. Το κυριότερο όμως που με ώθησε στη διοικητική ενασχόληση με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό είναι η συνειδητοποίηση ότι αυτός αποτελεί το πλέον ισχυρό μέσο και η πλέον υγιής ενασχόληση που θα δώσει στα παιδιά μας τα εφόδια να ωριμάσουν, να μάθουν να λειτουργούν σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, να γίνουν σωστοί και ολοκληρωμένοι άνθρωποι και να μείνουν μακριά από άλλες ασχολίες και πειρασμούς. Για αυτό και ο αθλητισμός είναι βασικό κοινωνικό αγαθό, είναι πολιτισμός, υγεία και μορφή διαπαιδαγώγησης τόσο για τη νεολαία μας όσο και για όλη την τοπική μας κοινωνία».

Εδώ και 1,5 περίπου χρόνο ο Ιωνικός είναι ομάδα λαϊκής βάσης. Συντέλεσε κι αυτό στην επιλογή σας;

«Σαφέστατα, η μετατροπή αυτή έπαιξε βασικό ρόλο στην ανάμιξη με τα διοικητικά του Ιωνικού. Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας: ουδέποτε στη ζωή μου στόχευσα να γίνω «παράγοντας». Η μετατροπή του Ιωνικού όμως σε ομάδα λαϊκής βάσης ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό. Σαν Νικαιώτης δεν μπορούσα να είμαι απών από την προσπάθεια δημιουργίας μιας ομάδας αυτοσυντήρητης, το όραμα μιας ομάδας βασισμένης εξ ολοκλήρου σε ένα συμμετοχικό μοντέλο που στοχεύει στον κόσμο και την κοινωνία της Νίκαιας, το εγχείρημα μιας ομάδας από το λαό για το λαό και από τους φιλάθλους για την ίδια την πόλη τους. Πολλές φορές, ξέρετε, τον καιρό της ανερμάτιστης ευημερίας, συνηθίζαμε να χρησιμοποιούμε τον όρο «ομάδα της γειτονιάς» υποτιμητικά. Όχι όμως, δεν είναι έτσι, το μοντέλο της ομάδας της γειτονιάς, της ομάδας των φιλάθλων και των κατοίκων, είναι η βάση για να αναπτύξουμε ένα πραγματικά υγιή αθλητισμό για τα παιδιά μας και την περιοχή μας, μια υγιή ομάδα μακριά από τα «παραγοντιλίκια» και τη διαφθορά, μια ομάδα που θα μπορέσει να χτίσει τις νέες μακροπρόθεσμες επιτυχίες της. Αυτό είναι το μοντέλο το οποίο εμένα προσωπικά με γοήτευσε και συνετέλεσε στο να ασχοληθώ πιο ενεργά με το νέο Ιωνικό».

Ένα τέτοιο εγχείρημα (σ.σ. λαϊκής βάσης) θεωρείτε ότι είναι εφικτό και ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης;

«Δεν είμαστε αιθεροβάμονες. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και η παρούσα οικονομική συγκυρία επιτείνει το πρόβλημα οικονομικής βιωσιμότητας φυσικά για κάθε ποδοσφαιρική ομάδα. Αλλά, ίσως η λαϊκή βάση χρηματοδότησης και διοίκησης της ομάδας, είναι τελικά το ισχυρό μας χαρτί και όχι η αδυναμία μας. Το κλειδί για να τα καταφέρουμε είναι ακριβώς αυτό: η όσο το δυνατό μεγαλύτερη διεύρυνση της βάσης και η όσο το δυνατό πιο παλλαϊκή συμμετοχή των πολιτών της Νίκαιας στο κοινό μας στόχο. Αν ο καθένας μας δει θετικά την προσπάθεια και πιστέψει σε αυτή, αφιερώνοντας μόλις μια ελάχιστη συνεισφορά από το υστέρημα του, όσο μικρή και να είναι αυτή, τότε ο Ιωνικός θα δει και πάλι τις παλιές του δόξες. Μπορούμε να πετύχουμε, χρειάζεται μόνο συνεργασία και να πειστεί ο απλός κόσμος να συνδράμει. Και για να πειστεί πρέπει να μας εμπιστευτεί. Και για αυτό οφείλουμε εμείς πρώτοι να δώσουμε το παράδειγμα αφοσίωσης στην ομάδα, προκειμένου να πείσουμε το λαό της Νίκαιας να σταθεί δίπλα μας».

Για ένα "καθαρό" οικονομικά σωματείο όπως είναι πλέον ο Ιωνικός και με δεδομένη την άνοδο της ομάδας στην Football League 2, πιστεύετε πως μπορεί να υπάρξει ενδιαφέρον από επιχειρηματίες της πόλης? Θα σας ενδιέφερε να συμμετάσχετε σε μια τέτοια κίνηση;

«Θεωρώ, ότι στα πλαίσια μιας ομάδας λαϊκής βάσης όπως έχει πλέον μετατραπεί ο Ιωνικός, η στήριξη από τοπικούς επιχειρηματίες πρέπει και μπορεί να είναι αυτονόητος στόχος και μέσο για την οικονομική βιωσιμότητα της ομάδας. Πιστεύω, ότι με βάση τις επιτυχίες της ομάδας μας και τις θετικές ενδείξεις που ήδη δίνει το μοντέλο αυτό υγιούς διοίκησης, είναι δεδομένο ότι η τοπική επιχειρηματική κοινότητα γρήγορα θα πειστεί για τη δυναμική του Ιωνικού, θα πιστέψει σε αυτόν και θα επενδύσει στη συλλογική μας προσπάθεια. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, όπως και προηγουμένως σας ανέφερα, ουδέποτε θέλησα ή επιδίωξα να γίνω επαγγελματίας παράγοντας ή επενδυτής του ποδοσφαίρου. Ασχολήθηκα με τον Ιωνικό ερασιτεχνικά, από αγάπη και μεράκι για το ποδόσφαιρο και τη Νίκαια μας, και θα συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτόν τον τρόπο, με αυτές τις αξίες και με αυτές τις ιδέες. Είναι ευχής έργο και επιδίωξη μας να βρούμε για τον Ιωνικό την οικονομική στήριξη και τους επενδυτές που θα τον βοηθήσουν να ξαναγίνει δυνατός και όταν αυτό καταστεί εφικτό, προσωπικά θα συνεχίσω να στηρίζω την ομάδα σαν απλός στρατιώτης από όπου και όπως μπορώ να φανώ χρήσιμος.

Αυτή την στιγμή ο Ιωνικός είναι δεύτερος δείχνοντας πως μέρα με την μέρα βελτιώνεται αγωνιστικά, ωστόσο ο στόχος δεν μπορεί να είναι άλλος πέρα από την πρώτη θέση. Σας ικανοποιεί η εικόνα της ομάδας, και θεωρείτε εφικτή την κατάκτηση του πρωταθλήματος;

Φέτος έχουμε ήδη καταφέρει πολλά και δείχνουμε ότι είμαστε ικανοί για ακόμα περισσότερα. Αποδεικνύουμε, ότι ο Ιωνικός μας έχει κάθε δυνατότητα να βρει την αγωνιστική του δικαίωση και να κάνει την απαρχή για μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια που θα μας επαναφέρει εκεί που μας αξίζει. Είμαι αισιόδοξος, ότι του χρόνου ο Ιωνικός θα ανέβει ένα σκαλί παραπάνω. Με σοβαρή δουλειά, μετρημένο σχεδιασμό, διοικητική σταθερότητα και τη στήριξη του κόσμου μας πάνω από όλα, ο Ιωνικός θα κάνει την ολική επαναφορά και σε μερικά χρόνια θα μπορέσει και πάλι να βρεθεί στα μεγάλα σαλόνια του ποδοσφαίρου».

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε δυο λόγια για την Περιφέρεια εν καιρώ κρίσης. Πως επιβιώνει ο δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης σε αυτές τις δύσκολες εποχές;

«Ως Περιφέρεια Αττικής είχαμε τη μεγάλη τύχη -ιδίως για τους χαλεπούς καιρούς στους οποίους ζούμε- να έχουμε κληρονομήσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό αποθεματικό από τη Νομαρχία Αθηνών. Φυσικά ήταν αποτέλεσμα της χρόνιας χρηστής και αποτελεσματικής διαχείρισης του πρώην Νομάρχη Αθηνών και νυν Περιφερειάρχη μας, του Γιάννη του Σγουρού, διαχείριση η οποία συνεχίστηκε και από το 2011 όταν αναλάβαμε την Περιφέρεια Αττικής. Το αποθεματικό αυτό υπήρξε η μαγιά για τη διατήρηση της οικονομικής μας βιωσιμότητας παρά την κρίση που μαστίζει μεταξύ άλλων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και το ένα από τα 2 κύρια μέσα χρηματοδότησης έργων υποδομών για τους πολίτες της Αττικής. Το άλλο μέσο ήταν το ΕΣΠΑ, το οποίο προσπαθούμε να αξιοποιούμε όσο το δυνατόν παραγωγικότερα, αυξάνοντας την απορροφητικότητα, κατασκευάζοντας έργα και παράλληλα εξοικονομώντας πόρους του προϋπολογισμού και του αποθεματικού μας με στόχο τη διάθεσή τους για δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Αυτή η συνολική στρατηγική μας έχει επιτρέψει αφενός να παράγουμε έργο, αφετέρου να συνεχίζουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητοι οικονομικά, με αποτέλεσμα σήμερα να τολμώ να πω ότι είμαστε ίσως η πλέον υγιής οικονομικά Περιφέρεια της χώρας παρόλο ότι έχουμε δεχτεί περίπου 65% περικοπή των δαπανών από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.

Και θα θελα να συμπληρώσω, ότι έχουμε επιπλέον την τύχη ο Περιφερειάρχης μας να είναι ένας άνθρωπος με βαθιά γνώση, ενασχόληση και αγάπη για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, που περιστοιχίζεται από ανθρώπους που μοιράζονται μαζί του αυτό το μεράκι και ενδιαφέρον. Και για αυτό εμείς, η Περιφέρεια Αττικής, έχουμε αποδείξει έως τώρα έμπρακτα, ότι θεωρούμε την προώθηση του μαζικού αθλητισμού ως κοινωνικό αγαθό που ανήκει σε όλους μας και την ανάπτυξη των αναγκαίων αθλητικών υποδομών για την Αττική και τις γειτονιές της, ως πρώτης γραμμής προτεραιότητα που δεν θα πρέπει να αφεθεί στην τύχη της παρά τη δύσκολη για όλους οικονομική περίοδο».


Χορτοφαγική διατροφή: Πώς ωφελεί την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής (εικόνες)
Χορτοφαγική διατροφή: Πώς ωφελεί την υγεία και αυξάνει το προσδόκιμο ζωής (εικόνες)
Αποθέωσε τους παίκτες του ο Μαρτίνς-Γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους βασικούς! (Video)
Αποθέωσε τους παίκτες του ο Μαρτίνς-Γιατί δεν μπορεί να ξεχωρίσει τους βασικούς! (Video)
ΠΑΟΚ: Βιεϊρίνια και του χρόνου - Επίσημη η ανανέωση
ΠΑΟΚ: Βιεϊρίνια και του χρόνου - Επίσημη η ανανέωση
Ο Ρούμπλεφ αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό του Ρότερνταμ
Ο Ρούμπλεφ αντίπαλος του Τσιτσιπά στον ημιτελικό του Ρότερνταμ

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Σεισμός Ελασσόνα: Από αχαρτογράφητο ρήγμα η δόνηση των 5,9R– Τι προβληματίζει τους σεισμολόγους

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Κορονοϊός - Παγώνη: «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι πολύ δύσκολη»

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Σεισμός Ελασσόνα: Για «σεισμικό ζεύγος» μιλά ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος – Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Αυτός είναι ο τζογαδόρος «φαντομάς» που συστηνόταν ως «διευθυντής τράπεζας»

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Υπόθεση Λιγνάδη: Οι μάρτυρες και τα ευρήματα - Εξελίξεις στην μήνυση κατά γνωστού ηθοποιού

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Βέροια: Γρονθοκόπησε ντελιβερά επειδή άργησε την παραγγελία το βράδυ της Τσικνοπέμπτης

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Κορονοϊός: «Βόμβα» Παυλάκη για την Αττική - «Είναι ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης»

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Γιώργος Λιβάνης: Ο νυν σύντροφος της Μαριαλένας έδωσε «respect» στον πρώην (video)

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κορονοϊός: Συναγερμός με τις μεταλλάξεις - Ο ιός μεταδίδεται κατά 50% ταχύτερα από τον προηγούμενο

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Κουφοντίνας: Οι επόμενες κινήσεις - Οι διάλογοι του δικαστηρίου

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Βατόπουλος στο Newsbomb.gr: Δεν ξέρει κανείς ακόμα αν βρισκόμαστε στο πικ του 3ου κύματος

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο

Αδιανόητο: 17χρονος σκότωσε τους γονείς και την αδελφή του επειδή δεν ήθελε να πάει σχολείο