Γερουλάνος: «Κάθαρση μέχρι τέλους»
SHARE

Γερουλάνος: «Κάθαρση μέχρι τέλους»

Ο Παύλος Γερουλάνος δηλώνει έτοιμος να προσπαθήσει μέχρι τέλους, προκειμένου να επιτευχθεί η κάθαρση και η εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο υπουργός Αθλητισμού αρμόδιος και για θέματα Αθλητισμού, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», ξεκαθάρισε ότι η παρανομία που μαστίζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν θα συνεχιστεί και η Πολιτεία είναι έτοιμη να συμβάλλει ουσιαστικά για την κάθαρση του αθλήματος.

«Η Πολιτεία και το ποδόσφαιρο παίζουμε ένα σκάκι αξιοπιστίας. Από κάθε κίνηση κρίνει ο ένας τον άλλο. Αν δει το ποδόσφαιρο ότι εμείς είμαστε φερέγγυοι, θα αρχίσει να συμπεριφέρεται ανάλογα. Αν δούμε εμείς ότι το ποδόσφαιρο είναι φερέγγυο, θα συνεχίσουμε σε αυτό το δρόμο. Η Πολιτεία είναι όμως αυτή που σε κάθε περίπτωση πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα. Και μέχρι τώρα κάναμε βήματα μετρημένα, για να δείξουμε στους συνομιλητές μας ότι αυτό που λέμε το εννοούμε» είπε αρχικά και συνέχισε: «Η παρανομία πρέπει να μπει στο περιθώριο. Και εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Αν και κατά πόσον όλοι αυτοί που εμπλέκονται στο ποδόσφαιρο θέλουν να το δουν να εξυγιαίνεται και να αναβαθμίζεται. Αν απέναντί μας δούμε ένα ποδόσφαιρο που δεν συναινεί σε αυτά που λέμε, τότε, λυπάμαι, αλλά δεν μπορούμε να συμπορευτούμε».

Αναλυτικά η συνέντευξη του Παύλου Γερουλάνου στα «Νέα»:

-Μήπως είναι λίγο ουτοπικό να πιστεύουμε ότι μπορούμε να μιλήσουμε σε ισότιμη βάση με τους εκπροσώπους του ποδοσφαίρου, ενός χώρου όπου υπάρχει χρήμα αγνώστου προελεύσεως, εμπλέκονται άνθρωποι της νύχτας, υπάρχει τζόγος;

«Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν ανάλογα φαινόμενα. Και το ποδόσφαιρο, επειδή έχει πολλά λεφτά, τραβάει τον κόσμο της παρανομίας. Γι’ αυτό η διαδικασία της κάθαρσης και της εξυγίανσης πρέπει να είναι συνεχής. Απλώς στην Ελλάδα είχαμε πολλά μαζεμένα, τα οποία έπρεπε να ξεκαθαρίσουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτός ο αγώνας θα τελειώσει ποτέ».

-Αισθάνεστε, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με την κυβέρνηση να έχει απέναντί της δύο πόλεις, τον Βόλο και την Καβάλα, ότι το σχέδιο της εξυγίανσης θα μπορέσει να προχωρήσει; Δεδομένου πως το αμέσως επόμενο διάστημα ενδέχεται να βγουν στους δρόμους και οι κάτοικοι άλλων , της Λάρισας, των Σερρών για παράδειγμα.

«Αμφισβητώ το αν και κατά πόσο μια ολόκληρη πόλη είναι έτοιμη να κατέβει στον δρόμο για να υπερασπισθεί προέδρους, τους οποίους το ίδιο το ποδόσφαιρο έχει αποκλείσει δια βίου από τους χώρους του. Αυτό που βλέπω είναι ότι τα επεισόδια τα προκαλούν κάποιοι θερμοκέφαλοι, οι οποίοι μπορεί και να έχουν ευνοηθεί από τις καταστάσεις αυτές που κάνουν ότι κάνουν. Η μεγάλη πλειονότητα του κόσμου θέλει να δει την εξυγίανση. Και στο κάλεσμα αυτών των ανθρώπων ανταποκρίνεται η Πολιτεία».

-Υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στην Αθλητική Δικαιοσύνη;

«Δεν αδικώ κανέναν που αμφισβητεί την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης. Αλλά και τη δική μας αξιοπιστία όπως και αυτήν της ΕΠΟ. Το στοίχημα μας, και γι’ αυτό σας λέω ότι είναι μια παρτίδα σκάκι, είναι να κερδίσουμε όλοι μας την αξιοπιστία με κάθε μας κίνηση. Αυτό που προσπαθούμε να δείξουμε είναι ότι εμείς ως κυβέρνηση κρατάμε μια συνεπή στάση ανάλογα με αυτά που βλέπουμε μπροστά μας».

