Μπάρτσα-Τσέλσι, Part I

Μπάρτσα-Τσέλσι, Part I

Το θέμα του κειμένου θα ήταν η φετινή πτώση της Μπαρτσελόνα σε σχέση με τα περσινά της στάνταρ. Σ’αυτό θα βλέπαμε πόσο κόστισε ο τραυματισμός του Βίγια, αφού ο Σάντσες δεν αναπλήρωσε τα γκολ του, πόσο έλειψαν και λείπουν τα γκολ του Πέδρο, αλλά και πόσο πεσμένη είναι η απόδοση του Ινιέστα, ο οποίος μπορεί να είναι παρών, αλλά δεν προσφέρει όσα προσέφερε. Είχα μαζέψει όλα τα σχετικά στατιστικά στοιχεία, που θα μας έδειχναν σε πίνακες τι ισχύει φέτος σε σχέση με πέρσι και πως αυτή η κατάσταση μεγέθυνε την αναγκαιότητα του Μέσι κι εκτόξευσε την δική του συμμετοχή στο παιχνίδι της Μπάρτσα.

Το κείμενο θα ανέβαινε την Τρίτη, ενόψει του αγώνα στο Λονδίνο, αλλά ο θάνατος του Μητροπάνου χάλασε τα σχέδια, ενώ μετά ήρθε το τέλος της συνεργασίας του Βαλβέρδε με τον Ολυμπιακό, για να κρατήσει το κείμενο στα πιτς και πριν το Κλάσικο του Σαββάτου. Θα το αναβάλουμε για μια ακόμη φορά, γιατί τώρα δεν είναι ώρα για συνολικές ματιές. Τώρα έρχεται ο επαναληπτικός με την Τσέλσι και για να κοιτάξουμε προς αυτόν, θα πρέπει πρώτα να δούμε τι συνέβη στα δυο τελευταία παιχνίδια της Μπαρτσελόνα, ξεκινώντας από την άμυνα.
 
Ο κανόνας στην άμυνα

Στο Κλάσικο του Σαββάτου ο Γουαρδιόλα έκανε μια κίνηση που με ξάφνιασε. Γνωρίζουμε πως ο Πεπ ακολουθεί από πέρσι και πολύ περισσότερο φέτος τον απλό, παλιό κανόνα του Μίχελς, που λέει πως βάζεις έναν στόπερ παραπάνω από τους επιθετικούς κορυφής του αντιπάλου. Αν ο αντίπαλος έχει έναν κυνηγό, παίζεις με δύο κεντρικούς αμυντικούς και άρα με διάταξη τετράδας στην άμυνα. Αν παίζει με δύο, παίζεις με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, το γυρνάς σε 3-4-3.

Σύμφωνα με τον “επιθετικοί+1” κανόνα, ήταν πχ δεδομένο πως η Μπαρτσελόνα θα παίξει με τρεις και στα δύο παιχνίδια απέναντι στην Μίλαν, αφού οι ροσονέρι χρησιμοποιούν δύο επιθετικούς. Το ξάφνιασμα, λοιπόν, του Σαββάτου αφορούσε πρωτίστως την αμυντική διάταξη, αφού κόντρα στην Ρεάλ του ενός φορ στην κορυφή, ο Γουαρδιόλα πάντα παρατάσσεται με τετράδα στην άμυνα.

Οι κλασικές λύσεις και η νέα επιλογή

Από τη στιγμή που ο Γουαρδιόλα ήθελε και πάλι να αφήσει τον Πικέ στον πάγκο, οι “λογικές” επιλογές του σύμφωνα με το παρελθόν θα ήταν οι εξής. Πρώτα, θα μπορούσε να παρατάξει την τετράδα των Αντριάνο-Μασεράνο-Πουγιόλ-Αλβες, με τους τρεις πρώτους να φτιάχνουν τριάδα όταν ο Άλβες αναμενόμενα θα ανεβαίνει πολύ ψηλά για να δώσει το πλάτος στα δεξιά. Αν ήθελε, όπως φάνηκε, να ανεβάσει τον Βραζιλιάνο εξαρχής στην επίθεση, τότε θα μπορούσε να κάνει αυτό που έκανε στο φετινό παιχνίδι στο Μπερναμπέου τον Δεκέμβριο. Τότε είχε ανεβάζει τον Άλβες ψηλά δεξιά μετά τα πρώτα λεπτά, είχε στείλει τον Πουγιόλ ως δεξί μπακ πάνω στον Κριστιάνο κι είχε τραβήξει τον Μπούσκετς από το κέντρο στην άμυνα, για να διατηρήσει το δίδυμο και να έχει πάλι δύο στόπερ.

Ο Γουαρδιόλα επέλεξε κάτι που δεν είχε ξανακάνει απέναντι στην Ρεάλ. Ανέβασε ψηλά τον Άλβεζ, όπως και στον αγώνα του Μπερναμπέου, αλλά δεν έχτισε τετράδα τραβώντας τον Μπούσκετς στην άμυνα. Αντιθέτως, παρέταξε την τριάδα του Πουγιόλ, του Μασεράνο και του Αντριάνο, που δεν μοιάζει τόσο κατάλληλος για τέτοιον ρόλο, όσο θα ήταν ο Αμπιντάλ. Αντί ο Μπούσκετς να είναι δίπλα στον Μασεράνο και να ανεβαίνει κάποιες στιγμές στους χαφ (όπως στον αγώνα του Δεκεμβρίου), ο 23χρονος έπαιζε κυρίως μπροστά τους, με την εντολή να κατεβαίνει ως “σύρτης” όταν είναι απαραίτητο.

Το γκολ που τρόμαξε;

Τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά, νομίζω φάνηκε. Και προσπαθώντας να βρω το γιατί ο Πεπ δεν πήρε κάποια από τις κλασικές, δικές του επιλογές, αλλά έφτιαξε κάτι “υβριδικό”, κατέληξα μόνο σε μια εικασία σχετικά με τον αγώνα του Λονδίνου. Εκεί, η Τσέλσι πέτυχε το τέλειο γκολ όσον αφορά την τακτική στόχευση απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Ένα από τα πράγματα που κάθε ομάδα προσπαθεί να κάνει απέναντι στους Καταλανούς, είναι να χτυπήσει γρήγορα στο κενό που πάντα αφήνουν οι προωθήσεις του Άλβες.

Η Τσέλσι το πέτυχε με τρόπο που ούτε ο ίδιος ο Ντι Ματέο δεν θα μπορούσε να ελπίζει. Ο Λάμπαρντ κέρδισε την μπάλα στο κέντρο, την ώρα που ο Ντρογκμπά (ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες) βρισκόταν προς την πλευρά του Αντριάνο, ώστε να τραβήξει προς τα εκεί τους αμυντικούς της Μπάρτσα και να μεγαλώσει έτσι το κενό πίσω από τον Άλβες. Με το που έγινε κάτοχος ο Λάμπαρντ, δεν επιδίωξε να παίξει με τον Ντρογκμπά, αλλά κοίταξε αμέσως προς τα αριστερά του, ελπίζοντας πως θα δει εκεί τον Ραμίρες να τρέχει στον χώρο, κίνηση που ήταν και η αιτία που ο Ντι Ματέο τον τοποθέτησε εκεί.

Όλα έγιναν σύμφωνα με το σχέδιο, ο Λάμπαρντ σημάδεψε τέλεια, ο Ραμίρες είχε ήδη ξεκινήσει την κίνηση σύμφωνα με το σχέδιο, ο Ντρογκμπά ήρθε στο δεύτερο δοκάρι, ο ορισμός του γκολ που έρχεται από τακτική στόχευση μιας ομάδας. Με βάση αυτό, ταπεινά υποθέτω πως ο Πεπ ήθελε τον Άλβες ψηλά, για να του δώσει τα ρήγματα που τόσο λείπουν από την Μπάρτσα το τελευταίο διάστημα, αλλά ταυτόχρονα φοβόταν πως η Ρεάλ θα τον χτυπήσει με αντίστοιχο τρόπο και μάλιστα θα είναι ακόμα πιο επικίδυνη, αφού άλλο Ραμίρες κι άλλο Ρονάλντο.

Έτσι, επέλεξε να ελευθερώσει τον Άλβες από το να έχει τον νου του στον Ποροτογάλο, έστειλε ξεκάθαρα τον Πουγιόλ πάνω στον Κριστιάνο, αλλά δεν τράβηξε τον Μπούσκετς ως δεύτερο στόπερ, υπερεκτιμώντας ίσως το τι μπορούν να πετύχουν μόνοι τους ο Αντριάνο με τον Μασεράνο και διστάζοντας να δώσει στον Τιάγκο τόσο κομβικό ρόλο στον άξονα.

Η επιστροφή του Πικέ;
    
Το ερώτημα που μοιραία τίθεται είναι το τι θα επιλέξει ο Γουαρδιόλα σ’αυτό το κομμάτι στον επαναληπτικό με την Τσέλσι. Κι η απάντηση ήρθε από σήμερα κιόλας, μιας κι ο Πικέ ήταν αυτός που έδωσε το παρόν στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Τίποτε δεν μπορεί να είναι 100% σίγουρο, αλλά δυσκολεύομαι να πιστέψω πως ο Γουαρδιόλα διάλεξε τον Πικέ για την συνέντευξη Τύπου χωρίς να έχει την πρόθεση να τον επαναφέρει στην ενδεκάδα, ειδικά τώρα που μεγάλο μέρος της κουβέντας γίνεται για τον Πικέ και την μεταξύ τους σχέσης.

Με αυτό ως “δεδομένο”, μπορούμε να υποθέσουμε πως η Μπαρτσελόνα θα πάει σε τετράδα στην αρχική διάταξη, με τον Πικέ στο κέντρο της άμυνας. Οι πιθανές επιλογές είναι δύο: Είτε ο Πικέ θα φτιάξει δίδυμο με τον Μασεράνο, ο Πουγιόλ θα πάει δεξιά κι ο Άλβες θα διατηρήσει τη θέση ψηλά στην επίθεση, είτε ο Πικέ θα παίξει μαζί με τον Πουγιόλ κι ο Άλβες θα ξεκινήσει ως δεξί μπακ, που φυσικά θα ανεβαίνει ψηλά. Από τη στιγμή που Κριστιάνο δεν υπάρχει στην Τσέλσι για να φοβίσει τόσο και με δεδομένο πως ο Άλβες δεν πέτυχε και πολλά παίζοντας εξαρχής ως εξτρέμ απέναντι στην Ρεάλ, μπορούμε με σχετική ασφάλεια να καταλήξουμε πως θα δούμε το δεύτερο σενάριο. Η διάταξη, δηλαδή, θα είναι Αντριάνο-Πικέ-Πουγιόλ-Άλβες, με τον τελευταίο να ανεβαίνει από πίσω στην επίθεση.

Ρίξαμε μια ματιά στο αμυντικό κομμάτι, αλλά η Μπαρτσελόνα χρειάζεται να ανατρέψει σκορ κι η Σαββατιάτικη εικόνα της έχει δημιουργήσει αμφιβολίες σε πολλούς όσον αφορά το τι μπορεί να πετύχει απέναντι στην Τσέλσι που έχει το 1-0. Μείνετε συντονισμένοι, η κουβέντα για τον επαναληπτικό θα ολοκληρωθεί με επόμενο κείμενο, το πρωί της Τρίτης.



Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε θα γίνει η καταβολή - Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία
Συντάξεις Αυγούστου 2025: Πότε θα γίνει η καταβολή - Οι ημερομηνίες για όλα τα ταμεία
«Συμφωνία Μαρσέιγ-Τζιρόνα για την πώληση Ουναΐ»
«Συμφωνία Μαρσέιγ-Τζιρόνα για την πώληση Ουναΐ»
Μεταγραφές: Ο Αϊτόρ μετακομίζει σε άλλη ήπειρο, θα παίξει στη Βραζιλία
Μεταγραφές: Ο Αϊτόρ μετακομίζει σε άλλη ήπειρο, θα παίξει στη Βραζιλία
Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ η Δεσπολλάρη και οριακά εκτός βάθρου
Στίβος: Πανελλήνιο ρεκόρ η Δεσπολλάρη και οριακά εκτός βάθρου
©2011-2025 Onsports.gr - All rights reserved