Αβεβαιότητα και διστακτικές κινήσεις στις αγορές

Αβεβαιότητα και διστακτικές κινήσεις στις αγορές

Θετικό πρόσημο παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθήνών, όμως ο ευρωπαϊκός δείκτης επέστρεψε σε αρνητικό επίπεδο, καθώς οι κινήσεις των επενδυτών είναι επιφυλακτικές με φόντο την πολιτική, ενεργειακή και οικονομική «ατζέντα» των ημερών.

Ψηλά στα σημεία που κρατούν την προσοχή των επενδυτών είναι η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή, με «ατζέντα» την ενεργειακή θωράκιση της ΕΕ. Παράλληλα, η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με πρόταση για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, άλλαξε το κλίμα, με πληροφορίες να αναφέρουν πως Γερμανία και Ισπανία δεν εμφανίζονται πλέον κατηγορηματικά αντίθετες σε μία ενδεχόμενη παρέμβαση.

Στα μακροοικονομικά νέα, ο όγκος των λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη για τον Αύγουστο κατέγραψε απότομη συρρίκνωση, σε επίπεδα μεγαλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, κάτι που ενισχύει την ανησυχία για ύφεση. Σημαντική συρρίκνωση κατέγραψαν οι εργοστασιακές παραγγελίες στη Γερμανία για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Πτωτική ήταν και η επιχειρηματική δραστηριότητα στον κλάδο των κατασκευών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία που καταρτίζει η S&P Global, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο ανάπτυξης από το 2014, εκτός της περιόδου του κορονοϊού.

Σε αυτό το κλίμα, στις 13:43 ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατέγραφε άνοδο 0,31% στις 821,67 μονάδες και με τζίρο στα 14,42 εκατ. ευρώ. την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχανε 0,35% κοντά στις 397 μονάδες.

Ευρωζώνη: Συρρίκνωση 2% στο λιανεμπόριο για τον Αύγουστο

Σύμφωνα με την Eurostat, σε ετήσιο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters για συρρίκνωση 1,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,3% έναντι συρρίκνωσης 0,4% τον Ιούλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι λιανικές πωλήσεις συρρικνώθηκαν 0,2% και 1,3% σε μηνιαίο και ετήσιο επίπεδο αντίστοιχα.

Μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως καθιστά ξεκάθαρο ότι ο οργανισμός «ευθυγραμμίζεται» με τη Ρωσία, υποστήριξε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ, χαρακτηρίζοντάς την «εσφαλμένη».

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε γνωστοποιήσει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν «απογοητευμένος» με την «κοντόφθαλμη» απόφαση του ΟΠΕΚ+.

Οι δεκατρείς χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, και οι δέκα σύμμαχοι τους (με ηγέτιδα δύναμη τη Ρωσία), αποφάσισαν τη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το ξέσπασμα της πανδημίας Covid-19 το 2020, παρά τις αντιδράσεις και τις πιέσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμάχων του, αν και αναμένεται ότι θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια προσφορά αργού από ό,τι υποδηλώνει το μέγεθος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.grΤα ασυμμάζευτα προσπαθεί να μαζέψει το Netflix με το The Witcher
Τα ασυμμάζευτα προσπαθεί να μαζέψει το Netflix με το The Witcher
Άρης Πετρούπολης: Αναλαμβάνει ο Σταυρακόπουλος
Άρης Πετρούπολης: Αναλαμβάνει ο Σταυρακόπουλος
Εσύ τολμάς να ακολουθήσεις την διατροφή του Κιλιάν Εμπαπέ
Εσύ τολμάς να ακολουθήσεις την διατροφή του Κιλιάν Εμπαπέ
Παναχαϊκή: Διάψευση για τους παίκτες της Κ19
Παναχαϊκή: Διάψευση για τους παίκτες της Κ19