-Στην παρτίδα σκάκι για την οποία μιλήσατε αισθάνεστε ότι οι δύο πλευρές παίζετε με τους ίδιους όρους;

«Όχι. Η πολιτεία έχει το πάνω χέρι αλλά και τη μεγαλύτερη ευθύνη. Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας να δείξουμε πρώτα από όλα τη δική μας αξιοπιστία».

«Δεν αδικώ τους τοπικούς βουλευτές και τους τοπικούς παράγοντες. Βρίσκονται κάτω από πίεση στη συγκεκριμένη φάση. Θα σας πω ένα παράδειγμα: τι έλεγε ο κ. Σκοτεινιώτης στο ραδιόφωνο; Αφού είπες διάφορες σκληρές κουβέντες πρόσθεσε πως «αν η κάθαρση πάει μέχρι το τέλος εγώ θα την υποστηρίξω». Άρα δική μας δουλειά είναι να αποδείξουμε και στον κ. Σκοτεινιώτη και σε οποιονδήποτε άλλον που το αμφισβητεί ότι αυτό που κάνει η Πολιτεία δεν αφορά τον Βόλο και την Καβάλα αλλά την εξυγίανση του ποδοσφαίρου. Όμως να πω και κάτι για τον κ. Ιωαννίδη. Σαν παλιός υφυπουργός θα μπορούσε να ασκεί μόνο κριτική, να προσπαθεί να πείσει ότι αυτός θα τα έκανε καλύτερα. Δεν κάνει όμως αυτό. Βοηθά, στηρίζει, διορθώνει, αλλά παραδέχεται και τα δικά του λάθη. Συναίνεση δεν είναι η υποταγή στις απόψεις της πλευράς αλλά η από κοινού δημιουργία κάτι πολύ πιο ουσιαστικού».

-Αισθάνεστε πως υπάρχει αυτή τη στιγμή μια μάχη του καλού με το κακό;

«Το κακό δημιουργήθηκε μέσα σε ένα κλίμα βολέματος. Όλοι βολεύονταν να ανέχονται ή ακόμα να στηρίζουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Κανείς δεν σταμάτησε τα πράγματα στην αρχή τους».

-Την άποψη του κ. Σκοτεινιώτη «η κάθαρση να πάει μέχρι το τέλος» συμμερίζεται και η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου. Εσείς από την πλευρά σας είστε αποφασισμένος να την προχωρήσετε αν φτάσετε σε ονόματα όπως Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ;

«Δεν με απασχολεί το όνομα αλλά με απασχολούν τα στοιχεία. Εμείς τι έχουμε κάνει; Όπου η Αθλητική Δικαιοσύνη έχει βρει στοιχεία και έχει επιβάλλει ποινές εμείς με τη σειρά μας ακολουθούμε».

-Και αν δεν εισπράξετε την αξιοπιστία από τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη;

«Τότε παίρνουμε εμείς τα μέτρα που κρίνουμε σκόπιμα. Πάρτε το θέμα της χρηματοδότησης, για παράδειγμα. Ποτέ δεν με απασχόλησε αν η απόφαση της έφεσης για Βόλο και Καβάλα ήταν δίκαιη ή όχι. Δεν είμαι δικαστής. Αλλά το κατά πόσο ήταν μέσα στο Αθλητικό Δίκαιο».

-Η εικόνα που υπάρχει είναι πως από τη μια μεριά είναι ένα σύνολο ανθρώπων που μαζεύεται το βράδυ και πηγαίνει στο Μέγαρο Μουσικής και από την άλλη ο Μπέος με τον Ψωμιάδη μαζεύονται για να πάνε στα σκυλάδικα της Εθνικής Οδού. Δεν πρόκειται να βρεθούμε ποτέ έτσι…

«Έχω πάει στα σκυλάδικα της Εθνικής και δεν έχω πρόβλημα να ξαναπάω».

-Έχετε δεχτεί απειλές;

«Πέρα από αυτές στο Διαδίκτυο, όχι. Πρέπει να σας πω ότι δεν μου έχει τύχει κάτι τέτοιο. Ούτε κανείς πρόεδρος ΠΑΕ με έχει πάρει στο τηλέφωνο  για να με πιέσει για θέματα του ποδοσφαίρου».

-Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν αν θα μπορέσει ένας άνθρωπος με τη δική σας εικόνα να τα βγάλει πέρα με τη μαφία του ποδοσφαίρου...

«Το μεγαλύτερο λάθος είναι να υποτιμάς κάποιον από την εικόνα του. Πιστεύω ότι πρέπει να τον κρίνεις από τις πράξεις. Παίρνει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά σε προστατεύει από τις κακοτοπιές. Γι’ αυτό και έχουμε αφιερώσει χρόνο να πείσουμε ότι αυτά που λέμε τα εννοούμε με τις πράξεις μας».

-Σας αρέσει αυτό το υπουργείο;

«Ναι, είναι το καλύτερο υπουργείο. Είναι το υπουργείο της αισιοδοξίας. Μας λείπουν βέβαια χρήματα για τον Πολιτισμό, αλλά θα τα βρούμε. Θεωρώ πως είναι τιμητικό να υπηρετείς σε έναν χώρο που έχει κάνει γνωστή την εικόνα σε όλη την υφήλιο».

-Υπό αυτό το πρίσμα, μήπως τα χρήματα που πάνε από τον ΟΠΑΠ στη Superleague και φθάνουν τα 25 εκατ. ευρώ είναι υπερβολικά πολλά;

«Ο ΟΠΑΠ θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει μέσα στο καινούργιο πλαίσιο του Στοιχήματος τι είναι αυτό το οποίο έχει αξία για τον ίδιο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Και, από την άλλη, θα πρέπει να αλλάξει ριζικά τους όρους που διέπουν τη συνεργασία του με το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα, όταν οι οπαδοί μιας ομάδας που στις φανέλες της υπάρχει το λογότυπο του ΟΠΑΠ προκαλούν επεισόδιο, ο Οργανισμός, πέρα από τη διακοπή της χορηγίας, θα πρέπει να στρέφεται κατά της ίδιας της ομάδας, ζητώντας να του δώσει πίσω χρήματα επειδή μέσα από αυτές τις ενέργειες δυσφημείται. Ο ΟΠΑΠ στηρίζει τις ομάδες, τους δίνει τη δυνατότητα να φέρουν καλούς παίκτες, να υπάρχουν και, από την άλλη, διασύρεται από ακραίες συμπεριφορές που υιοθετούν παράγοντες και οπαδοί. Ας πάνε να βρουν αλλού χορηγό για τη φανέλα».

Παναθηναϊκός: Επισκέφθηκαν τη Θύρα 13 Χανίων Κολοβέτσιος και Θεοχάρης (photos)
Παναθηναϊκός: Επισκέφθηκαν τη Θύρα 13 Χανίων Κολοβέτσιος και Θεοχάρης (photos)
Ολυμπιακός: Έτσι πέρασε από τη Βαρκελώνη με... οδοστρωτήρα Μιλουτίνοφ! (video)
Ολυμπιακός: Έτσι πέρασε από τη Βαρκελώνη με... οδοστρωτήρα Μιλουτίνοφ! (video)
Basketball Champions League: Αυτή είναι η βαθμολογία μετά τα ματς Προμηθέα και ΠΑΟΚ
Basketball Champions League: Αυτή είναι η βαθμολογία μετά τα ματς Προμηθέα και ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός: Ρεκόρ καριέρας κι από τον Μπόγρη
Ολυμπιακός: Ρεκόρ καριέρας κι από τον Μπόγρη

 • Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
 • Μπάσκετ: Μπρούκλιν Νετς - Λ. Α. Λέικερς (Ζ)
  00:30NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Άρης Μπάρκας.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  01:30Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • UEFA Champions League Magazine 2018-19 E15
  01:50Μια σειρά εκπομπών αφιερωμένη στο UEFA Champions League με συνεντεύξεις παικτών και προπονητών, παρουσίαση προφίλ των ομάδων και αποκλειστικά πλάνα από την κορυφαία διοργάνωση.
 • Ποδόσφαιρο: Βόλφσμπουργκ - Στουτγκάρδη
  02:20Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιώργος Θαναηλάκης.
 • WRC 2018
  02:45Ανασκόπηση της σεζόν.
 • Χάντμπολ: VELUX EHF Champions League 2018-19
  03:1510η αγωνιστική. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: ΑΕΚ - Λαύριο Aegean Cargo
  03:30Betshop Basket League 2018-19. 9η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  04:00Σέρρες. 3ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Ποδόσφαιρο: Γκλάντμπαχ - Νυρεμβέργη
  04:15Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Κώστας Ψάρρας.
 • Μπάσκετ: Μάλαγα - Μπαρτσελόνα
  05:30Πρωτάθλημα ACB Ισπανίας 2018 - 2019. 12η αγωνιστική. Περιγραφή: Κώστας Κατέβας.
 • Βόλεϊ: United Volley Φρανκφούρτης - Χάλκμπανκ
  05:45CEV Champions League Ανδρών 2018-19. League Round. 1ος αγώνας. Περιγραφή: Αριάνα Παπαγιάννη.
 • WRC 2018
  05:55Αυστραλία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  06:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Ποδόσφαιρο: Ηρόδοτος Π.Α.Σ.Α. - Πανιώνιος ΓΣΣ
  06:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • Μηχανοκίνητα: NASCAR Cup Series 2018
  07:10Atlanta Folds of Honor Quik Trip 500. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Pick n' Roll
  07:45Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Sports Classics: The Outdoor Sports Show 2018 E12
  08:20Αθλητική εκπομπή.
 • Ποδόσφαιρο: Χέρτα Βερολίνου - Άουγκσμπουργκ
  08:45Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Δημήτρης Σπηλιόπουλος.
 • Τένις: Davis Cup 2018 by BNP Paribas
  09:05Γαλλία-Κροατία, Τελικός. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Μπρούκλιν Νετς - Λ. Α. Λέικερς
  09:30NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Άρης Μπάρκας.
 • Χάντμπολ: Φούξε Βερολίνου - Ράιν Νέκαρ
  10:20Γερμανικό Κύπελλο 2018-19. Προημιτελικός. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Red Bull Air Race World Championship 2018
  11:00Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Αγώνας. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Βόλεϊ: United Volley Φρανκφούρτης - Χάλκμπανκ
  12:05CEV Champions League Ανδρών 2018-19. League Round. 1ος αγώνας. Περιγραφή: Αριάνα Παπαγιάννη.
 • NBA Daily
  12:15Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Pick n' Roll
  13:00Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Ποδόσφαιρο: Κισσαμικός - Παναθηναϊκός (Ζ)
  13:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  14:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Τένις: Σιμόνα Χάλεπ - Κίκι Μπέρτενς
  14:35WTA 2018. Τελικός. Περιγραφή: Πάνος Λούτας.
 • Μπάσκετ: Χιούστον Ρόκετς - Γιούτα Τζαζ
  14:45NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Γιάννης Μέγας.
 • Ποδόσφαιρο: Φορτούνα Ντίσελντορφ - Ντόρτμουντ
  15:00Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Άλκης Τσαβδαράς.
 • Ποδόσφαιρο: Θύελλα Καμαρίου - Ατρόμητος Αθηνών (Ζ)
  15:15Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Στέφανος Αβραμίδης.
 • Dirt Games 2018 - Στιγμιότυπα
  15:30Μαρκόπουλο.
 • WRC 2018
  15:55SS18 Bosenberg Power Stage, Γερμανία. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Bundesliga 2018-19 - Στιγμιότυπα E10
  17:00Αφιέρωμα.
 • NBA Daily
  17:15Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Ποδόσφαιρο: Απόλλων Πόντου - ΑΕΛ (Ζ)
  17:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Μιχάλης Μελισσίδης.
 • WRC 2018
  17:45Γερμανία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018-19 - 5η Περίοδος E11
  18:00Στιγμιότυπα.
 • FIBA: Ο Κόσμος του Μπάσκετ E675
  18:30Στιγμιότυπα.
 • MotoGP Ανασκόπηση 2018
  19:00Παρακολουθήστε σε επανάληψη τις καλύτερες στιγμές του φετινού πρωταθλήματος MotoGP και την κατάκτηση του τίτλου από τον Μαρκ Μαρκέθ για 3η συνεχόμενη χρονιά. (Gran Premio Octo di San Marino e Della Riviera di Rimin).
 • NBA Daily
  19:30Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • MotoGP Ανασκόπηση 2018
  20:00Παρακολουθήστε σε επανάληψη τις καλύτερες στιγμές του φετινού πρωταθλήματος MotoGP και την κατάκτηση του τίτλου από τον Μαρκ Μαρκέθ για 3η συνεχόμενη χρονιά. (Gran Premio Movistar de Aragon).
 • Μπάσκετ: Μπρούκλιν Νετς - Λ. Α. Λέικερς
  20:05NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Άρης Μπάρκας.
 • Υδάτινα Σπορ: Ο Κόσμος της Ιστιοπλοΐας 2018 E11
  20:15Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύ ξεχωριστό άθλημα. Η εκπομπή παρουσιάζει την καρδιά της ιστιοπλοΐας, από την κομψότητα και το πρεστίζ των εκπληκτικών γιοτ μέχρι την αντοχή που χρειάζεται στους αγώνες και τον σκληρό κόσμο των αγώνων dinghy και του kite surfing.
 • Αφιέρωμα: UFC The Ultimate Fighter E2805
  21:00Παρακολουθήστε τις σημαντικότερες στιγμές του φετινού TUF μέχρι και τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στον Rafael Dos Anjos και τον Kamaru Usman.
 • WRC 2018
  21:05Αυστραλία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  21:30Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies