Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Το Μπέλο Οριζόντε και το ματς της ζωής τους (photos+videos)

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Το Μπέλο Οριζόντε και το ματς της ζωής τους (photos+videos)

Η Αγγλία θα αποχαιρετήσει το Μουντιάλ 2014 στο Μπέλο Οριζόντε, εκεί όπου το 1950 έδωσε τον δεύτερο της αγώνα σε Παγκόσμιο Κύπελλο και γνώρισε την πιο ντροπιαστική ήττα από τις ΗΠΑ, που έκανε διάσημη και τη βραζιλιάνικη πόλη.

Αύριο (24/06) η Αγγλία θα επισκεφθεί το Μπέλο Οριζόντε και θα το κάνει ως μια ομάδα που έχει κατατροπωθεί από την εμπειρία της στο Μουντιάλ 2014 της Βραζιλίας. Δυο ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια τους έχουν καταδικάσει σε αποκλεισμό και κανείς στην ομάδα του Ρόι Χότζον δεν θέλει να φύγει από τη διοργάνωση έχοντας γνωρίσει και μια τρίτη ήττα από την Κόστα Ρίκα.

usaengland

Ήταν όλα πολύ διαφορετικά όταν τα «τρία λιοντάρια» είχαν προσγειωθεί στο Μίνας Γκεράις. Η ομάδα του 1950 είχε φτάσει ως ένα υπεροπτικό και περήφανο φαβορί, σκεπτόμενη όχι το πώς θα κερδίσει τις ΗΠΑ αλλά με πόσα γκολ διαφορά θα το καταφέρει. Οι Άγγλοι έβλεπαν τους εαυτούς τους ως αδιαφιλονίκητους Βασιλιάδες του ποδοσφαίρου. Αν και δεν είχαν κερδίσει ακόμα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, θεωρούσαν πως αυτό είχε συμβεί γιατί πολύ απλά δεν είχαν αγωνιστεί στις τρεις πρώτες διοργανώσεις. Η Βραζιλία το 1950 θα έφερνε την επίσημη επιβεβαίωση της υπεροχής τους.

Η ομάδα των ΗΠΑ απαρτιζόταν από ερασιτέχνες και ήταν επί της ουσίας το μικρότερο εμπόδιο στην πορεία της Αγγλίας. «Οι παίκτες τους έκαναν άλλη δουλειά για να ζήσουν», εξηγεί ο Τιάγκο Κόστα, ιστορικός του Μπέλο Οριζόντε. «Ο Τζόε Γκάετιενς, για παράδειγμα, δούλευε σε ένα εστιατόριο καθαρίζοντας πιάτα. Ο τερματοφύλακας βοηθούσε στο γραφείο τελετών της οικογένειάς του», προσθέτει. Ενδεικτικό είναι αυτό που έγραφε η «Daily Express» στην αναγγελία του αγώνα: «Θα ήταν δίκαιο να τους δώσουμε τρία γκολ πλεονέκτημα για αρχή».

Οι Αμερικανοί, στην πραγματικότητα, ένιωθαν το ίδιο. Ο Φρανκ Μπόργκι, ο τερματοφύλακας-νεκροθάφτης που προαναφέραμε, αργότερα παραδέχθηκε πως ο στόχος του στον αγώνα με την Αγγλία ήταν να «τους κρατήσω στα πέντε με έξι γκολ». Ακόμα και ο Σκοτσέζος προπονητής της «αστερόεσσας», Μπιλ Τζέφρι, ξεκαθάριζε πως οι παίκτες του δεν είχαν «καμία τύχη» και ήταν «πρόβατα επί σφαγή»!

Ήταν απόλυτα δικαιολογημένο να πιστεύει κανείς κάτι τέτοιο. Οι ΗΠΑ είχαν χάσει τα τελευταία επτά παιχνίδια τους, την ώρα που η Αγγλία πήγαινε στο παιχνίδι έχοντας ένα εκκωφαντικό 10-0 επί της Πορτογαλίας και μια νίκη 4-0 επί των Παγκόσμιων Πρωταθλητών Ιταλών. Η αναντιστοιχία, ήταν αναπόφευκτη και οι 13.000 φίλαθλοι που συγκεντρώθηκαν στο νεόκτιστο «Εστάντιο Ιντεπένσια» περίμεναν να δουν μια παράσταση από την Αγγλία στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Όπως ήταν τα πράγματα, έγιναν μάρτυρες μιας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των Μουντιάλ.

Η δόξα του Γκάετιενς

Αργότερα, κάποιοι υποστήριξαν πως έπαιξε ρόλο η απουσία του Στάνλεϊ Μάθιους από την ενδεκάδα, του σταρ εκείνης της ομάδας των Βρετανών, για να προφυλαχθεί για τους δυσκολότερους αγώνες που ακολουθούσαν. Αυτή η απόφαση στα πρώτα δώδεκα λεπτά δεν έδειχνε να επηρεάζει την Αγγλία, καθώς είχε δημιουργήσει περισσότερες από έξι καθαρές ευκαιρίες για γκολ, με δυο δοκάρια και τρομερές αποκρούσεις από τον τερματοφύλακα Μπόργκι.

«Θα μπορούσαμε να παίξουμε 100 φορές και να τους νικήσουμε άνετα τις 99», είπε ο Τομ Φίνεϊ, βασικός παίκτης της Αγγλίας το 1950 και πρόσθεσε: «Όμως, ήταν από εκείνα τα παιχνίδια που είναι γραμμένο από τη μοίρα να χάσεις. Είχαμε πολλά δοκάρια. Στη συνέχεια, πέτυχαν το γκολ τους. Ένα εντελώς απροσδόκητο γκολ».

Το γκολ της νίκης από τον Τζόε Γκάετιενς ήρθε οκτώ λεπτά πριν τελειώσει το ημίχρονο και συζητιέται από τότε. Ήταν αναμφίβολα ασυνήθιστο, μετά από μια μακρινή μπαλιά του Γουόλτερ Μπαχρ, δάσκαλος στη Φιλαντέλφια, που κατευθυνόταν στον τερματοφύλακα Μπερτ Γουίλιαμς πριν ο Γκάετιενς πεταχτεί και τη στείλει στα δίχτυα. Οι Άγγλοι πιστεύουν ακόμα πως δεν το ήθελε. Οι Αμερικανοί, ωστόσο, έχουν άλλη άποψη. «Ο Τζόε πάντα συνήθιζε να πετυχαίνει περίεργα γκολ», είπε ο Μπαχρ σε συνέντευξή του στη FIFA το 2010.

Σκόπιμο ή όχι, επέτρεψε στις ΗΠΑ να μείνουν ζωντανές στον αγώνα και να αφεθούν στη λάμψη του Μπόργκι. Ο Αρζέου Αφόνσο, δημοσιογράφος από το Ρίο, που κάλυψε τον αγώνα, είχε παρατηρήσει: «Ο τερματοφύλακας από το γραφείο τελετών, ήρθε στο Μπέλο Οριζόντε για να θάψει την Αγγλία»!

Υπήρξε επίσης μια απρόσμενη υποστήριξη για τους παίκτες της Αμερικής που τελούσαν… υπό πολιορκία! Η στήριξη των ντόπιων φιλάθλων! Το γεγονός ότι θα έπαιζαν οι πανίσχυροι Άγγλοι είχε προσελκύσει πολλούς φιλάθλους, όμως σύντομα στράφηκαν προς την υποστήριξη του αουτσάιντερ. «Πάντα υποστηρίζουμε την πιο αδύναμη ομάδα», είπε στο FIFA.com ο 80χρονος Έλμο Κορδέιρο, και πρόσθεσε: «Αυτό σήμαινε πως θα στηρίζαμε τις ΗΠΑ. Ήμουν μπολ μπόι τότε, και προσπαθούσα να δώσω τη μπάλα όσο πιο γρήγορα μπορούσα και στις δυο ομάδες».

usaengland3

Ο Κορδέιρο παρακολουθούσε συνεπαρμένος στο τελευταίο σφύριγμα, τον κόσμο να εισβάλει στο γήπεδο και να αποθεώνει τους παίκτες των ΗΠΑ σηκώνοντάς τους στους ώμους! Ακόμα κι αν αυτή η νίκη ταπείνωσε τους αντιπάλους, αυτοί αναγνώρισαν το επίτευγμα των Αμερικανών. «Θαύμασα τους παίκτες της Αγγλίας για αυτό. Μας έσφιξαν όλοι το χέρι», θυμάται ο αμυντικός Χάρι Κέουχ.

Οι συνθέσεις στο ιστορικό ματς:

ΗΠΑ (Γουίλιαμ Τζέφρεϊ): Μπόργκι, Κέουχ, Μάκα, Μπαχρ, ΜακΙλβένι, Κολόμπο, Γουάλας, Παριάνι, Γκάετιενς, Τ. Σόουζα, Ε. Σόουζα

Αγγλία (Γουόλτερ Γούιντερμποτομ): Γουίλιαμς, Ράμσεϊ, Άστον, Ράιτ, Χιούζ, Ντίκινσον, Μάνιο, Φίνεϊ, Μιούλεν, Μόρτενσεν, Μπέντλεϊ

Αναγνώριση με καθυστέρηση

Η μεγαλοψυχία, όμως, δεν έσωσε τους Άγγλους από τον διασυρμό στην πατρίδα τους. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο αναπάντεχο που διάσημοι εκδότες εφημερίδων στο Λονδίνο θεώρησαν ότι έγινε τυπογραφικό λάθος στις ανταποκρίσεις που έφταναν με τον τηλέτυπο από τη Βραζιλία, θεωρώντας ότι το αποτέλεσμα ήταν 10-1. Όταν η αλήθεια έγινε γνωστή και η ομάδα αποκλείστηκε από το τουρνουά, οι ίδιες εφημερίδες προχώρησαν στην έκδοση φύλλων με δημόσια συγγνώμη. Την ίδια ώρα, οι ποδοσφαιριστές της ομάδας που αγωνίστηκαν, δεν κατάφεραν ποτέ να ξεπλύνουν την ντροπή.

Ο τερματοφύλακας της Αγγλίας, Γουίλιαμς, το 2010 ανέφερε πως: «Έχουνε περάσει 60 χρόνια κι ακόμα προσπαθώ να το ξεχάσω. Ο κόσμος με γνωρίζει ως τον κύριο που έπαιξε στη Γουλβς και την Αγγλία. Η επόμενη ερώτηση που μου κάνουν είναι ‘έπαιξες κόντρα στην Αμερική;’».

Εύκολα, όμως, μπορούμε να πούμε πως όσο ντροπιαστική ήταν η ήττα για την Αγγλία, άλλο τόσο δοξαστική ήταν για τις ΗΠΑ! Οι νικητές πέρασαν σε θρυλικό επίπεδο αλλά δεν υπήρχαν αποθεωτικές υποδοχές για τον Τζέφρεϊ και τους παίκτες του. Το επίτευγμά τους κέρδισε την εθνική αναγνώριση, μισό αιώνα μετά όταν η νίκη τους ενέπνευσε ένα βιβλίο και μία ταινία με τίτλο «Το παιχνίδι της ζωής τους», και για τον Κέουχ αυτός ήταν ο κατάλληλος τίτλος.

«Δεν είχαμε στόχο να κερδίσουμε την Αγγλία αλλά πιστεύω πως ένα τέτοιο παιχνίδι γίνεται μια φορά στο τόσο και αποδεικνύει πως τα πάντα μπορούν να γίνουν σε αυτό το άθλημα που βασίζεται στο πνεύμα και τον ρυθμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αγγλία, λοιπόν, επιστρέψει στο Μπέλο Οριζόντε όπου ταπεινώθηκε και θα προσπαθήσει να πει το καλύτερο δυνατό «αντίο» στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014. Ένα Μουντιάλ από το οποίο έχουν ήδη αποχωρήσει, πριν καν ολοκληρωθεί η φάση των ομίλων, αρκετά μεγάλα ονόματα όπως οι Ισπανοί και οι Βρετανοί. Αρκετοί ακόμα… κινδυνεύουν και τα πάντα θα ξεκαθαρίσουν στην τελευταία αγωνιστική της φάσης των ομίλων της διοργάνωσης, που ξεκίνησε από σήμερα (23/06).

Το πλήρες πρόγραμμα του Μουντιάλ 2014

Α' ΟΜΙΛΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ/ΣΚΟΡ

12/6

Σάο Πάολο

Βραζιλία - Κροατία

3-1

13/6

Νατάλ

Μεξικό - Καμερούν

1-0

17/6

Φορταλέζα

Βραζιλία - Μεξικό

0-0

19/6

Μανάους

Καμερούν - Κροατία

0-4

23/6

Μπραζίλια

Καμερούν - Βραζιλία

23:00

23/6

Ρεσίφε

Κροατία - Μεξικό

23:00

Β' ΟΜΙΛΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ/ΣΚΟΡ

13/6

Σαλβαδόρ

Ισπανία - Ολλανδία

1-5

14/6

Κουιάμπα

Χιλή - Αυστραλία

3-1

18/6

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Ισπανία - Χιλή

0-2

18/6

Πόρτο Αλέγκρε

Αυστραλία - Ολλανδία

2-3

23/6

Kουριτίμπα

Αυστραλία - Ισπανία

19:00

23/6

Σάο Πάολο

Ολλανδία - Χιλή

19:00

Γ' ΟΜΙΛΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ/ΣΚΟΡ

14/6

Μπέλο Οριζόντε

Κολομβία - Ελλάδα

3-0

15/6

Ρεσίφε

Ακτή Ελεφαντοστού - Ιαπωνία

2-1

19/6

Μπραζίλια

Κολομβία - Ακτή Ελεφαντοστού

2-1

20/6

Νατάλ

Ιαπωνία - Ελλάδα

0-0

24/6

Κουιάμπα

Ιαπωνία - Κολομβία

23:00

24/6

Φορταλέζα

Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού

23:00

Δ' ΟΜΙΛΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ/ΣΚΟΡ

14/6

Φορταλέζα

Ουρουγουάη - Κόστα Ρίκα

1-3

15/6

Μανάους

Αγγλία - Ιταλία

1-2

19/6

Σάο Πάολο

Ουρουγουάη - Αγγλία

2-1

20/6

Ρεσίφε

Ιταλία - Κόστα Ρίκα

0-1

24/6

Νατάλ

Ιταλία - Ουρουγουάη

19:00

24/6

Μπέλο Οριζόντε

Κόστα Ρίκα- Αγγλία

19:00

Ε' ΟΜΙΛΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ/ΣΚΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Το Μπέλο Οριζόντε και το ματς της ζωής τους (photos+videos)



Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
Τζόκοβιτς και Μπονμάτι θριάμβευσαν στα «Όσκαρ» των αθλητών - Αποκάλυψη ο Μπέλιγχαμ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved