Πώς μπορεί μία μικρομεσαία επιχείρηση να παραμείνει ανταγωνιστική τη σημερινή εποχή;

Πώς μπορεί μία μικρομεσαία επιχείρηση να παραμείνει ανταγωνιστική τη σημερινή εποχή;

Σε μία περίοδο πολλαπλών κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε, υπάρχουν οι τρόποι για μία μικρομεσαία επιχείρηση να παραμείνει ανταγωνιστική, ακόμη και να παράγει ή να συμμετέχει στην καινοτομία.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) αποτελούν κινητήριο δύναμη για την οικονομία και, ειδικότερα σε περιόδους κρίσεων, είναι σημαντικό να υπάρχουν τρόποι, όχι απλά για την επιβίωση αλλά και για την ανάπτυξή τους.

Πώς μπορεί, όμως, μία ΜμΕ να ακολουθήσει τις τάσεις της εποχής, να εκσυγχρονιστεί και να καινοτομήσει σε δύσκολους καιρούς, χωρίς τεράστιες επενδύσεις και χωρίς να ξεφύγει από τον οικονομικό της προγραμματισμό; Το κλειδί για την ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, σε πολλές περιπτώσεις, φαίνεται ότι βρίσκεται στην αξιοποίηση ψηφιακών εργαλείων, αλλά και, συνολικά, στα οφέλη που έχει ο ψηφιακός μετασχηματισμός τους σε όλα τα επίπεδα.

Βήματα για την Ελλάδα, αλλά με μεγάλα περιθώρια βελτίωσης
Σύμφωνα με στοιχεία του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό για το 2022, στο κομμάτι της ενσωμάτωσης των ψηφιακών τεχνολογιών στις επιχειρηματικές δραστηριότητες, οι επιδόσεις της Ελλάδας υπολείπονται του μέσου όρου της ΕΕ, παρόλο που έχουν γίνει κάποιες ενθαρρυντικές κινήσεις. Μόνο το 39% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) παρουσιάζουν τουλάχιστον βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης, έναντι 55% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ.

Ωστόσο, το 20% των ΜμΕ στην Ελλάδα πωλούν τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους μέσω Διαδικτύου, ποσοστό που υπερβαίνει τον μέσο όρο της ΕΕ (18%). Τα συμπεράσματα που βγαίνουν από τα παραπάνω στατιστικά είναι ότι γίνονται μεν βήματα στη χώρα μας, όμως υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμη να διανυθεί.

Τα εμπόδια και οι τρόποι να ξεπεραστούν Κάποια από τα βασικότερα εμπόδια, όσον αφορά στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων για μία μικρομεσαία επιχείρηση είναι η έλλειψη ενημέρωσης και εκπαίδευσης, πόρων και δεξιοτήτων.

Οι εταιρείες που έχουν πετύχει να ωριμάσουν ψηφιακά, κατάφεραν να ξεπεράσουν πιο εύκολα δύσκολες συγκυρίες, όπως η περίοδος του COVID-19. Κάθε ΜμΕ πρέπει να αναγνωρίσει τις ανάγκες που προκύπτουν για την αποτελεσματική λειτουργία της, αλλά και για τους εργαζομένους της ανά πάσα στιγμή. Έχοντας πρόσβαση σε νέα εργαλεία και σύγχρονα προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων, το προσωπικό θα παραμείνει παραγωγικό και η επιχείρηση ανταγωνιστική.

Υπάρχουν πλέον διαθέσιμα ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα μίας επιχείρησης και τον τρόπο οργάνωσής της, αλλά και να τη βοηθήσουν να λειτουργεί ακόμη και σε υβριδικά μοντέλα εργασίας με τους ίδιους ή και γρηγορότερους ρυθμούς.

Οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις μπορούν να καλύψουν το ψηφιακό χάσμα που τις χωρίζει με τους μεγάλους παίκτες, μέσω των κονδυλίων από τις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιακή μετάβαση.

Με τη βοήθεια των αναπτυξιακών προγραμμάτων που είναι διαθέσιμα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις σχετικές με εργαλεία και λύσεις που θα τις διευκολύνουν στην πορεία προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

«Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ»: Μία δράση για την ψηφιακή ωριμότητα

Το πρόγραμμα «Ψηφιακά Εργαλεία ΜμΕ» αποτελεί μέρος της δράσης «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. Στόχος του προγράμματος είναι να χρηματοδοτήσει με 180 εκατ. ευρώ 100.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, η επιδότηση ανέρχεται στο 90% του επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης και κυμαίνεται, ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης, από €900 έως €18.000, για προϋπολογισμούς έργων που ξεκινούν από 1.000€ και φθάνουν έως 20.000€, αντιστοίχως.

Μέσω των ηλεκτρονικών επιταγών (vouchers) που θα διατεθούν, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα προμηθευτούν νέα ψηφιακά εργαλεία, συνδρομητικές εφαρμογές και υπηρεσίες με σκοπό, μεταξύ άλλων, την ψηφιακή αναβάθμιση της παραγωγικής, εμπορικής και διοικητικής τους λειτουργίας και την επέκταση της δραστηριότητάς τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Η Eurobank συνεργάζεται με κορυφαίες εταιρείες στον χώρο της Πληροφορικής, όπως η Microsoft, η Epsilon Net και η Info Quest και προτείνει λύσεις που θα βοηθήσουν την επιχείρησή σας να εκσυγχρονισθεί ψηφιακά, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας και την καλύτερη συνεργασία της με πελάτες και συνεργάτες:

Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα έχει εξασφαλίσει για τους πελάτες της:

1) Εξειδικευμένες υπηρεσίες ενημέρωσης για τη διαδικασία ένταξης στο πρόγραμμα και λήψης της ενίσχυσης

2) Ολοκληρωμένα πακέτα λύσεων για τον ψηφιακό σας μετασχηματισμό, που περιλαμβάνουν:

- Την προμήθεια αδειών Microsoft 365 που περιλαμβάνει e-mail, cloud storage (OneDrive & SharePoint), video conferencing (Microsoft Teams), Microsoft Office εφαρμογές, καθώς και την πλήρη σουϊτα security.

- Την προμήθεια λύσεων και υπηρεσιών Συνεργασίας, Ασφαλούς & Απομακρυσμένης Πρόσβασης, Ψηφιοποίησης & Αυτοματισμού Διαδικασιών και Ηλεκτρονικών Υπογραφών της Info Quest Technologies.

- Την προμήθεια λύσεων επιχειρηματικού λογισμικού & ηλεκτρονικής τιμολόγησης του Ομίλου της Epsilon Net.

Οι επιχειρήσεις-πελάτες της Τράπεζας που θα επιλέξουν τις προτεινόμενες λύσεις θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να λαμβάνουν με τη μορφή εκπτωτικού κουπονιού, το 5% της αξίας της επένδυσής τους. Το κουπόνι αυτό θα μπορούν να το εξαργυρώνουν σε μελλοντικές τους αγορές από τις εταιρείες του Ομίλου Epsilon Net ή/και από το ηλεκτρονικό κατάστημα you (www.you.gr) του Ομίλου Info Quest.

Το μέλλον είναι ψηφιακό

Μερικές φορές, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν στην ψηφιακή τους αναβάθμιση, επειδή πιστεύουν πως δεν τους είναι απαραίτητη ή δεν θα αποδώσει αρκετά η επένδυσή τους.

Ωστόσο, καθώς όλες οι υπηρεσίες πλέον ψηφιοποιούνται με γοργό ρυθμό, όπως και οι περισσότερες συναλλαγές με το δημόσιο και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η στροφή προς την ψηφιακή ωριμότητα είναι μονόδρομος. Αξιοποιώντας διαθέσιμα προγράμματα που υπάρχουν στην αγορά και με την συμβουλευτική υποστήριξη της τράπεζάς σας, η επένδυσή σας θα αποδώσει ταχύτερα, σε όποιον κλάδο της οικονομίας και αν δραστηριοποιείται η επιχείρησή

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Νιγηρία: Νέος ομοσπονδιακός προπονητής ο Φίνιντι Τζορτζ
Νιγηρία: Νέος ομοσπονδιακός προπονητής ο Φίνιντι Τζορτζ
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
ΠΑΟΚ – ΑΕΚ: Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί στην Τούμπα – «Το πρωτάθλημα έχει δρόμο» (videos)
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Ιταλία: «Άγριο» ξύλο πριν το Τζένοα – Κάλιαρι στη Serie A | Δείτε video
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
Χάντμπολ: Εκτός έδρας ο πρώτος τελικός του Ολυμπιακού με Βαλούρ για το European Cup
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved