Γερουλάνος: «Η κάθαρση δεν ολοκληρώνεται ποτέ»

Γερουλάνος: «Η κάθαρση δεν ολοκληρώνεται ποτέ»

Για τα πρώτα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει για την κάθαρση του ελληνικού ποδοσφαίρου και τον ελληνικό αθλητισμό στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε μίλησε ο Υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος.

Αναλυτικά τα όσα είπε στην εφημερίδα «Goal».

Goalnews: Είστε ευχαριστηµένος από το πώς προχωράει η κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο;

«Προφανώς όχι, γιατί αυτό που θα θέλαµε να έχει γίνει είναι να το έχουµε καταπολεµήσει µια κι έξω. Η πραγµατικότητα είναι ότι αλλάζουν οι όροι αυτού του παιχνιδιού και πρέπει να κάνουµε διορθωτικές κινήσεις για να βάλουµε τέλος σε αυτά τα φαινόµενα. Εγινε ένα καλό πρώτο βήµα, αλλά είναι πολύ πρώτο βήµα και πρέπει να βεβαιωθούµε ότι θα συνεχίσουµε όλοι. Για να γίνει αυτό το βήµα συνεργαστήκαµε όλοι, πολιτεία, φορείς, οµάδες. Βλέπω µια κούραση, αλλά πρέπει να συνεχίσουµε. Από τη µεριά της πολιτείας η αποφασιστικότητα να συνεχίσουµε είναι απόλυτη. Εχω µιλήσει και µε τον πρωθυπουργό, τον κ. Παπαδήµο, για αυτά τα θέµατα. Μου είπε να προχωρήσω και αναγνωρίζει ότι είναι θέµα που πρέπει να επιλυθεί και να συνεχιστεί µε την ίδια ταχύτητα που προχώρησε έως τώρα».

Goalnews: Πώς κρίνετε τη στάση του ποδοσφαίρου στο θέµα της κάθαρσης;

«Τα πρώτα βήµατα είναι δειλά διότι κανείς δεν µπορεί ακόµα να φανταστεί το ελληνικό ποδόσφαιρο µετά την εξυγίανσή του. Η διαδικασία είναι λίγο σαν την κότα και το αυγό. Κάποιος πρέπει να κάνει το πρώτο βήµα για να ξεκινήσει. Αλλά θέλει και συνέχεια. Η πολιτεία έκανε το πρώτο βήµα και το ποδόσφαιρο ακολούθησε. Υπάρχει κόσµος που βρίσκεται στη φυλακή και 13 οµάδες έχουν υποβιβαστεί τουλάχιστον µία κατηγορία. Είναι µια καλή αρχή αλλά πρέπει να συνεχίσουµε µαζί γιατί έχουµε δρόµο να διανύσουµε µέχρι να φτάσουµε το ποδόσφαιρο εκεί που πρέπει».

Goalnews: Η κάθαρση, πάντως, δεν έχει ολοκληρωθεί….

«Βεβαίως και δεν έχει ολοκληρωθεί και θα σας έλεγα ότι η κάθαρση είναι κάτι που δεν ολοκληρώνεται ποτέ».

Goalnews: Οι ειδικοί της UEFA γιατί δεν έχουν έρθει ακόµη, κάτι που συµφωνήθηκε το καλοκαίρι;

«Η επαφή υπάρχει και η τεχνογνωσία παρέχεται. Οι επισκέψεις είναι θέµα UEFA και ΕΠΟ να γίνουν, θα δουν πότε είναι η σωστή στιγµή».

Goalnews: Είστε ευχαριστηµένος από τη συνεργασία σας µε το ποδόσφαιρο;

«Θα ήταν άδικο να πω ότι δεν είµαι ευχαριστηµένος, µε δεδοµένο ότι έχουν γίνει περισσότερα βήµατα απ' ό,τι στο παρελθόν. Αν όµως δει κανείς τι θα µπορούσε να είναι για την Ελλάδα ο αθλητισµός και τι να εκπέµπει σε όλο τον κόσµο, όπως έγινε στους Ολυµπιακούς Αγώνες του 2004, αλλά και µε την Εθνική στο Euro 2004, αν δει την πρώτη ύλη που υπάρχει, τότε θα καταλάβει πόσο ζηµιά µας κάνουν αυτά τα φαινόµενα».

Goalnews: Εχετε κάνει παρέµβαση στη Δικαιοσύνη για να προφυλακιστούν οι εκ των κατηγορουµένων για τα «στηµένα»;

«Ποτέ δεν έγινε παρέµβαση και ούτε θα κάνουµε ποτέ. Είναι µια αρχή που έχω κρατήσει µε όλους τους θεσµούς που συνεργάζοµαι και ο λόγος είναι απλός: Αν µια φορά κάνεις το λάθος και παρέµβεις και σε ακούσουν -διότι δεν είναι και απαραίτητο ότι θα το κάνουν-, µετά θα περιµένουν από εσένα να τους δώσεις γραµµή σε ό,τι αναλαµβάνουν. Ακυρώνεις το θεσµό και αναλαµβάνεις το έργο τους. Αν σήµερα είµαστε εδώ που φτάσαµε σαν χώρα ευθύνεται και η παρέµβαση της πολιτείας στους θεσµούς. Εµείς κάνουµε τις δικές µας κινήσεις και συνεργαζόµαστε στενά µε όποιον θέλει να συµβάλει».

Goalnews: Μετά τις συλλήψεις για τα «στηµένα» είχατε πει στη βουλή «να πού πήγαν τα λεφτά»; Ισχύει αυτό και πώς µπορεί να επηρέασε αυτή η ιστορία την απώλεια κρατικού χρήµατος;

«Βεβαίως και ισχύει. Αφορά τα µαύρα χρήµατα στο ποδόσφαιρο. Το ντόπινγκ δεν γίνεται µε αποδείξεις, τα ναρκωτικά και τα όπλα που βρίσκονται στις λέσχες είναι παράνοµα, τα λεφτά που παίζονται στο παράνοµο στοίχηµα είναι χαµένα λεφτά για το ελληνικό Δηµόσιο. Ολα αυτά είναι οικονοµικές δραστηριότητες οι οποίες ή είναι παράνοµες ή το ελληνικό Δηµόσιο χάνει λεφτά. Και είχα πει στη Βουλή πως λόγω των χρηµάτων που χάνονται από τη διαφθορά, όχι µόνο από το ποδόσφαιρο και τον αθλητισµό, το Δηµόσιο δεν έχει να πληρώσει µισθούς και συντάξεις. Δεν θα είχαµε το πρόβληµα που έχουµε σήµερα αν οι νόµιµες οικονοµικές δραστηριότητες έµπαιναν στην `'άσπρη'' οικονοµία».

Goalnews: Το ότι ξεκίνησε το πρωτάθληµα µε δεδοµένη και τη θέση σας ότι ήταν θέµα της ΕΠΟ και της λίγκας το αν θα ξεκινήσει ή όχι, δεν ήταν µια προσπάθεια κουκουλώµατος;

«Οσο υπάρχουν ένοχοι, θα υπάρχουν και προσπάθειες κουκουλώµατος, αλλά για εµάς δεν σηµαίνει ότι επειδή ξεκίνησε το πρωτάθληµα τέλειωσε η κάθαρση. Σας είπα ότι το παρακολουθούµε και εκείνο που θέλουµε είναι η εξυγίανση του ποδοσφαίρου».

Goalnews: Δεν είναι σίγουρο ότι το επαγγελµατικό ποδόσφαιρο θα πάρει λεφτά από τον ΟΠΑΠ;

«Καθόλου σίγουρο δεν είναι. Διακόπηκε η χρηµατοδότηση γιατί οι φορείς του ποδοσφαίρου έστελναν αντιφατικά µηνύµατα. Αυστηροποιούσαν το πειθαρχικό δίκαιο, αλλά από την άλλη υπήρχαν εξαιρέσεις. Πριν εισηγηθώ για το τι θα γίνει µε τη χρηµατοδότηση, θα περιµένω έναν εµπεριστατωµένο απολογισµό από την ΕΠΟ».

Goalnews: Στο νοµοσχέδιο περιλαµβάνεται και η τροπολογία που µε αφορµή τον Παναθηναϊκό αλλάζει ορισµένα πράγµατα όσον αφορά την απόκτηση µετοχών µιας αθλητικής ανώνυµης εταιρείας;

«Ναι, είναι µία διόρθωση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό. Στον επαγγελµατικό αθλητισµό κάθε οµάδα είναι µια εταιρεία µε δυνατότητα επένδυσης και όπως δεν έχουµε περιορισµούς στο ποιος µπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα, δεν µπορούµε να έχουµε και στο ποδόσφαιρο. Και αυτό αλλάζουµε µε τη διάταξη αυτή. Ακούω ότι ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ χαίρονται µε την αλλαγή αυτή».

Το νοµοσχέδιο κατά των συµφερόντων

Στα οργανωµένα συµφέροντα που όπως λέει υπάρχουν πίσω από το στήσιµο των αγώνων και το ντόπινγκ αναφέρεται ο υπουργός Πολιτισµού, που σηµειώνει ότι έχει ζητήσει διακοµµατική συναίνεση, αλλά και ότι πρόκειται να συναντηθεί µε συλλογικά όργανα λεσχών για το θέµα της βίας, που όπως και του ντόπινγκ και των στηµένων αγώνων εξελίσσεται συνεχώς όπως αναφέρει ο υπουργός.

Goalnews: Τι θ' αλλάξει στον αθλητισµό το νέο νοµοσχέδιο;

«Με το νοµοσχέδιο έχουµε ακόµη την ευκαιρία να αλλάξουµε κάποια πράγµατα. Σκοπεύω να συναντηθώ για παράδειγµα µε τα συλλογικά όργανα των λεσχών. Εχω συζητήσει µε τα άλλα κόµµατα και υπάρχει ένα καταρχήν θετικό κλίµα. Ο λόγος που χρειάζεται το νοµοσχέδιο είναι ότι έχει αλλάξει η φύση του ντόπινγκ, της βίας και των στηµένων αγώνων και έχουν διογκωθεί µέσα στο πλαίσιο του επαγγελµατικού ποδοσφαίρου και αθλητισµού γενικότερα. Πλέον πίσω από όλα αυτά τα φαινόµενα υπάρχει ένα ολόκληρο σύστηµα µικρών και µεγάλων συµφερόντων. Το στήσιµο αγώνων για παράδειγµα δεν είναι τόσο απλό όσο παλιά, αλλά υπάρχει ένα ολόκληρο σύστηµα που κερδίζει λεφτά από αυτό. Αυτό που πρέπει να κάνουµε είναι να ανανεώνουµε συνέχεια τον τρόπο αντιµετώπισης αυτών των φαινοµένων διότι αυτά τα συµφέροντα ανανεώνουν συνέχεια τον τρόπο που καταστρέφουν τον αθλητισµό».

Goalnews: Το νοµοσχέδιο και η πολιτική σας αντιµετωπίζουν τη βία;

«Η βία κάνει ζηµιά και στις ίδιες τις οµάδες που την τρέφουν. Οι αγώνες ποδοσφαίρου θα µπορούσαν να είναι οικογενειακά γεγονότα και οι οµάδες να κερδίζουν από τα εισιτήρια που πουλάνε. Αν έχετε προσέξει ο κόσµος πια στην Ελλάδα γυρνάει την πλάτη σε ό,τι είναι ψεύτικο και η διαφθορά και η παρανοµία κάνουν ψεύτικο τον αθλητισµό. Εµείς είπαµε θα κάνουµε το πρώτο βήµα και αυτή είναι η πεποίθησή µας, αλλά για να σταµατήσει η βία θα πρέπει να συνεργαστούν πολλοί φορείς υπουργεία και οι οµάδες. Πέραν του ηθικού κοµµατιού το να σταµατήσει η βία είναι και προς το συµφέρον των οµάδων».

Goalnews: Ποιος ευθύνεται;

«Ολοι. Δεν υπάρχει κανείς που να µην έχει ευθύνη εδώ πέρα και θα έλεγα ότι το µεγαλύτερο κοµµάτι του να διορθωθεί η κατάσταση το έχει η πολιτεία, αλλά πρέπει να ακολουθήσουν και οι άλλοι».

Goalnews: Ποιο θεωρείτε ότι είναι σήµερα το µεγαλύτερο πρόβληµα του ελληνικού αθλητισµού;

«Η Ελλάδα έχει πει και µπορεί να πει πολλά για τον αθλητισµό. Κάθε αξία που επικαλείται η παγκόσµια κοινότητα εδώ γεννήθηκε. Και αντί να κεφαλαιοποιούµε αυτά που έχουµε, τα καταστρέφουµε αφήνοντας τον αθλητισµό έρµαιο αυτών των φαινοµένων. Πιστεύω ότι ο ελληνικός αθλητισµός µπορεί να αποτελέσει παράδειγµα για όλο τον κόσµο. Θυµηθείτε το 2004 και την Εθνική µας. Αλλά πρώτα πρέπει να βάλουµε τάξη στα δικά µας».

Goalnews: Οταν αναλάβατε καθήκοντα τον Οκτώβριο του 2009, είχατε φανταστεί τι θα βρίσκατε;

«Είχα φανταστεί χειρότερα πράγµατα. Η πολιτεία έχει στη διάθεσή της πολλά περισσότερα εργαλεία απ' όσα χρησιµοποιούσε στο παρελθόν και από τη στιγµή που τα έχει βάλει όλα στο τραπέζι, µπορεί να παρακινεί τον κόσµο του αθλητισµού σε µια καλύτερη κατεύθυνση. Μέχρι σήµερα µε τα καλά µας και τα κακά µας έχουµε καταφέρει να στείλουµε το µήνυµα ότι προχωράµε νηφάλια. Αν σε αυτά υπάρξει συνέχεια και δεν αρχίσουµε και πάλι ως πολιτικοί να κλείνουµε το µάτι σε µικροσυµφέροντα και απάτες, θα στείλουµε το σωστό µήνυµα στον αθλητισµό για να αλλάξει η κατάσταση».

Goalnews: Ποιο θεωρείται το µεγαλύτερο επίτευγµα της θητείας σας έως τώρα;

«Το ότι προσπαθήσαµε να δηµιουργήσουµε συνθήκες συνεργασίας µε όλους που θέλουν αυτά που και εµείς θέλουµε. Η πολιτεία δεν µπορεί να λύσει όλα τα προβλήµατα µόνη της. Από το µύθο αυτόν η πολιτεία αντλούσε την εξουσία της. Δουλεύουµε και δηµιουργούµε συνεχώς συνθήκες συνεργασίας µε όλους τους φορείς που εµπλέκονται. Προωθούµε τη συνεργασία µεταξύ των υπουργείων των φορέων του αθλητισµού και όλων όσοι θέλουν να δουν κάτι να αλλάζει. Εµείς παραδεχτήκαµε ότι χρειαζόµαστε βοήθεια, µας δόθηκε και από εκεί και πέρα άρχισαν τα πράγµατα να προχωρούν. Για να βγούµε από την κρίση, πρέπει να το κάνουµε αυτό παντού».

Goalnews: Σας φοβίζει το µέλλον του αθλητισµού στην Ελλάδα λόγω και της οικονοµικής κρίσης;

«Οχι πια, ζήσαµε το χειρότερό µας εφιάλτη και σε επίπεδο πόρων και εργαλείων για τον αθλητισµό και βγήκαµε πιο δυνατοί. Ο χώρος αυτός έχει τεράστιες αντοχές και ο κόσµος του την ώρα της κρίσης αναλαµβάνει τις ευθύνες του και κάνει καλή δουλειά. Για κάθε αρνητικό φαινόµενο στο χώρο του αθλητισµού υπάρχουν δέκα άλλα θετικά, από προσπάθειες αθλητών, οµοσπονδιών, γονέων, υπαλλήλων που κάνουν εξαιρετική δουλειά για να βγούµε από την κρίση. Πρέπει να κοιτάξουµε αυτά τα παραδείγµατα».

Goalnews: Τι θα γίνει µε την κληρονοµιά των Ολυµπιακών και όλα αυτά τα ακίνητα;

«Η κληρονοµιά είναι µεγάλη και δεν θα πρέπει να απαξιώνεται. Συµφωνώ, άργησε πολύ η αξιοποίηση των εγκαταστάσεων. Ανοίξαµε εγκαταστάσεις, όπως τα Λιόσια, τα οποία δώσαµε στις οµοσπονδίες και κοστίζουν στο ελληνικό Δηµόσιο λιγότερο απ' ό,τι κόστιζαν κλειστά. Ρίξαµε το κόστος από 2 εκατ. ευρώ που πλήρωνε η πολιτεία µε το στάδιο κλειστό, σε 700.000 το χρόνο µε το στάδιο ανοιχτό. Ανοίξαµε το κωπηλατοδρόµιο που µπορούν να το χαρούν οικογένειες και αθλητές µε ελάχιστο κόστος. Λειτουργεί ο Αγιος Κοσµάς. Το Τάε Κβον Ντο έχει πρόταση για να γίνει συνεδριακό κέντρο. Δεν έπρεπε να περάσουν τόσο χρόνια από το 2004 για να γίνουν αυτά τα πράγµατα. Θα µπορούσαµε νωρίτερα να τα έχουµε δώσει στις οµοσπονδίες, τη νεολαία και το κοινό. Το µεγάλο στοίχηµα είναι το ΟΑΚΑ. Εχει ετοιµάσει µια σειρά από πολύ σηµαντικά πράγµατα, τα οποία θα του εξοικονοµήσουν πόρους και θα βοηθήσει και εµάς να κάνουµε αυτά που πρέπει για να αποκτήσει το στολίδι του ελληνικού αθλητισµού την αίγλη που του αξίζει».

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
«Φοβερή εμπειρία, ωρίμασα στον Παναθηναϊκό»
«Φοβερή εμπειρία, ωρίμασα στον Παναθηναϊκό»
Στους «4» του Κυπέλλου Αγγλίας η Τότεναμ (video)
Στους «4» του Κυπέλλου Αγγλίας η Τότεναμ (video)
Γραμμένος: «Δεν τέθηκε θέμα οριστικής διακοπής»
Γραμμένος: «Δεν τέθηκε θέμα οριστικής διακοπής»
Ισοπαλία… υποβιβασμού για Λα Κορούνια και Λας Πάλμας
Ισοπαλία… υποβιβασμού για Λα Κορούνια και Λας Πάλμας
Δήλεσι: Εξέλιξη σοκ με τις δύο αδερφές που είχαν εξαφανιστεί – Γιατί δεν θέλουν να επιστρέψουν σπίτι
Δήλεσι: Εξέλιξη σοκ με τις δύο αδερφές που είχαν εξαφανιστεί – Γιατί δεν θέλουν να επιστρέψουν σπίτι
Παντελής Παντελίδης: Τα νέα στοιχεία - «φωτιά» που αποκαλύπτει η οικογένεια του τραγουδιστή
Παντελής Παντελίδης: Τα νέα στοιχεία - «φωτιά» που αποκαλύπτει η οικογένεια του τραγουδιστή
ΠΡΟΣΟΧΗ - Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Επικίνδυνα ελαιόλαδα στην αγορά - Αυτές οι μάρκες ανακαλούνται
ΠΡΟΣΟΧΗ - Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί: Επικίνδυνα ελαιόλαδα στην αγορά - Αυτές οι μάρκες ανακαλούνται
Πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι - Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά
Πολύνεκρο ναυάγιο στο Αγαθονήσι - Μεταξύ των θυμάτων και παιδιά

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης