Το κομμένο τσιγάρο του Φερέιρα

Το κομμένο τσιγάρο του Φερέιρα

Πριν από τρία χρόνια, ο Χενκ Τεν Κάτε παραλίγο να… πλακώσει στο ξύλο έναν ατυχή Ρουμάνο κάμεραμαν που ήθελε να τον απαθανατίσει την ώρα που, χαρμάνης ων, από το ταξίδι στο Βουκουρέστι και τις δηλώσεις στο αεροδρόμιο, θέλησε να ξαποστάσει παίρνοντας μια… τζούρα.

Μόνο ένας καπνιστής μπορεί πραγματικά να καταλάβει τι σημαίνει για κάποιον μανιώδη καπνιστή να του στερούν το τσιγάρο. Κι αν στον Ολλανδό βγήκε στο συγκεκριμένο επεισόδιο για τις λίγες μόνο ώρες που έμεινε χωρίς καπνό, μια επιθετικότητα (δεν τον έλεγαν άλλωστε τυχαία volcano…) στον Ζεσουάλδο Φερέιρα, από τότε που οι γιατροί το απαγόρευσαν μετά την περιπέτεια που είχε με την πνευμονία, βγαίνει μια νευρικότητα.

Πολλοί, μάλιστα, έσπευσαν να εξηγήσουν μ’ αυτή τη νευρικότητα και την έλλειψη συγκέντρωσης, την κάθετη πτώση της ομάδας του «τριφυλλιού» στο βαθμό που αυτή αφορά το μερίδιο των ευθυνών του Πορτογάλου τεχνικού.

Κι είναι αλήθεια πως - τυχαία ή όχι… - από τα μέσα Δεκέμβρη όταν και διαγνώστηκε με πνευμονία ο Φερέιρα ο Παναθηναϊκός δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος με την ομάδα που θαυμάσαμε τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη.

Εχει σαφέστατα στερηθεί το καθαρό μυαλό του Πορτογάλου από τον πάγκο, αλλά και τις ενέσεις ψυχολογίας που ο ίδιος έκανε στους παίκτες του.

Θα ήταν, ωστόσο, αφέλεια να φορτώσει κανείς στον… χαρμάνη Φερέιρα όλα τα δεινά του Παναθηναϊκού τη στιγμή μάλιστα που άπαντες αναγνωρίζουν πως όσα πέτυχε μέχρι τώρα, βάσει συνθηκών, αλλά και υλικού, συνιστούν ένα μικρό θαύμα.

Αλλωστε, το κόψιμο του τσιγάρου για τον Φερέιρα συμπίπτει χρονικά και με μια σειρά άλλα γεγονότα που κάλλιστα μπορούν να δικαιολογήσουν το γιατί ο Παναθηναϊκός στα τελευταία του παιχνίδια κυριολεκτικά δεν βλέπεται.

Το πιο σημαντικό απ΄ αυτά είναι η απουσία του Λέτο. Οσοι δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να αποδεχτούν το γεγονός ότι ο Αργεντινός ήταν για τον φετινό Παναθηναϊκό ο άνθρωπος – ορχήστρα, μπορούν να πάρουν ως αποστομωτική απάντηση στις αμφιβολίες τους τον πίνακα της στατιστικής που καταδεικνύει τι πέτυχε το «τριφύλλι» με τον καλό Λέτο στην ενδεκάδα του και τι με τον Λέτο ντεφορμέ ή απόντα.

Σε μια ομάδα που στερείται εναλλακτικών λύσεων, η απουσία του ποιοτικότερου ίσως παίκτη της δεν μπορεί παρά να είναι καταλυτική. Ισως να μη φανεί αυτό άμεσα, όταν ακόμα υπάρχει το «μομέντουμ» ή ο αντίπαλος δεν έχει προλάβει να συνειδητοποιήσει πως αυτός που έχει απέναντί του δεν είναι πια το «φόβητρο» των προηγούμενων αγωνιστικών, αλλά νομοτελειακά η στιγμή αυτή θα φτάσει.

Όταν δε, οι υπόλοιποι - λίγοι - ποιοτικοί παίκτες της ομάδας βρεθούν για τον έναν ή τον άλλο λόγο (ντεφορμάρισμα, έλλειψη φρεσκάδας που προέρχεται από το γεγονός ότι ελλείψει εναλλακτικών λύσεων δεν παίρνουν ανάσες κ.λπ.) στην ίδια με το μεγάλο αστέρι της, κατάσταση, η καθίζηση είναι αναπόφευκτη.

Το γεγονός ότι το δικό τους ντεφορμάρισμα ή τραυματισμοί συνέπεσαν με την επιστροφή κάποιων άλλων ποιοτικών παικτών που επανήλθαν μετά από τραυματισμούς, δεν αντισταθμίζει τις απώλειες, γιατί οι τραυματίες που απουσίαζαν καιρό, επανέρχονται σταδιακά στους ρυθμούς τους , αργούν να βρουν τα «πατήματά» τους και θέλουν χρόνο για να αποκτήσουν τη φόρμα τους. Επομένως, μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά σε θεωρητικά εύκολα παιχνίδια, αλλά ενδέχεται να καταστούν αναποτελεσματικοί σε παιχνίδια με δυνατούς ή ισάξιους με την ομάδα τους αντιπάλους.

Αν στα παραπάνω προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός με κάθε αρνητικό ή «εξουθενωτικά» αποκτημένο θετικό αποτέλεσμα έχανε πόντους από την ψυχολογία και την ενέργειά του, ο δε Φερέιρα ενδεχομένως για τους λόγους που προανέφερα δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει αποτελεσματικά, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει γιατί το συν πέντε έγινε μείον τέσσερα και, όπως όλα δείχνουν, σημαίνει - κατά πάσα πιθανότητα… - και την απώλεια του φετινού τίτλου.

Κι όλα αυτά υποθέτοντας (χωρίς να είναι βέβαιο) πως οι παίκτες παρέμειναν ανεπηρέαστοι, τόσο από την διοικητική αστάθεια, όσο και από το γεγονός ότι τόσο καιρό είναι απλήρωτοι.

Υπάρχει βέβαια και μια ακόμα παράμετρος, εξωαγωνιστική αυτή τη φορά, που ακούστηκε και θα ακούγεται για πολύ καιρό ακόμα σε μια προσπάθεια να εξηγηθούν οι αγωνιστικές απώλειες του «τριφυλλιού».

Και αφορά αυτή η παράμετρος την αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού από την διαιτησία και τα κέντρα αποφάσεων. Την πρώτη την επικαλείται ολοένα και συχνότερα τον τελευταίο καιρό ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στις συνεντεύξεις Τύπου που δίνει μετά τα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, τα δεύτερα… θυμάται να στηλιτεύσει πάντα κατόπιν εορτής και αφού έχει υποστεί τις συνέπειες των ενεργειών τους η διοίκηση του συλλόγου.

Μόνο που οι εμφανίσεις του τελευταίου καιρού, μιας ομάδας που παρουσιάζεται μέσα στον αγωνιστικό χώρο «στραγγισμένη» από ενέργεια και φρεσκάδα, χωρίς όρεξη και αντοχές, χωρίς πάθος και δύναμη, δεν της επιτρέπουν να βρίσκει άλλοθι στη διαιτησία (ακόμα κι αν αυτή έχει βάλει το… χεράκι της) αφού η ίδια παρουσιάζεται κατώτερη των περιστάσεων σε παιχνίδια όπου πρέπει ακριβώς να (απο)δείξει πως έχει σφυρηλατηθεί στα δύσκολα και έχει αποκτήσει το μέταλλο που δημιουργεί πρωταθλητές.

Oσο για τα κέντρα αποφάσεων και την εχθρική από μέρους τους αντιμετώπιση του Παναθηναϊκού ο πρώτος τον οποίο θα πρέπει να κατηγορήσει ο σύλλογος για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά του είναι  ο εαυτός του.

Αυτός που δεν ενεργοποιήθηκε, ανυποψίαστος ων, στην αναίτια αναβολή της 23ης αγωνιστικής από πλευράς Super League με πρόφαση (;) την μικρή προσφορά του ΟΠΑΠ για την ανταποδοτική συμφωνία (αλήθεια, αν είναι έτσι πώς μετά από λίγο υπεγράφη η συμφωνία με τους αρχικούς όρους;), δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ να έρθει ξεκούραστος στο ΟΑΚΑ και στον Ολυμπιακό να αποφύγει τη διεξαγωγή του  ντέρμπι των «αιωνίων» μεταξύ των δύο αγώνων του με τη Μέταλιστ.

Ο ίδιος που αρκείται σε… ειρωνικές ανακοινώσεις για την απόφαση της ΕΠΟ να αναβάλλει το παιχνίδι κυπέλλου μεταξύ Ολυμπιακού - ΟΦΗ δίνοντας την ευκαιρία στους Κρητικούς να αντιμετωπίσουν τους «πράσινους» χωρίς την κόπωση που θα επέφερε ο εμβόλιμος αγώνας κυπέλλου, με επίσημη δικαιολογία τo αίτημα που υπέβαλαν οι «ερυθρόλευκοι» λόγω των υποχρεώσεών τους στο Europa League.

Μόνο που 9 χρόνια πριν, παραμονές του επαναληπτικού αγώνα με την Πόρτο για τα προημιτελικά του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ η ίδια Ομοσπονδία δεν είχε κάνει αποδεκτό το αίτημα του Παναθηναϊκού να εξαιρεθούν οι διεθνείς του από ένα φιλικό παιχνίδι στην Αυστρία και να μετατεθεί κατά μία ημέρα η αναμέτρηση πρωταθλήματος με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

Το αποτέλεσμα ήταν οι «πράσινοι» να χάσουν βαθμούς στον αγώνα με τον ΠΑΣ και να παίξουν τον τίτλο με τον Ολυμπιακό στον… τελικό της Ριζούπολης με τα γνωστά αποτελέσματα…

YΓ. Επί της ουσίας ο Ολυμπιακός δεν έχει ανάγκη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή την αναβολή του αγώνα του με τον ΟΦΗ. Εχει βγάλει πολύ δυσκολότερο πρόγραμμα κάτω από πολύ πιο αντίξοες συνθήκες. Επίδειξη δύναμης κάνει, απλώς. Και καλά κάνει, αφού μπορεί…

 



Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Τα δεδομένα για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς
Ολυμπιακός - Άστον Βίλα: Τα δεδομένα για Μαρτίνες και Τίλεμανς ενόψει της ρεβάνς
Η τραγωδία της Superga που διέλυσε τη μεγάλη Τορίνο (videos+photos)
Η τραγωδία της Superga που διέλυσε τη μεγάλη Τορίνο (videos+photos)
Euroleague: Το κάρφωμα του Λεσόρ και η ασίστ του Ουίλιαμς Γκος στο Top 10 των Game 4 (video)
Euroleague: Το κάρφωμα του Λεσόρ και η ασίστ του Ουίλιαμς Γκος στο Top 10 των Game 4 (video)
Ολυμπιακός: Άμεση «προσγείωση» από Μεντιλίμπαρ - «Το μυαλό στη ρεβάνς και όχι στον τελικό»
Ολυμπιακός: Άμεση «προσγείωση» από Μεντιλίμπαρ - «Το μυαλό στη ρεβάνς και όχι στον τελικό»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved