Αρναούτογλου: Έρχεται νέα αλλαγή του καιρού - Πόσο κινδυνεύουμε από ένα φαινόμενο «Λα Νίνια»

Αρναούτογλου: Έρχεται νέα αλλαγή του καιρού - Πόσο κινδυνεύουμε από ένα φαινόμενο «Λα Νίνια»

Προτού ακόμα η Ελλάδα συνέλθει από το ανελέητο σφυροκόπημα της κακοκαιρίας «Μπάλλος», ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου, κάνει λόγο για νέα αλλαγή του καιρού και αρκετά «δραστήρια» μάλιστα, προς το τέλος της εβδομάδας.

Όπως επισημαίνει ωστόσο σε ανάρτησή του ο κ. Αρναούτογλου, «δεν μπορούμε από τώρα να γνωρίζουμε με ακρίβεια, την ένταση των βροχών και των καταιγίδων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου!». Ο ίδιος μάλιστα σε άλλη ανάρτησή του εξηγεί τι είναι το ωκεάνιο φαινόμενο «Λα Νίνια» (θερμοκρασιακή ανωμαλία) και πόσο αυτό μπορεί να χτυπήσει την Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου στο Facebook για τη νέα αλλαγή του καιρού:

«Αρκετά... "δραστήρια" δείχνει η νέα ατμοσφαιρική διαταραχή προς τα τέλη της εβδομάδας (23-24) Oκτωβρίου!!!Φίλες και φίλοι, και τα πρωινά σημερινά στοιχεία επιμένουν για νέα αλλαγή του καιρού προς τα τέλη της εβδομάδας αρχικά κυρίως στη δυτική Ελλάδα! Η τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού όμως καθώς και το βάθος του, που δεν μπορούμε από τώρα να τα γνωρίζουμε με ακρίβεια, θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην κατανομή αλλά και την ένταση των βροχών και των καταιγίδων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 23-24 Οκτωβρίου!», γράφει.

Τι είναι το φαινόμενο «Λα Νίνια»

Σε άλλη ανάρτησή του ο κ. Αρναούτογλου εξηγεί το φαινόμενο «Λα Νίνια» γράφοντας τα ακόλουθα:

«Το Κλιματικό φαινόμενο τύπου «Λα Νίνια» αρχίζει και διαμορφώνεται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ποια όμως είναι η επίπτωση του στην Ευρώπη και τη χώρα μας? Γιατί οι καιρικές προβλέψεις για τον χειμώνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι απλά εικασίες και τίποτα παραπάνω? , Ελ Νινιο και Λα Νινια είναι τα δύο ωκεάνια φαινόμενα με τα οποία συνδέονται διάφορα ακραία φαινόμενα στον πλανήτη για αυτό και γίνεται συνεχής προσπάθεια καλύτερης κατανόησης τους και ακριβέστερης πρόβλεψης της εμφάνισης τους. Νέα μελέτη μάλιστα αναφέρει ότι τα δύο αυτά ωκεάνια φαινόμενα είναι υπεύθυνα για τις κρίσιμες εξελικτικές διεργασίες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους καθώς δημιουργούσαν μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα!Η Λα Νινια είναι το ωκεάνιο φαινόμενο (θερμοκρασιακή ανωμαλία) κατά το οποίο τα νερά στα ανοικτά των ακτών του Ειρηνικού της Νότιας Αμερικής είναι ψυχροτερα σε σχέση με άλλες περιοχές ( εικόνα ) .

«Αυτό παρατηρείται να συμβαίνει ήδη εκεί τις τελευταίες εβδομάδες και με μια πιθανότητα σχεδόν κοντά στο 90%, θα διατηρηθεί για αρκετές ακόμη, σύμφωνα με έκθεση της Αμερικανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει πλέον παρατηρηθεί ότι με την επικράτηση του συγκεκριμένου φαινομένου σημειώνονται πολύ περισσότερες και έντονες βροχοπτώσεις στις ακτές της βορειοανατολικής Αυστραλίας, καθώς και στη Νοτιοανατολική Ασία ενώ στη Νότια Αμερική,βρέχει πολύ λιγότερο από το μέσο όρο! Για την Κεντρική και την Ανατολικη Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας όμως δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιρροής.

«Τον περασμένο χειμώνα (2020-2021) οπου κυριάρχησε η Λα Νίνια, ο χειμώνας έφερε πολύ χιόνι στην κεντρική Ευρώπη αλλά στο τέλος οι θερμοκρασίες δεν ξέφυγαν από το μέσο όρο. Στην Ελλάδα ο χειμώνας που μας πέρασε κύλησε σε γενικές γραμμές ήπιος, με εξαίρεση τις περιόδους δύο συγκεκριμένων κακοκαιριών με δύο ισχυρές ψυχρές εισβολές: "Ο Λέανδρος" και "η Μήδεια"- Ο Λέανδρος (14-18/01/2021) προκάλεσε εκτεταμένη χιονοκάλυψη, από τις μεγαλύτερες των τελευταίων 17 ετών για το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεταξύ 15 και 18 Ιανουαρίου του 2021 το 30% -σχεδόν το ένα τρίτο- της χερσαίας έκτασης της Ελλάδας καλύφθηκε από χιόνι, περίπου 18% περισσότερο από τον μέσο όρο γι' αυτήν την εποχή και αφού είχε προηγηθεί μία ασυνήθιστα περιορισμένη χιονοκάλυψη στη χώρα μας τον Δεκέμβριο.

«Μέσα σε λίγες όμως μονο μέρες και μέχρι τα τέλη του μήνα έπεσε στο 6%, αρκετά χαμηλότερο από τον μέσο όρο της περιόδου 2004-2020! Αποτέλεσμα: ο Ιανουάριος του 2021, να κυλήσει τελικά παρόλαυτά αρκετά θερμός, με σημαντική απόκλιση της μέσης μέγιστης θερμοκρασίας από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας, όπως προέκυψε από την ανάλυση της μέγιστης θερμοκρασίας τεσσάρων σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών ( Φλώρινα, Θεσσαλονίκη/Καλαμαριά, Αθήνα/Γκάζι και Ηράκλειο) ανά ημέρα και την απόκλισή της από τη μέση τιμή της τελευταίας δεκαετίας (2010-2019). - Η Μήδεια (13-17/02/2021) είχε ως κύριο χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Εκείνο που προκάλεσε εντύπωση ήταν η διάρκεια των χιονοπτώσεων.

«Με εξαίρεση τα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά παράλια, χιόνισε ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη.Σύμφωνα μάλιστα με τα δεδομένα των μετεωρολογικών σταθμών της ΕΜΥ, χιόνισε και στις Κυκλάδες (Μύκονος), στα παράλια της Κρήτης (Ηράκλειο, Σούδα) και στα Δωδεκάνησα (Κως), περιοχές όπου χιονίζει σπάνια. Ιδιαίτερα στην Αττική, οι ιδιαίτερα πυκνές χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 15 και 16 Φεβρουαρίου κάλυψαν όλο το λεκανοπέδιο (ακόμα και το κέντρο της Αθήνας και τις νότιες παραθαλάσσιες περιοχές) και το χιονοσκεπές έδαφος παρέμεινε κατά τόπους στις γύρω ημιορεινές και ορεινές περιοχές και τις επόμενες 3-4 ημέρες.

«Επεισόδιο Λα Νινια όμως είχαμε και το 2010, όπου ο χειμώνας στην κεντρική Ευρώπη κύλησε με τσουχτερό κρύο αυτή τη φορά αλλά και αρκετά χιόνια! Αντίθετα στη χώρα μας τα λουλούδια τότε είχαν ανθίσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και οι αρκούδες δεν έπεσαν σχεδόν καθόλου σε χειμερία νάρκη με το μέσο όρο της θερμοκρασίας του χειμώνα του 2009-2010 να μπαίνει στη ελληνική μετεο-ιστορία ως ο υψηλότερος από το 1900, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου!

«Οι υψηλότερες θερμοκρασίες τότε καταγράφηκαν σε Αττική και Κρήτη, ωστόσο, και στη Βόρεια Ελλάδα ο χειμώνας ήταν από τους πιο θερμούς! Παρολαυτά πολύ μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2009, Τον Ιανουάριο του 2010 ζέστη για την εποχή και ανομβρία επικράτησαν το πρώτο δεκαήμερο του, ενώ στη συνέχεια η θερμοκρασία σημείωσε κάποια πτώση και ακολούθησαν αρκετές βροχές. Και ο Φλεβάρης του 2010 ήταν ζεστός κυρίως το πρώτο δεκαήμερο του, με μεγάλα όμως ύψη βροχής, ενώ προς τα τέλη του είχαμε έντονα φαινόμενα μεταφοράς σκόνης από την Αφρική.

«Συμπέρασμα ( Θα υπάρξουν αναφορές και στα 12 λεπτα δελτία καιρού της ΕΡΤ 3, ΔΕΥ-ΠΑΡ 16:45 & 22:45) : Περιορισμένα επεισόδια του φαινομένου, δεν μπορούν να δώσουν σοβαρά στατιστικά συμπεράσματα. Επιστημονικές αναλύσεις όσον αφορά στη σχέση μεταξύ La Niña και El Nino και τον καιρό στην Ευρώπη υπαρχουν, όμως δεν δείχνουν κάποια σαφή συσχέτιση με τον καιρό που επικρατεί τους χειμώνες στις περισσότερες περιοχές της Ευρώπης μαζί και της χώρα μας. Οι καιρικές προβλέψεις για τον χειμώνα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είναι απλά εικασίες και τίποτα παραπάνω!

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Ντιέγκο Μαραντόνα: Δικάζονται οι ύποπτοι για το θάνατό του
Ντιέγκο Μαραντόνα: Δικάζονται οι ύποπτοι για το θάνατό του
Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
Θρήνος στον αθλητισμό: Πέθανε ξαφνικά στα 42 του ο σύντροφος της τενίστριας Αρίνα Σαμπαλένκα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
O ιστορικός αγώνας της Ελλάδας με το Καζακστάν με τις καλύτερες αποδόσεις από το Πάμε Στοίχημα
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Αναντολού Εφές – Ολυμπιακός και Περιστέρι – Τενερίφη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved